Connect with us

Administratie

Bugetul Consiliului Județean Constanța, supus consultării publice!

Tatian Iorga

Publicat

la

Consiliul Județean Constanța a publicat pe site-ul său proiectul de buget pentru acest an. Potrivit datelor, bugetul propriu al judeţului pentru 2019 însumează la venituri totale 532.599.490 lei, iar la cheltuieli totale 650.236.331 lei, deficitul de 117.636.841 lei având ca sursă de finanţare excedentele anilor precedenţi. De precizat este că în proiectul de buget, la capitolul venituri, CJC are trecă că va atrage de la Uniunea Europeană suma de 177.816.018 de lei, adică 37.833.195 de euro.

„Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli, a listei obiectivelor de investiţii ale Judeţului Constanţa pe anul 2019, întocmit în baza prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare şi a Legii nr.50/2019 a bugetului de stat pe anul 2019, cuprinde resursele financiare mobilizate la dispoziţia administraţiei judeţene şi repartizarea acestora pentru realizarea în condiţii corespunzătoare a acţiunilor privind autoritatea publică judeţeană, alte servicii generale, tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi, transferuri cu caracter general, apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, învăţământ, sănătate, cultură şi religie, asistenţă socială, locuinţe şi servicii de dezvoltare publică, agricultură, transporturi şi alte acţiuni economice. Fundamentarea veniturilor proprii a avut la baza constatarea, evaluarea şi inventarierea materiei impozabile, evaluarea serviciilor prestate şi a veniturilor obţinute din acestea în scopul evaluării corecte a veniturilor. De asemenea s-a avut în vedere gradul de realizare a veniturilor proprii în 2017 şi 2018 precum şi cadrul legislativ în vigoare“, se arată în nota de fundamentare.

Conducerea CJC punctează că la întocmirea proiectului de buget s-a avut în vedere dimensionarea cheltuielilor bugetare la resursele financiare.

„Bugetul este structurat astfel: a) Secţiunea de funcţionare, care reprezintă partea de bază obligatorie a bugetului şi care cuprinde veniturile necesare finanţării cheltuielilor curente pentru realizarea competenţelor stabilite prin lege, precum şi cheltuielile curente respective. b) Secţiunea de dezvoltare, care reprezintă partea complementară a bugetului şi care cuprinde veniturile şi cheltuielile de capital aferente implementării politicilor de dezvoltare la nivel judeţean.

Resursele financiare ale secţiunii de funcţionare ale bugetului propriu al Judeţului Constanţa pe anul 2019 sunt: impozite şi taxe locale, cote şi sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor curente, subvenţii de la alte administraţii pentru finanţarea cheltuielilor curente, vărsăminte din secţiunea de funcţionare pentru finanţarea secţiunii de dezvoltare, care se prezintă cu valoare negativă. Încasarea veniturilor se face conform reglementărilor în vigoare, precum şi cu prevederile Legii nr. 50/2019 a bugetului de stat pe anul 2019.

Veniturile secţiunii de funcţionare ale bugetului propriu al Judeţului Constanţa pe anul 2019 sunt în sumă de 210.679.220 lei, în timp ce veniturile corespunzătoare secţiunii de dezvoltare din bugetul de venituri şi cheltuieli al Judeţului Constanţa pentru anul 2019 sunt în sumă de 321.920.270 lei“, se mai arată în nota de fundamentare.

Potrivit raportului, totalul de cheltuieli de 650.236.331 lei se împarte, astfel:

Capitolul 51 Autorităţi executive 101.733.664 lei

Capitolul 54 Alte servicii 5.189.100 lei

Capitolul 55 Tranzacţii privind datoria publică 1.114.950 lei

Capitolul 60 Apărare 1.000.000 lei

Capitolul 61 Ordine publică 2.050.000 lei

Capitolul 65 Învăţământ 19.429.595 lei

Capitolul 66 Sănătate 49.994.784 lei

Capitolul 67 Cultură, religie şi acţiuni privind activitatea sportivă şi de tineret 93.021.578 lei

Capitolul 68 Asigurări şi asistenţă socială 125.330.647 lei

Capitolul 70 Servicii şi dezvoltare publică şi locuinţe 6.860.357 lei

Capitolul 74 Protecţia mediului 14.001.404 lei

Capitolul 83 Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare 9.548 lei

Capitolul 84 Transporturi 230.500.704 lei

 

Proiectul de buget poate fi consultat aici: http://www.cjc.ro/sectiune.php?s=40

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Dorel de Constanța. Cum distrug echipele de intervenție o stradă recent asfaltată

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Locuitorii din cartierul Faleză Nord au ajuns la capătul răbdărilor. După ce Primăria a resistematizat traficul din zonă, acum se confruntă cu altă problemă. Un constănțean a semnalat pe Facebook faptul că pe strada Unirii, în dreptul grădiniței nr. 45, a apărut o avarie a RADET, care dă peste cap și mai mult traficul rutier, și așa îngreunat din cauza introducerii sensului unic. Cetățeanul atrage atenția că lucrarea este efectuată pe o stradă, care a fost recent asfaltată. Constănțeanul mai spune că, anul trecut, în zonă au fost efectuate nu mai puțin de 20 de intervenții, iar problema nu pare să se rezolve prea curând.

„Și…. a început! Anul trecut s-a săpat în acest loc de vreo 20 de ori pentru aceeași problemă a RADET. Chiar mă întrebam când va începe nebunia și anul acesta, cu atât mai mult cu cât strada Unirii doar ce a fost asfaltată la sfârșitul anului trecut, ocazie cu care toată zona a fost dată peste cap din cauza noilor interdicții de circulație și a sensurilor unice. De obicei o astfel de lucrare dura între 3 și 7 zile, perioadă în care circulația era extrem de îngreunată pentru că în zonă este o grădiniță, o școală și un complex comercial. Mă îngrozesc ce va fi acum, când strada a fost îngustată simțitor din cauza locurilor de parcare stabilite de o parte și de alta a benzii de circulație. Asta dacă doar ne gândim la disconfortul locuitorilor din zonă. Dacă e să luăm în calcul și problema banilor cheltuiți cu repararea covorului asfaltic care doar ce a fost refăcut mă întreb cât de imbecili ne cred cei din Administrația Locală care pe banii noștri, ai constănțenilor își fac capital electoral inițiind acțiuni doar de fațadă, cu impact vizual, dar fără a logică și, mai ales, fără a rezolva cu adevărat problemele stringente ale orașului. De ce nu au rezolvat problema rețelei de distribuție a agentului termic de la RADET?! Se știe de ani de zile că această rețea trebuie refăcută complet pentru că este extrem de veche iar timp de 30 de ani nu s-au făcut lucrări de întreținere ci doar de peticire, atunci când au apărut probleme. Cine răspunde pentru această ineficiență din administrația locală?“, se arată în postare.

Cetățeanul a mai punctat că muncitorii RADET au făcut nu una, ci trei gropi, iar apoi au plecat. Constănțeanul spune că mare problemă va fi după ora 16.00, când părinții vor veni să își ia copiii de la grădiniță.

Contactat telefonic, dispeceratul RADET a confirmat că echipele lor intervin pe strada Unirii la conductele preluate de la CET.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Prefectul Constanței, la raport. Ce activități a avut George Niculescu săptămâna trecută

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

George Sergiu Niculescu, prefectul județului Constanța, continuă să prezinte locuitorilor acțiunile pe care le întreprinde în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, precum și discuțiile la care participă în fiecare zi din săptămâna care se încheie. În “Jurnalul” prefectului de Constanța, Niculescu a cuprins, și de această dată, dialogul constructiv, transparența și colaborarea pe care susține că le are cu toți cei implicați în actul de guvernare local.

Iată mesajul prefectului:

Stimați locuitori ai județului Constanța,

Așa cum am promis, am revenit cu un nou „Jurnal al Prefectului de Constanța”. Pentru că îmi doresc transparență, pentru că îmi doresc un dialog constructiv și pentru că îmi doresc o colaborare eficientă cu toate instituțiile, dar și cu societatea civilă, acest demers va continua la fiecare început de săptămână. Practic, vă propun o scurtă retrospectivă a săptămânii trecute, în speranța că voi reuși să vă familiarizez cu tot ce înseamnă activitatea Prefecturii.

Luni, 13 ianuarie:
Am participat la ședința de lucru cu șefii serviciilor din cadrul Instituției Prefectului Județului Constanța, unde am discutat despre provocările săptămânii, am ascultat părerile oamenilor și am menținut un dialog constructiv. Totodată, la invitația doamnei Prof.univ.dr. Adina Ciugureanu, am răspuns afirmativ la invitația de participa la un eveniment organizat de American Corner, un program extrem de important desfășurat sub patronajul Ambasadei Statelor Unite, menit să promoveze cooperarea dintre SUA și țara noastră.

Marți, 14 ianuarie:
Am participat la evaluarea anuală a Biroului Zonal pentru Probleme Speciale Constanța. Domnul colonel Bițică a prezentat un raport cuprinzător și sunt convins că anul 2020 va fi unul plin de provocări pentru instutiția pe care o coordonează. Apoi, pentru că mă preocupă problemele oamenilor din județ, am avut un program activ de audiențe, prin intermediul cărora am aflat o parte din neajunsurile constănțenilor.

Miercuri, 15 ianuarie
Am primit vizita mai multor primari din județul Constanța, i-am ascultat și am aflat despre încercările pe care le au. Administrația locală, atunci când dorești și ALEGI să o faci corect, este o misiune asumată extrem de dificilă. Din acest motiv, sunt gata să ofer tot sprijinul edililor care vin la mine în căutare de soluții tangibile și legale. Apoi, alături de Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, am vizitat simbolul nostru, al constănțenilor – Cazinoul. Domnul ministru a declarat că lucrările vor dura aproximativ doi ani și jumătate, o veste excelentă pentru orice român, pentru că acest edificiu este al tuturor românilor. În continuare, fac apel către autoritățile locale să sprijine activ toate demersurile, astfel încât să ne bucurăm de măreția Cazinoului cât mai curând!

Joi, 16 ianuarie
Am avut o nouă ședință de lucru cu șefii serviciilor din cadrul Instituției Prefectului Județului Constanța, în care am tras concluziile unei săptămâni pline. Apoi, am participat, în Portul Constanța, la ceremonia de predare-preluare a comenzii Grupării Navale NATO, specializată pe lupta contra minelor marine. Am încheiat ziua cu o vizită la domnul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, unde am avut discuții constructive pe diverse teme: problematica situației din Portul Midia, unde așteptăm să vedem o acțiune precisă și eficientă, posibilitatea ca TAROM să efectueze, spre Aerportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, curse interne în timpul sezonului estival și, nu în ultimul rând, am discutat despre situația de la Cumpăna, acolo unde se lucrează intens pentru reabilitarea malului de pământ al Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Vineri, 17 ianuarie
Am convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în urma căruia am stabilit formarea unui grup de lucru care va avea ca obiectiv monitorizarea situației din Portul Midia, acolo unde, în continuare, nava Queen Hind este eșuată. Totodată, am primit vizita unei delegații mixte NATO, formată din reprezentanți ai Forțelor Navale Române, Forțele Navale ale Turciei și Forțele Navale ale Bulgariei, implicate activ în componența Grupării Navale Permanente NATO, de luptă contra minelor marine.

Sprijinirea fiecărui cetațean al Județului Constanța este o prioritate a activității mele și va rămâne o constantă pe tot parcursul mandatului meu de Prefect de Constanța!

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Asfalt în loc de pământ pe strada Sfântul Ioan Damaschin din municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Programul de investiții în trama stradală desfășurat de municipalitate în cartierul Compozitorilor în ultimul an a transformat străzile de pământ în artere rutiere pe care traficul se realizează în condiții optime.

Pe strada Sfântul Ioan Damaschin carosabilul a fost asfaltat pe o lungime de peste 160 de metri. Terenul a fost săpat, compactat și au fost turnate mai multe straturi de piatră, în etapa premergătoare procesului de asfaltare.

În ultimul an, alte 7 străzi din cartierul Compozitorilor au fost construite de la zero: Alexandru Bogza, Dumitru Kiriac, Prelungirea Eduard Caudella, Titus Cergău, Cella Delavrancea, Zeno Vancea și aleea Constantin Bobescu. (comunicat de presă Primăria municipiului Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: