Connect with us

Societate

Ce ne facem cu cadeții? Fără un stagiu obligatoriu, vor fi probleme mari!

Maria Ionescu

Publicat

la

Resursa umană este cea mai importantă resursă a industriei maritime, iar asigurarea calificarii personalului navigant reprezintă garanția operării în siguranță a navelor. România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană ca furnizor de personal calificat pentru flota maritimă mondială, cu peste 30.000 de navigatori. În ceea ce privește ofițerii maritimi, aceștia reprezintă 3% din totalul ofițerilor din această flotă, situând România între primele 10 țări la nivel mondial. Cu ocazia World Maritime Day, a avut loc A II-a Întâlnire a Ambasadorilor Maritimi cu Secretarul General al International Maritime Organization, la Londra. Ambasadorii Maritimi prezenți au semnalat că rata de înlocuire a ofițerilor este afectată de interesul scăzut al armatorilor să sponsorizeze stadiul de cadeție de 12 luni a viitorilor ofițeri, stagiu obligatoriu conform STCW. Conform raportului recent al BIMCO/ICS Manpower se estimează la nivel global un deficit curent de aproximativ 16.500 de ofițeri (2,1%), iar deficitul prognozat pentru anul 2025 va crește la 147.000 în cazul în care industria maritimă nu reacționează. ”Având în vedere dimensiunea fenomenului, personal am adoptat poziția că sponsorizarea de către companii a stagiului de cadeție nu mai este o simplă opțiune, ci un deziderat al întregii industrii maritime și al IMO în calitatea sa de organism de reglementare, pe termen mediu și lung fiind cea mai ieftină și eficientă strategie atât pentru armatori cât și pentru ceilalți actori din industria maritimă. Propunerea pe care am susținut-o pentru echilibrarea cererii de ofițeri de marină a fost aceea ca IMO să introducă pentru armatori obligativitatea de a angajare în echipajul de siguranță al navei, pe lângă ofițerii de cart, și a câte unui cadet pe compartiment. Această măsură ar avea ca efect creșterea gradului de absorbție a tinerilor ofițeri maritimi cu efecte benefice directe și pentru cadeții români, menținând România între primii furnizori de ofițeri din flota mondială. Ca urmare a evaluării pozitive de către participanți a acestei propuneri, am înaintat către Secretarul General IMO o scrisoare oficială, în vederea supunerii ei spre consultare comitetelor IMO, autorităților naționale și armatorilor.”, a precizat dr.ing. Ovidiu Cupșa, ambasador maritim IMO. International Maritime Organisation este organismul specializat al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care coordonează, reglementează şi standardizează activitatea maritimă la nivel mondial. IMO s-a înfiinţat în 1948 şi include 171 de state membre şi 3 state cu statut de membru asociat. România este stat membru al IMO din 20 martie 1965.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Silviu Vexler, noul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul Silviu Vexler este noul președinte al Federației Comunităților Evreiești din România. El a fost ales miercuri, 25 noiembrie, pentru un mandat de patru ani, prin votul celui de-al patrulea Congres al FCER – Cultul Mozaic, desfășurat la Palatul Parlamentului.

În decembrie, el va candida și pentru un nou mandat de deputat, pe locurile rezervate minorităților naționale.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Cum circulă autobuzele CT BUS în intervalul 30 noiembrie – 1 decembrie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2020, autobuzele CT BUS vor circula conform programului de weekend, în intervalul orar 5.45 – 23.00.

De asemenea, în acelaşi interval, tonetele pentru vânzarea de bilete și abonamente sunt deschise în intervalul orar 07.00 – 13.00, cu excepția tonetei amplasată în stația 40-43 de la Gara CFR, care are program de lucru în intervalul orar 6.00 – 21.00.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Doliu la Universitatea “Ovidius”. A murit prof.univ.dr. Constantin Popa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

In memoriam, prof.univ.dr. Constantin Popa

 Ne exprimăm regretul profund la vestea decesului colegului nostru, prof. univ. dr. Constantin Popa, cadru didactic în cadrul Facultății de Matematică și Informatică (FMI), începând cu anul 1990, prorector responsabil cu cercetarea între anii 2014-2016, director al Școlii Doctorale de Științe Aplicate în perioada 2013-2014 și director al Școlii Doctorale de Matematică începând cu anul 2018, până în prezent.

Astăzi, am pierdut un profesionist desăvârșit și un bun coleg. Profesorul Popa a publicat în România și în străinătate peste 150 de cărți și articole științifice în care a abordat domenii variate de cercetare: tehnici de reconstrucție algebrică în tomografie computerizată,  tehnici de precondiționare pentru elemente finite și diferențieri finite discretizări ale problemelor valorii limită, metode iterative pentru formulările celor mai mici pătrate ale sistemelor liniare de egalități și inegalități (algoritmi de proiecție), probleme inverse – tehnici și metode de regularizare pentru aproximarea soluției de normă minimă a ecuațiilor integrale de primul fel. A participat la peste 60 de conferințe științifice în străinătate și a susținut peste  30 de prelegeri ca invitat în universități din Germania, Suedia, Ungaria. Din anul 2017, profesorul Popa a fost vicepreședinte al Societății Române de Matematică Aplicată și Industrială (ROMAI) și, totodată,  membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România. Pentru zecile de generații de studenți, masteranzi și doctoranzi, cărora le-a călăuzit pașii cu pasiune, determinare și profesionalism, în cei 30 de ani de activitate în cadrul UOC, va rămâne în amintire ca un mentor dedicat, un etalon de seriozitate și modestie.

Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru implicarea nobilă a profesorului Constantin Popa în dezvoltarea FMI și a Universității „Ovidius” din Constanța, obținând recunoașterea valorii acestora la nivel național și internațional.

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comunitatea academică a Universității „Ovidius” din Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: