Connect with us

Actual

Câinii de pază ai mănăstirii din Năvodari, subiect de dispută între Arhiepiscopie și un ONG

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Pe data de 5 noiembrie, Gea, reprezentanta din România a organizației neguvernamentale britanice Barking Mag Dog Rescue posta următoarele rânduri:

”În general, când te gândeşti la o biserică, te gândeşti la compasiune. Dar astăzi (5 noiembrie a.c. – n.r.) am simţit contrariul. Managerul de la adăpostul public m-a sunat acum câteva zile şi mi-a spus că există o situaţie urgentă într-o biserică din Năvodari, unde un preot are 17 câini acolo, fiecare dintre ținut în lanțuri, într-o jumătate de metru, fără mâncare și apă şi dormind sub cerul senin. Şi, imaginează-ţi că vremea rea va veni în curând. Au spus că le dau mâncare şi apă într-o zi de marţi şi într-o zi de joi. După cum ştiţi deja, adăpostul nostru este complet ocupat, dar nu-i putem lăsa acolo. Ne-am gândit să construim unul separat doar pentru ei. N-am putut părăsi biserica fără să luăm cel puţin câteva dintre animale, aşa că am luat 6!”, a scris Gea.

 

Ulterior, acest mesaj a fost preluat de mai multe ziare, ceea ce a determinat apariția unui punct de vedere oficial din partea Arhiepiscopiei Tomisului.

Acesta a sosit în cursul zilei de azi, sub forma unui comunicat de presă pe care îl publicăm  integral:

Referitor la situația câinilor din mânăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului”- Năvodari.

Situația descrisă este mai veche și incomplet relatată de cei de la Barking Mad Dog Rescue. Fostul stareț, ieromonah Brujban Daniel,  a strâns de-a lungul vremii mai mulți câini (aproximativ 20), susținând că pentru paza mânăstirii. Pentru nereguli în activitate, printre care și situația câinilor, Arhiepiscopia Tomisului l-a demis în urmă cu două luni.

Actualul stareț, ieromonah Modest Bahnea, și-a propus să rezolve situația câinilor și a anunțat autoritățile despre această situație. Așa au ajuns la mânăstire cei de la Barking Mad Dog Rescue, care au ridicat din mănăstire doar 6 câini, pe motiv că nu au suficient spațiu, dar au omis să precizeze istoricul real. Din pozele organizației, care a promis că va reveni pe măsură ce va avea spațiu disponibil, se poate observa cum un monah colaborează cu cei de la Barking Mad Dog Rescue, nefiind așadar vorba de o acțiune de ”descoperire inopinată”.

Afirmația ”câinii erau hrăniți marțea și joia” nu aparține actualului stareț, probabil este un zvon pus pe seama fostului stareț. Trei dintre câinii găsiți de starețul Modest (se văd și în pozele organizației) erau în stare de deshidratare, ceea ce l-a și determinat să ia măsuri. Câinii (13 la ora actuală) sunt hrăniți de două ori pe zi și întreținuți, inclusiv cu mâncare specială pentru câini, cu scopul de a le găsi noi stăpâni, starețul Modest precizând că ieri a mai stabilit ca cineva să preia 6 câini.

Update: IPJ Constanța s-a autosesizat în urma imaginilor apărute în spațiul public, iar în această dimineață au fost demarate activitățile de verificare.

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Năvodari s-au deplasat la mănăstirea indicată, împreună cu un asistent veterinar.

În urma examinării vizuale de către asistentul veterinar, s-a concluzionat faptul că animalele sunt clinic sănătoase.
S-a solicitat sprijin șefului de serviciu Ecarisaj din cadrul Primăriei Năvodari pentru preluarea animalelor.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(Foto): Incendii nimicitoare în județul Tulcea! Ultimul este în vecinătatea unor pensiuni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei  de azi, în județul Tulcea au fost nu mai puțin de 10 incendii, care s-au soldat cu mistuirea a peste 35 de hectare de teren.

Ultimul incendiu, care este încă în atenția pompierilor are loc a Dunăvățul de Jos. Potrivit Biroului de presă al ISU Delta Tulcea, la această oră, un echipaj al Detașamentului de pompieri Tulcea intervine în zona localității Dunăvățul de Jos unde un incendiu de vegetație uscată amenință să cuprindă o pensiune. Accesul se poate face doar cu barca, pe canale. Vegetația este înaltă și favorizează propagarea cu repeziciune a focului.

Pompierii răcesc acoperișurile din stuf ale clădirilor pentru a le proteja. Din fericire, nu a fost cazul să fie evacuate persoane din pensiune. În zonă sunt mai multe pensiuni, dar pompierii au refulat apă pe acoperișuri pentru a le răci și așteaptă focul în dreptul primei pensiuni.

Până în aceste momente nu se poate stabili o cauză a acestor incendii.

Cert este că pompierii din Tulcea au muncit azi fără încetare. Ca să vă faceți o idee despre activitatea lor, trebuie să știți că la incendiul de la Malcoci interveneau 2 echipaje. Unul a plecat în sprijin la Mineri. Cel de-al doilea, când a terminat de stins flăcările  a plecat către Nufărul.

Cei de la Nufăru, care au ajuns primii, sunt cei care au ajuns primii la Mineri.

La Dunavățul de Jos, acum intervin 4 subofițeri, care au mai primit în sprijin încă o motopompă. Încă 4 subofițeri sunt la mal, pregătiți.  În apropierea ”frontului” incandescent este un ponton dormitor. Cei 4 subofițeri s-au repoziționat deja  pentru a-l proteja.

Potrivit  lui Florentin Daciu din cadrul Biroului de presă al ISU Delta Tulcea, echipajul venit în sprijin a mai intervenit la Mineri și Nufăru.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

O mașină a căzut de pe podul de la Murfatlar! Șoferul era beat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în localitatea Murfatlar – pe podul care duce spre Siminoc a avut loc un evenimenmt rutier.

Un bărbat a condus un autoturism, iar în apropierea podului localității Murfatlar a părăsit partea carosabilă și a ieșit în decor. Ambulanța este la fața locului și îi acordă îngrijiri medicale șoferului.

Se fac cercetări pentru stabirea cauzelor producerii accidentului.

Potrivit Saj Constanța, mașina a rupt parapetul și a căzut de pe pod.

Știre în curs de actualizare.

Update: Iată cum s-a produs acest eveniment rutier, potrivit IPJ Constanța: La data de 21 februarie a.c, ora 21.00, un bărbat, în vârstă de 30 ani, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat, a condus un autoturism, pe DN 3, dinspre Siminoc către Murfatlar şi ajungând la km 242+200, intrare pe podul peste canalul Poarta Albă – Midia Năvodari, din cauza neatenției a pierdut controlul direcției de mers, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un stâlp de electricitate după care s-a răsturnat. A rezultat vătămarea corporală uşoară a conducătorului auto.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Se strică vremea! Vezi ce fenomene meteorologice sunt așteptate în țară

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

 În cursul acestei zile, Administrația națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică valabilă în intervalul  22 februarie, ora 14 – 23 februarie, ora 16.
Potrivit acesteia, sunt vizate următoarele fenomene: ninsori și strat nou de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, răcire accentuată.
În intervalul menționat se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării. Acestea vor fi mixte în Transilvania și mai ales sub formă de ninsoare în zonele montane, moderate cantitativ în Carpații Meridionali, unde se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent.
În Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia, la început vor fi ploi, care se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare.
Vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de 45…55 km/h. Local se va forma ghețuș.
Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această dată, geroasă noaptea și dimineața, mai ales în regiunile nordice și centrale.
Notă: Vremea se va menține rece până luni (25 februarie).

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Pentru interval de valabilitate: 22 februarie, ora 16 – 23 februarie, ora 16 a fost emisă și o atenționare meteorologică de cod galben, care vizează inclusiv județul Constanța.
Fenomene și zone vizate: intensificări susținute ale vântului în Banat, Crișana, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, viscol la munte

În Banat, Crișana, Muntenia, Dobrogea și în sudul și centrul Moldovei vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 55…65 km/h și izolat 70 km/h, iar pe crestele montane va sufla tare, cu viteze peste 90…100 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: