Connect with us

Politica

Candidați noi și vechi, pentru fotoliul de primar în Tuzla

Maria Ionescu

Publicat

la

Știați că Tuzla înseamnă “Sărăria” în turcește? Și mai știați că pe vremuri aici locuitorii erau majoritari musulmani? În zilele noastre turcii și tătarii care trăiesc la Tuzla în armonie perfectă cu românii înseamnă mai puțin de 10% din populația de peste 6.000 de locuitori. Pentru alegerile care se apropie cu pași repezi bătălia electorală este mare și vine atât cu noi candidați, cât și cu oameni cunoscuți, care au ocupat poziții de conducere în această localitate care are atât de multe de oferit localnicilor și, mai ales, turiștilor. Nu mai puțin de șase candidați îți dispute poziția pentru a deveni primar al acestei comune. În ordine alfabetică, sunt următorii: Gheorghe Băluță – candidat independent, Cătălin Dogaru – UNPR, Ion Florea – PNL, Constantin Micu – ALDE, Resit Taner – PSD și Marian Sărăcilă – PMP. Dacă le-am putea adresa tuturor o simplă întrebare: Credeți că veți fi primar?, toți ar da același răspuns: Cu siguranță! Așa că îi lăsăm cu speranță pe fiecare dintre ei, iar noi vă povestim câte ceva.

Marian Sărăcilă, candidează din nou

marian saracila tuzlaFace politică de foarte multă vreme însă, din păcate, a avut probleme și cu poliția și cu instanțele de judecată. Din punct de vedere politic, a fost viceprimar al comunei și consilier local din partea PNL. Chiar a candidat la funcția de primar din partea acestei formațiuni politice. Mai mult chiar, prin anii 2008, când era liberal, a avut mari probleme deoarece s-a împotrivit alianței cu PD, fapt ce i-a adus serioase prejudicii. De parcă nu era suficent, în anul 2012 a avut probleme cu carul după un scandal cu mai mulți motocicliști. El se afla la volanul propriei sale mașini când a avut o altercație cu un grup de motocicliști din trafic. Martorii au susținut că fostul viceprimar ar fi sărit la bătaie, iar după vreo două ceasuri scandalul a fost amplificat de fiul său, care a apelat la o rangă pentru a-și răzbuna tatăl. Un motocliclist a ajuns la spital cu picioarele rupte. După un an de la acest scandal, fostul viceprimar a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice. Judecat în acelaşi dosar, Dorin Sărăcilă, fiul fostului viceprimar, a fost condamnat pedeapsa de 2 ani închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Dar aceste probleme au trecut, iar acum Sărăcilă își dorește să candideze din nou pentru funcția de primar, de această data însă din partea PMP.

Constantin Micu a migrat la ALDE

constantin micu tuzlaConstantin Micu a fost primar PSD al comunei Tuzla timp de un mandat și jumătate. El a câștigat funcția publică în anul 2008 și în 2012. În luna septembrie 2015, prefectul Ion Constantin a semnat ordinul prin care primarului Constantin Micu i-a încetat mandatul de primar pe motiv că are cazier. În anul 2014, Micu fusese condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare condiționată a executării pedepsei pentru delapidare. Anchetatorii l-au trimis în faţa instanţei după ce au descoperit că s-a folosit de cardurile primăriei pentru a alimenta cu combustibil autoturisme ce nu se aflau în proprietatea administraţiei locale, producând astfel un prejudiciu primăriei în valoare de 5.000 de lei. Prejudiciul a fost insignificant, iar fapta de asemenea. Dar exista și trebuia sancționată. Iar cum condamnarea e condamnare, omul s-a trezit fără mandat. În aceste condiţii, atribuţiile primarului Constantin Micu urmau să fie preluate de viceprimarul Taner Reşit până la alegerile locale din acest an. Dar despre asta vă vom povesti un pic mai târziu. Deocamdată ne vom referi la avuția lui Micu. În anul 2012, el deținea împreună cu soția sa un teren agricol la Tuzla de 2.500 metri pătraţi, dobândit prin vânzare-cumpărare în anul 2001, dar şi un teren extravilan de 3,5 hectare primit moştenire. Primarul şi soţia sa mai sunt proprietarii unui apartament de 60 de metri pătraţi, cumpărat în anul 1990, precum şi a unei case de 120 metri pătraţi, achiziţionată în anul 2000. Şeful autorităţii locale are un autoturism Seat Altea, fabricat în 2008, dobândit prin leasing. Potrivit declaraţiei de avere din anul 2012, Constantin Micu nu deţine bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro, nu are datorii şi nici depozite bancare. Deci, omul este politician de foarte multă vreme și este și înstărit. Așa că și-a propus să candideze pentru funcția de primar. Numai că PSD a avut o altă opțiune, așa că Micu s-a îndreptat spre ALDE.

Reșit Taner, un primar care vrea să-și mențină poziția

taner tuzlaDespre Reșit Taner nu poți spune că a avut o carieră politică ușoară și nici o viață prea simplă ca și ales al comunei. În anul 2012, fostul viceprimar al localităţii Tuzla, s-a înscris din partea PNG pentru un post de consilier local. Nu-și dorea să candideze pentru funcția de primar deoarece bătălia era prea mare. A preferat așadar să candideze pentru funcția de consilier din partea unui partid relativ mic, dar condus de un om foarte cunoscut în România – George Becali – care a obținut destul de multe posturi în acea perioadă la nivel național.  Și a câștigat acel post de consilier pentru care candidase, iar ulterior a devenit viceprimar al comunei. În anul 2015, când Micu deja fusese demis, pe poziția de primar interimar a fost desemnat Reșit Taner. Dar, prin cine știe ce făcătură, exact în ziua în care ar fi trebuit să fie foarte fericit, peste el au picat procurorii DNA, care l-au reținut sub acuzația de șantaj. Împreună cu el a fost reținut sub aceeași acuzație Ştefan Radu, administrator al unei societăţi comerciale. Procurorii precizau la acel moment că, în perioada 16 august – 8 septembrie 2015, Taner Reşit şi Ştefan Radu, pentru a obţine de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 48.000 euro, l-au ameninţat pe acesta din urmă că îi alungă clienţii şi că vor împiedica accesul în spaţiul comercial prin schimbarea încuietorilor şi sechestrarea bunurilor aparţinând firmei respective. Într-un final, pe numele celor doi au fost emise mandate de arestare, dar care au flost ulterior atacate la Curtea de Apel și cei doi au fost ulterior eliberați. După eliberare, Reșit Taner a revenit în forță în Primărie și și-a continuat activitatea de primar interimar. Odată cu startul pentru fotoliul de primar al comunei, Reșit Taner a fost desemnat drept candidat din partea PSD, cu șanse foarte mari de a câștiga. Nu ne uităm prea mult la sondajele de opinie, însă acestea îi dau mari speranțe candidatului PSD.

Dogaru este candidatul UNPR

catalin dogaru unpr tuzlaCătălin Dogaru este un om care nu a prea făcut politică sau, cel puțin, nouă nu ne este foarte cunocut. Cu toate acestea, nu este un ilustru necunoscut pentru locuitorii din Tuzla. El a fost consilier local din partea PSD, dar înainte de asta a candidat ca mulți alți politicieni, pe listele PPDD. Ulterior însă a hotărât că e mai bine să fie sub umbrella unui partid foarte mare, cum este PSD și a trecut de colo, colo. Însă acum se visează primar și cum PSD a mers pe mâna lui Taner, Dogaru a decis să nu stea locului. Foarte energic și hotărât, a decis să devină candidatul UNPR. Președintele UNPR Constanța, George Lipoveanu ne-a declarat fericit: “Dumnezeu ni l-a scos în cale. Nu ne cunoșteam dar m-a sunat și a venit la noi. A depus liste de consilieri, este foarte operativ. În numai două zile și-a făcut și sediu. Decât să am un primar derbedeu, mai bine merg cu un consilier corect”, a declarat Lipoveanu. Dogaru este consilier, iar anul acesta a fost condamnat de instanţă pentru înşelăciuni cu terenuri! Mai exact, pe data de 11 februarie a.c., Judecătoria Mangalia l-a condamnat pe Cătălin Dogaru (care încă era consilier PSD!) la 2 ani şi 6 luni cu suspendare. Alături de el au mai fost condamnaţi alţi doi inculpaţi din Tuzla. Din câte se pare, cei trei au efectuat, în 2008, o tranzacţie cu un teren. Procesul însă continuă. Rămâne de văzut ce anume se va întâmpla atât în plan politic, cât și personal.

Ion Florea, un liberal care-și croiește drumul

ion florea 2 tuzlaPână în luna martie a acestui an, cu toții eram ferm convinși că situația PNL Tuzla este foarte clară. Mulți o vedeau și câștigătoare. Adică Paraschiv Datcu, un polițist foarte cunoscut și care se presupunea că va fi alegerea PNL pentru această funcție trebuia să devină candidat. Doar că nu aduce anul ce aduce ceasul! Totul părea bine pus la punct, numai că pe data de 11 martie a.c., Datcu posta pe facebook un mesaj mai lung, din care cităm “Am înţeles că din interese personale pe care nu doresc să le enumăr, era în discuţie o propunere de excludere a mea din postura de candidat pentru funcţia de primar al com. Tuzla , propunere care nu a fost făcută public de dvs. dar aţi dat de înţeles că totuşi este o decizie politică încercând să aruncaţi cu praf în ochi organizarea unui sondaj. Nu trebuie să daţi explicaţii, răspunsul este deja în spaţiul public. Nu aveţi ce să reproşaţi organizaţiei Tuzla, mie şi membrilor săi pentru că şi-au făcut datoria ! Dacă da… să spuneţi ce ?
Am preferat să nu-i pun pe colegii din organizaţie în situaţia unui conflict de loialitate: să ridice mâna împotriva voinţei conducerii partidului sau să ridice mâna împotriva unui coleg căruia nu au ce-i reproşa. Oricum unii şi nu puţini dintre ei deja şi-au exprimat un punct de vedere sau urmează să şi-l exprime!”. În scurt timp după plecarea lui Datcu din organizația PNL, foarte mulți liberali experimentați au decis să spună pa formațiunii politice. Dar alții au luat-o de la capăt, cu speranța că vor putea ajuta PNL să câștige primăria Tuzla. Acum candidat al PNL Tuzla este Ion Florea, actualmente consilier, ales pe listele PSD. Rămâne de văzut dacă în comunitățile mai mici va fi ales candidatul sau partidul care l-a promovat.

Iată și candidatul independent

Pe lista de candidați pentru funcția de primar al comunei Tuzla întâlnim și un independent. Numele lui este Gheorghe Băluță. Nu știm foarte multe lucruri despre el, dar este clar faptul că până nu demult a fost liderul organizației locale ALDE. Cum însă acastă formațiune politică a decis să meargă pe mâna lui Constantin Micu, Băluță a decis să candideze independent. Potrivit mai multor localnici din Tuzla, omul ar trebui să câștige, dat fiind faptul că nu a avut nici o problemă cu legea.

Citiți și vă minunați cu așa o listă de candidați. Au migrat cu toții de la o formațiune politică la alta. Rămâne de văzut cine va câștiga.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Agigea. Gabriel Ciobanu (USR-PLUS): „O comunitate puternică se dezvoltă prin cultură“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Viața unei comunități locale nu înseamnă doar lucrări de investiții în infrastructură, ci și o viață culturală activă, care este extrem de importantă pentru comunitate. De asta sunt convinși cei de la Alianța USR-PLUS din Agigea, care au inclus printre priorități dezvoltarea unui mecanism consultativ, pentru a putea dezvolta un parteneriat public-privat în domeniul culturii.

„Considerăm că pentru a forma o comunitate puternică trebuie să facem din domeniul culturii o prioritate a acțiunilor noastre. Comuna Agigea are nevoie de evenimente culturale recreative, alături de educație, pentru a-și dezvolta spiritul cetățenesc și pentru a se bucura de libertatea individuală dar și colectivă. Democrația se dezvoltă cu cetățeni activi, stăpâni pe toate mijloacele unei exprimări libere, nemijlocite, capabili să înțeleagă lumea în care trăim și implicați direct în schimbarea ei în bine. Așadar, ne dorim dezvoltarea unui mecanism consultativ pentru a putea dezvolta un parteneriat public-privat în domeniul culturii, în vederea realizării următoarelor obiective:

Folosirea sălii Casei de Cultura din Agigea pentru evenimente culturale dedicate tuturor vârstelor.

Organizarea de evenimente cu specific pescăresc.

Organizarea de diverse târguri tematice pe parcursul întregului an precum „Târgul recoltei”, „Târgul de Crăciun”, „Festivalul Verii”.

Organizarea unui eveniment de tip “Ziua Comunei”.

Dacă și tu îți dorești o viață socială activă, aproape de casa ta, pe 27 septembrie votează Alianța USR-PLUS pe toate cele 4 buletine de vot!“, notează cei de USR.

Candidatul USR-PLUS la președinția Consiliului Județean Constanța, Remus Negoi, a declarat, la rândul său, că investiția în cultură este la fel de importantă ca cea în infrastructură și de aceea trebuie să fie o prioritate pentru întregul județ.

  • Comandat de Uniunea Salvați România – Filiala Constanța
  • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
  • Codul Mandatarului Financiar: 21200251

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ciolacu, ieșire nervoasă la adresa PNL: “Am înţeles, sunteţi proşti. Mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ieșire nervoasă a liderului PSD Marcel Ciolacu la adresa liderilor PNL. Social democratul critică Guvernul Orban și cataloghează drept “o abordare total cretină” modul în care executivul s-a raportat la aplicarea legii adoptate de PSD care prevedea majorarea cu 40 la sută a punctului de pensie şi susţine că decizia Executivului de a nu dubla alocaţiile, de a nu aloca măşti pentru elevi este “o vendetă” la adresa copiilor.

“Am înţeles, sunteţi proşti. Mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform News.ro.

Întrebat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în Valea Jiului, dacă mai există respect pentru lege în România câtă vreme Legea pensiilor nu a fost aplicată aşa cum a fost votată, Marcel Ciolacu a anunţat că la rectificarea bugetară PSD va vota pentru alocarea de fonduri în vederea aplicării acestei legi.

“Din punctul meu de vedere, este o abordare total cretină, aş spune. Mai mult decât atâta, creează un precedent foarte periculos. Orice guvern de acum încolo a fost încurajat de a nu respecta legea. Noi, marţi sau miercuri, o să facem un plen reunit şi o să facem corecţiile necesare în legea de rectificare, astfel încât legea să fie respectată. Nu ştiu ce o să mai inventeze, presupun că o s-o atace din nou la CCR, o să revină în Parlament, o vom vota din nou”, a declarat Marcel Ciolacu conform aceleiași surse.

Liderul PSD a criticat şi atitudinea Guvernului faţă de copii, spunând că “mai nou, vedem această vendetă cu copiii”.

“Mai nou, vedem această vendetă cu copiii, care eu, să mă ierte Dumnezeu, nu am crezut că vreun guvern vreodată va avea această abordare vizavi de copii. Nu le-ai dublat alocaţia cu banii pe care îi aveai deja în cont, îi avea domnul Orban în contul personal al primului ministru, două miliarde, ai cumpărat primari. Nu a dublat alocaţia, nu a dat măşti. Nu a dat tablete, mai nou modifică şi legea cu tichete, ca astăzi toţi preşedinţii de Consilii Judeţene să spună că nu mai există bani pentru transportul copiilor la şcoală. Mă oameni, dacă sunteţi atât.. am înţeles sunteţi proşti, mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a criticat faptul că Guvernul a împrumutat peste 9 miliarde de lei în şapte luni.

“Spectaculosul Cîţu nu iese să spună ce s-a întâmplat cu aceşti bani, că ei nu se regăsesc în economie. Toate ţările post din lagărul comunist, cum e Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, au făcut inserţii pe perioada de pandemie în economia reală de până la 17-18 la sută din PIB: România a făcut de 3 la sută. Deci nu se găsesc banii nici acolo”, a adăugat Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(VIDEO) Planul candidatului Felix Stroe pentru dezvoltarea turismului și a infrastructurii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Constanța, Felix Stroe, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Ordinea.ro în care a vorbit despre planurile sale pentru județ, dar și despre modul în care poate fi dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene. Pariul că va aduce 2 miliarde de euro de la UE nu este o promisiune electorală, ci o garanție, notează social-democratul. Și asta, spune el, datorită experienței sale la conducerea SC RAJA SA, unde a adus peste un miliard de euro. Cu pricepere, cu „know-how“ (a ști cum), cu oameni inimoși, cu știință de carte și cu disciplină, Stroe spune că cele două miliarde de euro vor fi aduse la Constanța și vor închide definitiv problema sănătății și a educației în județ. De asemenea, notează Felix Stroe, va da o importanță deosebită turismului și infrastructurii.

„Când am spus că voi aduce cele două miliarde de euro, m-am bazat pe faptul că am mai făcut acest lucru. Am adus bani europeni în județul Constanța. Poate nu știe toată lumea, dar operatorul regional de apă SC RAJA SA Constanța a atras în ultimii 10 ani, în cele două exerciții financiare post-aderare, în aria sa de operare, în 8 județe, peste 1,1 miliarde de euro, din care, a se reține, peste 740 de milioane de euro în județul Constanța. Dacă astăzi avem acces la un serviciu civilizat de apă, canalizare și epurare, care este temelia vieții, în mare parte se datorează acestor 740 de milioane de euro pe care RAJA, cu pricepere, cu „know-how“ (a ști cum), cu oameni inimoși, cu știință de carte, cu hărnicie, cu străduință, cu perseverență și disciplină, i-a atras în județul Constanța.“, a afirmat social-democratul.

Stroe spune că lumea nu știe cât de dificil este să accesezi fonduri europene, în condițiile în care trebuie să prezinți un proiect care să fie declarat eligibil și care înseamnă metri cubi de documente, verificate și reverficate.

„Eu mi-am făcut temele foarte bine și vreau să conduc județul Constanța pentru că îl cunosc. Vreau să fac ceea ce am mai făcut. Prioritățile județului sunt cinci: sănătate, educație, agricultură, turism și infrastructură. Dintr-o dată, suma de 2 miliarde este insuficientă“, a spus Stroe.

Candidatul PSD la șefia CJ Constanța a afirmat că una din resursele județului care nu este exploatată la maximum de potențial este turismul, care nu trebuie redus doar la cel de litoral.

„Județul Constanța are mai multe feluri de turism, cel cultural ori cel religios. Putem să facem un turism vinicol, mai ales că avem podgorii renumite. Putem să facem drumul vinului, dar și drumul cetăților istorice. Uniunea Europeană ne dă câți bani vrem noi pentru turism, numai să ne ducem cu proiecte serioase. Turismul nu înseamnă numai să reabilitezi Cetatea Histria, spre exemplu, ci să faci și accesul către ea, pe un drum modern cu mai multe benzi, și să îl informezi pe cetățean cum să ajungi la cetate. Toate cetățile trebuie puse în valoare printr-un acces modern și foarte bine semnalizat, iar cetățeanul ajuns acolo să aibă toate condițiile de vizitare.“, a afirmat Stroe.

Liderul PSD a spus că în proiectul său cu care a venit în fața cetățenilor se regăsește și rezolvarea definitivă a legăturii dintre nordul și sudul județului.

„Vorbim de legătura dintre Mihai Viteazu și Vama Veche, cu tot ceea ce este pe traseu, și care presupune construirea unui drum cu patru benzi în lungime de 118,5 km, din care doar 65 vor fi noi, restul vor fi integrați. Vom face descărcări în toate localitățile, care vor fi ocolite de acest drum. Acest proiect poate fi făcut cu bani europeni. Județul Constanța este ca un automobil, care să aibă un motor puternic, iar motorul sunt banii. Aceștia sunt la Bruxelles, oamenii ăia sunt serioși, ni i-au pus la dispoziție, dar trebuie să avem proiecte și să îi aducem. Eu am adus bani europeni. Îmi cer scuze pentru lipsa de modestie, dar cred că sunt unul din primii specialiști ai țării în ceea ce privește marile investiții și unul dintre primii specialiști ai țării privind absorbția de fonduri europene. Știu cum să fac și voi mai face acest lucru pentru că l-am făcut. Asta este o garanție. Avem acești bani europeni, hai să îi punem la treabă, iar mașina merge din plin.“, a punctat Stroe.

Candidatul PSD la președinția CJC a abordat și problema gropilor de gunoi, care sunt în ograda Ministerului Mediului, iar autoritatea județeană trebuie să pună presiune ca această instituție să își facă datoria. El a spus că, dacă va fi președinte al CJ Constanța, biroul său va fi județul, trei zile pe săptămână, iar în alte trei zile îi va lua pe parlamentarii constănțeni, cei ai PSD, și vor fi la ministere pentru rezolvarea problemelor oamenilor. Felix Stroe a criticat și lipsa de acțiune a actualilor guvernanți în ceea ce privește pregătirea anului școlar și achiziția de tablete pentru elevi. Întrebat cum vede județul Constanța la finalul celor patru ani de mandat, dacă va ieși președinte, Stroe a spus că îi asigură pe cetățeni că vom avea un județ cu foarte multe probleme de fond rezolvate integral.

„Vom avea rezolvată definitiv problema sănătății în județul Constanța, pentru toate categoriile de cetățeni, vom avea rezolvată definitiv problema tuturor celor 470 de unități de învățământ din județ. La fel de importantă este școala din Dobromir ca și Liceul Mircea cel Bătrân din Constanța. Peste tot învață copiii noștri, care nu trebuie să aibă culoare politică, într-o școală care trebuie încălzită, în care să nu plouă, în care grupurile sanitare să fie în interior“, a spus Stroe.

El a mai spus că a făcut pariu cu el însuși în fața cetățenilor și și-a asumat faptul că va atrage de la Uniunea Europeană 2 miliarde de euro.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: