Connect with us

Actual

Câinii de pază ai mănăstirii din Năvodari, subiect de dispută între Arhiepiscopie și un ONG

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Pe data de 5 noiembrie, Gea, reprezentanta din România a organizației neguvernamentale britanice Barking Mag Dog Rescue posta următoarele rânduri:

”În general, când te gândeşti la o biserică, te gândeşti la compasiune. Dar astăzi (5 noiembrie a.c. – n.r.) am simţit contrariul. Managerul de la adăpostul public m-a sunat acum câteva zile şi mi-a spus că există o situaţie urgentă într-o biserică din Năvodari, unde un preot are 17 câini acolo, fiecare dintre ținut în lanțuri, într-o jumătate de metru, fără mâncare și apă şi dormind sub cerul senin. Şi, imaginează-ţi că vremea rea va veni în curând. Au spus că le dau mâncare şi apă într-o zi de marţi şi într-o zi de joi. După cum ştiţi deja, adăpostul nostru este complet ocupat, dar nu-i putem lăsa acolo. Ne-am gândit să construim unul separat doar pentru ei. N-am putut părăsi biserica fără să luăm cel puţin câteva dintre animale, aşa că am luat 6!”, a scris Gea.

 

Ulterior, acest mesaj a fost preluat de mai multe ziare, ceea ce a determinat apariția unui punct de vedere oficial din partea Arhiepiscopiei Tomisului.

Acesta a sosit în cursul zilei de azi, sub forma unui comunicat de presă pe care îl publicăm  integral:

Referitor la situația câinilor din mânăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului”- Năvodari.

Situația descrisă este mai veche și incomplet relatată de cei de la Barking Mad Dog Rescue. Fostul stareț, ieromonah Brujban Daniel,  a strâns de-a lungul vremii mai mulți câini (aproximativ 20), susținând că pentru paza mânăstirii. Pentru nereguli în activitate, printre care și situația câinilor, Arhiepiscopia Tomisului l-a demis în urmă cu două luni.

Actualul stareț, ieromonah Modest Bahnea, și-a propus să rezolve situația câinilor și a anunțat autoritățile despre această situație. Așa au ajuns la mânăstire cei de la Barking Mad Dog Rescue, care au ridicat din mănăstire doar 6 câini, pe motiv că nu au suficient spațiu, dar au omis să precizeze istoricul real. Din pozele organizației, care a promis că va reveni pe măsură ce va avea spațiu disponibil, se poate observa cum un monah colaborează cu cei de la Barking Mad Dog Rescue, nefiind așadar vorba de o acțiune de ”descoperire inopinată”.

Afirmația ”câinii erau hrăniți marțea și joia” nu aparține actualului stareț, probabil este un zvon pus pe seama fostului stareț. Trei dintre câinii găsiți de starețul Modest (se văd și în pozele organizației) erau în stare de deshidratare, ceea ce l-a și determinat să ia măsuri. Câinii (13 la ora actuală) sunt hrăniți de două ori pe zi și întreținuți, inclusiv cu mâncare specială pentru câini, cu scopul de a le găsi noi stăpâni, starețul Modest precizând că ieri a mai stabilit ca cineva să preia 6 câini.

Update: IPJ Constanța s-a autosesizat în urma imaginilor apărute în spațiul public, iar în această dimineață au fost demarate activitățile de verificare.

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Năvodari s-au deplasat la mănăstirea indicată, împreună cu un asistent veterinar.

În urma examinării vizuale de către asistentul veterinar, s-a concluzionat faptul că animalele sunt clinic sănătoase.
S-a solicitat sprijin șefului de serviciu Ecarisaj din cadrul Primăriei Năvodari pentru preluarea animalelor.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Un bărbat din Mangalia și-a pus ștreangul de gât! Suferea de o boală incurabilă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, un bărbat din Mangalia, în vârstă de 59 de ani, a fost găsit spânzurat. Din nefericire, nu a mai putut fi salvat.

Potrivit IPJ Constanța, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Mangalia au fost sesizați asupra decesului său.  Acesta a fost găsit spânzurat de o grindă în magazia de lemne a propriei locuințe.

Omul a lăsat un bilet de adio, fiind suferind de o boala incurabilă. Nu au fost observate semne de violența pe trup sau membre. Cadavrul va fi dus la morga pentru necropsie.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Explozie la Costinești! Un bărbat și-a pierdut viața

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, la Costinești, pe strada Prof. Ghe. Alexianu a avut loc un eveniment grav din cauza exploziei unei butelii de aragaz urmată de incendiu la o magazie.

La fața locului s-au deplasat de urgență două autospeciale de pompieri din cadrul stației Tuzla dar și echipaje ale serviciului de ambulanță.

Cadrele medicale ajunse la fața locului acordă prim ajutor unui bărbat de aproximativ 47 de ani cu amputație de antebraț și glezna zdrobită.

În urmă cu puțină vreme, bărbatul a în intrat în stop cardio respirator. I se face protocol de resuscitare.

La fața locului  sunt 2 echipaje Saj B2 și C2.

Știre în curs de actualizare.

Update: În urmă cu puțină vreme, a fost declarat decesul bărbatului. Ulterior se va stabili și cauza incendiului. Între timp, a fost lichidat.

Update2: Bărbatul care și-a pierdut viața era cumnatul proprietarului, un om extrem de muncitor și un foarte bun familist.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța: Au condus beți și fără permis

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, în jurul ora 15.00, polițiștii din cadrul Poliției orașului Năvodari au depistat un bărbat, în vârstă de 52 de ani, din localitatea Sarichioi, județul Tulcea, care a condus un autoturism, pe bulevardul Năvodari, fiind sub influența băuturilor alcoolice și fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

Mai târziu, pe la ora 23.00, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Cogealac au depistat un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din localitatea Corbu, județul Constanța, care a condus un autoturism, pe strada Principală din Corbu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

La data de 16 decembrie a.c., în jurul ora 00.40, polițiștii din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Topraisar au depistat un tânăr, în vârstă de 24 de ani, care a condus un autoturism, pe DJ 395, fiind sub influența băuturilor alcoolice și fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

În toate cauzele au fost întocmite dosare penale.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: