Conecteaza-te cu noi

Politica

Candidați noi și vechi, pentru fotoliul de primar în Tuzla

Published

on

Știați că Tuzla înseamnă “Sărăria” în turcește? Și mai știați că pe vremuri aici locuitorii erau majoritari musulmani? În zilele noastre turcii și tătarii care trăiesc la Tuzla în armonie perfectă cu românii înseamnă mai puțin de 10% din populația de peste 6.000 de locuitori. Pentru alegerile care se apropie cu pași repezi bătălia electorală este mare și vine atât cu noi candidați, cât și cu oameni cunoscuți, care au ocupat poziții de conducere în această localitate care are atât de multe de oferit localnicilor și, mai ales, turiștilor. Nu mai puțin de șase candidați îți dispute poziția pentru a deveni primar al acestei comune. În ordine alfabetică, sunt următorii: Gheorghe Băluță – candidat independent, Cătălin Dogaru – UNPR, Ion Florea – PNL, Constantin Micu – ALDE, Resit Taner – PSD și Marian Sărăcilă – PMP. Dacă le-am putea adresa tuturor o simplă întrebare: Credeți că veți fi primar?, toți ar da același răspuns: Cu siguranță! Așa că îi lăsăm cu speranță pe fiecare dintre ei, iar noi vă povestim câte ceva.

Marian Sărăcilă, candidează din nou

marian saracila tuzlaFace politică de foarte multă vreme însă, din păcate, a avut probleme și cu poliția și cu instanțele de judecată. Din punct de vedere politic, a fost viceprimar al comunei și consilier local din partea PNL. Chiar a candidat la funcția de primar din partea acestei formațiuni politice. Mai mult chiar, prin anii 2008, când era liberal, a avut mari probleme deoarece s-a împotrivit alianței cu PD, fapt ce i-a adus serioase prejudicii. De parcă nu era suficent, în anul 2012 a avut probleme cu carul după un scandal cu mai mulți motocicliști. El se afla la volanul propriei sale mașini când a avut o altercație cu un grup de motocicliști din trafic. Martorii au susținut că fostul viceprimar ar fi sărit la bătaie, iar după vreo două ceasuri scandalul a fost amplificat de fiul său, care a apelat la o rangă pentru a-și răzbuna tatăl. Un motocliclist a ajuns la spital cu picioarele rupte. După un an de la acest scandal, fostul viceprimar a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice. Judecat în acelaşi dosar, Dorin Sărăcilă, fiul fostului viceprimar, a fost condamnat pedeapsa de 2 ani închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Dar aceste probleme au trecut, iar acum Sărăcilă își dorește să candideze din nou pentru funcția de primar, de această data însă din partea PMP.

Constantin Micu a migrat la ALDE

constantin micu tuzlaConstantin Micu a fost primar PSD al comunei Tuzla timp de un mandat și jumătate. El a câștigat funcția publică în anul 2008 și în 2012. În luna septembrie 2015, prefectul Ion Constantin a semnat ordinul prin care primarului Constantin Micu i-a încetat mandatul de primar pe motiv că are cazier. În anul 2014, Micu fusese condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare condiționată a executării pedepsei pentru delapidare. Anchetatorii l-au trimis în faţa instanţei după ce au descoperit că s-a folosit de cardurile primăriei pentru a alimenta cu combustibil autoturisme ce nu se aflau în proprietatea administraţiei locale, producând astfel un prejudiciu primăriei în valoare de 5.000 de lei. Prejudiciul a fost insignificant, iar fapta de asemenea. Dar exista și trebuia sancționată. Iar cum condamnarea e condamnare, omul s-a trezit fără mandat. În aceste condiţii, atribuţiile primarului Constantin Micu urmau să fie preluate de viceprimarul Taner Reşit până la alegerile locale din acest an. Dar despre asta vă vom povesti un pic mai târziu. Deocamdată ne vom referi la avuția lui Micu. În anul 2012, el deținea împreună cu soția sa un teren agricol la Tuzla de 2.500 metri pătraţi, dobândit prin vânzare-cumpărare în anul 2001, dar şi un teren extravilan de 3,5 hectare primit moştenire. Primarul şi soţia sa mai sunt proprietarii unui apartament de 60 de metri pătraţi, cumpărat în anul 1990, precum şi a unei case de 120 metri pătraţi, achiziţionată în anul 2000. Şeful autorităţii locale are un autoturism Seat Altea, fabricat în 2008, dobândit prin leasing. Potrivit declaraţiei de avere din anul 2012, Constantin Micu nu deţine bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro, nu are datorii şi nici depozite bancare. Deci, omul este politician de foarte multă vreme și este și înstărit. Așa că și-a propus să candideze pentru funcția de primar. Numai că PSD a avut o altă opțiune, așa că Micu s-a îndreptat spre ALDE.

Reșit Taner, un primar care vrea să-și mențină poziția

taner tuzlaDespre Reșit Taner nu poți spune că a avut o carieră politică ușoară și nici o viață prea simplă ca și ales al comunei. În anul 2012, fostul viceprimar al localităţii Tuzla, s-a înscris din partea PNG pentru un post de consilier local. Nu-și dorea să candideze pentru funcția de primar deoarece bătălia era prea mare. A preferat așadar să candideze pentru funcția de consilier din partea unui partid relativ mic, dar condus de un om foarte cunoscut în România – George Becali – care a obținut destul de multe posturi în acea perioadă la nivel național.  Și a câștigat acel post de consilier pentru care candidase, iar ulterior a devenit viceprimar al comunei. În anul 2015, când Micu deja fusese demis, pe poziția de primar interimar a fost desemnat Reșit Taner. Dar, prin cine știe ce făcătură, exact în ziua în care ar fi trebuit să fie foarte fericit, peste el au picat procurorii DNA, care l-au reținut sub acuzația de șantaj. Împreună cu el a fost reținut sub aceeași acuzație Ştefan Radu, administrator al unei societăţi comerciale. Procurorii precizau la acel moment că, în perioada 16 august – 8 septembrie 2015, Taner Reşit şi Ştefan Radu, pentru a obţine de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 48.000 euro, l-au ameninţat pe acesta din urmă că îi alungă clienţii şi că vor împiedica accesul în spaţiul comercial prin schimbarea încuietorilor şi sechestrarea bunurilor aparţinând firmei respective. Într-un final, pe numele celor doi au fost emise mandate de arestare, dar care au flost ulterior atacate la Curtea de Apel și cei doi au fost ulterior eliberați. După eliberare, Reșit Taner a revenit în forță în Primărie și și-a continuat activitatea de primar interimar. Odată cu startul pentru fotoliul de primar al comunei, Reșit Taner a fost desemnat drept candidat din partea PSD, cu șanse foarte mari de a câștiga. Nu ne uităm prea mult la sondajele de opinie, însă acestea îi dau mari speranțe candidatului PSD.

Dogaru este candidatul UNPR

catalin dogaru unpr tuzlaCătălin Dogaru este un om care nu a prea făcut politică sau, cel puțin, nouă nu ne este foarte cunocut. Cu toate acestea, nu este un ilustru necunoscut pentru locuitorii din Tuzla. El a fost consilier local din partea PSD, dar înainte de asta a candidat ca mulți alți politicieni, pe listele PPDD. Ulterior însă a hotărât că e mai bine să fie sub umbrella unui partid foarte mare, cum este PSD și a trecut de colo, colo. Însă acum se visează primar și cum PSD a mers pe mâna lui Taner, Dogaru a decis să nu stea locului. Foarte energic și hotărât, a decis să devină candidatul UNPR. Președintele UNPR Constanța, George Lipoveanu ne-a declarat fericit: “Dumnezeu ni l-a scos în cale. Nu ne cunoșteam dar m-a sunat și a venit la noi. A depus liste de consilieri, este foarte operativ. În numai două zile și-a făcut și sediu. Decât să am un primar derbedeu, mai bine merg cu un consilier corect”, a declarat Lipoveanu. Dogaru este consilier, iar anul acesta a fost condamnat de instanţă pentru înşelăciuni cu terenuri! Mai exact, pe data de 11 februarie a.c., Judecătoria Mangalia l-a condamnat pe Cătălin Dogaru (care încă era consilier PSD!) la 2 ani şi 6 luni cu suspendare. Alături de el au mai fost condamnaţi alţi doi inculpaţi din Tuzla. Din câte se pare, cei trei au efectuat, în 2008, o tranzacţie cu un teren. Procesul însă continuă. Rămâne de văzut ce anume se va întâmpla atât în plan politic, cât și personal.

Ion Florea, un liberal care-și croiește drumul

ion florea 2 tuzlaPână în luna martie a acestui an, cu toții eram ferm convinși că situația PNL Tuzla este foarte clară. Mulți o vedeau și câștigătoare. Adică Paraschiv Datcu, un polițist foarte cunoscut și care se presupunea că va fi alegerea PNL pentru această funcție trebuia să devină candidat. Doar că nu aduce anul ce aduce ceasul! Totul părea bine pus la punct, numai că pe data de 11 martie a.c., Datcu posta pe facebook un mesaj mai lung, din care cităm “Am înţeles că din interese personale pe care nu doresc să le enumăr, era în discuţie o propunere de excludere a mea din postura de candidat pentru funcţia de primar al com. Tuzla , propunere care nu a fost făcută public de dvs. dar aţi dat de înţeles că totuşi este o decizie politică încercând să aruncaţi cu praf în ochi organizarea unui sondaj. Nu trebuie să daţi explicaţii, răspunsul este deja în spaţiul public. Nu aveţi ce să reproşaţi organizaţiei Tuzla, mie şi membrilor săi pentru că şi-au făcut datoria ! Dacă da… să spuneţi ce ?
Am preferat să nu-i pun pe colegii din organizaţie în situaţia unui conflict de loialitate: să ridice mâna împotriva voinţei conducerii partidului sau să ridice mâna împotriva unui coleg căruia nu au ce-i reproşa. Oricum unii şi nu puţini dintre ei deja şi-au exprimat un punct de vedere sau urmează să şi-l exprime!”. În scurt timp după plecarea lui Datcu din organizația PNL, foarte mulți liberali experimentați au decis să spună pa formațiunii politice. Dar alții au luat-o de la capăt, cu speranța că vor putea ajuta PNL să câștige primăria Tuzla. Acum candidat al PNL Tuzla este Ion Florea, actualmente consilier, ales pe listele PSD. Rămâne de văzut dacă în comunitățile mai mici va fi ales candidatul sau partidul care l-a promovat.

Iată și candidatul independent

Pe lista de candidați pentru funcția de primar al comunei Tuzla întâlnim și un independent. Numele lui este Gheorghe Băluță. Nu știm foarte multe lucruri despre el, dar este clar faptul că până nu demult a fost liderul organizației locale ALDE. Cum însă acastă formațiune politică a decis să meargă pe mâna lui Constantin Micu, Băluță a decis să candideze independent. Potrivit mai multor localnici din Tuzla, omul ar trebui să câștige, dat fiind faptul că nu a avut nici o problemă cu legea.

Citiți și vă minunați cu așa o listă de candidați. Au migrat cu toții de la o formațiune politică la alta. Rămâne de văzut cine va câștiga.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions