Ceremonia de predare-primire a comenzii și Drapelului de Luptă ale Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu”, între colonelul Viorel-Eugen Bitan și colonelul inginer Valeriu Călin, a avut loc marți, 26 noiembrie, la Capu Midia în prezența șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Gabriel-Leonard Baraboi.
Totodată, a avut loc și ceremonia de trecere în rezervă a colonelului Viorel-Eugen Bitan, care a asigurat comanda Școlii din anul 2011 până în prezent. A trecut în rezervă la împlinirea vârstei de 60 de ani, după o carieră militară pe parcursul căreia a îndeplinit importante funcții de conducere.
“Perioada petrecută la Capu Midia mi-a dat multe satisfacții, dar și multe emoții. Iar acum, predau ștafeta unui om pe care l-am pregătit de când era locotenent și-mi exprim convingerea că va reuși să creeze o familie la Capu Midia, care să-l ajute să realizeze ceea ce și-a propus”, a spus colonelul Viorel-Eugen Bitan.
La finalul ceremoniei de trecere în rezervă, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Leonard Gabriel Baraboi, a evidențiat personalitatea celui care mai bine de 13 ani a condus unitatea: “Și-a lăsat parte din suflet la Capu Midia, doarece toți, indiferent că eram din Forțele Aeriene, Terestre sau Navale, identificam mereu poligonul cu domnul colonel Bitan. Calitate morală extraordinară, coleg deosebit, cu standarde înalte, colonelul Bitan s-a făcut mereu util și a implementat la Capu Midia stilul și viziunea dumnealui. Este unul dintre cele mai bune exemple de ofițeri în ceea ce privește respectarea și însușirea valorilor Forțelor Aeriene: integritate, devotament, tenacitate”.
***
Colonelul Viorel-Eugen Bitan s-a născut la 24 noiembrie 1964 în Bucureşti. A urmat studiile Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza pe care le-a absolvit în 1983, iar apoi pe cele ale Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Artilerie Antiaeriană şi Radiolocaţie „Leontin Sălăjan”, promoţia 1986. Şi-a început cariera de ofiţer la Divizionul 46 Artilerie Antiaeriană Mixt Borcea, unde a ocupat funcţii de comandant pluton tunuri şi comandant pluton radiotehnic şi aparate până la locţiitor comandant baterie de artilerie antiaeriană. Din anul 1989 a activat ca şi comandant baterie de artilerie antiaeriană şi ofiţer de stat major la Regimentul 14 Artilerie Antiaeriană Mixt Feteşti. În anul 1995, după absolvirea Academiei de Înalte Studii Militare, a fost numit ofiţer de stat major la Brigada 14 Artilerie Antiaeriană Mangalia. Din anul 2001 a îndeplinit funcţiile de şef poligon de trageri antiaeriene, experimentări şi omologări, şef birou trageri sol-aer, şef poligon trageri sol-aer şi şef de stat major la Tabăra de Instrucţie şi Poligon de Trageri Sol-Aer Capu Midia până în 2011, când a fost numit comandant al acestei unităţi, care din 2022 s-a transformat în Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană. Este absolvent al Academiei de Înalte Studii Militare din Bucureşti și are și un masterat în ştiinţe economice la Universitatea Ovidius din Constanţa.
În semn de apreciere pentru contribuția importantă adusă la îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice a fost recompensat de președinții României cu următoarele decorații militare: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler; Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer și Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor. Pentru merite deosebite a primit, de-a lungul carierei, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Logisticii., Emblema de merit „În Serviciul Armatei României clasa a II-a” și clasa I, precum și semnele onorifice “În Serviciul Patriei” pentru ofițeri pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate.
Colonelul inginer Valeriu Călin s-a născut la data de 21 octombrie 1978 în localitatea Ploiești din județul Prahova. A absolvit Liceul Militar “Dimitrie Cantemir” în anul 1997. Continuă pregătirea militară superioară la Academia Tehnică Militară, Facultatea de radiolocație, transmisiuni și echipamente pentru automatizarea conducerii trupelor, ale cărei cursuri le finalizează în anul 2002. Este repartizat la Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri de la Capu Midia, unde încadrează prima funcție de ofițer ca șef sistem de simulare a țintelor aeriene. Câțiva ani mai târziu este numit șef centru de apreciere a tragerilor sol- aer în cadrul poligonului, apoi sef centru comandă, funcții deținte până în anul 2017. Odată cu transformarea unității în Centru de Instruire pentru Apărare Antiaeriană devine șef serviciu Evaluare, iar din 2019 șef de stat major. Rămâne în această funcție și după înființarea Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaerienă, în anul 2022, iar din luna august 2024 este împuternicit locțiitor al comandantului. Are absolvite mai multe cursuri de specializare și de carieră, printre care: curs de management al sistemelor tehnice pentru ofițeri ingineri, program postuiversitar de formare și dezvoltare profesională continuă –Managemet logistic în domeniul “Ingineria autovehiculelor” și curs postuniversitar de perfecționare “Managementul resurselor de apărare pentru personalul de conducere”. De-a lungul carierei militare a fost apreciat și distins cu mai multe decorații naționale și internaționale printre care: Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de merit “În Serviciul Armatei clasa a III-a”, Emblema de merit “În slujba păcii” clasa aII-a, titlul de veteran în teatrele de operații , Medalia “Serviciul comun de securitate și apărare” și în acest an Insigna de onoare a comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.