Connect with us

Societate

Avem nevoie de locuri de muncă! Cum procedăm?

Maria Ionescu

Publicat

la

Orașul Constanța – ca, de fapt, tot județul – este foarte eterogen din punct de vedere al veniturilor realizate de către locuitori. Aici trăiesc foarte mulți navigatori, ale căror salarii pornesc de la câteva sute de dolari (cadeții și cei angajați fără studii superioare absolvite) și ajung până la mii de dolari pe lună (ofițerii cu state ceva mai vechi de plată). Tot aici locuiesc o mulțime de proprietari de hoteluri, pensiuni, restaurante, care își desfășoară activitatea mai mult pe timpul verii. Iar acești oameni sunt bogați, dar și angajații lor o duc destul de bine. În această vară am întâlnit o tânără de numai 20 de ani, care lucra ca ajutor de ospătar și povestea că are zile în care câștigă și câte 100 de lei. Asta nu înseamnă că acești angajați nu-și caută loc de muncă pentru perioada iernii. Dar să revin la locurile de muncă pe care le au constănțenii. Sunt și foarte mulți agenți economici care își desfășoară activitatea în diferite alte domenii. În general și acestora le merge bine sau, cel puțin, sunt deasupra liniei de plutire. Pe de altă parte, există companii din port care oferă salarii ridicate angajaților lor. Mai sunt mulți localnici care lucrează în străinătate pe salarii ridicate, din care își permit să trimită bani familiilor rămase acasă. Una peste alta, cred că în orașul nostru nu prea există clasă de mijloc, dat fiind faptul că unii au, iar alții nu au și sunt aproape muritori de foame. Și nu mă refer strict la pensionarii care o duc ca vai de lume, cu toate că și viața lor este foarte grea. Eu mă refer în principal la locurile de muncă de care dispunem ca și județ, în comparație cu cele oferite în alte județe ale țării. Veți fi uimiți să aflați, de exemplu, că în această lună la Constanța avem aproape 285 de locuri de muncă. Unii vor spune că nu sunt foarte puține, că decât deloc tot înseamnă niște venituri pentru cei care vor să lucreze. De acord, doar că în Constanța avem aproape 300.000 de locuitori (asta ca să nu includem și localitățile limitrofe orașului), iar în România există multe alte județe, cu locuitori semnificativ mai puțini, în care lucrurile stau cu totul altfel. Pe aceeași sinteză a locurilor de muncă am citit că în județul Sibiu sunt disponibile peste 2.000 de locuri de muncă! Și asta în condițiile în care acest oraș nu are decât 147.000 de locuitori, adică aproape jumătate cât are Constanța. Iar numărul locurilor de muncă este la ei de zece ori mai mare decât la malul mării. Ceea ce înseamnă că au societăți numeroase, parcuri industriale etc. Noi când vom avea? Se tot vorbește despre înființarea unui astfel de parc încă de prin anul 2013, dar nu am depășit stadiul promisiunilor. Și, să nu uităm că numărul șomerilor din județul notru continuă să fie foarte mare, de aproape 5%.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Silviu Vexler, noul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul Silviu Vexler este noul președinte al Federației Comunităților Evreiești din România. El a fost ales miercuri, 25 noiembrie, pentru un mandat de patru ani, prin votul celui de-al patrulea Congres al FCER – Cultul Mozaic, desfășurat la Palatul Parlamentului.

În decembrie, el va candida și pentru un nou mandat de deputat, pe locurile rezervate minorităților naționale.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Cum circulă autobuzele CT BUS în intervalul 30 noiembrie – 1 decembrie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2020, autobuzele CT BUS vor circula conform programului de weekend, în intervalul orar 5.45 – 23.00.

De asemenea, în acelaşi interval, tonetele pentru vânzarea de bilete și abonamente sunt deschise în intervalul orar 07.00 – 13.00, cu excepția tonetei amplasată în stația 40-43 de la Gara CFR, care are program de lucru în intervalul orar 6.00 – 21.00.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Doliu la Universitatea “Ovidius”. A murit prof.univ.dr. Constantin Popa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

In memoriam, prof.univ.dr. Constantin Popa

 Ne exprimăm regretul profund la vestea decesului colegului nostru, prof. univ. dr. Constantin Popa, cadru didactic în cadrul Facultății de Matematică și Informatică (FMI), începând cu anul 1990, prorector responsabil cu cercetarea între anii 2014-2016, director al Școlii Doctorale de Științe Aplicate în perioada 2013-2014 și director al Școlii Doctorale de Matematică începând cu anul 2018, până în prezent.

Astăzi, am pierdut un profesionist desăvârșit și un bun coleg. Profesorul Popa a publicat în România și în străinătate peste 150 de cărți și articole științifice în care a abordat domenii variate de cercetare: tehnici de reconstrucție algebrică în tomografie computerizată,  tehnici de precondiționare pentru elemente finite și diferențieri finite discretizări ale problemelor valorii limită, metode iterative pentru formulările celor mai mici pătrate ale sistemelor liniare de egalități și inegalități (algoritmi de proiecție), probleme inverse – tehnici și metode de regularizare pentru aproximarea soluției de normă minimă a ecuațiilor integrale de primul fel. A participat la peste 60 de conferințe științifice în străinătate și a susținut peste  30 de prelegeri ca invitat în universități din Germania, Suedia, Ungaria. Din anul 2017, profesorul Popa a fost vicepreședinte al Societății Române de Matematică Aplicată și Industrială (ROMAI) și, totodată,  membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România. Pentru zecile de generații de studenți, masteranzi și doctoranzi, cărora le-a călăuzit pașii cu pasiune, determinare și profesionalism, în cei 30 de ani de activitate în cadrul UOC, va rămâne în amintire ca un mentor dedicat, un etalon de seriozitate și modestie.

Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru implicarea nobilă a profesorului Constantin Popa în dezvoltarea FMI și a Universității „Ovidius” din Constanța, obținând recunoașterea valorii acestora la nivel național și internațional.

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comunitatea academică a Universității „Ovidius” din Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: