Conecteaza-te cu noi

Societate

Azi începe o expediție științifică pe Marea Neagră. Vezi cine participă

Published

on

Proiectul „Evaluarea vulnerabilității ecosistemului Mării Negre la presiunile umane“ (ANEMONE), coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța, România, în parteneriat cu Institutul de Oceanologie – Academia de Științe (IO-BAS), Bulgaria, Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia/Centrul de Cercetare Marmara – (TUBITAK-MAM), Fundația de Cercetare Marină din Turcia (TUDAV) și Centrul Științific pentru Ecologia Mării (UkrSCES), Ucraina, anunță începerea, astăzi, 30 septembrie 2019, a expediției științifice comune, una dintre activitățile sale cele mai importante.

Astfel, o echipă de 17 cercetători marini din 4 țări (Bulgaria, România, Turcia și Ucraina) se vor îmbarca la bordul navei de cercetare „Mare Nigrum“ pentru prelevarea probelor de apă, sedimente și organisme marine, în vederea evaluării sănătății mării noastre.

”Puternicul spirit de colaborare al proiectului ANEMONE face ca biologii, chimiștii și fizicienii să vorbească, timp de o săptămână (30 septembrie – 8 octombrie 2019), o singură limbă, aceea a științelor Mării Negre, cu scopul de a-și spori cunoștințele și a proteja mai bine ecosistemul marin.”, precizează Biroul de presă al INCDM ”Grigore Antipa”.

În timpul expediției se vor folosi diverse modalități de prelevare pentru determinări calitative și cantitative ale diferiților parametri. Zilnic, echipa de cecetare a planificat prelevarea pe patru stații, în total 21 de stații. Pe fiecare stație se va sta câteva ore, fiind prelevate minimum 4 orizonturi din coloana de apă. Probele vor fi sortate, fotografiate, conservate și etichetate la bordul navei.

Advertisement

La finalul expediției, probele vor fi analizate de către cercetători, datele vor fi colectate împreună, analizate și publicate sub forma raportului „Stării mediului marin din zona vestică a Mării Negre“.

Proiectul ANEMONE este finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, prioritatea programului: 2. Promovarea coordonării protecției mediului și reducerea comună a deșeurilor marine în Bazinul Mării Negre, Obiectiv prioritar specific programului: 2.1. Îmbunătățirea monitorizării comune a mediului, indicativ proiect: BSB319, valoare totală: EUR 991.173,71, durata de implementare: 28 luni (26.07.2018 – 25.11.2020).

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions