Connect with us

Administratie

Bolojan face campanie pentru comasarea localităților. Și Constanța ar putea fuziona cu localitățile învecinate

Publicat

la

Fostul primarul al municipiului Oradea, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, dă semnalul reorganizării administrative în România. Aflat într-o vizită în municipiul Buzău, Bolojan a spus că planul autorităților locale de a fuziona cu localitatea învecinată – Țintești va duce la o atragere mai ușoară a fondurilor europene. La rândul său, primarul orașului Buzău, Constantin Toma, care este și președintele Asociației Municipiilor din România, a spus că unirea localităților în zona metropolitană a Buzăului înseamnă o dezvoltare mai rapidă. Ilie Bolojan a afirmat, la rândul său, că, pentru a realiza fuziunile, trebuie simplificată legislația și a spus că acest lucru este greu de realizat din cauza primarilor din localitățile mici cărora le este teamă că își vor pierde funcția după unirea cu o localitate mai mare. Cei doi spun că prin unirea municipiului Buzău și comuna Țintești vor fi făcute o serie de investiții impresionante: „autostrada A7 Ploiești – Buzău – Pașcani – Siret, Drumul Expres Buzău – Brăila, transformarea unei părți a aeroportului militar de la Boboc în aeroport civil și modernizarea magistralei 500 a Căilor Ferate Române ce trece prin Buzău, București – Vișcani.”

Bolojan a dezvăluit și eșecul pe care l-a avut în urmă cu 5 ani, atunci când a organizat un referendum prin care a încercat alipirea comunei Sânmartin de municipiul Oradea, al cărui primar era la acea vreme.

Și Constanța ar putea da exemplu

Fuziuni administrative pot fi realizate și la Constanța între municipiul reședință de județ și localități învecinate, precum Cumpăna sau Ovidiu. Asta ar duce la atragerea mult mai ușoară a fondurilor europene, ceea ce înseamnă automat o dezvoltare mai rapidă. Potrivit recorder.ro, în prezent, în județul Constanța sunt proiecte în derulare în valoare totală de 7.453.231.957 de lei, din care fonduri europene  sunt 6.066.049.464 de lei, fonduri naționale – 1.300.444.245 de lei, fonduri locale – 9.388.006 de lei și fonduri mixte – 77.350.242 de lei. Sura citată mai arată că 59,39 la sută din investiții sunt în mediul urban, iar 40,61 la sută sunt în mediul rural. Cel mai multe fonduri sunt investite în infrastructura de transport – 3.888.772.477 de lei, urmată de Infrastructură rutieră – 1.388.010.018 de lei, școli și grădinițe – 353.028.635 de lei, centre culturale – 313.961.772 de lei, apă și canal – 260.963.840 de lei, unități medicale – 259.734.906 de lei, unități medicale – 259.734.906 de lei, transport în comun – 226.759.269 de lei, sport și recreere – 208.157.954 de lei, piețe și spații publice – 182.790.900 de lei, construire și reabilitare de clădiri – 124.349.972 de lei.

În ceea ce privește localitățile în care se investește cel mai mult, municipiul Constanța se detașează de departe în fruntea clasamentului cu 1.147.353.622 de lei. Pe locul doi în topul investițiilor se află municipiul Mangalia cu 179.934.264 de lei, Năvodari – 156.986.698 de lei, Eforie cu 138.299.965 de lei, Medgidia cu 121.047.078 de lei și Tuzla cu 109.254.298 de lei.

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: