Connect with us

Actual

Capu Midia. Parașutiștii Forțelor pentru Operații Speciale au învățat cum să se infiltreze într-un teritoriu ostil

Publicat

la

Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” a fost, pentru mai mult de două săptămâni,  locul de îmbarcare și aterizare pentru  militarii din Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale care au participat la un curs de atestare pe parașuta tip aripă cu tehnică și materiale.

Cursul a debutat în luna mai, la sediul Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale “Burebista”, acolo unde militarii au executat un modul de pregătire la sol. Salturile din aeronave au început la Aerodromul civil din Ghimbav, unde cursanții au sărit dintr-un aparat de zbor AN-2 și au continuat în alte unități militare din țară, printre care și Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, unde au executat parașutări din elicoptere IAR-330 Puma și avioane C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române.

Potrivit instructorilor, salturile au fost realizate de la joasă altitudine, adică de la 1.200 de metri, și de la mare altitudine, adică de la 4.000 de metri.

“Militarii  pot executa două tipuri de parașutări: HAHO – high altitude-high opening – altitudine mare, deschidere mare și HALO – high altitude-low opening – altitudine mare, deschidere mică. Cu cât altitudinea e mai mare la deschiderea parașutei, cu atât deplasarea poate fi mai lungă, în jur de 20 de km. Și încărcătura pe care o au asupra lor poate să difere. De exemplu, își pot pune în container echipamentul necesar pentru îndeplinirea unei misiuni, începând de la echipamentul personal, până la echipamentul de grup, diferite tipuri de tehnică, armament, materiale.”, a spus plutonierul adjutant principal Alin Dinu, instructor și subifițerul de comanda al Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale.

Pentru parașutiștii care au participat la curs a fost o experiență care îi va ajuta în carieră. Dacă până acum ei se atestau pe acest tip de parașută, urmând să execute ulterior alte module pentru a dobândi mai multe seturi de competențe, adică să execute parașutări de precizie sau seturi de parașutări cu tehnică și materiale, acum, prin acest curs, au primit tot pachetul. Odată absolvit, ei pot participa la misiuni de infiltrare într-un teritoriu ostil, prin parașutare în diferite medii sau zone, fără a putea fi detectați.

Comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, coloneul Viorel-Eugen Bitan, a declarat la finalul cursului:

“După o pauză de aproximativ 2-3 ani s-au reluat activitățile de parașutare începând cu acest curs, activitate care s-a desfășurat în mod normal, atât instructorii cât și cursanții utilizând facilitățile pe care le-au solicitat în cadrul poligonului, inclusiv pe parte de logistică și, bineînțeles, pe partea de instruire”.

La curs au participat 11 militari din unitățile subordonate Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.

”Ceremonia de absolvire a avut loc la sediul  Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale “Burebista”, iar la activitate au participat locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, domnul General de brigadă Claudiu-Ovidiu DOBOCAN și alți oficiali de rang înalt.”, a precizat lt. Anca Medrea, ofițer de informare și relații publice.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Actual

Haos pe calea ferată, după ce două trenuri s-au ciocnit în Gara Fetești

Publicat

la data de

Scris de

Două trenuri de marfă s-au ciocnit la Feteşti pe Magistrala M 800 Bucureşti – Constanţa, iar circulaţia feroviară este închisă de la miezul nopţii.

Nu s-au înregistrat victime, doar pagube materiale, informează ISU Ialomiţa.

″În jurul orelor 23,45, pompierii militari din cadrul Staţiei Feteşti au fost solicitaţi prin apel 112 să intervină la un accident feroviar produs în urma coliziunii a două trenuri. Salvatorii s-au deplasat la faţa locului cu o autospecială de stingere şi un echipaj SMURD, în sprijin sosind şi un echipaj SAJ Ialomiţa″, precizează ISU.

Accidentul s-a produs în urma coliziunii dintre locomotiva unui tren care circula şi o altă garnitură staţionată.

Traficul feroviar a fost blocat.

Iată și punctul de vedere al conducerii CFR:

“29 iulie 2021 Update, ora 7:20: Pentru deblocarea circulației, încă de la ora producerii accidentului de la Fetești, CFR Călători a pus la dispozitia CFR SA care gestionează coordonarea ciculației, locomotive diesel. Trenurile afectate în data de 29 iulie 2021 până la ora 07.20, ca urmare a evenimentului din stația CF Fetești: RE 8005 București Nord – Mangalia se anulează pe distanța Ciulnița – Mangalia și va circula pe ruta deviată ca tren RE 12898-1 în relația  Ciulnița – Slobozia Veche – Țăndărei – Fetești – Constanța – Mangalia, în condițiile de circulație ale trenului impuse de CFR SA pe distanța Ciulnița – Fetești apoi pe distanța Fetești – Mangalia în condițiile de circulație și cu opririle comerciale ale trenului RE 8005. IR 1586/-1 Constanța.”

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un tânăr de numai 18 ani a murit înecat în zona plajei Endless beach

Publicat

la data de

Scris de

Un băiat de numai 18 ani a murit înecat în zona plajei Endless beach din Constanța, după ce a fost scos din mare de către salvamari. Tânărul a fost declarat decedat de medicul de pe ambulanța SMURD venit la fața locului. În ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de către echipajele SMURD, tânărul a fost declarat decedat.

Sursa foto: arhivă

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ce evenimente culturale și sportive vor fi organizate vara aceasta la Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a dat publicității calendarul evenimentelor de la malul mării.  De astăzi, iubitorii mării pot face scunfundări în golful dintre Cazino, Dig Poarta 1 Constanța și faleza Cazino Constanța, iar vineri activitățile sportive în aer liber organizate în cadrul Ludis Fest vor continua în parcul Tomis II. De asemenea, spune Primăria, Parcul Arheologic va fi animat din nou de săptămâna viitoare până la sfârșitul verii pentru că „Hip Hip … Cine este Zbumzzi?“ vine la Constanța. Același parc va găzdui și concertele în aer liber susținute de orchestra simfonică de la Cluj. „Spectacole de dans, jazz, teatru, vizionări de filme, activități sportive… toate vor anima Constanța și o vor transforma în destinația de vacanță perfectă atât în timpul sezonului estival, dar și după acesta.“, notează Primăria.

Download (PDF, 238KB)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: