Connect with us

Actual

Avertizare ANPC: “Începe perioada reducerilor, fiți foarte atenți la prețuri”

Published

on

dare de stocConducerea ANPC trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care comercianții aplică reducerile de sezon, știut fiind faptul că după sărbătorile de iarnă începe perioada reducerilor.

Iată mesajul postat pe contul său de Facebook de Paul Anghel, director general Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

Au trecut sarbatorile si incepe perioada reducerilor de iarna. Fiți foarte atenti la preturi!
Trebuie sa știți ca:
– Orice anunt de reducere de pret exprimata in valoare absoluta sau in procent trebuie efectuat vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice: fie prin mentionarea noului pret langa pretul anterior, barat, fie prin mentiunile “pret nou”, “pret vechi” langa sumele corespunzatoare, fie prin mentionarea procentului de reducere a pretului nou care apare langa pretul anterior, barat, indiferent de tipul de vanzare cu pret redus (soldare, lichidare, promotionale);
– Orice vanzare cu pret redus, indiferent de tip (de soldare, de lichidare, promotionala etc.), trebuie sa fie insotita sau precedata de publicitate si anuntata sub denumirea ei (“soldare/soldari/solduri”, “lichidare”, “promotii” etc), insotita de data de debut si de durata acesteia.
De asemenea, in cazul in care oferta este deja in derulare, trebuie sa fiti informati cu privire la valabilitatea reducerii sau ca oferta este valabila numai “in limita stocului disponibil”.
In momentul cumpararii,trebuie sa verificati daca oferta mai este valabila si daca reducerea de preturi anuntata este identica cu cea reala (la cititoarele de cod de bare din cadrul marilor magazine sau direct la casa, daca pretul afisat este cel facturat).
La achizitionarea pachetelor promotionale de tipul „3 la pret de 2”, trebuie sa verificati pretul individual al produselor, care trebuie sa existe in mod obligatoriu la vanzare, pentru a-l putea compara cu pretul pachetului promotional.
Solicitați informatii suplimentare atunci cand aveti nelamuriri privind orice campanie publicitara facuta prin orice mijloace (in cadrul magazinului, prin afise sau pliante, prin anunturi pe site etc).
In timpul actiunilor de control desfasurate in anii precedenti, comisarii ANPC au constatat urmatoarele abateri:
– prezentarea intr-o forma ambigua a promotiilor, respectiv existau afise cu “reduceri de la 29,99”, ceea ce inducea consumatorul in eroare, acesta putand intelege ca procentul de reducere se aplica de la baza de 29,99;
– existau afise cu “reduceri pana la 50%”, dar la data si ora controlului in unitate nu exista nici un articol cu reducere de 50%;
– existau afisate reduceri promotionale fara a fi specificate produsele care beneficiau de aceste reduceri, in conditiile in care nu toate produsele din magazin se vindeau cu pret redus;
– incaltaminte la care bulina rosie cu care erau semnalizate produsele ca fiind cu pret redus mentiona reducere de pana la 30% si de pana la 50%, dar in realitate aceste reduceri s-au constatat a fi de pana la 29,17%, respectiv 49,06%.
– diverse articole reduse cu pana la 50%, grupate pe un suport special insotit de afisul de culoare rosie “50%”, in subsol precizandu-se, cu caractere foarte mici, ”reduceri de pana la 50% la produsele marcate prin eticheta de reducere”;
– s-a constat practica comerciala inselatoare prin expunerea la comercializare a unor produse textile aflate in soldare, in anumite zone ale magazinului, semnalizate prin afise de informare cu mentiuni precum ”Totul la 49,90 lei”, ”Totul la 39,90 lei”, ”Totul la 29,90 lei” sau ”Totul la 19,90 lei”, sugerand ideea ca toate produsele din zonele respective pot fi achizitionate la pretul indicat, in realitate fiecare produs din zonele respective avea eticheta de pret individual, pe care era mentionat pretul la valoarea afisata pe panou.”

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!