Societate

Cadrele medicale pichetează mâine Ministerul Sănătăţii

mart. 26, 2018 Maria Ionescu

 

Protestele medicilor români sunt începute déjà şi vor continua până la posibila declanşare a unei greve generale. Astăzi, 26 martie, de exemplu, la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa a avut loc un protest spontan al angajaţilor din secţia Terapie Intensivă şi Anestezie. Însă mâine, 27 martie, la nivel naţional vor avea loc noi manifestări, respectiv pichetarea Ministerului Sănătăţii. Peste alte două zile, mai exact joi, 29 martie, se va picheta Ministerul Muncii. Dacă nu se va schimba nimic între timp, în a doua jumătate a lunii aprilie va avea loc un  miting de protest. În paralel, Federația SANITAS începe procedurile de declanșare a conflictului colectiv de muncă, iar organizațiile membre SANITAS strâng semnături pentru pregătirea grevei în sănătate și asistență socială.

Ce solicită cadrele medicale?

Revendicările Federației SANITAS rămân, în continuare, cele pe care le argumentează în fața tuturor factorilor de decizie, de mai bine de un an:

  1. Acordarea creșterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială.
  2. Renunțarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite.
  3. Adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10.
  4. Negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” și ”Asistență socială”.
  5. Recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!