Conecteaza-te cu noi

Administratie

Bugetul foamei! Care e explicația lui Făgădău

Published

on

Deunăzi, cotidianul Ordinea scotea în evidență un aspect îngrijorător în perspectiva dezvoltării municipiului Constanța. Într-o primă fază, Ordinea a remarcat un lucru extrem de nefericit, acela că la capitolul atragere de fonduri europene municipalitatea constănțeană va aduce în acest an de la Uniunea Europeană doar 1,5 milioane de euro, suma fiind caraghios de mică în raport cu ceea ce se întâmplă în Cluj-Napoca, spre exemplu, care va primi de la UE 57.372.520 de euro. În a doua fază, Ordinea nota un alt aspect îngrijorător, acela că, pentru acest an, cheltuielile prognozate în buget sunt în sumă de 798.782.000 lei, din care nu mai puțin de 677.000.000 de lei sunt trecute la capitolul funcționare, în timp ce dezvoltarea a primit doar 121.692.000 de lei. În viziunea conducerii administrației publice constănțene, programele și acțiunile cu caracter social ocupă o pondere semnificativă în cadrul bugetului local.

„Se continuă cunoscutele acțiuni de asistentă socială prin acordarea de tichete valorice cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, pensionarilor care se încadrează în limitele plafonului de pensie, persoanelor fără venituri și persoanelor cu handicap-programul RESPECT, premiile în bani oferite persoanelor care împlinesc vârstă de 80 de ani și familiilor care aniversează 50 de ani de la căsătorie, persoanelor care împlinesc vârstă de 90 de ani gi 100 de ani, rechizite pentru copii și cadouri pentru copii cu ocazia Crăciunului, ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi și energie electrice, ajutoare de urgență. Se continuă și anul acesta programele de gratuități pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap, veterani și revoluționari, pensionari, beneficiari de ajutor social, elevi și studenți, personal didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar, șomeri indemnizați și neindemnizați“, notează Primăria Constanța.

Măsurile guvernamentale, precum dușurile scoțiene!

După ce a fost supus consultării publice timp de câteva zile, proiectul de buget pe anul 2019 a fost supus, astăzi, aprobării Consiliului Local Municipal Constanța. În favoarea proiecției bugetare supusă la vot de Făgădău au votat „pentru“ 13 consilieri ai PSD alături de independentul Andrei Popescu și liberalul Victor Constantin, în timp ce aleșii PMP și PNL au votat împotrivă. Edilul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat că, în ciuda unei unor păreri negative, „bugetul Constanței din acest an este unul chibzuit și realist și care ține cont de viitor.

Advertisement

„Nu este cel mai bun buget al municipiului Constanța, iar acest lucru are mai multe explicații. Prima explicație ar fi aceea că, de îndată ce Guvernul PSD-ALDE a câștigat alegerile și și-a asumat creșterea veniturilor românilor, acest lucru a venit și a crescut costul pentru mai multe tipuri de servicii. Fac referire aici la salariul din domeniul construcțiilor, creșterea salariilor celor din sănătate și creșterea salariului minim. Din punctul ăsta de vedere, Constanța este un municipiu care își alcătuiește bugetul din cota parte din impozitul pe venit, cu alte cuvinte, din locurile de muncă. Cu cât sunt mai multe și mai bine plătite, cu atât bugetul are o cotă mai mare. În momentul în care au crescut veniturile românilor și pentru angajatori s-a produs o relaxare prin scăderea cotei de impozitare de la 16% la 10% în ceea ce privește impozitul pe venit, evident că bugetele orașelor care generează locuri de muncă au scăzut cu 37,5%. Dintr-un total al bugetului, 37% are un impact mare. Pe de altă parte, Guvernul a adoptat măsuri compensatorii, dar atunci când faci o regulă pentru medie nu vei putea să satisfaci pe toată lumea. Cu alte cuvinte există câștigători și perdanți în această echilibrare. Municipiul Constanța, ca și altele mai puternice, a pierdut mai mult decât altele mai mici, cum ar fi Medgidia, spre exemplu. Bugetul municipiului Constanța a plecat de la această realitate, a scăderii veniturilor, dar prin comparație cu anul trecut avem sume mai mari pentru că au crescut cotele pentru autoritățile locale. În schimb, avem obligația să plătim asistența socială. La capitolul cheltuieli, au crescut costurile cu energia electrică și carburanții. Toate aceste creșteri nu se regăsesc doar în aparatul Primăriei, ci de compania de transport, Confort Urban și asistență socială. Dacă anul trecut bugetul a fost unul cu deficit, anul acesta am preferat să includem lucruri realiste și să lăsăm posibilitatea să finanțăm prin rectificări bugetare doar ceea ce se face și nu cum se făcea până acum, o listă de proiecte“, a spus Făgădău.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions