Connect with us

Administratie

Bugetul Constanței pentru acest an, ADOPTAT. Vezi pe ce dă banii Chițac

Publicat

la

Consilierii localii din Constanța au votat, în urmă cu câteva momente, bugetul de venituri și cheltuieli pentru acest an. Astfel, veniturile în acest an sunt în cuantum de 994.046.000 de lei, iar cheltuielile sunt de 1.102.785 de lei. Potrivit proiectului, banii pentru dezvoltare în acest an vor reprezenta 23% din totalul cheltuielilor, adică 312.636.000 de lei.

În cadrul dezbaterilor, consilierii PNL și USR-PLUS au votat mai multe amendamente. Printre acestea se numără și două amendamente ale consilierilor social-democrați, care au solicitat prin consilierul local Costin Răsăuțeanu acordarea a 170.000 de lei Centrului Terapeutic „Marea Neagră“ de sprijin pentru copiii cu autism. Răsăuțeanu a cerut ca cei 170.000 de lei să fie luați de la bugetul pentru achiziționarea de mașini. Banii ar fi fost necesari pentru 78 de copii, din care 56 suferă de autism, 10 de retard mintal și 3 de sindromul down. Din păcate, majoritatea din Consiliul Local, compusă din PNL și USR-PLUS, a respins amendamentul la buget. Viceprimarul Ionuț Rusu a motivat că acordarea banilor pentru Centrul Terapeutic nu este legală, pentru că sunt copii care nu sunt din municipiul Constanța. În replică, Costin Răsăuțeanu a spus că este vorba de 3 copii din cei 78 care nu sunt din Constanța.

În ceea ce privește bugetul pentru acest an al Constanței, Costin Răsăuțeanu a spus că acesta este construit pe statura și pe rezultatele muncii administrației PSD.

„Este un buget care în proporție de 99%  reprezintă viziunea administrației social-democrate“, a declarat Răsăuțeanu.

Un alt amendament propus de consilierii PSD și respins la vot a fost includerea Școlii gimnaziale nr. 37 în planul pentru reabilitare.

La rândul ei, Federația Tinerilor din Constanța (FTC) i-a solicitat primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, precum și consilierilor locali, suplimentarea sumelor propuse pentru bugetul municipiului, sectorul de tineret, în vederea creării și întreținerii unui centru de tineret. Și acest amendament a fost respins la vot de majoritatea din Consiliu.

În atașament, puteți vizualiza “Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021” și anexele  acestuia:

http://www.primaria-constanta.ro/docs/default-source/librarie-consiliu-local/proiecte-de-hotarari/proiecte-hotarari—sedinta-23.04.2021/2-buget-local.pdf?sfvrsn=2

 

Comments

comments

Administratie

Lumina. Lucrări de eficientizare energetică la trei școli și Căminul Cultural din comună

Publicat

la data de

Scris de

Trei școli și Căminul Cultural din comuna Lumina au intrat într-un program de eficientizare energetică. În afara căminului cultural din Lumina în acest proiect mai sunt incluse Școala Gimnazială nr. 2 Oituz, Școala Veche Lumina și Școala Gimnazială nr. 1 Lumina. Lucrările la Căminul Cultural includ anveloparea clădirii și schimbarea tâmplăriei. În plus, prin intermediul altui proiect derulat de autoritățile locale, concomitent cu cel de eficientizare energetică a clădirii Căminului Cultural, instituția va fi dotată cu tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea activității în condiții cât mai bune: costume populare, instrumente muzicale, instalație de lumini și sonorizare interioară, o nouă scenă, dar și mobilier nou.

Programul de eficientizare energetică este derulat de Primăria Lumina prin Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”). Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”. Valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) este de 213.571 euro, din care: 85% – 181.000 euro – valoarea eligibilă nerambursabilă din Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, 15% – 32.571 euro – valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului.

Obiectivul general al proiectului constă în implementarea unui set integrat de măsuri destinate optimizării consumurilor energetice şi reducerii emisiilor de CO2 la nivelul a patru clădiri publice din raza unităţii administrativ teritoriale a comunei Lumina, şi alinierea la standardele şi cerinţele de performanţă energetică europene.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de un număr de 932 de elevi, 73 de cadre didactice şi 12 persoane din structura administrativă din cadrul:

Căminului Cultural Lumina;

Şcolii Gimnaziale nr. 2 Oituz;

Şcolii Vechi Lumina;

Şcolii Gimnaziale nr. 1 Lumina.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

Reducerea consumului de energie cu 313,69 MW/an;

Scăderea nivelului specific al gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2), cu 84,64 t/an; reducerea cu 14.568 de euro a costurilor aferente cheltuielilor cu energia electrică.

Principalele măsuri de eficientizare energetică implementate în cadrul proiectului sunt: anveloparea clădirilor; înlocuirea tâmplăriilor; termoizolarea planşeelor; instalarea de centrale termice murale în condensaţie. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 30 de luni.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Năvodari. Lucrările de asfaltare a podului de la Ecluză, finalizate în acest weekend

Publicat

la data de

Scris de

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, a declarat că a fost continuată asfaltarea Podului peste Canal

„Azi-noapte am asfaltat prima jumătate a  Podului peste Canal, inclusiv cu aplicarea stratului de uzură! La noapte, vom finaliza și cealaltă jumătate. În perioada următoare vom schimba rosturile de dilatație distruse, vom trasa benzile de circulație și vom monta un nou parapet rutier și pietonal!“, a declarat Florin Chelaru.

Amintim că, podul de peste ecluza de la Năvodari este modernizat și lărgit. Valoarea totală a investiției este de 5,2 milioane lei. Realizarea proiectului are în vedere execuția unor ample lucrări de reabilitare a structurii podului, lărgirea carosabilului la 3 benzi și asfaltarea întregii suprafețe carosabile rezultată după operațiunile de lărgire. Astfel, proiectul prevede lărgirea căii de rulare la 9,10 m (trei benzi de circulație) și reabilitarea celor două trotuare cu o lățime de 1,60 m. Se vor executa lucrări de frezare, de betonare a structurii (beton de pantă), de execuție a unei noi hidroizolații, de turnare a trei noi straturi de asfalt 4 cm MAS 16, 4 cm BAP 16 și 3 cm BA 8. Mai mult decât atât, se va reabilita drumul în zona rampelor de acces, precum și suprafața sensului giratoriu prevăzută de acest proiect. Trotuarele se vor prevede cu pavele de 10 cm, precedată de refacerea structurii acestora ciment.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța: „Zona de acces către plaja Modern se transformă într-un spațiu atractiv și sigur“

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța se laudă într-un comunicat cu faptul că pavele moderne îmbracă suprafața pietonală care asigură accesul către plaja Modern.

„Echipele Confort Urban intervin în aceste zile asupra scărilor din zona de esplanadă de pe strada Mircea cel Bătrân. Infrastructura este refăcută complet pentru a îmbunătăți condițiile de trafic pietonal. Placarea cu pavele prezintă o serie de avantaje. Materialele sunt ușor de montat și conferă rezistență la diferențele de temperatură, precum și la uzură. Zona pietonală este delimitată cu borduri. Treptele vor fi consolidate prin montarea de cofraje de metal. Armătura va fi acoperită cu un strat de beton și vor placa cu metal contratreptele și pereții laterali ai scărilor. Zona va fi reamenajată pentru ca atât constănțenii, cât și turiștii să poată petrece timpul liber în mod civilizat.“, se arată în comunicatul Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: