Connect with us

Administratie

Când vor reveni în proprietatea Primăriei Constanța terenurile retrocedate ilegal de Mazăre

Publicat

la

În luna februarie a acestui an, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat o sențință prin care a șocat o țară întreagă. Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, a fost condamnat joi, 7 februarie de judecătorii ÎCCJ la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor, decizia fiind definitivă. Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Concret, Mazăre, împreună cu alți complici, printre care fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu și fostul acționar al echipei de fotbal Dinamo Cristi Borcea, dar și angajați ai Primăriei și oameni de afaceri au fost acuzați că s-au constituit în grup infracțional pentru retrocedarea ilegală a mai multor terenuri din stațiunea Mamaia și din Constanța.

Tot prin sentința din 7 februarie, judecătorii au decis ca mai multe terenuri care au făcut obiectul acestor retrocedări ilegale, UN MILION DE METRI PĂTRAȚI DE TEREN, să revină în patrimoniul municipiului Constanţa.

Despre stadiul acestui proces de recuperare a terenurilor a vorbit și primarul Constanței, Decebal Făgădău, care a explicat astăzi, într-o conferință de presă că Primăria Constanța a depus solicitări la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care analizează cererile de restituire a terenurilor retrocedate ilegal.

„De îndată ce terenurile se vor întoarce în patrimoniul municipiului Constanța, vom face publice aceste date. Toată documentația a fost predată către OCPI, fiind nevoie de completarea mai multor documente. Asta pentru că instanța dispune să se revină la situația anterioară, adică să se întoarcă în patrimoniul municipiului ținând cont de momentul în care ee au fost retrocedate. Tocmai de aceea am lucrat toate documentațiile și am ținut legătura cu cei de la OCPI. Completăm datele cu tot ceea ce este necesar, dar demersurile deja s-au făcut. Vorbim de recuperarea terenurilor pe care instanța a dispus, fără echivoc, să se întoarcă în patrimoniul municipiului. Pentru celelalte terenuri, privind anularea dispozițiilor de retrocedare, așteptăm motivarea și după ce o parcurgem avem deja aprobată de CLM asistență, consultanță și reprezentare juridică, astfel încât să putem pune în aplicare ceea ce dispune instanța“, a spus Făgădău.

Întrebat în cadrul conferinței dacă în stațiunea Mamaia sunt date în prezent avize și autorizații de construcții pe terenurile a căror situație juridică este neclară și care ar putea face obiectul dosarului retrocedărilor, Făgădău a explicat faptul că „pentru terenurile libere ce fac parte din dispozițiile anulate, în parte sau în integralitate, de instanță, nu se eliberează nici certificat de urbanism pentru construire, nici autorizație de construire“.

„Am identificat toate terenurile, pentru care am muncit trei luni. Cam 60 din aparatul Primăriei a lucrat la identificarea tuturor terenurilor din stațiunea Mamaia. În momentul de față noi avem cartografiate toate terenurile ce au făcut obiectul dispozițiilor de retrocedare. Pe terenurile libere care fac obiectul dosarului retrocedărilor nu se emite niciun certificat de urbanism în vederea obţinerii autorizaţiei de construire şi nu se eliberează nicio autorizaţi de construire. Lucrul acesta l-am sistat a doua zi după ce s-a pronunțat instanța. Tot ce se construiește acum în Mamaia are autorizație de construire. În schimb, tot ce se construiește în Mamaia pe terenuri retrocedate au autorizație de construire emisă anterior deciziei instanței. Am avut discuții cu investitorii și le-am adus la cunoștință decizia Înaltei Curți și că există posibilitatea ca aceste terenuri să se întoarcă în patrimoniul municipiului Constanța. Unii mi-au spus că își asumă acest risc, alții, în schimb, au mers la instanță și au atacat decizia ICCJ în dosarul retrocedărilor“, a spus Făgădău.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Primăria Constanța scoate la licitație spațiile de publicitate din oraș

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță organizarea unei licitații pentru închirierea spațiilor de publicitare. Obiectul licitației publice îl constituie închirierea, pe o perioadă de 5 ani, a amplasamentelor, respectiv terenuri și stâlpi, ce aparțin domeniului public al municipiului Constanța, identificate cu număr cadastral și valoare de inventar, grupate în 5 pachete, conform anexelor ce fac parte integrantă din documentația de atribuire aprobată prin H.C.L. nr. 474/28.12.2021 privind închirierea prin licitație publică a amplasamentelor prevăzute in H.C.L. nr. 105/23.04.2021 privind aprobarea Regulamentului local de publicitate la nivelul municipiului Constanța.

„Pachetele se vor licita individual și cuprind locații de pe tot teritoriul municipiului Constanta pe care se vor amplasa mijloace publicitare de tipul: panouri publicitare luminoase, ecrane publicitare, totemuri indicatoare și indicatoare publicitare direcționale.“, spune Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Un grup de investitori vrea să ridice un bloc pe spațiul verde din fața Casei Județene de Pensii

Publicat

la data de

Scris de

Un grup de investitori intențiomnează să ridice o clădire cu patru etaje pe un spațiu verde. Terenul este fix în fața unor instituții importante din Constanța (Casa Județeană de Pensii și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel și Tribunalul Constanța). Consilierul local al USR Cătălin Iacob, membru al Comisiei de Urbanism, a declarat că ridicarea unei clădiri pe acest teren este imposibilă, mai ales că este o zonă verde.

„Ceea ce vedeți în fotografie este un teren privat. Proprietarii, 3 la număr, doresc ca pe această parcelă să construiască imobile de 4 etaje. Din punctul meu de vedere acest lucru este imposibil. Unu la mână, terenul este fix în fața unor instituții foarte importante din Constanța( Casa Județeană de Pensii și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel și Tribunalul Constanța), iar construcția unui imobil nu ar face decât să aglomereze și mai mult zona. Doi la mână, în momentul de față zona este una verde.“, a spus Iacob.

Consilierii USR sunt de părere că este necesară exproprierea acestui teren pentru amenajarea unei grădini publice. Mai mult de atât, grupul consilierilor USR a propus ca în bugetul pentru anul 2022 să fie prevăzuți bani pentru expropriere.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța pune la bătaie peste 350.000 de lei pentru reparația și întreținerea sistemului de irigat

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a publicat un anunț prin care vrea să achiziționeze ”lucrări de reparați, punere în funcțiune și întreținere a sistemului de irigat existent în municipiul Constanța”. Valoarea estimată a proiectului este de 370.500 de lei fără TVA sau 440.895 de lei cu TVA. Principalul criteriu de adjudecare este „cel mai bun raport calitate – preț”, în condițiile respectării tuturor specificațiilor tehnice și a clauzelor financiare prevăzute în caietul de sarcini.

Potrivit caietului de sarcini, în municipiul Constanța, rețeaua de irigat are o lungime totală a conductelor principale și secundare de aproximativ 17.000 metri liniari și este alimentată de stația de pompare SP Tăbăcărie. Rețeaua deservește Parcul Tomis II, Parcul Teatru de Stat (Oleg Danovschi), parcul Gară, parcul Casa de Cultură, extinderea Faleză Cazino – Poarta 1 și 2 și spațiul verde de pe bulevardul Mamaia. Întreaga rețea de irigat este alimentat de 150 de hidranți la care sunt conectate aspersoare rotative.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: