Connect with us

Actual

Târgul de produse tradiționale, cu bune și cu rele! Vedeți ce s-a găsit la tarabe!

Maria Ionescu

Publicat

la

Azi am fost la Târgul național de produse tradiționale, care a fost organizat și s-a desfășurat – în intervalul 8-10 septembrie – pe platforma din fața campusului universitar Ovidius. Cum era prima ediție, iar promovarea evenimentului a fost foarte ”subțire”, am fost cât se poate de curioasă cum se va desfășura și câți oameni va atrage. Am ajuns în jurul orei 16.00 și am fost foarte dezamăgită. Doar ici-colo mai era câte o tarabă deschisă, se mai găseau niște ardei, ceapă și vinete, sau brânză ori cârnați de casă. Din fericire, am găsit-o pe Ioana, organizator al evenimentului, cu care am stat puțin de vorbă. Ea ne-a spus că au fost mulți țărani din mai multe zone ale țării și, dar fiind faptul că unii dintre ei erau din Maramureș, au fost nevoiți să plece imediat după ora prânzului. După aceea, încet-încet au început să-și adune produsele (cei cărora le mai rămăsese câte ceva) și restul țăranilor. Ce-i drept, am văzut destul de multe mașini din diferite județe ale țării: Alba, Arad, Sibiu, Maramureș, Oradea, Suceava, Hunedoara, Vâlcea, Bistrița, Dolj, Sălaj, Argeș si Constanta. Pentru a ne satisface pe deplin curiozitatea, am vizionat ulterior un filmuleț postat pe site-ul Țăranii Dobrogeni. Și am realizat că evenimentul a fost bine organizat, doar că prețurile cu care se vindeau produsele tradiționale nu erau deloc mici. Erau chiar mari, comparabile cu cele din piețe. Dar hai să zicem că aici erau produse tradiționale, fără conservanți, cu termene de valabilitate mult mai mici . Și să știți că erau și frigidere, adică produsele nu stăteau în soare, să se strice rapid. Iată ce am văzut: legume, fructe, mezeluri, carne și slănină, brânzeturi și cașcaval, lapte, miere, sirop din tot felul de fructe, dulcețuri, găini de țară congelate, vișinată, caisată, ghivece cu flori, un cioplitor în lemn (George Marincu), o doamnă care picta pe sticlă, handmade-uri, dulciuri ale copilăriei, pâine de casă, kurtoși, porumb fiert și copt, clătite ca la mama acasă, unde chiar era coadă, foarte mari, cozonaci, prăjituri, plăcinte etc. Nu lipseau nici tarabele cu genți din piele, brățări și portmonee. La mică distanță era și o terasă unde se putea mânca, stând lejer la masă. Aici se găseau mici, cârnați, pulpe de pui, dar erau și hamsii și midii în sos de vin. De asemenea, erau atât bere cât și vin. Pe lângă zarva care era în jurul tarabelor, nu a lipsit nici muzica populară. Însă lumea nu s-a înghesuit foarte tare la acest eveniment, cel puțin nu azi, în ultima zi. Era de așteptat ca un astfel de eveniment să atragă foarte mulți vizitatori și cumpărători. Dar oamenii care veniseră să-și vândă mărfurile au fost mulțumiți. Și acest lucru chiar contează foarte mult, dar fiind faptul acum s-a desfășurat prima ediție a acestui eveniment. Iar dacă organizatorii au fost mulțumiți, cu siguranță o nouă ediție va avea loc anul viitor. Iar până atunci organizarea lor va fi net superioară celei din acest an.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Ziua Armatei României, sărbătorită fără public

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ziua Armatei României, 25 octombrie, este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns, în principalele garnizoane din țară, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români. Ministerul Apărării spune că, din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus, activitățile vor avea loc fără public.

  • În Bucureşti, activităţile se vor desfășura duminică, 25 octombrie, după următorul program:

– ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, ceremonia de primire a Drapelului de Luptă al Institutului Medico-Militar și de depunere a jurământului militar de către studenți ai anului I de la Catedra de Pregătire şi Perfecţionare Medico-Militară Bucureşti.

– ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare “Carol I”) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piața Leu) – ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori.

  • La Carei va avea loc, de la ora 15.00, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori.

Forțele Navale Române participă, astăzi, la ceremoniile militare organizate cu prilejul Zilei Armatei României, în mai multe orașe din țară. Activitățile dedicate cinstirii memoriei eroilor neamului vor începe de la ora 12.00 și se vor desfășura în Constanța, la Monumentul ,,Victoriei” din Parcul Arheologic, în Brăila, la „Ansamblul Comemorativ dedicat Eroilor Neamului”, în Babadag, la „Monumentul Eroilor”, și în Tulcea, la „Cimitirul Eroilor”.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un autoturism s-a răsturnat la intrarea în localitatea Nicolae Bălcescu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, în jurul orei 17.00, la intrarea în localitatea Nicolae Bălcescu din județul Constanța a avut loc un eveniment rutier soldat cu o victimă.

Militarii ISU Constanța au fost solicitați să intervină la acest accident,  care s-a produs pe DN 2A, la pasajul CFR de la intrarea în Nicolae Bălcescu. Aceștia au fost anunțați că s-a răsturnat o mașină, iar o persoană a rămas încarcerată.

Potrivit reprezentanților ISU Constanța, dat fiind faptul că nu existau echipaje de salvare în apropiere, la fața locului s-au deplasat rapid elicopterul SMURD, ambulanța B precum și un echipaj de stingere de la Mihail Kogălniceanu, cu 3 subofițeri.

Descarcerarea a fost făcută de către pompierii de la stingere. Rănitul a fost preluat de către elicopter, conștient, cu traumatisme.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, un bărbat în vârstă de 44 de ani a condus un autoturism pe DN 2A, dinspre localitatea Nicolae Bălcescu spre Mihail Kogălniceanu, iar la un moment dat s-a răsturnat cu autoturismul în afara părții carosabile.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vezi ce amenzi au aplicat jandarmii Grupării Mobile Constanța în ultima săptămână

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În perioada  16-23 octombrie a.c., peste 150 de jandarmi ai Grupării Mobile au acţionat zilnic, în mod independent dar şi în sistem integrat cu Poliţia, pentru menţinerea ordinii publice şi asigurarea climatului de ordine şi siguranţă, în municipiul Constanţa. Au fost executate peste 200 de misiuni de menţinere şi asigurare a ordinii publice.

În această perioadă jandarmii au aplicat 581 sancţiuni contravenţionale, dintre care 460 avertismente scrise şi 121 amenzi, valoarea acestora fiind de peste 42.350 lei. Majoritatea sancțiunilor contavenționale au fost acordate pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva virusului Covid 19 în zonele aglomerate (gări și supermarketuri), dar și în mijloacele de transport (trenuri și autobuzele CT Bus) .

De asemenea, jandarmii grupării au constatat nouă fapte de natură penală, dintre care trei în mod independent şi șase în cooperare cu Poliţia, fiind identificaţi 12 făptuitori.

Au mai fost executate zece misiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere emise de către instanţe sau parchete.

Recomandări:

Vă rugăm să purtati masca in spatii inchise pentru a va proteja pe dumneavoastră si pe cei din jur, păstrați distanțarea socială și evitați aglomerațiile; Respectați indicațiile din magazine și păstrați distanța; Respectați regulile de igienă, precum și toate recomandările și măsurile adoptate de autorități pentru a vă proteja!  Informați-vă doar din surse oficiale!”, precizează Compartimentul Informare, Relații publice și cu publicul.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: