Connect with us

Actual

Câinii de pază ai mănăstirii din Năvodari, subiect de dispută între Arhiepiscopie și un ONG

Maria Ionescu

Publicat

la

Pe data de 5 noiembrie, Gea, reprezentanta din România a organizației neguvernamentale britanice Barking Mag Dog Rescue posta următoarele rânduri:

”În general, când te gândeşti la o biserică, te gândeşti la compasiune. Dar astăzi (5 noiembrie a.c. – n.r.) am simţit contrariul. Managerul de la adăpostul public m-a sunat acum câteva zile şi mi-a spus că există o situaţie urgentă într-o biserică din Năvodari, unde un preot are 17 câini acolo, fiecare dintre ținut în lanțuri, într-o jumătate de metru, fără mâncare și apă şi dormind sub cerul senin. Şi, imaginează-ţi că vremea rea va veni în curând. Au spus că le dau mâncare şi apă într-o zi de marţi şi într-o zi de joi. După cum ştiţi deja, adăpostul nostru este complet ocupat, dar nu-i putem lăsa acolo. Ne-am gândit să construim unul separat doar pentru ei. N-am putut părăsi biserica fără să luăm cel puţin câteva dintre animale, aşa că am luat 6!”, a scris Gea.

 

Ulterior, acest mesaj a fost preluat de mai multe ziare, ceea ce a determinat apariția unui punct de vedere oficial din partea Arhiepiscopiei Tomisului.

Acesta a sosit în cursul zilei de azi, sub forma unui comunicat de presă pe care îl publicăm  integral:

Referitor la situația câinilor din mânăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului”- Năvodari.

Situația descrisă este mai veche și incomplet relatată de cei de la Barking Mad Dog Rescue. Fostul stareț, ieromonah Brujban Daniel,  a strâns de-a lungul vremii mai mulți câini (aproximativ 20), susținând că pentru paza mânăstirii. Pentru nereguli în activitate, printre care și situația câinilor, Arhiepiscopia Tomisului l-a demis în urmă cu două luni.

Actualul stareț, ieromonah Modest Bahnea, și-a propus să rezolve situația câinilor și a anunțat autoritățile despre această situație. Așa au ajuns la mânăstire cei de la Barking Mad Dog Rescue, care au ridicat din mănăstire doar 6 câini, pe motiv că nu au suficient spațiu, dar au omis să precizeze istoricul real. Din pozele organizației, care a promis că va reveni pe măsură ce va avea spațiu disponibil, se poate observa cum un monah colaborează cu cei de la Barking Mad Dog Rescue, nefiind așadar vorba de o acțiune de ”descoperire inopinată”.

Afirmația ”câinii erau hrăniți marțea și joia” nu aparține actualului stareț, probabil este un zvon pus pe seama fostului stareț. Trei dintre câinii găsiți de starețul Modest (se văd și în pozele organizației) erau în stare de deshidratare, ceea ce l-a și determinat să ia măsuri. Câinii (13 la ora actuală) sunt hrăniți de două ori pe zi și întreținuți, inclusiv cu mâncare specială pentru câini, cu scopul de a le găsi noi stăpâni, starețul Modest precizând că ieri a mai stabilit ca cineva să preia 6 câini.

Update: IPJ Constanța s-a autosesizat în urma imaginilor apărute în spațiul public, iar în această dimineață au fost demarate activitățile de verificare.

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Năvodari s-au deplasat la mănăstirea indicată, împreună cu un asistent veterinar.

În urma examinării vizuale de către asistentul veterinar, s-a concluzionat faptul că animalele sunt clinic sănătoase.
S-a solicitat sprijin șefului de serviciu Ecarisaj din cadrul Primăriei Năvodari pentru preluarea animalelor.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Agigea: Accident rutier cu 4 mașini pe Autostrada A2. Sunt afectate ambele benzi

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În această seară, pe Autostrada A2, la km 212, în nodul rutier A2-A4, pe direcția București-Constanța, a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate nu mai puțin de 4 autovehicule.

La fața locului au intervenit echipajul medical de terapie intensivă mobilă și autospeciala de stingere cu modul de descarcerare. Din fericire, accidentul  nu s-a soldat cu victime, așa că nimeni nu a fost transport la spital.

Potrivit DPDR Constanța, sunt afectate ambele căi (banda 2), întrucât în urma accidentului, a fost distrus parapetul median.

Traficul este dirijat de polițiști.

Foto: DRDP Constanța și SAJ Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

”Astăzi m-am luptat cu moartea.” O tânăra, salvată în Vama Veche de un antrenor de înot

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, un turist venit la Vama Veche din Bacău, Adrian Gavriliu, antrenor de înot, a postat pe pagina sa de facebook un mesaj tulburător, care a fost comentat de sute de persoane și distribuit de zeci de ori.

În textul său, pe care îl vom posta fără nici o adăugire, el povestește cum a salvat o tânără care a fost pe punctul de a se îneca. De asemenea, s-a arătat dezgustat de atitudinea a trei tineri ”musculoși”, de la Smurd, care nu au sărit în valuri pentru a salva tânăra.

Este doar de precizat faptul că în sudul litoralului a fost steag roșu care interzicea scăldatul în mare.

Iată rândurile postate de Adrian Gavriliu:

”Astăzi m-am luptat cu moartea! Astăzi am câștigat eu. SMURD-ul a fost doar spectator. Doar a privit și a așteptat finalul ” meciului”. Am salvat viața unei fete care plutea în derivă în valurile mari ale mării. In Vama Veche.

Mă plimbam pe malul mării, după masa de prânz, obosit după petrecerea de aseară.  Trei băieți de la Smurd, tineri, musculoși, cu o mașinuță pt nisip, fluierau disperați o fată care se tot depărta, purtată de valuri.  Speriat i-am intrebat de ce nu sar după ea!?  De ce nu se duc să o salveze ?  Alături de mine au mai venit câțiva bărbați și ii rugau, practic, pe cei de la Smurd să sară in valuri după fată.
Reacția lor, a celor de la Smurd, a fost halucinantă, dezgustătoare și inumană:
– Noi nu avem in fișa postului să sărim după oameni in apă. Nu suntem salvamari!
N-am putut să mă abțin și am țipat la ei:
-Bă! Sunteți bărbați in primul rând. Și lucrați pe malul mării.
-Să vă fie rușine!

Am aruncat in nisip, telefonul, ochelarii, mi-am golit repede buzunarele și am sărit după fată. Mi s-a părut că am făcut o veșnicie până la ea.  In cap imi treceau numai gânduri negre și simțeam cum incep să obosesc. Inotam pe sub valuri și scoteam capul din când in când să văd unde este fata. Simțeam sarea apei și abia mai puteam să țin ochii deschiși.
In cap imi treceau numai gânduri negre:
– Dacă o să mor și eu și o să-mi las copilul fără tată? O să mă ierte?
-Dacă n-o să pot salva fata și am să mă simt vinovat apoi?
Dacă mor impreună cu ea și nu mai apuc să-mi cer iertare unor persoane pe care le-am dezamăgit ?

Am ajuns la fată. Avea vreo 20 de ani.
Era vânătă la față, sleită de puteri și abia mai respira.  Atât am putut să citesc in ochii și in privirea ei disperată: ” Salvează-mă, te rog! ”

I-am spus : -Stai calmă, totul va fi bine!  Am intors-o cu spatele și am tras-o spre mal.  Valurile mari ne izbeau pe amândoi. La un moment dat am scăpat-o. Am pierdut-o prin valuri.  Am luat o gură mare de apă sărată și simțeam că imi pierd puterile.
Deși sunt antrenor de inot și obișnuit cu mediul acvatic…marea e altceva.

Cu ultimele puteri am prins-o iar, strâns. Incercam să o țin pe ea la suprafață și eu să inot pe sub val.
Intr-un final am putut să ating solul cu picioarele. Eram salvați…amândoi.

Am tras-o prin apă până la nivelul pieptului și atunci mi-au venit in ajutor incă doi bărbați.

Cei de la SMURD așteptau pe țărm. Au preluat-o pt primul ajutor. Sleit de puteri, terminat fizic și sub efectul emoțiilor abia mi-am stăpânit lacrimile. M-au atins felicitările oamenilor de pe plajă. Ale bărbaților care treceau pe lângă mine și-mi strângeau mâna. A unuia care a venit la mine și mi-a arătat că are pielea găinii. Reacția unei femei care mi-a multumit de parcă ii salvasem fata.

Dar, am rămas dezgustat de reacția celor de la SMURD, de lipsa salvamarilor. De inconștiența celor care se aventurează in valurile mari. Am realizat că astăzi puteam să mor și eu, dar am un sentiment enorm de satisfacție, pe care-l impărtășesc…că astăzi m-am luptat cu moartea. Am salvat viața unei fete.  Astăzi am câștigat eu!”

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Persoane blocate în lift într-un complex hotelier din Eforie Nord

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, ISU Constanța a fost soliciat să intervină pentru deblocarea a 6 turiști care au rămas blocați în lift în incinta complexului hotelier Apollonia din Eforie Nord.

Pompirii de la stația Tuzla cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și un echipaj medical SMURD B intervin la fața locului.

Liftul a rămas blocat la etajul 7.

Știre în curs de actualizare.

Update: În urmă cu puțină vreme, ISU Constanța a transmis că persoanele au fost deblocate, fără probleme.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: