Connect with us

Politica

Avem un candidat independent pentru Senat! Neamț, visător, parcă picat din Lună!

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi am participat la o conferință de presă pe care am catalogat-o cel puțin neobișnuită. Candidatul independent Corneliu Moth a avut prima întâlnire oficială cu mass-media locală. Deși nu a specificat nicăieri, am aflat că este din Roman, județul Neamț. Ne-a spus că la origini este german. Potrivit mapei sale de prezentare, el are 38 de ani, este inginer și economist și-și dorește să relanseze democrația și bunăstarea în România. Spune că vorbește fluent trei limbi străine și că poate implementa proiecte într-un mandat electoral cât nu a realizat nici un parlamentar în această zonă a țării. ”Cu toată această expertiză obținută în Occident, doresc să mă întorc în România și să particip la schimbarea în bine a țării noastre astfel încât să ajungem în primele 7 poziții din UE. Județul Constanța este casa mea! Este județul cel mai slab dezvoltat din țară și mă voi implica în realizarea urgentă de proiecte pentru repoziționarea lui la nivel de țară și UE.”, menționează Moth în scrisoarea sa de prezentare. Cu toate că ne așteptam ca, pentru început, el să-și facă o scurtă descriere personală, absolut firească – dat fiind faptul că este un mare necunoscut pentru constănțeni – el s-a lansat în expunerea proiectelor pe care le are pentru Senat. A vorbit la microfon, deși în sala hotelului Ibis în care se desfășura această întâlnire nu eram foarte multe persoane, iar sunetul era impecabil. Colegii participanți au murmurat, la fel ca și mine, aproape pe tot parcursul acestei întâlniri, însă a părut zadarnic. Probabil că omul este foarte bine intenționat, probabil că are mari speranțe pentru Constanța și speră să le realizeze, dar nu a părut a dovedi aceste lucruri. Și spun asta deoarece a trebuit să-l tragem serios de limbă pentru a afla câteva amănunte despre el. Și-a început dizertația prin a ne spune că trăiește de 19 ani în Austria și că nu i se pare normal ca imunitatea parlamentară să existe. ”Aceasta trebuie ridicată și voi cere tututor parlamentarilor să voteze acest lucru”, a spus Moth.

Îl sperie corupția din România

El s-a referit la corupția din țară, care a atins cote alarmante și a precizat că este absolut necesară o reformă reală a sistemului bancar. ”Scopul principal pentru mine este să câștig alegătorii”, a spus Moth. Cu chiu, cu vai, jurnaliștii au reușit să-i adreseze mai multe întrebări, chiar dacă candidatul a precizat încă de la început că putem să-i adresăm câte o întrebare. Iar în noi erau foarte multe întrebări care trebuiau a-i fi puse. Încet-încet, a părut că s-a conformat cerințelor jurnaliștilor, după ce inițial ni s-a părut că poartă un război cu noi. După ce a fost luat la ture, ne-a spus că este român, că este inginer și că primul său proiect a fost Băneasa Business Center. ”Am realizat proiecte de peste o jumătate de miliard de euro!”, a precizat Moth. Apoi ne-a dat asigurări că se simte constănțean deoarece încă din anul 2004 are o casă aici, are buletin de Constanța, locuiește aici. El ne-a spus că are această locuință construită de el, că doar e inginer constructor, e o casă energetică și ecologică. De asemenea, a precizat că a strâns deja semnăturile necesare candidaturii sale. ”Pe data de 10 octombrie am fost primul din Constanța care a depus candidatura la Biroul Electoral Central. Pe data de 12 a fost acceptată, altfel nu făceam această lansare”, a precizat Moth. El ne-a mai declarat că a mai făcut politică, a fost consultant politic din anul 2014 încoace. ”Am ajutat mai mulți europarlamentari. Doi români și doi austrieci”, a precizat Moth. A fost apoi întrebat de ce candidează ca și independent. ”În România trebuie să te implici în favoarea comunității ca și candidat independent. Oamenii ca mine trebuie să ne gândim dacă vrem să mergem cu partidele politice. Nu vedeți că politicienii se ocupă de imunitatea lor?”, a spus Moth. Tot el a subliniat faptul că trăim un genocid live, motiv pentru care este convins că va deveni senator. ”Interesul de aici a fost mereu blocat. Proiectele mele vor dezvolta infrastructura (autostrada costieră, de exemplu), industria. Proiectele de energie au fost blocate, am fost consultant și știu. Principala lege pe care trebuie să o dăm va fi aceea de a ușura deciziile. Puterea în parlament vine din principiul democrației. Vine când transparența legislativă va fi transmisă online. În Austria există această soluție. Tot ceea ce se discută în parlament poate fi vizionat live. Puterea poporului e cea mai importantă într-un stat”, a precizat Moth. Întrebat fiind ce proiecte concrete are pentru Constanța, el a spus că în primul rând se va axa pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. ”Fără acest aeroport, Constanța e moartă!”. Apoi se  va îndrepta spre proiecte de investiții. Concret, aici s-a referit la domeniul cercetării și a luat drept exemplu tinerii din județ care trebuie să fie implicați direct în aceste proiecte, încă din perioada studenției.  Într-un final, ne-a spus că va mai organiza conferințe de presă. Noi sperăm să fie mai bine pregătit!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Mihai Vîlcu este nominalizarea pentru subprefect din partea USR-PLUS Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urma negocierilor dintre PNL și USR-PLUS, la Constanța, Alianța va avea un post de subprefect. După ce liderii Organizației de la Constanța ai USR-PLUS au anunțat că au 3 nume pentru acest post: Dumitru Paris, Anca Mănăilă și Mihai Vîlcu, Biroul Național al partidului a decis ca viitorul subprefect al Constanței din partea USR-PLUS va fi Mihai Vîlcu, consilier local la Ghindărești. Acesta a candidat în toamna anului trecut la funcția de primar al comunei. Cel mai probabil, Mihai Vîlcu o va înlocui în funcția de subprefect pe Aura Bozdoacă, care a fost susținută de PMP.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernarea PNL: Datoria statului a crescut cu 124 de MILIARDE de lei în doar un an

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Datoria guvernamentală a ajuns la finele lui 2020 la 498,3 miliarde lei şi la o pondere de 47,7% din PIB, faţă de 35,3% din PIB cât reprezenta în 2019, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe.

În 2019, datoria administraţiei publice se ridica la 373 miliarde lei, conform Mediafax.

Cea mai mare parte a datoriei aparţine adminsitraţiei publice centrale, în sumă de 482 miliarde lei, restul fiind în contul administraţiei locale.

Din suma totală datorată la finele anului trecut, 480 miliarde lei au scadenţa pe termen mediu şi lung.

Din punct de vedere al instrumentelor, cea mai mare parte, respectiv 417 miliarde lei sunt titluri de stat vândute de Finanţe, iar 69 miliarde lei împrumuturi şi 11,4 miliarde lei numerar şi depozite.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Conferință internațională pentru legalizarea canabisului în scop medical

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ieri, 23 februarie a avut loc prima conferință internațională din România pe tema utilizării canabisului medicinal. Cu toată deschiderea și tot suportul pentru acest demers am primit răspunsuri și explicații despre importanța canabisului medicinal și din partea altor invitați din domeniul legislativ, economic sau farmaceutic.

Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului medicinal care se află pe ordinea de zi în Camera Deputaților este o inițiativă extrem de importantă care vine în sprijinul multor pacienți, suferinzi de multiple afecțiuni ce au dreptul la un tratament cu reale și dovedite beneficii.

“Conferința a creat contextul științific și profesional pentru ca toți factorii decidenți din Parlament, indiferent de culoarea politică să afle din experiența altor state din lume și să trateze cu seriozitate și responsabilitate acest proiect legislativ. Legalizarea canabisului în scop medical ar reprezenta o adevărată victorie pentru pacienții români care au tot atâtea drepturi ca cei din alte țări”, transmite Crestina Ileana Dumitrache, deputat PSD și inițiator al acestui proiect legislativ.

Conferința  s-a desfășurat online pe platforma Zoom și a fost transmisă live pe facebook și youtube. A fost un maraton de prezentări susținute de unii dintre cei mai prestigioși medici și cercetători din România și din lume.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: