Connect with us

Actual

Bate vântu’n Gara Constanța! Călători puțini, magazine goale… pierderi colosale!

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi, preț de câteva ore am fost purtată de la companie la companie în cadrul Regionalei CFR Constanța. Foarte puțină lume cunoaște dedesubturile privatizării CFR, numele companiilor existente, numele și numerele de telefon ale directorilor acestora și modalitatea de a lua legătura cu ei. Pentru ei există numere de telefon CFR și mai puține aparținând companiilor de telefonie de stat sau privată, fixă sau mobilă. Nu ne doream să aflăm cine știe ce secrete, doream doar să știm ce se întâmplă în spațiile comerciale existente în incinta Gării CFR Constanța pentru că cele mai multe sunt neocupate, iar cele în care există marfă, semn că cineva a deschis totuși un magazin, erau închise. La câteva telefoane, mi-au răspuns oameni amabili, care mi-au spus că ei sunt chiriași în gară și că aceasta aparține de CFR Infrastructură. În aceste condiții, mi s-a dat de înțeles că singura persoană oficială cu care puteam să stau de vorbă și care mi-ar fi putut oferi informații pertinente este directorul Dorin Maer. Pe care l-am sunat și l-am tot sunat dar la secretariat nu răspundea nimeni. Între timp am avut posibilitatea să mă informez asupra acestor spații despre care doream să aflu amănunte.gara-constantabun În urmă cu șase ani, adică prin anul 2010, erau finalizate lucrările la noile spații din gară. Lumea se agita și credea că lucrurile vor merge bine, că doar pe acolo se perindă foarte multă lume și că fiecare călător este nevoit să-și cumpere o sticlă de apă și ceva de mâncare pentru călătoria cu trenul. Unii s-au gândit că ar fi benefic să existe tot felul de magazine,  cu articole inclusiv de pescuit  pentru turiștii care vin la mare dar nu și-au luat undița cu ei! De gândit au gândit bine, doar că socoteala din târg nu se potrivește cu cea de a casă! Deci, în partea stângă  a Gării există un spațiu foarte mare în care s-au amenajat zeci de încăperi care ar fi trebuit să însemne fiecare câte un magazin. Există uși masive la intrarea prin față, dar nu credem că au fost folosite vreodată. Iar dacă au fost, acum sunt închise. Doar ei știu de ce! Aceste spații ar fi trebuit să fie închiriate. Pe de-o parte pentru a reprezenta o sursă de venit către CFR, pe de altă parte pentru a exista o gară frumoasă, atractivă, plină de viață, așa cum sunt cele din străinătate. Ordinea o alegeți d-voastră! Numai că nu a fost să fie așa!

De ce e pustie gara?

Cu numai câteva zile în urmă am văzut trenuri pline de călători. Erau studenți care beneficiau de transport gratuit către casă și înapoi, special pentru a-și putea manifesta dreptul de vot. Câți dintre ei au votat este foarte greu de spus, dar nu ăsta e subiectul articolului. Ideea este că trenurile au fost pline, la fel ca și gările. Astăzi însă, cu toate că era în jurul orei 10.00, oră la care gara ar fi trebuit să fie plină, era aproape goală. Ici-colo câte un călător. Alături, în locul de unde pleacă autocarele spre București era plin de lume. Semn că lumea continuă să călătorească doar că a fost alegerea ei să plece cu mașina sau cu autocarul. De ce nu au ales trenul? Pentru că este scump și condițiile de transport nu sunt foarte bune. Iarna nu-i ca vara, spunea un politician român! Este adevărat că vara atmosfera de aici este total diferită de felul în care arată iarna. Dar, pentru numele lui Dumnezeu, în județul Constanța trăiesc sute de mii de oameni. Iar mulți dintre ei sunt nevoiți să facă deplasări zilnice către București sau către alte localități din țară. Către ei ar fi trebuit să se îndrepte atenția celor de la CFR. Pe ai ar fi trebuit să-i servească! Pentru ei ar trebui și ca gara Constanța să arate bine, să fie agitată, să fie dotată cu tot ceea ce este necesar! Dar nu poate fi. De ce? În momentul finalizării proiectului de refacere a gării acesta era spectaculos. Avea în componență restaurant, sală de cinematograf, farmacie și spații pentru închiriat. De funcționat nu funcționeză aproape nimic. Cauza o reprezintă prețul mult prea ridicat al chiriilor!

Licitații fără număr…

dorin-maer-bunNu este nici o exagerare, dar CFR Infrastructură pare preocupat de această situație. Altfel de ce ar organiza lună de lună licitații pentru a închiria aceste spații? Când, în sfârșit, ne-a răspuns la telefon, amabil și extrem de pertinent, directorul general al CFR Infrastructură, Dorin Maer, ne-a spus că spațiul foarte mare este închiriat într-un procent foarte mic: ”În fiecare lună se scot la licitație aceste spații și, la ora actuală avem ocupate între 33 și 35% dintre ele.” Cu alte cuvinte, peste 60% din aceste spații nu au fost închiriate. Și nu se știe când și dacă vor fi vreodată. Prețurile percepute pentru închirierea unui spațiu comercial  nu sunt exagerat de mari. ”La început prețul era de 100 de lei/mp. Între timp am ajuns la 80 lei/mp. Vara este un preț, iar iarna este un alt preț. Cu toate acestea, nu se înghesuie lumea să închirieze spații”, a precizat directorul general, Dorin Maer. După cum ne-a spus directorul, prețurile au fost stabilite în urmă cu mai multă vreme de către Compania Națională. Și, pe atunci, erau mai mici decât chiriile din marile centre comerciale. Doar că, între timp, se pare că aceste tarife au rămas la un nivel ridicat și lumea preferă să închirieze în mall-urile arhipline de lume. Este adevărat că CFR este o companie de stat și aici lucrurile se desfășoară cu încetinitorul și cu multe semnături. Ceea ce nu este cazul la un privat care centrează, dă cu capul și înscrie sau ratează. Nu cu multă vreme în urmă, conducerea companiei a cerut tuturor directorilor regionali să ia în calcul posibilitatea de a încheia un contract cu o societate care să se ocupe de aceste spații. Și precizăm că situația spațiilor goale în gările CFR este universal valabilă. Este aproape la fel și la Cluj Napoca, și la Timișoara sau la Iași.

Ce-i de făcut?

palmieri-la-gara-constanta-3În perioada următoare vor fi sărbătorile de iarnă. Conducerea CFR Constanța se gândește să monteze un brad în gară, poate așa mai atrage ceva lume. Dar magazinele nu se știe când, de către cine și cum vor fi deschise. A… și să nu uit. La CFR au rămas puțini angajați. O tanti care ne-a răspuns la telefon a fost nevoită să întrerupă brusc discuția cu noi pentru a răspunde la un alt telefon. Ulterior și-a cerut scuze și a spus că a rămas singură în birou, cu toate că pe vremuri mai avea câteva colege, iar acum este nevoită să facă treaba tuturor. Nici nu vreau să mă gândesc cât costă întreținerea acestor spații pentru că și aici se plătește curentul, gazul, apa, măturatul etc. Sunt sute de mii de lei pe lună, bani cheltuiți aproape inutil. Dar, la un capitol stăm bine: dacă tot nu sunt cumpărători în aceste spații, o mare parte dintre el a devenit loc de iernat pentru palmieri! Nu au foarte multă lumină și căldură, așa cum le place, dar va trece și iarna aceasta!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

VIDEO 2020, anul în care au debutat câteva investiții majore la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

2020 a fost un an destul de dificil și pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Din cauza numeroaselor restricții, Complexul a avut un număr mai redus de vizitatori, la jumătate, și au fost aduse mai puține venituri. Cu toate acestea, având susținerea Consiliului Județean Constanța, la CMSN s-a putut continua activitatea și investițiile. Și dacă tot aducem vorba de investiții, este important de precizat că 2020 a fost unul în care au debutat o serie de investiții extrem de importante, cum ar fi extinderea sistemului de bazine de la Delfinariu.

„Complexul Muzeal de Științe ale Naturii înseamnă pentru toată lumea Delfinariu, și nu numai. Înseamnă și Microrezervație, înseamnă Planetariu și Acvariu. Toate astea sunt secții ale Complexului Muzeal, instituție coordonată de Consiliul Județean Constanța și care a trecut ca orice instituție din lumea asta prin pandemie și care a avut un număr mai redus de vizitatori, la jumătate. Au fost aduse mai puține venituri, dar au fost susținuți de CJC prin finanțări și subvenții, iar în felul acesta s-a putut funcționa și s-au putut continua investițiile.

În 2020 au debutat câteva investiții importante. Este vorba de patru locuri de joacă, finalizate, este vorba de o volieră nouă pentru păuni. Și, apoi, este vorba despre marea investiție, respectiv extinderea sistemului de bazine de la Delfinariu, care va însemna o cvadruplare a volumului de apă și o triplare a suprafeței acesteia, premisa fiind aducerea altor delfini.

Nu am stat chiar dacă am funcționat la o capacitate redusă, la o treime pe Delfinariu și la o șesime Acvariu și Planetariu, mare parte acesta din urmă fiind închis. Dar, am avut și perioade în care am funcționat și, plus, la Planetariu avem un proiect european care a însemnat o activitate intensă de observații cerești, observații nocturne. N-am stat, am umblat prin Dobrogea, am avut patru tabere de astronomie și vom avea încă 11 în 2021. Țineți aproape de pagina Planetariului și de pagina unimis, care vă vor informa vizavi de aceste viitoare ieșiri în teren cu obiective, telescoape și mijloace de a studia bolta cerească.

În ceea ce privește Acvariu, avem planuri de a-l întreține, îngriji, îmbunătății, dar un plan mare este deja la Consiliul Județean Constanța, o temă de proiectare ce va consta într-un acvariu nou în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii care să închidă un circuit de vizitare și să aducă elemente de noutate, adică tot ceea ce presupune un acvariu modern, urmând ca vechea clădire din 1910 să prezinte alte exponate, să aibă o altă destinație.

Apoi, în ceea ce privește Delfinariu, vom avea în continuare legi de mare patagonieni și vom avea reprezentații care vor aduce zâmbete, bucurie și o legătură sentimentală față de aceste animale.“, a declarat directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etajul 5 al Spitalului Județean Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța ”Sf. Apostol Andrei” s-au derulat scene dramatice. Un bărbat, în vârstă de 80 de ani, care era internat în spital s-a aruncat de la etajul 5.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea Constanța, Anamaria Stoica, echipajele de urgență au fost solicitate prin apel 112 să intervină la o persoană ”posibil căzută de la etajul cinci, în fața centrului de dializă.”

De îndată la fața locului au fost alertate o mașină de stingere cu apă și spumă, un echipaj de prim ajutor și un echipaj din cadrul SAJ Constanța C2.

”Din păcate, bărbatul în vârstă de aproximativ 80 de ani a fost declarat decedat la fața locului în urma protocolului de resuscitare.”,  a precizat Anamaria Stoica.

Știre în curs de actualizare.

Update: Oficial din partea Biroului de presă al IPJ Constanța

În această dimineață, poliţişti din cadrul Secţiei 3 au fost sesizaţi cu privire la faptul că un pacient internat la Spitalul Județean Constanța ar fi căzut în gol de la etajul 5.

Poliţiştii au identificat persoana în cauză, de 80 de ani, din municipiul Constanţa, cadrele medicale declarând decesul.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Potrivit Biroului de presă al Spitalului Județean, evenimentul s-a petrecut în această dimineață, în jurul orei 6.oo.

”Pacientul era internat în secția clinică Chirurgie generală I și suferise o intervenție chirurgicală pentru o afecțiune gravă. În plus, săptămâna trecută a fost diagnosticat cu covid, motiv pentru care era internat într-un salon izolator destinat pacienților infectați cu SARS CoV-2.  Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. Conducerea Spitalului regretă tragicul eveniment. În momentul de față este în curs o anchetă internă”, a precizat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității spitalicești.

 

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mâine puteți urmări două demonstrații la Delfinariu. Copiii până la 7 ani au acces gratuit

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Delfinariul din Constanța vă așteaptă atât la antrenamente, cât și la demonstrații. Acestea din urmă pot fi văzute chiar mâine. Dacă antrenamentele au loc de luni până vineri, la orele 11.00 și 15.00, demonstrațiile cu delfini sunt programate sâmbătă și duminică, tot la orele 11.00 și 15.00. Se percepe o intrare de 12 lei pentru adulți și de 3 lei pentru elevi și studenți. Copiii până la 7 ani au acces gratuit.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: