Connect with us

Actual

Primăria Constanța oferă 1,1 milioane de lei pentru capturarea câinilor. Nicio firmă interesată

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Atât de mari au fost problemele în domeniul gestionării câinilor fără stăpân din municipiul Constanța, încât nicio firmă nu s-a arătat interesată să participe la licitația ținută chiar zilele trecute la Primărie.

În 2017, Primăria Constanța a încheiat un contract pentru capturarea, transportul și adăpostirea câinilor fără stăpân, la un adăpost din Ovidiu. Societatea selectată pentru prestarea acestor activități se numea Green Life Recycling SRL și înainte să se ocupe de câini, se ocupase de deșeuri. Întâmplător, sau poate nu, firma de ”reciclat” patrupede era deținută chiar de o fostă angajată a Primăriei Constanța. Am numit-o aici pe Maria Carmen Bucur, fostă Andrușcă. Nu știm cât a contat acest amănunt din CV-ul proprietarei. Însă, în mod cert, societatea a primit contractul de la Primăria lui Făgădău la un preț foarte bun: 501.600 de lei plus TVA. Contractul a fost prelungit fără licitație publică, motivat de câteva aspecte pe care le vom detalia mai jos.

Întreaga afacere ar fi mers ca pe roate. Însă, în timp, Green Life Recycling SRL și-a extins sfera de influență la Medgidia și Cernavodă. În orașele mici neregulile sunt mai vizibile. Poate de aceea, mai multe organizații pentru protecția animalelor din cele două localități au început să critice modalitatea în care erau capturate patrupedele de pe străzi. Scânteia de la Cernavodă și Medgidia s-a propagat rapid și în rândul activiștilor pentru drepturile animalelor din Constanța. Comunitatea iubitorilor de animale de aici era deja călită în acțiuni de protest, organizate încă de pe vrea când funcționa biobaza de pe strada Vârful cu Dor. În iulie 2017 au apărut primele imagini ce atestau rele tratamente la adăpostul din Ovidiu: mizerie de nedescris, câini costelivi și traumatizați, ținuți în aceleași padocuri cu alți câini morți, pe care nu se obosea nimeni să-i ridice de acolo. Activiștii au protestat la porțile adăpostului. La telefoanele Green Life Recycling nu răspundea nimeni. În octombrie 2017, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a realizat un control la firma din Ovidiu, aplicând o sancțiune de 10.000 de lei pentru nererspectarea programului de funcționare. Atât avea OPC-ul în competență. Direcția Sanitar Veterinară, care avea restul competențelor în privința verificării condițiilor din adăpost, a rămas surdă în tot acest scandal. Chestionat în privința neregulilor grave de la Ovidiu, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a dat asigurări că patrupedele capturate din Constanța au avut parte de un tratament legal, aspect ce ar fi reieșit din controalele periodice ale autorității. Această explicație părea din capul locului o găselniță, motiv pentru care nu a convins pe nimeni. Nici măcar Făgădău nu credea o iotă din explicația contrară dovezilor filmate. Ca dovadă, anul trecut, Primăria a anunțat că va organiza o licitație publică pentru a atribui lucrări de reparații în vederea reautorizării adăpostului propriu de pe strada Vârful cu dor, adăpost închis în anul 2016 pentru neconformitate. Din motive bizare, procedura de organizare a licitației a durat luni grele. Prin urmare, contractul de lucrări a fost semnat abia pe 7 mai 2018, cu firma Dacor Plast SRL, la valoarea de 219.965,1 lei. Motivat de această întârziere, ai lui Făgădău au prelungit contractul anterior al firmei Green Life Recycling SRL pe un termen de încă 6 luni.

Investiția de la biobaza Constanței a vizat înființarea unor spații de cazare pentru 400 de câini. Făgădău a declarat că Primăria va păstra doar activitatea de adăpostire a câinilor, urmând să externalizeze capturarea și transportul patrupedelor către o societate comercială, prin licitație publică. În august 2018, a fost întocmit un caiet de sarcini în acest sens.

Potrivit acestuia, prestatorul trebuia să facă dovada că deține două mijloace de transport, autospeciale, dotate cu cuști individuale pentru câinii capturați și o cușcă separată pentru cei morți. Autoritatea cerea ca mijloacele de transport să fie dotate cu sistem GPS, să fie inscripționate corespunzător, inclusiv cu progrmul de vizitare al biobazei și să fie autorizate sanitar-veterinar pentru transporturi de animale capturate pe o distanță de 65 de kilometri. De asemenea, participații la licitație trebuiau să facă dovada că dețin contracte de muncă pentru două echipaje formate din câte doi prinzători și un șofer, precum și contract de muncă sau o convenție de colaborare cu un medic veterinar cu atestat de liberă practică. În sfârșit, caietul de sarcini cuprindea câteva reguli de bază pentru prestarea activităților externalizate. Aflăm, din acest document că prestatorul va captura câinii de pe străzi doar în baza comenzilor lansate de beneficiar pe baza sesizărilor de la locuitori sau a Planului Anual de gestionare a câinilor fără stăpân. Comanda va conține datele și cuprinsul sesizării, locația unde se va acționa și termenul de soluționare. Predarea câinilor la biobază se va face pe baza unui document ce va cuprinde informații detaliate. Autoritatea a estimat un număr de 400 de capturi pe lună.

Pe baza caietului de sarcini, Primăria Constanța a lansat o licitație publică, având termen de desfășurare pe 5 noiembrie 2018. Valoarea estimată a contractului, precizată în anunțul de participare publicat pe site-ul autorității, a fost de 1.129.056 de lei plus TVA. Așadar vorbim de o sumă imensă, mai mult decât dublă față de aceea plătită firmei Green Life Recycling, care nu se ocupa doar de capturare și transport, prestând (scriptic) și activități de microcipare, deparazitare și adăpostire a câinilor. Un alt paradox: nici în aceste condiții de preț nu s-a găsit nimeni interesat să participe la licitație.

Download (PDF, 156KB)

”Nu s-a prezentat nimeni la licitație. Aceasta va fi reluată în cel  mai scurt timp cu putință. Facem un apel la societățile  interesate de acest domeniu să se prezinte la licitație în momentul în care va fi din nou organizată”, au declarat reprezentanții Primăriei Constanța pentru Ordinea.Ro.

Cel mai probabil, în aceste condiții, firma cu probleme de la Ovidiu va mai beneficia de o prelungire de contract, până se va re-organiza licitația la Primăria Constanța.

Comments

comments

Actual

Agigea: Accident rutier cu 4 mașini pe Autostrada A2. Sunt afectate ambele benzi

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În această seară, pe Autostrada A2, la km 212, în nodul rutier A2-A4, pe direcția București-Constanța, a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate nu mai puțin de 4 autovehicule.

La fața locului au intervenit echipajul medical de terapie intensivă mobilă și autospeciala de stingere cu modul de descarcerare. Din fericire, accidentul  nu s-a soldat cu victime, așa că nimeni nu a fost transport la spital.

Potrivit DPDR Constanța, sunt afectate ambele căi (banda 2), întrucât în urma accidentului, a fost distrus parapetul median.

Traficul este dirijat de polițiști.

Foto: DRDP Constanța și SAJ Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

”Astăzi m-am luptat cu moartea.” O tânăra, salvată în Vama Veche de un antrenor de înot

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, un turist venit la Vama Veche din Bacău, Adrian Gavriliu, antrenor de înot, a postat pe pagina sa de facebook un mesaj tulburător, care a fost comentat de sute de persoane și distribuit de zeci de ori.

În textul său, pe care îl vom posta fără nici o adăugire, el povestește cum a salvat o tânără care a fost pe punctul de a se îneca. De asemenea, s-a arătat dezgustat de atitudinea a trei tineri ”musculoși”, de la Smurd, care nu au sărit în valuri pentru a salva tânăra.

Este doar de precizat faptul că în sudul litoralului a fost steag roșu care interzicea scăldatul în mare.

Iată rândurile postate de Adrian Gavriliu:

”Astăzi m-am luptat cu moartea! Astăzi am câștigat eu. SMURD-ul a fost doar spectator. Doar a privit și a așteptat finalul ” meciului”. Am salvat viața unei fete care plutea în derivă în valurile mari ale mării. In Vama Veche.

Mă plimbam pe malul mării, după masa de prânz, obosit după petrecerea de aseară.  Trei băieți de la Smurd, tineri, musculoși, cu o mașinuță pt nisip, fluierau disperați o fată care se tot depărta, purtată de valuri.  Speriat i-am intrebat de ce nu sar după ea!?  De ce nu se duc să o salveze ?  Alături de mine au mai venit câțiva bărbați și ii rugau, practic, pe cei de la Smurd să sară in valuri după fată.
Reacția lor, a celor de la Smurd, a fost halucinantă, dezgustătoare și inumană:
– Noi nu avem in fișa postului să sărim după oameni in apă. Nu suntem salvamari!
N-am putut să mă abțin și am țipat la ei:
-Bă! Sunteți bărbați in primul rând. Și lucrați pe malul mării.
-Să vă fie rușine!

Am aruncat in nisip, telefonul, ochelarii, mi-am golit repede buzunarele și am sărit după fată. Mi s-a părut că am făcut o veșnicie până la ea.  In cap imi treceau numai gânduri negre și simțeam cum incep să obosesc. Inotam pe sub valuri și scoteam capul din când in când să văd unde este fata. Simțeam sarea apei și abia mai puteam să țin ochii deschiși.
In cap imi treceau numai gânduri negre:
– Dacă o să mor și eu și o să-mi las copilul fără tată? O să mă ierte?
-Dacă n-o să pot salva fata și am să mă simt vinovat apoi?
Dacă mor impreună cu ea și nu mai apuc să-mi cer iertare unor persoane pe care le-am dezamăgit ?

Am ajuns la fată. Avea vreo 20 de ani.
Era vânătă la față, sleită de puteri și abia mai respira.  Atât am putut să citesc in ochii și in privirea ei disperată: ” Salvează-mă, te rog! ”

I-am spus : -Stai calmă, totul va fi bine!  Am intors-o cu spatele și am tras-o spre mal.  Valurile mari ne izbeau pe amândoi. La un moment dat am scăpat-o. Am pierdut-o prin valuri.  Am luat o gură mare de apă sărată și simțeam că imi pierd puterile.
Deși sunt antrenor de inot și obișnuit cu mediul acvatic…marea e altceva.

Cu ultimele puteri am prins-o iar, strâns. Incercam să o țin pe ea la suprafață și eu să inot pe sub val.
Intr-un final am putut să ating solul cu picioarele. Eram salvați…amândoi.

Am tras-o prin apă până la nivelul pieptului și atunci mi-au venit in ajutor incă doi bărbați.

Cei de la SMURD așteptau pe țărm. Au preluat-o pt primul ajutor. Sleit de puteri, terminat fizic și sub efectul emoțiilor abia mi-am stăpânit lacrimile. M-au atins felicitările oamenilor de pe plajă. Ale bărbaților care treceau pe lângă mine și-mi strângeau mâna. A unuia care a venit la mine și mi-a arătat că are pielea găinii. Reacția unei femei care mi-a multumit de parcă ii salvasem fata.

Dar, am rămas dezgustat de reacția celor de la SMURD, de lipsa salvamarilor. De inconștiența celor care se aventurează in valurile mari. Am realizat că astăzi puteam să mor și eu, dar am un sentiment enorm de satisfacție, pe care-l impărtășesc…că astăzi m-am luptat cu moartea. Am salvat viața unei fete.  Astăzi am câștigat eu!”

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Persoane blocate în lift într-un complex hotelier din Eforie Nord

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, ISU Constanța a fost soliciat să intervină pentru deblocarea a 6 turiști care au rămas blocați în lift în incinta complexului hotelier Apollonia din Eforie Nord.

Pompirii de la stația Tuzla cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și un echipaj medical SMURD B intervin la fața locului.

Liftul a rămas blocat la etajul 7.

Știre în curs de actualizare.

Update: În urmă cu puțină vreme, ISU Constanța a transmis că persoanele au fost deblocate, fără probleme.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: