Connect with us

Actual

Că tot începe mâine școala: postarea președintelui AEC e extrem de tristă!

Maria Ionescu

Publicat

la

Mâine este prima zi  de școală. Copiii și părinții lor s-au pregătit foarte mult pentru acest moment;  au cheltuit o grămadă de bani pentru rechizite școlare necesare, și-au luat uniforme și încălțăminte noi, ghiozdane și multe altele. În urmă cu puțină vreme, Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța a postat un text pe pagina sa de facebook. Iată-l:  Mâine va începe din nou școala. O ocazia numai bună pentru toți oamenii politici să se pozeze lângă copii și profesori, dar și să facă declarații despre cât de mare este interesul lor pentru educație sau despre cât de performant este învățământul românesc. Asta în timp ce elevii și părinți încă vin cu bani de acasă pentru celebrul fond al școlii, bani din care se asigură acele cheltuieli minimale, care intră în sarcina statului și autorităților locale (reparații, mobilier, materiale consumabile, pază etc.), rata de părăsire timpurie a școlii este 18,5% (a treia cea mai mare din Uniunea Europeană), iar aproape 1 din 2 elevi români de 15 ani sunt analfabeți funcțional, neputând înțelege un text pe care îl citesc. Pentru mine, ziua de mâine va fi ultima primă zi de școală în preuniversitarul românesc. Sunt împăcat cu ideea că prin cele făcute în ultimii ani am reușit să contribui la provocarea unei schimbări la nivel local și național. Mai sunt lucruri pe care încă nu le-am putut îndeplini, dar pentru asta există următoarele 9 luni, precum și viitoarele generații, care sper să continue lupta colegilor mei din Asociația Elevilor din Constanța și a mea, pentru o școală românească mai bună, care pune accent pe nevoile elevului, îi respectă drepturile, îl pune în centrul sistemului și îl consideră un partener, oferind tuturor copiilor șanse egale la o educație gratuită și de calitate.
Dragi colegi,
Tuturor vă doresc un an nou școlar în care să luptați pentru drepturile voastre la firul ierbii, la nivelul fiecărei clase. Vă doresc să nu rămâneți pasivi atunci când cineva, fie el profesor, director, autoritate locală, minister, guvern vă încalcă drepturile. Abia atunci vom putea vedea cu adevărat o schimbare, când “merge și așa” nu va mai fi o variantă, iar fiecare beneficiar va lua atitudine, atunci când un drept îi este încălcat.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța. Accident rutier între un autobuz și un autoturism

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Cu puțină vreme în urmă, pe b-dul Ferdinand din  municipiul Constanța a avut loc un eveniment rutier în urma căruia o persoană a fost rănită.

Potrivit ISU Constanța, în accident  au fost implicate un autoturism și un autobuz. O persoană, care era pasager în autobuz, a fost rănită.

Update: O femeie conștientă a fost transportată la spital de către echipajul SMURD B.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ministerul Economiei anunță că România are stocuri de gaze și energie electrică pentru iarnă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri anunță că Romania are pregătite stocurile pentru a asigura consumul de gaze naturale și energie electrică pentru perioada sezonului rece şi-a pregătit stocuri suficiente de gaze naturale și de combustibili pentru producția de energie electrică, astfel că nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului la iarnă.

„A avut loc, ieri, prima întâlnire a Comandamentului Energetic de Iarnă gestionat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În cadrul acesteia, s-au trecut în revistă stadiul pregătirilor de iarnă și măsurile întreprinse de operatorii economici din sectorul energetic care au obligații în acest sens. Astfel, s-a constatat că măsurile obligatorii privind nivelul de siguranță și securitate sunt îndeplinite, nivelul stocurilor de gaze naturale și cărbune, precum și nivelul lacurilor de acumulare aflându-se în parametri corespunzători:

În depozitele de stocare a gazelor naturale se găsesc 2,9 miliarde metri cubi;

Stocurile de cărbune sunt la un nivel de 820 mii tone;

În ceea ce privește stocurile de combustibili, fata de anul precedent, atât stocurile de lignit, cât și volumul de gaze înmagazinat au valori superioare;

Gradul de umplere al acumulărilor hidroenergetice este în valoare medie de aprox. 80%, iar debitul Dunării este de cca. 7000 mc/s (în secțiunea Porțile de Fier);

La grupurile generatoare se află în finalizare ultimele lucrări de reparații/remediere;

Operatorii de distribuție energie electrică și gaze naturale sunt pregătiți, de asemenea, cu stocuri de rezervă, în caz de necesitate.

Din acest punct de vedere, nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale și de energie electrică în perioada sezonului rece. Funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Energetic Național dar și a întregului sector energetic din România, reprezintă o prioritate majoră din sfera de obiective principale ale Guvernului în contextul perioadei de iarnă 2020-2021.“, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbați reținuți pentru tâlhărie. Au agresat un paznic și au furat dintr-un grajd

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul  zilei de ieri, doi bărbați au fost reținuți de către polițiștii din Medgidia sub acuzația comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată.  Este vorba despre doi tineri, în vârstă de 27, respectiv 29 de ani.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, în cursul nopții de 18/19 octombrie, în jurul orei 2.00, cei doi au ajuns în extravilanul comunei Peștera, la un grajd în care erau ținute vite și obiecte de harnașament.

Aceștia l-au agresat pe paznic, un bărbat în vârstă de 56 de ani, i-au luat telefonul mobil și au pătruns în grajd. De acolo au furat mai multe obiecte pentru harnașament, două ciocane, o seceră, precum și de două bovine.

Prejudiciul a fost recuperat integral și înapoiat persoanei vătămate.

În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii i-au reținut pe bărbații în cauză pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia cu propunere de arestare preventivă.

Cei doi au fost introduși în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: