Connect with us

Politica

Răzvan Filipescu, candidat PRO România pentru Senatul României: „Închiderea piețelor a fost o inconștiență“

Publicat

la

Răzvan Filipescu, candidat PRO România pentru Senatul României, critică dur Guvernul Orban și spune că închiderea piețelor a fost o decizie total eronată. Filipescu spune că oamenii sunt nevoiți să stea în frig și în ploaie, în timp ce în mall-urile sunt ținute deschise.

„Închiderea piețelor este ilogică și ne împinge pe noi ca și cetățeni să ne înghesuim în hipermarketurile multinaționalelor, să cumpărăm produsele acestora, în loc să susținem capitalul autohton și antreprenoriatul local. Este o nepăsare și o inconștiență, pentru că dacă tu te joci cu agricultura, un domeniu vital care ne privește pe noi toți, înseamnă inconștiență. Îi invit pe reprezentanții Guvernului și pe actualii parlamentari de Constanța, care au susținut actualul Executiv, să vină în piețe și să vadă în ce condiții impracticabile își vând producătorii produsele. Prin decizia de închidere a piețelor distrugi practic o economie“, a spus Răzvan Filipescu.

Candidatul PRO România spune că agricultura din Dobrogea trece printr-o situație dramatică, în condițiile în care culturile de pe 85% din suprafața agricolă a județului sunt calamitate. Asta înseamnă că sunt fermieri care din cauza secetei nu au recoltat nimic. Situația nu are cum să nu se răsfrângă și asupra crescătorilor de animale, ceea ce duce la afectarea industriei alimentare per ansamblu, spune Răzvan Filipescu. Acesta spune că, prin închiderea piețelor, producătorilor agricoli li s-a restrâns foarte mult piața de desfacere. Pentru că rămâne pe stoc, marfa perisabilă se strică.

„Noi, cei din echipa PRO România – Constanța, încă din luna aprilie am solicitat declararea județului ca fiind calamitat pentru acordarea de despăgubiri fermierilor și am inițiat o propunere legislativă pe care am introdus-o în Parlament prin care am solicitat suspendarea ratelor la credite și la leasing-uri pentru fermierii afectați de secetă. Din păcate, după nouă luni, niciuna din aceste măsuri nu a fost susținută de Guvern și nici nu a fost votată de parlamentarii de Constanța. Până astăzi, Guvernul nu a declarat județul Constanța ca fiind calamitat. Astfel, suntem în situația în care foarte mulți fermieri sunt în pragul falimentului, care sunt în insolvență, sunt fermieri care au apelat la restructurări de credite, fiind raportați în centrala riscurilor de credite, un aspect care le va influența bonitatea financiară pentru următorii ani. De asemenea, sunt fermieri care nu au resursele necesare pentru a-și înființa noile culturi. E clar că toate aceste măsuri haotice își vor pune amprenta asupra prețurilor produselor alimentare. Deja vedem că la cereale prețurile au crescut în ultimele două luni și, automat, asta se va reflecta și în partea de nutriție animală. Dacă este să mergem să vedem realitatea în județ, sunt foarte mulți oameni care își vând animalele din ogradă pentru că nu mai au cu ce să le hrănească.“, a spus Filipescu.

Candidatul PRO România a spus că este nevoie ca toți parlamentarii constănțeni, indiferent de culoarea politică, în următorul mandat, să se lupte și să reprezinte cu adevărat interesele județului Constanța și să lase deoparte orgoliile și ambițiile politice.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Politica

Senatorul USR Remus Negoi a prezentat raportul activității parlamentare pentru ultimele șase luni

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a prezentat raportul activității parlamentare pentru ultimele șase luni. În afara activității din comisiile parlamentare din care face parte, luări de cuvânt, interpelări sau declarații politice, Remus Negoi este inițiatorul mai multor inițiative legislative.

„Activitatea mea parlamentară din ultimele 6 luni a însemnat participarea la şedinţele de plen și la cele ale comisiilor permanente din care fac parte, luări de cuvânt, interpelări sau declarații politice. De asemenea, sunt cosemnatarul sau iniţiatorul mai multor proiecte de lege pe care le susțin alături de colegii mei din USR PLUS. Printre acestea se numără:

Inițiativă legislativă proprie pentru a marca cu semnul C programele audiovizuale din perioada comunistă care au fost supuse cenzurii;

Propunere legislativă depusă în nume propriu pentru modificarea Legii nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice;

Legea  pentru acordarea alocației de stat și pentru elevii majori din învățământul special;

Legea 360/2021 pentru declararea datei de 24 iunie „Ziua națională a iei”;

Proiectul de lege prin care terenurile de sport din incinta unităților de învățământ trebuie să fie deschise pentru copii şi în afara orelor de program școlar;

Legea prin care activitățile economice desfășurate de către persoanele fizice autorizate sunt recunoscute ca vechime în muncă sau în specialitate;

Legea consumatorului vulnerabil;

Proiectul de lege pentru transparentizarea administrației locale;

Legea care permite intrarea gratuită a studenților în toate bibliotecile universitare;“, spune Negoi.

El afirmă că este pasionat de cultură şi, ca membru în Comisia pentru cultură şi în Comisia reunită pentru relaţia cu UNESCO, caută permanent soluții pentru conservarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului nostru național.

„Din acest motiv, am mers la mai multe monumentele istorice pentru a vedea la fața locului starea în care se află. În ultimele 6 luni am fost la Cetatea Sarmisegetusa, Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, Cetatea bizantină Vicina sau Cetatea Arrubium.

Îi reprezint în Parlament pe constănțeni și, de aceea, încerc să fiu permanent la curent şi cu problemele din teritoriu, mă implic în rezolvarea lor şi, în calitate de senator, le aduc în atenția celor abilitați să găsească soluții. Printre problemele semnalate de constănțeni se numără:

Depozitarea unor cantități însemnate de moloz în zona „La Derea” din Cumpăna, situație pe care am adus-o la cunoștința Gărzii de Mediu Constanța;

Haosul urbanistic din cartierul Tomis Plus – am sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii;

Blocarea cursurilor de apă Valea Agigea şi Valea Lazu cu deşeuri provenite din construcţii aruncate de localnici şi de agenţii economici – am înaintat o solicitare către ABADL pentru igienizarea zonei şi decolmatarea cursurilor de apă.

Vocea tinerilor este importantă pentru mine, de aceea am continuat să desfășor, în cadrul cabinetului parlamentar, stagii de practică pentru studenți, cu scopul de a se familiariza cu activitatea unui senator atât în Parlament, cât și pe plan local.“, a mai spus Negoi.

Bilanţul activităţii mele parlamentare în perioada iulie-decembrie 2021 poate fi citit aici:

Raport De Activitate Iulie Decembrie 2021

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul va da ordonanță de urgență pentru pachetul de măsuri privind reducerea prețurilor la energie și la gaze

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei. Dialogul face parte din seria consultărilor demarate de Guvern cu privire la pachetul de măsuri pe care Executivul îl pregătește pentru protejarea cetățenilor, sprijinirea mediului de afaceri și menținerea locurilor de muncă, în contextul crizei energetice.

Prim-ministrul a prezentat soluțiile aflate acum în lucru la nivelul Guvernului: plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri.

Aceste măsuri vor fi incluse într-un act normativ ce va fi supus, în perioada imediat următoare, analizei și aprobării Guvernului.

“Am văzut familii cu venituri mici, instituții, reprezentanți ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari. Statul are responsabilitatea de a proteja oamenii și de a interveni în acest sens. Vă cer să remediați problemele și cei care au avut de suferit în noiembrie, decembrie și ianuarie să aibă facturile recalculate, iar greșelile remediate. Refaceți facturile și asigurați oamenii că nu vor plăti în plus pentru greșeli de facturare. Măsurile Guvernului vor reglementa situația astfel încât oamenii să nu fie debranșați pentru facturile calculate greșit și nici să fie obligați să plătească penalități”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul discuțiilor, au fost prezentate în detaliu modalitățile în care se aplică schemele de compensare și plafonare aflate acum în vigoare pentru facturile la energie, precum și soluțiile de corectare a facturilor emise eronat pentru consumatorii casnici. Potrivit analizei prezentate de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, fiind preluate peste 450 de sesizări de emitere neconformă, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei. Alte 101 controale sunt încă în derulare, urmând a se face verificări la toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze.

Sursa foto: gov.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Alexandru Rafila: “Sistemul de sănătate românesc nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize ca pandemia COVID-19”

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că sistemul sanitar românesc nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia de COVID-19, menţionând că stabilitatea organismelor de conducere în domeniu ar trebui să fie un factor-cheie pentru a face faţă unor asemenea situaţii.

“Pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om – sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de COVID-19”, a declarat Rafila, la conferinţa “Rezilienţa sistemelor de sănătate ale UE pentru a promova cooperarea la scară europeană”, organizată de Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene, în format videoconferinţă.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, Rafila a participat la eveniment alături de alţi miniştri ai Sănătăţii din Uniunea Europeană.

Alexandru Rafila a explicat că în România a existat o fluctuaţie între măsurile de izolare la începutul pandemiei şi măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val, se precizează în comunicat.

“Stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătăţii ar trebui să fie un factor cheie pentru a face faţă crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienţii non-COVID-19”, a adăugat ministrul.

El a menţionat că principalul factor de rezilienţă al sectorului sănătăţii a fost resursa umană, care a fost “pe deplin implicată” pentru a face faţă pandemiei.

“Personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare, iar colegii noştri sunt demni de toată preţuirea societăţii”, a transmis Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a evidenţiat că este nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate.

“Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative şi de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent şi o abordare incluzivă cu toate părţile interesate din domeniul social şi economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce priveşte problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populaţiei ar trebui să fie o prioritate la nivel european”, a adăugat Rafila.

În opinia sa, colaborarea şi sprijinul european, asistenţa tehnică din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor – ECDC şi Biroului Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face faţă pandemiilor.

“Guvernul României sprijină o colaborare şi o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică”, a arătat ministrul Sănătăţii, potrivit comunicatului citat. (sursa: agerpres.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: