Connect with us

Actual

Primăria Constanța oferă 1,1 milioane de lei pentru capturarea câinilor. Nicio firmă interesată

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Atât de mari au fost problemele în domeniul gestionării câinilor fără stăpân din municipiul Constanța, încât nicio firmă nu s-a arătat interesată să participe la licitația ținută chiar zilele trecute la Primărie.

În 2017, Primăria Constanța a încheiat un contract pentru capturarea, transportul și adăpostirea câinilor fără stăpân, la un adăpost din Ovidiu. Societatea selectată pentru prestarea acestor activități se numea Green Life Recycling SRL și înainte să se ocupe de câini, se ocupase de deșeuri. Întâmplător, sau poate nu, firma de ”reciclat” patrupede era deținută chiar de o fostă angajată a Primăriei Constanța. Am numit-o aici pe Maria Carmen Bucur, fostă Andrușcă. Nu știm cât a contat acest amănunt din CV-ul proprietarei. Însă, în mod cert, societatea a primit contractul de la Primăria lui Făgădău la un preț foarte bun: 501.600 de lei plus TVA. Contractul a fost prelungit fără licitație publică, motivat de câteva aspecte pe care le vom detalia mai jos.

Întreaga afacere ar fi mers ca pe roate. Însă, în timp, Green Life Recycling SRL și-a extins sfera de influență la Medgidia și Cernavodă. În orașele mici neregulile sunt mai vizibile. Poate de aceea, mai multe organizații pentru protecția animalelor din cele două localități au început să critice modalitatea în care erau capturate patrupedele de pe străzi. Scânteia de la Cernavodă și Medgidia s-a propagat rapid și în rândul activiștilor pentru drepturile animalelor din Constanța. Comunitatea iubitorilor de animale de aici era deja călită în acțiuni de protest, organizate încă de pe vrea când funcționa biobaza de pe strada Vârful cu Dor. În iulie 2017 au apărut primele imagini ce atestau rele tratamente la adăpostul din Ovidiu: mizerie de nedescris, câini costelivi și traumatizați, ținuți în aceleași padocuri cu alți câini morți, pe care nu se obosea nimeni să-i ridice de acolo. Activiștii au protestat la porțile adăpostului. La telefoanele Green Life Recycling nu răspundea nimeni. În octombrie 2017, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a realizat un control la firma din Ovidiu, aplicând o sancțiune de 10.000 de lei pentru nererspectarea programului de funcționare. Atât avea OPC-ul în competență. Direcția Sanitar Veterinară, care avea restul competențelor în privința verificării condițiilor din adăpost, a rămas surdă în tot acest scandal. Chestionat în privința neregulilor grave de la Ovidiu, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a dat asigurări că patrupedele capturate din Constanța au avut parte de un tratament legal, aspect ce ar fi reieșit din controalele periodice ale autorității. Această explicație părea din capul locului o găselniță, motiv pentru care nu a convins pe nimeni. Nici măcar Făgădău nu credea o iotă din explicația contrară dovezilor filmate. Ca dovadă, anul trecut, Primăria a anunțat că va organiza o licitație publică pentru a atribui lucrări de reparații în vederea reautorizării adăpostului propriu de pe strada Vârful cu dor, adăpost închis în anul 2016 pentru neconformitate. Din motive bizare, procedura de organizare a licitației a durat luni grele. Prin urmare, contractul de lucrări a fost semnat abia pe 7 mai 2018, cu firma Dacor Plast SRL, la valoarea de 219.965,1 lei. Motivat de această întârziere, ai lui Făgădău au prelungit contractul anterior al firmei Green Life Recycling SRL pe un termen de încă 6 luni.

Investiția de la biobaza Constanței a vizat înființarea unor spații de cazare pentru 400 de câini. Făgădău a declarat că Primăria va păstra doar activitatea de adăpostire a câinilor, urmând să externalizeze capturarea și transportul patrupedelor către o societate comercială, prin licitație publică. În august 2018, a fost întocmit un caiet de sarcini în acest sens.

Potrivit acestuia, prestatorul trebuia să facă dovada că deține două mijloace de transport, autospeciale, dotate cu cuști individuale pentru câinii capturați și o cușcă separată pentru cei morți. Autoritatea cerea ca mijloacele de transport să fie dotate cu sistem GPS, să fie inscripționate corespunzător, inclusiv cu progrmul de vizitare al biobazei și să fie autorizate sanitar-veterinar pentru transporturi de animale capturate pe o distanță de 65 de kilometri. De asemenea, participații la licitație trebuiau să facă dovada că dețin contracte de muncă pentru două echipaje formate din câte doi prinzători și un șofer, precum și contract de muncă sau o convenție de colaborare cu un medic veterinar cu atestat de liberă practică. În sfârșit, caietul de sarcini cuprindea câteva reguli de bază pentru prestarea activităților externalizate. Aflăm, din acest document că prestatorul va captura câinii de pe străzi doar în baza comenzilor lansate de beneficiar pe baza sesizărilor de la locuitori sau a Planului Anual de gestionare a câinilor fără stăpân. Comanda va conține datele și cuprinsul sesizării, locația unde se va acționa și termenul de soluționare. Predarea câinilor la biobază se va face pe baza unui document ce va cuprinde informații detaliate. Autoritatea a estimat un număr de 400 de capturi pe lună.

Pe baza caietului de sarcini, Primăria Constanța a lansat o licitație publică, având termen de desfășurare pe 5 noiembrie 2018. Valoarea estimată a contractului, precizată în anunțul de participare publicat pe site-ul autorității, a fost de 1.129.056 de lei plus TVA. Așadar vorbim de o sumă imensă, mai mult decât dublă față de aceea plătită firmei Green Life Recycling, care nu se ocupa doar de capturare și transport, prestând (scriptic) și activități de microcipare, deparazitare și adăpostire a câinilor. Un alt paradox: nici în aceste condiții de preț nu s-a găsit nimeni interesat să participe la licitație.

Download (PDF, 156KB)

”Nu s-a prezentat nimeni la licitație. Aceasta va fi reluată în cel  mai scurt timp cu putință. Facem un apel la societățile  interesate de acest domeniu să se prezinte la licitație în momentul în care va fi din nou organizată”, au declarat reprezentanții Primăriei Constanța pentru Ordinea.Ro.

Cel mai probabil, în aceste condiții, firma cu probleme de la Ovidiu va mai beneficia de o prelungire de contract, până se va re-organiza licitația la Primăria Constanța.

Comments

comments

Actual

Constanța: Bărbatul care a condus beat și fără permis a fost arestat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Judecătoria Constanța a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul bărbatului implicat în accidentul de seara trecută, acesta fiind introdus în arestul IPJ Constanța. A fost depistat sub influența băuturilor alcoolice, concentrație de 1,90 mg/l în sânge. El fusese reținut de către polițiștii constănțeni după ce comisese trei infracțiuni, potrivit IPJ Constanța.

Reamintim că, la data de 15 decembrie a.c., în jurul orei 21.35, un bărbat, în vârstă de 40 de ani, din municipiul Medgidia, a condus un autoturism pe bulevardul I.C. Brătianu din municipiul Constanța, dinspre strada Dezrobirii.

La intersecția cu sensul giratoriu din dreptul aleii de acces către bulevardul Aurel Vlaicu, nu a acrodat prioritate unui alt autoturism, condus în sensul giratoriu de un alt bărbat. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a unui pasager din al doilea autoturism, un bărbat, în vârstă de 40 de ani, din orașul Năvodari.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța au stabilit că șoferul vionovat de producerea accidentului se afla sub influența băuturilor alcoolice, având o concentrație de 0,79 mg/l alcool în aer pur expirat, fapt pentru care l-au condus la Spitalul Clinic Județean Constanța pentru a-i fi recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge și care au stabilit că era foarte beat, adică avea 1,90 mg/l alcool în sânge.

Bărbatului i-au fost reținute doar două infracțiuni, respectiv conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice și ultraj. Persoana vătămată în accidentul respectiv nu a depus plângere….

Constanța: Un șofer care a condus beat, a produs un accident și apoi a amenințat un polițist a fost reținut

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un bărbat din Mangalia și-a pus ștreangul de gât! Suferea de o boală incurabilă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, un bărbat din Mangalia, în vârstă de 59 de ani, a fost găsit spânzurat. Din nefericire, nu a mai putut fi salvat.

Potrivit IPJ Constanța, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Mangalia au fost sesizați asupra decesului său.  Acesta a fost găsit spânzurat de o grindă în magazia de lemne a propriei locuințe.

Omul a lăsat un bilet de adio, fiind suferind de o boala incurabilă. Nu au fost observate semne de violența pe trup sau membre. Cadavrul va fi dus la morga pentru necropsie.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Explozie la Costinești! Un bărbat și-a pierdut viața

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, la Costinești, pe strada Prof. Ghe. Alexianu a avut loc un eveniment grav din cauza exploziei unei butelii de aragaz urmată de incendiu la o magazie.

La fața locului s-au deplasat de urgență două autospeciale de pompieri din cadrul stației Tuzla dar și echipaje ale serviciului de ambulanță.

Cadrele medicale ajunse la fața locului acordă prim ajutor unui bărbat de aproximativ 47 de ani cu amputație de antebraț și glezna zdrobită.

În urmă cu puțină vreme, bărbatul a în intrat în stop cardio respirator. I se face protocol de resuscitare.

La fața locului  sunt 2 echipaje Saj B2 și C2.

Știre în curs de actualizare.

Update: În urmă cu puțină vreme, a fost declarat decesul bărbatului. Ulterior se va stabili și cauza incendiului. Între timp, a fost lichidat.

Update2: Bărbatul care și-a pierdut viața era cumnatul proprietarului, un om extrem de muncitor și un foarte bun familist.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: