Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Actual

Campanie Declic: „Măriți distanța de siguranță față de stațiile GPL!“

Published

on

Explozia de la depozitul GPL din Crevedia a dus la distrugerea totală a opt case aflate în apropiere. Alte 11 locuințe au suferit avarii semnificative. Două persoane și-au pierdut viața și alte 56 au fost rănite. Cei din comunitatea Declic spun că în toată țara, lângă blocuri sau case, sunt sute de astfel de stații – bombe cu ceas, pentru că legislația este foarte permisivă în ce privește distanța de siguranță. Stațiile GPL pot funcționa la 20 de metri față de case, 40 de metri față de blocuri și 50 de metri față de un loc de joacă pentru copii. În plus, această distanță minimă poate fi redusă chiar și cu 30% în cazul în care proiectul tehnic include măsuri suplimentare de protecție.

De aceea comunitatea Declic a lansat o petiție națională prin care solicită modificarea legislație astfel încât să fie mărite semnificativ distanțele de siguranță pentru amplasarea acestor stații.

Până la ora scrierii acestei știri, peste 4.600 de persoane semnase petiția, care poate fi completată aici:

https://facem.declic.ro/campaigns/mariti-distanta-siguranta-statii-gpl?utm_source=blast&utm_medium=email&utm_campaign=blast4385

Advertisement
palaz

„Este alarmant că stațiile GPL pot fi amplasate la doar 20 de metri distanță față de case sau chiar mai aproape. Gândește-te doar la urmările tragice ale unui accident precum cel de la Crevedia. În urma exploziei de la depozitul GPL, și-au pierdut viața două persoane și alte 56 au fost rănite. Accidentul a dus la distrugerea totală a 8 case aflate în apropiere. Alte 11 locuințe au suferit avarii semnificative.

Accidentul din Crevedia a avut cauze sunt multiple, care sunt investigate acum de procurori. Vom afla cu toții care au fost acestea din rezultatele anchetei. Însă, până atunci, cu toții putem vedea cu ochiul liber că aceste stații sunt foarte aproape de locuințe sau blocuri.

Potrivit normelor actuale, acestea pot fi situate la doar 20 de metri de case, 40 de metri de blocuri și 50 de metri de locuri de joacă. Un eventual accident le-ar putea fi fatal oamenilor care se află atunci în zonă. Mai îngrijorător este că distanța poate fi redusă și cu 30% în cazul în care sunt luate măsuri suplimentare de protecție. Mai mult decât atât, în București, 226 de stații de distribuție GPL și carburanți (motorină și benzină), dintr-un total de 380, prezintă risc de incendiu [4]. Adică 59,5% din total. De multe ori, aceste stații sunt situate între blocuri sau pe străzi înguste. În lipsa unor controale și cu norme blânde, toți oamenii care locuiesc în apropiere de aceste străzi trăiesc zi de zi lângă un pericol.

Este apăsător gândul că siguranța noastră și a celor dragi este în pericol în fiecare zi. Mai ales dacă mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă un nou incident, asemănător celui de la Crevedia, s-ar întâmpla lângă un bloc aflat la 40 de metri.

De aceea, îți cer ajutorul pentru a semna petiția prin care solicităm Ministerului Dezvoltării să crească semnificativ distanțele de siguranță pentru amplasarea acestor stații, prin modificarea normelor de proiectare. Semnătura ta nu este doar o semnătură, ci o dovadă că vrei să trăiești în siguranță în propria casă. Mă gândesc că, la fel ca mine, îți dorești ca tragedii precum cele de la Crevedia să fie prevenite, prin norme de siguranță mai aspre. Când ne arătăm hotărârea, putem avea o influență enormă asupra decidenților. În plus, odată cu creșterea numărului de semnături, mai multă lume va fi conștientă despre pericol. Stațiile GPL sunt amplasate uneori chiar și la mai puțin 20 de metri de o casă.“, spun cei de la Declic.

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions