Connect with us

Politica

BOMBĂ: PRO România e în creștere și românii îl văd premier pe Victor Ponta

Tatian Iorga

Publicat

la

Victor Ponta, președintele PRO România, ar fi cel mai bun premier pentru Romania după alegerile parlamentare din decembrie, relevă un sondaj de opinie realizat în perioada 20 – 25 noiembrie de către institutul ”Verifield”, la comanda PRO România. Liderul conduce în clasament cu 27.4 procente. Pe locul doi în preferințele românilor se află Ludovic Orban – 14,1%%, urmat de Dacian Cioloș – 14%, Traian Băsescu 11,6% și Marcel Ciolacu – 11%. Pe de altă parte este că 21,9% au spus că nu știu sau nu răspund.

La „Indiferent de opțiunea Dvs. de vot, ce premier credeți ca a fost mai bun pentru Romania: Ludovic Orban sau Victor Ponta?, 56,6% din cei chestionați l-au indicat pe liderul PRO România ca fiind mai bun, în timp ce doar 28,2% au considerat că Orban a fost mai bun. 9.5% din respondenți au spus că niciunul din cei doi nu a fost bun, iar 6% au spus că nu știu sau nu răspund.

Cu numai câteva zile înainte de alegerile parlamentare, românii au românii au fost chestionați cu privire la formațiunea pe care o preferă. La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri PARLAMENTARE şi ar candida următoarele partide sau alianţe, Dvs. cu reprezentanţii cărui partid aţi vota?, 31,3% din cei chestionați au răspuns vor vota cu PNL, 22% cu PSD, 17% cu USR-PLUS, 9,3% cu PRO România, 5,4% cu UDMR, 4,8% cu PMP, 5,4% cu independent, iar 4,8% cu altul. De asemenea, 61% din cei chestionați au spus că vor participa la alegerile parlamentare, 14,5% au răspuns că probabil DA, 6,7% probabil NU, 16,7% cu siguranță NU, iar 1,1% nu au știut sau nu au răspuns. În plus, 31,2% au spus că sunt foarte interesați de aceste alegeri, 29,1% destul de interesat, 13,5% destul de puțin interesat, 25% foarte puțin sau deloc interesat, 1,1% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.

La capitolul încredere, 30,5 din cei intervievați l-au indicat pe actualul șef al statului, Klaus Ioahannis. Acesta este urmat de Victor Ponta cu 24,2%, Ludovic Orban cu 19,8%, Dan Barna cu 14,9% și Marcel Ciolacu cu 13,3%. De asemenea, 99,3% din respondenți au spus că au auzit de Klaus Iohannis, în timp ce de Victor Ponta au auzit de 99%, de Ludovic Orban – 97%, Marcel Ciolacu – 83,4% și Dan Barna – 83,1%.

Chestionarul realizat de institutul ”Verifield” a cuprins mai multe întrebări legate de pandemia de coronavirus. La întrebarea „În ce măsură sunteți mulțumit de acțiunile statului român pentru combaterea răspândirii coronavirusului în România?, 35,8% au răspuns că sunt foarte nemulțumiți, 30,2% – destul de nemulțumiți, 25,9% – destul de mulțumiți și doar 5.9% au spus că sunt forate mulțumiți. 2,1% din respondenți au spus că nu știu sau nu au răspuns. Tot la acest capitol, 65,6% din respondenți au spus că ar trebuie implementat cât mai rapid un program gratuit de testare în masă pentru Covid și toți românii ar trebui testați gratuit indiferent dacă prezintă simptome sau nu.

„În ultimele zile, s-a discutat de apariția unui vaccin pentru Covid. Când acesta va fi disponibil în România, dvs aveți de gând sa va vaccinați sau nu?“, a fost om altă întrebare care suscitat interes. Ei, bine, aproape jumătate nu au de gând să se vaccineze. Astfel, nu mai puțin de 37,9% din cei chestionați au spus că NU se vor vaccina, cu siguranță, în timp ce doar 23% au spus că se vor va vaccina cu siguranță, iar 23,3% au răspuns că probabil că da și 12,4% au afirmat că probabil că nu. 3,4% au afirmat că nu știu sau nu răspund.

Când a venit vorba despre prioritatea vaccinării, majoritatea românilor a răspuns că vaccinul anti-covid ar trebui sa fie distribuit cu prioritate către categoriile vulnerabile.

Date interesante ies în evidență și atunci când românii au fost întrebați de redeschiderea școlilor. Nu mai puțin de 70% dintre respondenți, indiferent dacă au copii sau nu, au spus că școlile ar trebui redeschise, pentru că școala online nu funcționează și se pot lua măsuri de siguranță.

Un procent și mai mare de români, peste 90%, au spus că ar trebui redeschise cabinetele medicale în școli. De asemenea, 80% din cei chestionați au spus că este o idee bună achiziția de tablete din bani publici.

La o altă întrebare, 33,5% dintre chestionați au spus că sunt afectați criza covid și 41,9% de criza economică, în timp ce 20,2% au spus că de ambele. În plus, peste 50% au spus că sunt de acord cu introducerea unui venit minim de criză pentru toate persoanele din România.

Sondajul a avut 22 de întrebări legate de politică, educație, sănătate și economie. Au fost 1.100 de interviuri telefonice (CATI), iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.53%, la un grad de încredere de 95%.

Sondajul integral îl puteți consulta aici:

Download (PDF, 834KB)

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Politica

Dezvăluirile lui Dăncilă: „Printre cei care m-au trădat au fost Marcel Ciolacu și Paul Stănescu“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Fostul președinte PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, în această seară, la Antena 3, că unul din cei care au trădat partidul în perioada în care ea a fost premier a fost actualul lider al formațiunii, Marcel Ciolacu.

Întrebată de ce cuvântul „trădare” este des folosit în cartea de dezvăluiri pe care o publica, Viorica Dăncilă a răspuns:

„Pentru ca eu cred ca este cheia acestei cărți. Trădarea nu a fost fata de Viorica Dancilă, ci fata de toți cei care au crezut în noi, față de proiectele noastre și față de toți cei care au fost alături de PSD în decursul anului. M-am referit la cei care au jucat un rol determinant în ce s-a întâmplat. Mulți oameni vor crede că acest demers este unul de răzbunare. Nu, nu este răzbunare. Dacă doream răzbunare veneam cu aceste dezvăluiri înainte de alegerile locale sau parlamentare. Este un demers pentru adevăr, eu cred ca PSD se poate reclădi doar prin adevăr. Am folosit aceste cuvinte pentru actualul președinte PSD Marcel Ciolacu și când am vorbit de trădare m-am referit la moțiunea de cenzura împotriva Guvernului pe care l-am condus, dar și la învestirea noului Guvern unde Marcel Ciolacu a avut iar un loc foarte important”, a declarat Dăncilă.

Fostul premier a spus că secretarul general PSD, Paul Stănescu, a „trădat din prima clipă” după condamnarea lui Liviu Dragnea și i-a cerut demisia din funcția de premier.

Ea a taxat și faptul că Marcel Ciolacu a propus ca ea să fie candidatul PSD la prezidențiale și pe urmă a criticat candidatura ei. Viorica Dăncilă a făcut dezvăluiri și despre cum a trecut moțiunea împotriva sa, în octombrie 2019, când voturi din PSD au înclinat balanța în favoarea documentului depus, la acea vreme, de PNL, USR și PMP. Dăncilă a explicat cum Marcel Ciolacu și Alfred Simonis, alături de Paul Stănescu, au pus umărul pentru succesul moțiunii de cenzură, convingând mai mulți parlamentari PSD să voteze împotriva propriului guvern.

„Am pierdut guvernarea, au dat jos un guvern și tot ei l-au acuzat pe Liviu Dragnea că a dat jos două guverne. Păi, ei ce au făcut? Au făcut la fel. După ce a trecut moțiunea de cenzură mi-a dat un mesaj că îi pare rău că a trecut moțiunea de cenzură. Ei au avut un plan al lor pentru a prelua partidul și nu a contat nici guvernarea, nici ce au lăsat în urmă. A venit Ionel Arsene și mi-a spus că toți sunt strânși și că mă așteaptă să îmi dau demisia din poziția de președinte al PSD.”, a precizat Viorica Dăncilă, joi seara, la Antena 3.

Fostul premier a spus că nu avut nicio înțelegere cu președintele Klaus Iohannis.

„Am avut cu Klaus Iohannis o relație doar instituțională. Nu am avut discuții cu președintele despre partid. Am fost premierul care a fost cel mai criticat de Klaus Iohannis. Am avut un guvern înjumătățit. Nu am avut discuții decât de politică externă.“, a spus Dăncilă.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

2021, anul CONCEDIERILOR la stat. Se cere evaluarea ajutoarelor sociale și restructurări printre bugetari

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Temerile se adeveresc. Guvernul Cîțu se pregătește să taie în carne vie: concedieri masive și mai puține ajutoare sociale. Pe de o parte, ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță că vor primi în continuare ajutoare sociale doar persoanele care sunt cu adevărat vulnerabile. Ministrul Muncii a scris pe o rețea socială că vor fi controale și reevaluări ale dosarelor pentru ajutoarele socială, astfel încât să poată să fie identificați românii care iau bani de la stat, deși pot să muncească în continuare.

„Suntem în etapa de pregătire a campaniei naționale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara în curând în toată țara cu echipe mixte ale Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, Inspectoratelor teritoriale de muncă și Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă. Împreună cu reprezentanții Asociațiilor Orașelor, Municipiilor și Comunelor din România, am discutat astăzi despre obiectivele acestei campanii și despre modul de lucru. Vom identifica, în primul rând, beneficiarii de ajutoare sociale care se află în situații cu adevărat vulnerabile, fiind inapți de muncă, persoane cu vârstă de pensionare sau care au în întreținere copii mici. Pentru această categorie de beneficiari, vom identifica măsuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate. În al doilea rând, vom găsi soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci. Ca un exemplu, în acest moment, 30% din totalul locurilor de muncă neocupate sunt adresate muncitorilor necalificați. Piața muncii ar putea absorbi o parte din persoanele apte de muncă din cele aproximativ 170 000 care primesc venit minim garantat, în România. Apreciez foarte mult deschiderea și interesul pe care le-au arătat autoritățile locale față de demersul Ministerului Muncii, care este calibrat în acord cu politicile europene în domeniu: sprijin integrat și mai bine țintit pentru categoriile vulnerabile, precum și sprijinirea reinserției în cazul persoanele apte de muncă. Campania națională de evaluare va fi eficientă doar în măsura în care va exista o colaborare strânsă cu reprezentanții primăriilor pentru a pune la dispoziție instituțiilor implicate informațiile despre beneficiari și pentru a facilita relația acestora cu potențialii angajatori din comunitate.“, a scris Turcan pe Facebook.

Pe de altă parte, Executivul Cîțu pregătește concedieri în companiile de stat, conform Antena 3. Ministrul Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, are deja în vedere restructurări în companiile mari care au pierderi uriașe. Pe listă se află Metrorex, CFR și TAROM, ale căror conduceri au salarii substanțiale, în ciuda dificultăților financiare. Acestora li se cere, printre altele, să întocmească liste cu angajaţii care vor fi disponibilzaţi, pentru reducerea cheltuielilor. Vor fi afectaţi angajaţii de la CFR, METROREX, CNAIR, RAR, angajaţii aeroporturilor din Constanţa, Timişoara sau Bucureşti, angajaţii Regiilor Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos şi Administraţia Canalului Navigabil Bega, angajaţii din porturi, Radionav, TAROM şi ROMATSA. Documentul a fost trimis companiilor respective luni 19 ianuarie.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul a aprobat documentul care va duce la desființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor din Justiție

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În ședința de astăzi, 20 ianuarie, Guvernul a aprobat Memorandumul cu tema „Demersuri prioritare necesare pentru finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) – legislația în domeniul justiției”. Documentul prevede calendarul pentru adoptarea de către Executiv a proiectelor de interes pentru sistemul judiciar. Astfel, în document se prevede aprobarea, cu prioritate, în Guvern, până la sfârșitul lunii februarie 2021, a proiectului de lege de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție şi transmiterea acestuia spre adoptare, în procedură de urgență, de către Parlament. Proiectele legilor justiției vor fi, de asemenea, aprobate de către Guvern până la sfârșitul lunii aprilie 2021 și transmise spre adoptare, în procedură de urgență, de către Parlament. Aceste demersuri sunt necesare pentru îndeplinirea recomandărilor cuprinse în ultimul Raport MCV, publicat de Comisia Europeană la 22 octombrie 2019.

Stelian Ion, Ministrul Justiției, a declarat: „Astăzi, Guvernul a adoptat Memorandumul pentru finalizarea MCV. Ne-am asumat, în programul de guvernare, îndeplinirea acestor criterii esențiale pentru statul de drept din România. Ulterior, finalizarea MCV va veni ca o consecință a eforturilor noastre concretizate. A sosit acum momentul de a repara tot ceea ce s-a stricat în ultimii ani, de a pune Justiția pe drumul cel bun și de a consolida statul de drept și democrația din România.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: