Connect with us

Energie&Mediu

Bloc de şase etaje pe malul lacului Tăbăcărie. Vezi cum a devenit posibil!

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

SC Oil Depol SRL, aparţinând cunoscuţilor oameni de afaceri Radu Merlă şi Dănuţ Florescu, a depus la Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa un memoriu de prezentare a unui proiect rezidenţial, în vederea autorizării. Potrivit documentaţiei publicate astăzi pe site-ul APM, societatea intenţionează să construiască un imobil cu funcţiunea de locuinţe colective, având un regim de înălţime  S + P + 6 etaje. Proiectul urmează să fie dezvoltat pe un teren de 519 mp situat pe Bulevardul Mamaia nr. 275, pe malul lacului Tăbăcărie, în apropierea centrului medical judeţean al Ministerului de Interne (Policlinica Poliţiei). Oil Depol a cumpărat terenul în data de 20 septembrie 2013. Pe 23 februarie 2016, prin HCL nr. 51, Consiliul Local Constanţa a adoptat un Plan Urbanistic Zonal,  în care este inclusă şi suprafaţa deţinută de firma lui Merlă şi Florescu. PUZ-ul permite un grad de ocupare a terenului de 78%. Apoi, pe 14 martie 2016, în baza PUZ-ului, Primăria Constanţa a emis certificatul de urbanism nr. 832. Documentul semnat de primarul Decebal Făgădău certifică faptul că terenul se supune unei hotărâri a Consiliului Local, din anul 2014, prin care s-a aprobat „metodologia de vânzare a bunurilor imobile (terenuri şi/sau clădiri) aparţinând domeniului privat al Municipiului Constanţa”. De aici, deducem că terenul, integral sau în parte, a fost cumpărat chiar de la municipalitatea constănţeană. Tot certificatul de urbanism lămureşte că terenul aparţine unei zone protejate (peisagistic şi urbanistic), dar nu există în privinţa sa interdicţii temporare sau definitive de construire.

Dincolo de faptul că proiectul se va ridica într-o zonă premium, şi construcţia în sine va fi, potrivit proiectului, una de calitate. În primul rând, trebuie să spunem că, deşi PUZ-ul permite un procent de ocupare a terenului de 78%, proiectul supus autorizării arată că viitorul imobil va ocupa la sol doar 165 mp, din totalul de 519 mp, diferenţa de teren fiind alocată pentru sapţii verzi şi alei de acces. La subsolul clădirii vor fi amenajate 21 de locuri de parcare. La etajele 1-5, sunt prevăzute câte trei apartamente, parterul va avea un singur apartament, iar etajul şase, două apartamente. Imobilul va fi dotat cu spaţii tehnice, spaţii comune de acces şi lift de persoane.

Comments

comments

Energie&Mediu

Nuclearelectrica: Unitatea 2 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda functioneaza la putere nominala, lucrarile de reparatie la rezervorul aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei)  fiind finalizate.

Reamintim ca lucrarile de reparatie se puteau efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor s-au efectuat  in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Citiți și:

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda va functiona, incepand cu ora 13:00, 15 octombrie 2018, la putere redusa in vederea efectuarii unor lucrari de reparatie la un rezervor aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei).

Lucrarile de reparatie se pot efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2. Estimam ca Unitatea 2 va functiona la putere redusa (cca 300-350 MW) pentru o perioada de 12 ore.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor se vor efectua in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei, transmite conducerea Nuclearelectrica prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Premieră în România. Prima staţie pentru stocarea energiei, inaugurată la Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prima staţie pentru stocarea energiei din România a fost inaugurată la Constanța de către EDP Renewables. Este un sistem de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1.

„Prin acest proiect contribuim la realizarea celei de-a treia revoluţii din sectorul energiei regenerabile. Dacă prima a fost îmbunătăţirea capacităţilor eoliene şi creşterea competitivităţii, acum douăzeci de ani, iar a doua a fost energia solară, care prin scăderea recentă a costurilor schimbă deja perspectiva sectorului regenerabilelor, a treia de abia începe, şi aceasta este stocarea”, a declarat Duarte Belo, director-general al EDPR Europa şi Brazilia, citat de ziarul Bursa.

Decalaj între autoritățile statului și mediul privat de afaceri

Stația are o capacitate de 1 MW. Prin intermediul ei, excesul de energie produsă poate fi stocat în baterii și eliberat ulterior în funcţie de cerere sau de necesități.

“Această investiție este o premieră în țara noastră și poate juca un rol foarte important în asigurarea serviciilor de sistem prin echilibrarea sistemului energetic național în anumite situații. Energia electrică stocată în această stație este energie electrică produsă de un parc eolian, deci este o energie regenerabilă, nepoluantă. Nu pot sa nu observ o defazare, un decalaj intre autoritatile statului si mediul de privat de afaceri: in contextul in care in noua strategie energetica realizata de ministerul Energiei se vorbeste despre realizarea unui nou grup de producere prin arderea carbunelui si captarea emisiilor poluante de carbon, investitorii privati vin cu solutii de actualitate pentru dezvoltarea morderna a sectorului energetic romanesc.”, ne spune George Niculescu, investitor în sectorul regenerabilelor, membru PATRES și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, prezent la evenimentul de inaugurare.

EDPR are în plan construirea unei staţii secundare de stocare a energiei în parcurile solare din România. Sistemul de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1 este primul proiect al EDPR în Europa, nu doar în România. EDP Renewables (Energias de Portugal) şi-a început activitatea în România în 2008 prin achiziţia mai multor proiecte eoliene, notează investenergy.ro.

Sistemele de stocare a energiei pe bază de acumulatori se dovedesc extrem de căutate, deoarece furnizează companiilor de utilități servicii de echilibrare a sarcinii în rețeaua electrică cu răspuns extrem de rapid. În plus, prin natura lor modulară reprezintă o soluție care poate fi extinsă în timp. Potențialul acestei tehnologii este atât de mare, încât se așteaptă instalarea unor capacităţi de stocare a energiei de circa 11 GW, până în 2020, în 22 de țări, conform Navigant Research.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: