Connect with us

Politica

Candidați noi și vechi, pentru fotoliul de primar în Tuzla

Maria Ionescu

Publicat

la

Știați că Tuzla înseamnă “Sărăria” în turcește? Și mai știați că pe vremuri aici locuitorii erau majoritari musulmani? În zilele noastre turcii și tătarii care trăiesc la Tuzla în armonie perfectă cu românii înseamnă mai puțin de 10% din populația de peste 6.000 de locuitori. Pentru alegerile care se apropie cu pași repezi bătălia electorală este mare și vine atât cu noi candidați, cât și cu oameni cunoscuți, care au ocupat poziții de conducere în această localitate care are atât de multe de oferit localnicilor și, mai ales, turiștilor. Nu mai puțin de șase candidați îți dispute poziția pentru a deveni primar al acestei comune. În ordine alfabetică, sunt următorii: Gheorghe Băluță – candidat independent, Cătălin Dogaru – UNPR, Ion Florea – PNL, Constantin Micu – ALDE, Resit Taner – PSD și Marian Sărăcilă – PMP. Dacă le-am putea adresa tuturor o simplă întrebare: Credeți că veți fi primar?, toți ar da același răspuns: Cu siguranță! Așa că îi lăsăm cu speranță pe fiecare dintre ei, iar noi vă povestim câte ceva.

Marian Sărăcilă, candidează din nou

marian saracila tuzlaFace politică de foarte multă vreme însă, din păcate, a avut probleme și cu poliția și cu instanțele de judecată. Din punct de vedere politic, a fost viceprimar al comunei și consilier local din partea PNL. Chiar a candidat la funcția de primar din partea acestei formațiuni politice. Mai mult chiar, prin anii 2008, când era liberal, a avut mari probleme deoarece s-a împotrivit alianței cu PD, fapt ce i-a adus serioase prejudicii. De parcă nu era suficent, în anul 2012 a avut probleme cu carul după un scandal cu mai mulți motocicliști. El se afla la volanul propriei sale mașini când a avut o altercație cu un grup de motocicliști din trafic. Martorii au susținut că fostul viceprimar ar fi sărit la bătaie, iar după vreo două ceasuri scandalul a fost amplificat de fiul său, care a apelat la o rangă pentru a-și răzbuna tatăl. Un motocliclist a ajuns la spital cu picioarele rupte. După un an de la acest scandal, fostul viceprimar a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice. Judecat în acelaşi dosar, Dorin Sărăcilă, fiul fostului viceprimar, a fost condamnat pedeapsa de 2 ani închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Dar aceste probleme au trecut, iar acum Sărăcilă își dorește să candideze din nou pentru funcția de primar, de această data însă din partea PMP.

Constantin Micu a migrat la ALDE

constantin micu tuzlaConstantin Micu a fost primar PSD al comunei Tuzla timp de un mandat și jumătate. El a câștigat funcția publică în anul 2008 și în 2012. În luna septembrie 2015, prefectul Ion Constantin a semnat ordinul prin care primarului Constantin Micu i-a încetat mandatul de primar pe motiv că are cazier. În anul 2014, Micu fusese condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare condiționată a executării pedepsei pentru delapidare. Anchetatorii l-au trimis în faţa instanţei după ce au descoperit că s-a folosit de cardurile primăriei pentru a alimenta cu combustibil autoturisme ce nu se aflau în proprietatea administraţiei locale, producând astfel un prejudiciu primăriei în valoare de 5.000 de lei. Prejudiciul a fost insignificant, iar fapta de asemenea. Dar exista și trebuia sancționată. Iar cum condamnarea e condamnare, omul s-a trezit fără mandat. În aceste condiţii, atribuţiile primarului Constantin Micu urmau să fie preluate de viceprimarul Taner Reşit până la alegerile locale din acest an. Dar despre asta vă vom povesti un pic mai târziu. Deocamdată ne vom referi la avuția lui Micu. În anul 2012, el deținea împreună cu soția sa un teren agricol la Tuzla de 2.500 metri pătraţi, dobândit prin vânzare-cumpărare în anul 2001, dar şi un teren extravilan de 3,5 hectare primit moştenire. Primarul şi soţia sa mai sunt proprietarii unui apartament de 60 de metri pătraţi, cumpărat în anul 1990, precum şi a unei case de 120 metri pătraţi, achiziţionată în anul 2000. Şeful autorităţii locale are un autoturism Seat Altea, fabricat în 2008, dobândit prin leasing. Potrivit declaraţiei de avere din anul 2012, Constantin Micu nu deţine bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro, nu are datorii şi nici depozite bancare. Deci, omul este politician de foarte multă vreme și este și înstărit. Așa că și-a propus să candideze pentru funcția de primar. Numai că PSD a avut o altă opțiune, așa că Micu s-a îndreptat spre ALDE.

Reșit Taner, un primar care vrea să-și mențină poziția

taner tuzlaDespre Reșit Taner nu poți spune că a avut o carieră politică ușoară și nici o viață prea simplă ca și ales al comunei. În anul 2012, fostul viceprimar al localităţii Tuzla, s-a înscris din partea PNG pentru un post de consilier local. Nu-și dorea să candideze pentru funcția de primar deoarece bătălia era prea mare. A preferat așadar să candideze pentru funcția de consilier din partea unui partid relativ mic, dar condus de un om foarte cunoscut în România – George Becali – care a obținut destul de multe posturi în acea perioadă la nivel național.  Și a câștigat acel post de consilier pentru care candidase, iar ulterior a devenit viceprimar al comunei. În anul 2015, când Micu deja fusese demis, pe poziția de primar interimar a fost desemnat Reșit Taner. Dar, prin cine știe ce făcătură, exact în ziua în care ar fi trebuit să fie foarte fericit, peste el au picat procurorii DNA, care l-au reținut sub acuzația de șantaj. Împreună cu el a fost reținut sub aceeași acuzație Ştefan Radu, administrator al unei societăţi comerciale. Procurorii precizau la acel moment că, în perioada 16 august – 8 septembrie 2015, Taner Reşit şi Ştefan Radu, pentru a obţine de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 48.000 euro, l-au ameninţat pe acesta din urmă că îi alungă clienţii şi că vor împiedica accesul în spaţiul comercial prin schimbarea încuietorilor şi sechestrarea bunurilor aparţinând firmei respective. Într-un final, pe numele celor doi au fost emise mandate de arestare, dar care au flost ulterior atacate la Curtea de Apel și cei doi au fost ulterior eliberați. După eliberare, Reșit Taner a revenit în forță în Primărie și și-a continuat activitatea de primar interimar. Odată cu startul pentru fotoliul de primar al comunei, Reșit Taner a fost desemnat drept candidat din partea PSD, cu șanse foarte mari de a câștiga. Nu ne uităm prea mult la sondajele de opinie, însă acestea îi dau mari speranțe candidatului PSD.

Dogaru este candidatul UNPR

catalin dogaru unpr tuzlaCătălin Dogaru este un om care nu a prea făcut politică sau, cel puțin, nouă nu ne este foarte cunocut. Cu toate acestea, nu este un ilustru necunoscut pentru locuitorii din Tuzla. El a fost consilier local din partea PSD, dar înainte de asta a candidat ca mulți alți politicieni, pe listele PPDD. Ulterior însă a hotărât că e mai bine să fie sub umbrella unui partid foarte mare, cum este PSD și a trecut de colo, colo. Însă acum se visează primar și cum PSD a mers pe mâna lui Taner, Dogaru a decis să nu stea locului. Foarte energic și hotărât, a decis să devină candidatul UNPR. Președintele UNPR Constanța, George Lipoveanu ne-a declarat fericit: “Dumnezeu ni l-a scos în cale. Nu ne cunoșteam dar m-a sunat și a venit la noi. A depus liste de consilieri, este foarte operativ. În numai două zile și-a făcut și sediu. Decât să am un primar derbedeu, mai bine merg cu un consilier corect”, a declarat Lipoveanu. Dogaru este consilier, iar anul acesta a fost condamnat de instanţă pentru înşelăciuni cu terenuri! Mai exact, pe data de 11 februarie a.c., Judecătoria Mangalia l-a condamnat pe Cătălin Dogaru (care încă era consilier PSD!) la 2 ani şi 6 luni cu suspendare. Alături de el au mai fost condamnaţi alţi doi inculpaţi din Tuzla. Din câte se pare, cei trei au efectuat, în 2008, o tranzacţie cu un teren. Procesul însă continuă. Rămâne de văzut ce anume se va întâmpla atât în plan politic, cât și personal.

Ion Florea, un liberal care-și croiește drumul

ion florea 2 tuzlaPână în luna martie a acestui an, cu toții eram ferm convinși că situația PNL Tuzla este foarte clară. Mulți o vedeau și câștigătoare. Adică Paraschiv Datcu, un polițist foarte cunoscut și care se presupunea că va fi alegerea PNL pentru această funcție trebuia să devină candidat. Doar că nu aduce anul ce aduce ceasul! Totul părea bine pus la punct, numai că pe data de 11 martie a.c., Datcu posta pe facebook un mesaj mai lung, din care cităm “Am înţeles că din interese personale pe care nu doresc să le enumăr, era în discuţie o propunere de excludere a mea din postura de candidat pentru funcţia de primar al com. Tuzla , propunere care nu a fost făcută public de dvs. dar aţi dat de înţeles că totuşi este o decizie politică încercând să aruncaţi cu praf în ochi organizarea unui sondaj. Nu trebuie să daţi explicaţii, răspunsul este deja în spaţiul public. Nu aveţi ce să reproşaţi organizaţiei Tuzla, mie şi membrilor săi pentru că şi-au făcut datoria ! Dacă da… să spuneţi ce ?
Am preferat să nu-i pun pe colegii din organizaţie în situaţia unui conflict de loialitate: să ridice mâna împotriva voinţei conducerii partidului sau să ridice mâna împotriva unui coleg căruia nu au ce-i reproşa. Oricum unii şi nu puţini dintre ei deja şi-au exprimat un punct de vedere sau urmează să şi-l exprime!”. În scurt timp după plecarea lui Datcu din organizația PNL, foarte mulți liberali experimentați au decis să spună pa formațiunii politice. Dar alții au luat-o de la capăt, cu speranța că vor putea ajuta PNL să câștige primăria Tuzla. Acum candidat al PNL Tuzla este Ion Florea, actualmente consilier, ales pe listele PSD. Rămâne de văzut dacă în comunitățile mai mici va fi ales candidatul sau partidul care l-a promovat.

Iată și candidatul independent

Pe lista de candidați pentru funcția de primar al comunei Tuzla întâlnim și un independent. Numele lui este Gheorghe Băluță. Nu știm foarte multe lucruri despre el, dar este clar faptul că până nu demult a fost liderul organizației locale ALDE. Cum însă acastă formațiune politică a decis să meargă pe mâna lui Constantin Micu, Băluță a decis să candideze independent. Potrivit mai multor localnici din Tuzla, omul ar trebui să câștige, dat fiind faptul că nu a avut nici o problemă cu legea.

Citiți și vă minunați cu așa o listă de candidați. Au migrat cu toții de la o formațiune politică la alta. Rămâne de văzut cine va câștiga.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Candidatul PRO România la Senat, Răzvan Filipescu: „Fiecare român va scoate din buzunar 5.300 de lei pentru a acoperi deficitul bugetar de anul viitor“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Răzvan Filipescu, candidat PRO România la Senat, spune că din situația dezastruoasă în care a adus țara actualul guvern PNL, cu complicitatea celor care l-au votat – respectiv PSD și USR – vom putea ieși doar dacă se aplică, în cel mai scurt timp, un plan de măsuri foarte bine gândit, pe care echipa PRO România l-a pregătit. Acesta se întreabă retoric dacă PSD-iștii sunt mulțumiți că au votat, în martie, Guvernul Orban, că au lipsit de la moțiunea de cenzură din septembrie, și de modul în care susțin, tacit, acest Guvern.

„Vom scoate din nou țara din criza în care a băgat-o guvernul PNL. Să nu uităm de anii de criză 2009 – 2011 și de eforturile care s-au făcut apoi, în guvernarea lui Victor Ponta, pentru a se obține redresarea economică. Dar nici de faptul că în 2015, la finalul guvernării Ponta, deficitul României era de numai 1 miliard de euro, iar astăzi s-au depășit toate recordurile la deficitul bugetar, ajungându-se la 20 de miliarde! Guvernul PNL a împrumutat atât de mult, încât vom plăti doar pentru dobânzi 1 miliard de euro în plus, an de an“, explică Răzvan Filipescu.

Acesta mai spune că echipa PRO România a luat în calcul toate măsurile care pot fi aplicate pentru a reveni la echilibru și creștere economică, în cel mai scurt timp.

„De data aceasta trebuie să rezolvăm trei crize, în loc de una: economică, medicală și de educație. Prima este cea mai importantă, pentru că le va adânci și pe celelalte, dacă nu va fi rezolvată în cel mai scurt timp“, mai spune candidatul PRO România la Senat.

„Votează PRO România, scoatem din nou țara din criză!“, mai spune Trofin.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Valentin Olivian Trofin (PRO România): „Guvernul ia măsuri haotice și dă vina pe populație“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Avocatul Valentin Olivian Trofin, candidat din partea PRO România Constanța pentru Camera Deputaților, explică de ce este aberantă, discriminatorie și falimentară decizia de carantinare a localităților și a închiderii piețelor, în condițiile în care locurile cele mai aglomerate – deci și cele mai periculoase, din punct de vedere al contaminării – sunt în continuare scăpate de sub control.

„Vedem că așa-zisele măsuri pentru combaterea răspândirii virusului SARS-COV2 sunt ineficiente, tocmai pentru că s-au înmulțit și s-au înăsprit restricțiile, dar cifrele sunt în continuare în creștere. În timp ce Constanța și alte localități din județ sunt în carantină, în alte părți ale țării se circulă în continuare cu mijloacele de transport în comun, în aglomerație, iar acolo este cel mai mare risc de contaminare”, explică Valentin Trofin.

Candidatul PRO România mai spune că actualul guvern nu poate mai mult decât să preia haotic niște idei din alte țări, fără să le adapteze situației reale din România.

„Probabil pentru că nici membrii guvernului, nici consilierii lor n-au circulat vreodată cu trenul, autocarul, microbuzul sau metroul, au impresia că pot implementa strategiile din alte țări. Ce nu știu ei este faptul că în România reală, cei mai mulți angajați sunt navetiști, iar pentru a preîntâmpina situația dramatică a transportului în comun, ar fi trebuit să se gândească de la început la o schemă de ajutor pentru transportatori, astfel încât să existe mai multe mijloace de transport, în toată țara. Ei eu făcut exact pe dos. Iar la metroul din București s-au limitat la a da recomandări pentru diminuarea aglomerației și au plătit publicitate pentru a li se explica oamenilor să nu circule la ore de vârf și să evite aglomerația, deși toți cei care circulă cu metroul se plâng de dublarea sau chiar triplarea timpului de așteptare, față de situația anterioară pandemiei. Guvernul ne arată în continuare că nu poate decât să ia măsuri haotice sau pe jumătate, pentru a da apoi vina pe populație. Dacă ar fi vrut diminuarea numărului de cazuri, ar fi întărit transportul în comun, în toată țara, încă din luna martie”, mai spune Valentin Trofin.

Candidatul PRO România afirmă că pentru aplicarea tuturor acestor măsuri de ajutor, condiția minima este menținerea firmei în activitate și menținerea a cel puțin 90% din angajați de la finalul anului 2020 pe toată durata anului 2021.

„Votează PRO România, scoatem din nou țara din criză!“, mai spune Trofin.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Eugen Tomac (PMP), la Constanța: Reducerea numărului de parlamentari și eliminarea pensiilor speciale, condiții pentru a susține un Guvern

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PMP, Eugen Tomac, împreună cu Elena Băsescu, candidat pentru Camera Deputaților, și Claudiu Palaz, candidat al PMP pentru un post de senator, au susținut, astăzi, la Constanța, o conferință de presă. În cadrul acesteia, Elena Băsescu a declarat că ea duce o „campanie la firul ierbii“, pe care a învățat-o de la tată ei, Traian Băsescu, și de la vechii PDL-iști și PD-iști.

„Campania la firul ierbii mi se pare cea mai eficientă, pentru că, mergând la pas prin localități și vorbind cu sute sau chiar mii de oameni, am constatat cu amărăciune că județul Constanța este dezvoltat cu trei viteze. Prima este municipiul Constanța, care are resurse care nu sunt exploatate la maxim, adică la platforma continentală a Mării Negre, ori la poziția geostrategică a Portului. A doua viteză este reprezentată de stațiunile de la Marea Neagră și aș vrea să includ și Mihail Kogălniceanu, care găzduiește baza Nato. A treia viteză este reprezentată de restul localităților care par uitate de autoritățile locale și centrale. Sunt multe localități care nu au apă și canalizare, gaze, iar locuitorii se încălzesc la sobe cu lemne. Angajamentul PMP Constanța este să nu mai existe acești cetățeni de mâna a doua și a treia. Ne dorim să sprijinim autoritățile locale ca până în 2024 80% dintre localități să aibă gaze, să sprijinim micii agricultori și să aducem internet în toate școlile, unde nu ar mai trebui să existe toalete în afara unităților de învățământ. Ne mai dorim să îi ajutăm pe cei care doresc să facă agroturism și să refacem sistemul de irigații, iar apa pentru fermieri să fie mai ieftină.“, a declarat Elena Băsescu, care a mai spus că mulțumește organizației PMP de la Constanța, unde s-a simțit ca pe vremuri în vechiul PDL.

„PMP, singuul partid care vrea cu adevărat eliminarea pensiilor speciale“

Eugen Tomac a declarat, la rândul său, că Elena Băsescu este un candidat model în ceea ce privește implicarea în campania electorală.

„Veți vedea puțini politicieni care tratează cu atâta responsabilitate acest exercițiu democratic cum sunt alegerile. Un candidat trebuie să aibă curajul de a merge să discute cu cetățenii, indiferent dacă este sau nu susținut. Din acest punct de vedere o felicit pe Elena Băsescu, pentru că știe ce are de făcut și pun mare speranță în tandemul Băsescu – Palaz la Constanța.“, a spus Tomac.

El a afirmat că, având în vedere că peste criza sanitară se va suprapune o criză economică fără precedent, PMP are obligația să vină cu soluții. El a spus că a observat cum în această campanie mulți politicieni, vechi sau noi, vin și promit lucruri care sunt deja promovate de ani buni de Mișcarea Populară. Spre exemplu, spune Tomac, este vorba de povestea eliminării pensiilor speciale.

„Este o gogoașă. Nici PSD, dar nici USR nu au făcut mare lucru și inclusiv inițiativa PNL a fost construită în așa fel încât să nu reușească. Singurul partid care a propus în parlament inițiative legislative prin care așa cum au fost instituite să fie abrogate aceste legi este PMP. Noi nu am propus o lege pachet, ci inițiative prin care eliminăm pentru anumite categorii, dar să rămână, spre exemplu, pentru militari care au fost în teatrele de operațiuni, unde și-au riscat viața pentru demnitatea României. De asemenea, trebuie să menținem pensii speciale pentru foștii deținuți politici. În rest, toate pensiile trebuie eliminate (pentru funcționari parlamentari, pentru parlamentari, aleși locali), iar pentru militari și magistrați trebuie plafonate. Inițiativa noastră pentru eliminarea pensiilor speciale este în Camera Deputaților și mai are nevoie de un vot.“, a spus Tomac.

Condiții pentru intrarea la guvernare

El a criticat și faptul că unele partide au promis că vor reintroduce alegeri în două tururi pentru primar, ceea ce este o minciună, pentru că legea este în Parlament și a fost propusă de PMP. La fel este și în cazul reducerii numărului de parlamentari, propunere care nu au fost acceptată de niciun alt partid. Tomac a afirmat că PMP este singurul partid care a propus un pachet de legi pentru a reforma sistemul de sănătate. Liderul Mișcării Populare a punctat că dacă legea sănătății propusă de formațiunea sa ar fi fost acceptată, nu s-ar mai fi întâmplat tragedia de la Piatra Neamț, asta pentru că PMP propunea depolitizarea sistemului de sănătate. Eugen Tomac a mai afirmat că dacă viitorul Guvern își va asuma propunerile PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300 și eliminarea pensiilor speciale, formațiunea sa este dispusă să discute pentru a da țării un Executiv.

Președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, a criticat, la rândul său, modul haotic în care statul a organizat desfășurarea campanie electorale, în condițiile în care mesajele nu ajung așa cum trebuie la cetățeni.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară-Organizația Județeană Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro

– CUI mandatar financiar coordonator: 11200012

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: