Connect with us

Politica

Cetatea Hârșova dă naştere la bătălii politice! Viceprimarul Dia atacă!

Maria Ionescu

Publicat

la

Am primit următorul comunicat de presă: „În calitate de viceprimar al orașului Hârșova și în numele Organizației PNL Hârșova, doresc să trag un semnal de alarmă cu privire la problemele Cetății Carsium, un obiectiv turistic de importanță majoră a județului Constanța, cu care hârșovenii ar trebui să se mândrească, dar care din păcate a ajuns într-o stare deplorabilă, fiind complet ignorat în ultimii ani de administrația locală PSD. Cauzele îngrijorării noastre sunt : – gunoaiele menajere existente, – animalele ce pătrund în zona sitului, deteriorându-l în mod constant, – săpăturile arheologice parțial astupate, căile de acces devenite în timp impracticabile. Deși Consiliul Județean Constanța a depus proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi valorificarea cultural-turistică a Cetăţii Carsium (Hârşova) – Castrul roman“, proiect inițiat într-un parteneriat româno-bulgar, acesta nu a fost implementat din cauza retragerii părții bulgare, rămânând la stadiul de studiu de fezabilitate. Proiectul prevedea împrejmuirea cetății, restaurarea „Turnulului comandantului“, amenajarea de alei și pasarele peste săpăturile arheologice și consolidarea zidului de la Dunăre existând posibilitatea prăbușirii acestuia și distrugerii totale a Cetății. Consilierii locali ai PNL Hârșova dezaprobă nepăsarea vechii administrații locale și județene a PSD, care a neglijat total protejarea și conservarea Cetății Carsium, o emblema a orașului nostru și a județului Constanța, Cetate care riscă și ea, alături de Cetatea Capidava, să nu mai fie inclusă pe lista patrimoniului UNESCO.  Ca urmare a discuției cu profesorul Constantin Nicolae, expert arheolog, responsabil ştiinţific al şantierului de la Cetatea Carsium, alături de consilierii locali ai PNL și de  echipa liberală de la Hârșova, vom iniția o hotarâre în Consiliul Local Hârșova pentru introducerea obiectivului „Împrejmuirea Cetății Carsium” în lista de investiții și prioritați a orașului Hârșova, restricționând astfel accesul animalelor ce pot deteriora situl și contribuind la conservarea acestuia. Consider că susţinerea unei astfel de investiții este imperios necesară și urgentă pentru ca starea Cetății Carsium să nu se deterioreze și mai mult. În acest sens, am discutat și cu președintele interimar al PNL Hârșova, consilierul județean Bogdan Bola, pentru a încerca să găsim modalități prin care Consiliul Județean Constanța să vină în ajutorul Cetății Carsium. Până atunci însă, în lipsa unor fonduri din partea Consiliului Județean Constanța, este obligatoriu ca această investiție să fie susținută din bugetul oraşului Hârşova și de către toți consilierii locali, indiferent de culoarea politică. Avem încredere că noua administrație locală a orașului nostru se va preocupa mult mai mult de rezolvarea acestei probleme și că doar împreună, vom putea reda măreția și frumusețea Cetății noastre.” – Viceprimarul orașului Hârșova, Ionel Dia.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Deputatul USR Mihai Polițeanu: „Klaus Iohannis o ia pe arătură în dosarul 10 August“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

USR-PLUS a luat foc după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut ministrului Justiției, Stelian Ion, să explice public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat. După ce europarlamentarul PLUS Ramona Strugariu l-a acuzat pe șeful statului de populism și ipocrizie, acum și deputatul USR Mihai Polițeanu afirmă că președintele Klaus Iohannis „o ia un pic pe arătură” în cazul dosarului 10 August. Polițeanu spune că vinovăția pentru închiderea dosarului nu îi aparține ministrului Justiției, Stelian Ion, ci DIICOT-ului unde Klaus Iohannis a numit-o șefă pe Georgiana Hossu.

„Cred că lumea o ia un pic pe arătură, inclusiv Președintele: Hai să ne oprim în a da senzația că un politician, fie el și ministrul Justiției, poate sau trebuie să influențeze mersul unui dosar în Justiție; putem critica decizia unei instanțe, da, dar nu putem presa politic pentru o anumită soluție; ca președinte, eventual, poți lua la întrebări Procurorul general cu privire la nelucrarea, tergiversarea unui dosar sau a mai multor, fără, însă, a indica o soluție. În cazul specific al dosarului 10 august, în mod clar principala instituție vinovată pentru lipsa unei anchete efective este DIICOT;

Însuși Președintele Iohannis a numit-o procuror șef DIICOT pe Giorgiana Hosu, în ciuda protestelor publice; dacă tot vrem soluții, hai să discutăm despre soluții realiste pentru viitor: de exemplu, reformarea Legii adunărilor publice, pe care Jandarmeria vrea s-o îngroape. Avem un proiect de lege excelent in Parlament pentru a face acest lucru. Hai să trecem împreună, cu sprijinul USR PLUS, PNL și UDMR, această lege”, a scris deputatul USR Mihai Polițeanu pe Facebook.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Avocatul Poporului acuză: „Mi-au înroșit telefonul să atac la CCR anularea pensiilor speciale. Cei mai mulți erau din PNL“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Avocatul Poporului acuză: „Mi-au înroșit telefonul să atac la CCR anularea pensiilor speciale. Cei mai mulți erau din PNL“

Dacă ar avea voință politică, actuala coaliție de guvernere, formată din PNL, USR-PLUS și UDMR, ar putea elimina toate pensiile de serviciu (pensii speciale), cu excepția pensiilor magistraților, care au suport constituțional, a declarat Avocatul Poporului,  Renate Weber. Practic, toate celelalte pensii, inclusiv cele ale militarilor, sunt pensii de serviciu și pot fi eliminate. Avocatul Poporului afirmă că la desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a primit multe telefoane de la liberali să atace actul normativ.

”Vai de mine! Mi-au înroşit telefonul. Niciodată… Eu, de când sunt în funcţia asta, niciodată nu am primit atâtea telefoane câte telefoane am primit pentru pensiile parlamentarilor. Cei mai mulţi erau din PNL. În toată perioada asta (m-au sunat – n.r.) să atac la CCR. Cei care m-au sunat nu mai erau parlamentari. În loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac, când o să fie votată. La un moment dat chiar aşa mi s-a spus: ce mai ai de pierdut, oricum te revocă. Cam ăsta e caracterul oamenilor care nu vor să înţeleagă că nu am motiv de neconstituţionalitate”, a declarat, la TVR, Renate Weber.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Klaus Iohannis îi solicită ministrului Justiției să explice public, de urgență, cum s-a ajuns ca dosarul 10 August să fie clasat

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis intervine în scandalul clasării dosarului 10 August. Șeful statului îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să explice public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat. Președintele spune că a cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluții pentru ca adevărul să fie găsit și responsabilii să răspundă.

”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă.”, a spus președintele Romaniei pe pagina sa de Facebook.

Dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018 rămâne clasat, a decis marți Tribunalul București, după ce a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Decizia este una definitivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: