Connect with us

Administratie

Când vor reveni în proprietatea Primăriei Constanța terenurile retrocedate ilegal de Mazăre

Publicat

la

În luna februarie a acestui an, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat o sențință prin care a șocat o țară întreagă. Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, a fost condamnat joi, 7 februarie de judecătorii ÎCCJ la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor, decizia fiind definitivă. Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Concret, Mazăre, împreună cu alți complici, printre care fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu și fostul acționar al echipei de fotbal Dinamo Cristi Borcea, dar și angajați ai Primăriei și oameni de afaceri au fost acuzați că s-au constituit în grup infracțional pentru retrocedarea ilegală a mai multor terenuri din stațiunea Mamaia și din Constanța.

Tot prin sentința din 7 februarie, judecătorii au decis ca mai multe terenuri care au făcut obiectul acestor retrocedări ilegale, UN MILION DE METRI PĂTRAȚI DE TEREN, să revină în patrimoniul municipiului Constanţa.

Despre stadiul acestui proces de recuperare a terenurilor a vorbit și primarul Constanței, Decebal Făgădău, care a explicat astăzi, într-o conferință de presă că Primăria Constanța a depus solicitări la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care analizează cererile de restituire a terenurilor retrocedate ilegal.

„De îndată ce terenurile se vor întoarce în patrimoniul municipiului Constanța, vom face publice aceste date. Toată documentația a fost predată către OCPI, fiind nevoie de completarea mai multor documente. Asta pentru că instanța dispune să se revină la situația anterioară, adică să se întoarcă în patrimoniul municipiului ținând cont de momentul în care ee au fost retrocedate. Tocmai de aceea am lucrat toate documentațiile și am ținut legătura cu cei de la OCPI. Completăm datele cu tot ceea ce este necesar, dar demersurile deja s-au făcut. Vorbim de recuperarea terenurilor pe care instanța a dispus, fără echivoc, să se întoarcă în patrimoniul municipiului. Pentru celelalte terenuri, privind anularea dispozițiilor de retrocedare, așteptăm motivarea și după ce o parcurgem avem deja aprobată de CLM asistență, consultanță și reprezentare juridică, astfel încât să putem pune în aplicare ceea ce dispune instanța“, a spus Făgădău.

Întrebat în cadrul conferinței dacă în stațiunea Mamaia sunt date în prezent avize și autorizații de construcții pe terenurile a căror situație juridică este neclară și care ar putea face obiectul dosarului retrocedărilor, Făgădău a explicat faptul că „pentru terenurile libere ce fac parte din dispozițiile anulate, în parte sau în integralitate, de instanță, nu se eliberează nici certificat de urbanism pentru construire, nici autorizație de construire“.

„Am identificat toate terenurile, pentru care am muncit trei luni. Cam 60 din aparatul Primăriei a lucrat la identificarea tuturor terenurilor din stațiunea Mamaia. În momentul de față noi avem cartografiate toate terenurile ce au făcut obiectul dispozițiilor de retrocedare. Pe terenurile libere care fac obiectul dosarului retrocedărilor nu se emite niciun certificat de urbanism în vederea obţinerii autorizaţiei de construire şi nu se eliberează nicio autorizaţi de construire. Lucrul acesta l-am sistat a doua zi după ce s-a pronunțat instanța. Tot ce se construiește acum în Mamaia are autorizație de construire. În schimb, tot ce se construiește în Mamaia pe terenuri retrocedate au autorizație de construire emisă anterior deciziei instanței. Am avut discuții cu investitorii și le-am adus la cunoștință decizia Înaltei Curți și că există posibilitatea ca aceste terenuri să se întoarcă în patrimoniul municipiului Constanța. Unii mi-au spus că își asumă acest risc, alții, în schimb, au mers la instanță și au atacat decizia ICCJ în dosarul retrocedărilor“, a spus Făgădău.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Cinci noi medici pediatri vor asigura gărzi permanente la Centrul de Sănătate din Năvodari

Publicat

la data de

Scris de

Cinci medici pediatri au început din această lună activitatea la punctul UPU-SMURD din cadrul Centrului Multifuncțional de Sănătate Năvodari, urmând să asigure permanența pentru micuții pacienți care au nevoie rapidă de un consult medical.

Examenul pentru posturile disponibile s-a finalizat luna trecută, fiind ocupate 5 din cele 6 posturi scoase la concurs de către conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

„Noilor medici le urăm bun venit în echipă și spor la treabă! Centrul Multifuncțional de Sănătate Năvodari face parte din structura SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța și oferă servicii medicale gratuite în regim ambulatoriu dar și în regim de urgență, în cadrul punctului extern UPU-SMURD, doar pentru cazurile care reprezintă urgențe  minore. Cazurile grave vor fi redirecționate către Unitatea Primiri Urgențe din cadrul SCJU Constanța.“, notează conducerea Spitalului Județean.

Conducerea Primăriei Năvodari notează că le urează bun venit și mult succes celor cei 5 medici pediatri vor asigura permanența pentru micuții pacienți care au nevoie rapidă de un consult medical, la punctul UPU-SMURD Năvodari din cadrul Centrului de Sănătate Multifuncțional! În cadrul punctului extern de lucru UPU-SMURD Năvodari sunt tratate urgențele minore pediatrice, pacienții în stare gravă sau cu risc de agravare (cazurile de cod galben și roșu) vor fi preluați și transportați direct către UPU Constanța.

„Obiectiv îndeplinit: 5 noi medici pediatri la Năvodari, gărzi permanente pe Pediatrie la Centrul de Sănătate. Le urez bun venit și mult succes celor 5 noi medici pediatri care, începând de astăzi, s-au alăturat echipei UPU-SMURD Năvodari din cadrul Centrului de Sănătate. Astfel, cu data de astăzi, orașul Năvodari va avea 24h/24h, 7 zile/săptămână, servicii medicale pe Urgență Pediatrie. Puteți veni cu cei mici la spitalul nostru la orice oră, vor fi gărzi permanente! Bine de știut: Pacienții în stare gravă sau cu risc de agravare (cazurile de cod galben și roșu) vor fi preluați și transportați direct către UPU Constanța.“, a spus primarul Florin Chelaru.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Năvodari angajează îngrijitori pentru persoane vârstnice la domiciliu

Publicat

la data de

Scris de

Viceprimarul orașului Năvodari, Costel Aurelian Dumitrașcu, anunță că autoritatea publică locală angajează îngrijitori pentru persoane vârstnice la domiciliu.

„Este nevoie să suplimentăm personalul din cadrul Direcției Asistență Socială, Compartimentul de Îngrijire Vârstnici la domiciliu. Îngrijitorii din cadrul Unității acordă beneficiarilor care și-au pierdut autonomia funcțională din cauze fizice sau psihice, sprijin pentru asigurarea igienei corporale, îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire și hidratare, asigurarea igienei eliminărilor, transfer și mobilizare, comunicare, prepararea hranei, efectuarea de cumpărături, activități de menaj, spălătorie și altele. În această perioadă, puteți depune dosarele pentru ocuparea unor posturi vacante scoase la concurs de către Primăria Năvodari.“, spune Primăria.

Iată anunțul complet al Primăriei:

Anunt organizare concurs pentru ocupare posturi vacante contractuale, in data de 21 iulie 2022 (proba scrisă și proba practică)

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Mai multe mașini abandonate pe domeniul public, ridicate de Poliția Locală

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că în perioada 27 – 29 iunie, Direcția Generală Poliția Locală a desfășurat o nouă acțiune de eliberare a domeniului public de vehiculele abandonate și fără stăpân. Astfel, din cele 26 de autovehicule pentru care primarul Vergil Chițac semnase dispoziție de ridicare de pe domeniul public, conform Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, 12 autovehicule au fost ridicate de proprietari, iar 14 au fost ridicate și depozitate într-un spațiu special amenajat de reprezentanții municipalității.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: