Connect with us

Actual

Capu Midia. Parașutiștii Forțelor pentru Operații Speciale au învățat cum să se infiltreze într-un teritoriu ostil

Published

on

Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” a fost, pentru mai mult de două săptămâni,  locul de îmbarcare și aterizare pentru  militarii din Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale care au participat la un curs de atestare pe parașuta tip aripă cu tehnică și materiale.

Cursul a debutat în luna mai, la sediul Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale “Burebista”, acolo unde militarii au executat un modul de pregătire la sol. Salturile din aeronave au început la Aerodromul civil din Ghimbav, unde cursanții au sărit dintr-un aparat de zbor AN-2 și au continuat în alte unități militare din țară, printre care și Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, unde au executat parașutări din elicoptere IAR-330 Puma și avioane C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române.

Potrivit instructorilor, salturile au fost realizate de la joasă altitudine, adică de la 1.200 de metri, și de la mare altitudine, adică de la 4.000 de metri.

“Militarii  pot executa două tipuri de parașutări: HAHO – high altitude-high opening – altitudine mare, deschidere mare și HALO – high altitude-low opening – altitudine mare, deschidere mică. Cu cât altitudinea e mai mare la deschiderea parașutei, cu atât deplasarea poate fi mai lungă, în jur de 20 de km. Și încărcătura pe care o au asupra lor poate să difere. De exemplu, își pot pune în container echipamentul necesar pentru îndeplinirea unei misiuni, începând de la echipamentul personal, până la echipamentul de grup, diferite tipuri de tehnică, armament, materiale.”, a spus plutonierul adjutant principal Alin Dinu, instructor și subifițerul de comanda al Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale.

Pentru parașutiștii care au participat la curs a fost o experiență care îi va ajuta în carieră. Dacă până acum ei se atestau pe acest tip de parașută, urmând să execute ulterior alte module pentru a dobândi mai multe seturi de competențe, adică să execute parașutări de precizie sau seturi de parașutări cu tehnică și materiale, acum, prin acest curs, au primit tot pachetul. Odată absolvit, ei pot participa la misiuni de infiltrare într-un teritoriu ostil, prin parașutare în diferite medii sau zone, fără a putea fi detectați.

Comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, coloneul Viorel-Eugen Bitan, a declarat la finalul cursului:

“După o pauză de aproximativ 2-3 ani s-au reluat activitățile de parașutare începând cu acest curs, activitate care s-a desfășurat în mod normal, atât instructorii cât și cursanții utilizând facilitățile pe care le-au solicitat în cadrul poligonului, inclusiv pe parte de logistică și, bineînțeles, pe partea de instruire”.

La curs au participat 11 militari din unitățile subordonate Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.

”Ceremonia de absolvire a avut loc la sediul  Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale “Burebista”, iar la activitate au participat locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, domnul General de brigadă Claudiu-Ovidiu DOBOCAN și alți oficiali de rang înalt.”, a precizat lt. Anca Medrea, ofițer de informare și relații publice.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!