Connect with us

Politica

Un olandez vrea să fie primar la Eforie

Maria Ionescu

Publicat

la

Eforie Nord și Eforie Sud sunt două localități care formează orașul Eforie. Aici trăiesc peste 10.000 de locuitori dar în campania electorală le va fi mult mai greu decât vara, când au o grămadă de treabă pe litoral: închiriază case, vile, hoteluri. Dar se pare că sunt foarte obișnuiți cu aglomerația. Altfel nu ne explicăm cum se face de au nu mai puțin de șapte doritori ai funcției de primar.

Cele șapte persoane care și-au depus candidatura sunt: Ovidiu Brăiloiu, din partea PSD, Robert Nicolae Șerban, din partea PNL, Dănuț Chiparu – PRM, Doina Geta Abdula – PMP, Koning Harm – olandez, care candidează ca și cetățean european pe lista PER, Vasile Andrei – ALDE și Elena Cornelia Corsate – candidat independent.

ovidiu brailoiuDespre Ovidiu Brăiloiu este inutil să vorbim, deoarece este primar în localitate din anul 2004. Înainte de asta a fost inspector general la Inspectoratul Teritorial Constanța, în intervalul 2001-2004, dar a lucrat și la primăria Constanța și primăria Eforie. Pe vremuri, prin anii 1993-1994, când tatăl său avea un hotel în Mamaia, se ocupa de încheierea de contracte. Candidează tot din partea PSD și are cele mai mari șanse de a câștiga din nou.

Viceprimarul lui Brăioiu vrea primar

serban nicolaeCel de-al doilea candidat la funcția de primar este nimeni altul decât Robert Șerban, actualul viceprimar. Firește, și el a rămas adept al partidului care l-a promovat în funcție, respectiv PNL. În urmă cu câțiva ani, de numele său a fost legat un scandal în care era implicată  și fosta sa iubită. Cum ea deține o funcție publică, el așișderea, credem că putem depăși acest moment delicat pentru a ne axa pe probleme politice!  El țintește alături de partidul său nu doar câștigarea mandatului de primar, ci și obținerea majorității în Consiliul Local. Dar, cum este viceprimar din anul 2008, este clar că e foarte apropiat de primarul Brăiloiu.   Numai că politica e politică! Robert Serban este membru PNL din anul 1996, are 38 de ani si este absolvent al Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”.

Partidul Ecologist vine cu Koning Harm

koning harmNu știm în ce măsură un cetățean european, adică un olandez stabilit de peste 15 ani în Eforie, poate deveni primar. Dar el încearcă și chiar speră că va reuși! De profesie inginer electric, el se ocupă de energia regenerabilă și are de foarte multă vreme înclinații ecologiste. Sunt cel puțin 12 ani de când este alături de acest partid. Potrivit președintelui PER Constanța, Adrian Coandă, olandezul nu zboară, ci își dorește să atragă atenția asupra problemelor din zonă. El vrea să transmită ceva pozitiv și îi învață pe toți cunoscuți să facă economie pentru eficiența energetică. Are o fabrică de înghețată. Nu crede că va ieși neapărat primarul localității, dar își dorește să transmită cunoștințele sale edilului. Nu are probleme cu limba română, pe care a învățat-o foarte bine și se ocupă de activități sociale desfășurate de fundația Breath România, al cărui colaborator este. Numele lui Korning Harm este și pe lista de consilieri pentru primăria Eforie depusă de PER.

PRM îl vrea primar pe Dănuț Chiparu

danut chiparuPentru mulți, numele lui Chiparu este o necunoscută, dar cei care au cotrobăit prin informațiile locuitorilor din oraș, au aflat multe lucruri. Dănuț Chiparu este consilier local și administrator al firmei Briza Mării Negre SRL, firmă înființată în anul 1991. El este considerat de localnici unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri, cu şanse foarte mari de a fi ales nu doar consilier local, ca până acum, ci chiar ca primar, potrivit ultimelor sondaje efectuate de PRM. El ocupă poziția de consilier local de foarte multă vreme, dar crede că și-a făcut bine treaba și poate realiza mai multe lucruri pentru orașul său.

Doina Abdula merge pe mâna PMP

geta abdulaDoina Abibula este singura femeie din viața politică de la Eforie care își dorește să devină primar. Mai există un candidat femeie, dar este independentă. Doina Abibula este o persoană serioasă atât profesional, cât și în viața politică. A făcut parte din  organizația PD Eforie, unde a fost printre membrii fondatori, partid în cadrul căruia a rămas până în anul 2013. Odată cu scindarea intervenită atunci pe plan național, a părăsit și ea partidul și s-a înscris în PMP, tot printre membrii fondatori. Din punct de vedere profesional, este inginer manager și a lucrat la IHR, devenită ulterior THR, până în anul 2008. Atunci a decis să plece, prin demisie, din respectiva societate. Și-a deschis o pensiune care funcționează pe timp de vară. Este căsătorită cu un tătar și au două fete. Nu de multă vreme a devenit o bunică tânără. Nu știe ce se va întâmpla la alegeri, dar este optimistă având în vedere că o cunoaște multă lume, care o apreciază. Dacă nu va fi primar, are toate șansele să devină consilier, deoarece numele său figurează și pe poziția de consilier local.

Cornelia Elena Corsate, singurul candidat independent

elena corsateEste un candidat  independent la primăria Eforie și speră să obțină voturile necesare obținerii mandatului. A studiat inginerie economică. De pe pagina ei de facebook, citez:  ‚Mă cunosc alții cum nu mă cunosc eu. Sunt pregătită să fac ceva, nu să vorbesc, să-mi consum energie cu replici. Eu, ca simplu cetățean, am demonstrat că am dat liber la participare în ședințe locale, că au făcut site-ul orașului unde să vedem ce fac cu banii, am degajat strada Ioan Movilă, am obligat prin Agenția de mediu să se ia măsuri de igienizare. Ce pot să fac mai mul? Dacă nici eu nu sunt un candidat serios, nu știu care a arătat mai mult decât mine. Nu am funcție, nu am putere – sunt cetățean ca și dvs. Și eu am auzit despre mine că am făcut alianțe ba cu PSD, ba cu PNL și am dovedit că am depus candidatura independent, așa cum am intenționat de la început. Nu sunt șantajabilă, nu mi-e frică de ei și nu mă voi lăsa cumpărată. Dacă un lucru trebuie spus, îl va spune un bărbat, dacă trebuie făcut un lucru, îl va face o femeie.‘

Aceștia sunt candidații pentru Primăria Eforie. Voturile oamenilor vor vorbi, însă până atunci ni s-a părut normal să vă oferim câteva indicii, pentru a ști pe cine veți vota!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Guvernul Cîțu, împrumut de 508,9 milioane de lei de la bănci. Vezi cu ce dobândă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 508,9 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 165 de luni, la un randament mediu de 3,27% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 543,9 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

MFP a planificat, în luna ianuarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. (sursa: stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Virgil Popescu, ministrul Energiei: “Avem o mare problemă cu resursa umană la Cernavodă. Oamenii se instruiesc aici, apoi pleacă în alte ţări”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Cea mai mare problemă a sectorului nuclear din România este resursa umană, în condiţiile în care oamenii se instruiesc la centrala de la Cernavodă, apoi pleacă în alte ţări, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a fost prezent la Cernavodă la startul campaniei de vaccinare pentru Covid a angajaţilor din centrala nucleară, 1.100 de angajați din cei 1.400 s-au înscris deja pentru vaccinare.

“Am venit pentru a fi alături de colegii mei de la Cernavodă, care au început procedura de vaccinare. Le mulţumesc pentru tot ce au făcut în cursul anului 2020, să nu uităm că ei au fost primii care au intrat în autoizolare în campusul de la Cernavodă tocmai pentru a asigura producţia de energie necesară ţării şi alături de ei mai sunt şi alţii în sectorul energetic şi le mulţumesc tuturor. Am discutat despre problemele care sunt şi cum putem trece peste ele. Avem o provocare foarte mare: să construim unităţile 3 şi 4, să retehnologizăm unitatea 1, iar cea mai mare provocare este resursa umană. Avem nevoie de resursă umană calificată, profesionistă, aşa cum este acum. Asigurarea continuității funcționării sistemului energetic în vremea pandemiei, pe perioada stării de urgență, a fost făcută cu profesionalism și dedicare și de angajații de la Centrala de la Cernavodă. Lucru pentru care le mulțumesc din nou. De aceea astăzi am fost prezent la Cernavodă, unde a început vaccinarea angajaților de la SNN, împotriva COVID 19. Îi încurajez pe toți lucrătorii din sistemul energetic să se vaccineze, pentru a avea grijă de sănătatea lor, a celor din jur, și, implicit, să ne ajute pe noi românii să ”funcționăm” la cei mai buni parametri. SNN este un obiectiv important, iar cei de acolo au demonstrat că pot face performanță. Există și o serie de probleme, pe care le-am discutat astăzi, la care, ca ministru al Energiei, voi oferi suportul pentru a găsi cele mai bune soluții pentru dezvoltare și modernizare”, a precizat ministrul.

Virgil Popescu a amintit că centrala de la Cernavodă are cele mai eficiente reactoare nucleare din lume, conform unui studiu independent care se publică anual.

“Provocarea cea mai mare va fi să asigurăm resursa umană pentru funcţionarea unităţilor 1 şi 2 şi pentru construcţia şi funcţionarea reactoarelor 3 şi 4. Oamenii vin, stau aici, sunt instruiţi, instruirea unei persoane din domeniul nu este simplă, durează foarte mult, după care, evident, omul caută ceva mai bun şi sunt oameni care au plecat de la Cernavodă şi lucrează în alte ţări în sectorul nuclear. Trebuie să fim pregătiţi să trecem şi peste acest lucru, să găsim şi să aducem oameni tineri, oameni noi. Este o mare provocare, pentru a menţine standardul de eficienţă şi de securitate nucleară. Aceasta deoarece Legea securităţii nucleare se cam loveşte de Legea achiziţiilor, dar noi, la o centrală nucleară, trebuie în primul rând să asigurăm securitatea din punct de vedere nuclear şi apoi să vorbim de partea comercială. Suntem printre cele mai sigure centrale din lume, cea mai eficientă şi vrem să rămânem aşa”, a completat ministrul Popescu.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare pentru Covid, ministrul a precizat că el însuşi s-a vaccinat şi recomandă tuturor românilor să facă acest lucru, pentru ca lucrurile să revină la normal.

sursa foto: Facebook / Virgil Popescu

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorii și-au votat bugetul pentru acest an: peste 250 de milioane de lei!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Senatul a adoptat, astăzi, în sesiune extraordinară, bugetul pentru anul 2021. Acesta se ridică la 250.797.000 de lei, din care 18 milioane de lei au fost alocate plății pensiilor speciale. Potrivit documentului, cheltuielile de personal sunt credite de angajament de 177.651.000 lei şi credite bugetare 177.651.000 lei. De asemenea, pentru bunuri şi servicii sunt credite de angajament de 24.037.000 lei şi credite bugetare 24.037.000 lei. Transferuri între unităţi ale administraţiei publice – credite de angajament 4.922.000 lei şi credite bugetare de 4.922.000 lei, iar la capitolul alte transferuri apar credite de angajment de 26.000 lei şi credite bugetare de 26.000 lei. La proiectul privind bugetul Senatului pentru 2021 au fost 86 de voturi „pentru” şi 44 de abţineri.

Sursa: stiripesurs.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: