Connect with us

Administratie

Caragheorghe: „Urmare a intervenției USR, viitorul stadion de fotbal al orașului va avea 18.000 de locuri și piste de atletism“

Publicat

la

Liderul consilierilor USR din Constanța, Dumitru Caragheorghe, îl critică pe actualul primar Vergil Chițac despre care spune că se împăunează cu o muncă ce nu îi aparține. Concret, este legat de anunțul lui Chițac privind construcția unui nou stadion de fotbal pe locul actualei arene „Gheorghe Hagi“. Caragheorghe afirmă că USR Constanța a scris negru pe alb în programul de guvernare locală că proiectul administrației Făgădău privind noul stadion este o nouă rușine istorică ca și situația noii săli de sport așa zis polivalente. Și asta din cauza faptului că noul stadion era prevăzut cu doar 15.000 de locuri și fără pistă de atletism. Urmare intervenției USR, spune Caragheorghe, reprezentanții firmei ce elaborează studiul de fezabilitate au fost rechemați la Primărie pentru a li se pune în vedere aceste aspecte, și aceștia au revenit după 2-3 săptămâni cu soluții de compromis care să permită continuarea proiectului lui Făgădău cu îmbunătățiri. Adică, mutarea mai la nord a arenei și mărirea capacității cu aproximativ 3.000 de locuri pentru a face loc unei piste de atletism outdoor în jurul arenei de antrenament prevăzută și cu gradene pentru 1.000 de spectatori, dar și realizarea unei piste de atletism în linie dreaptă indoor, în subteranul stadionului!

„Sportul rege a fost practicat la Constanța încă dinaintea primului Război Mondial. În 1913 apare și primul club de fotbal numit “Victoria” iar precursorul clubului Farul ia ființă în anul 1920. Azi pare că asistăm la renașterea și întărirea clubului nostru drag sub patronatul celui mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor: eroul nostru local Gheorghe Hagi! Orașul este departe de a se ridica la nivelul ambițiilor acestui om, la standardele înalte pe care și le impune!

Noi, la USR Constanța, am scris negru pe alb în Programul de Guvernare Locală că proiectul administrației Făgădău privind noul stadion este o nouă rușine istorică ca și situația noii săli de sport așa zis polivalente.

„Susținem realizarea Arenei Tomis, respectiv construcția unui stadion de fotbal în zona de nord a orașului. Arena va avea o capacitate de 30.000 de locuri și va putea fi folosită de echipele orașului și de către echipa națională. Stadionul Farul va fi reabilitat.“ Acestea erau promisiunile de campanie care au fost preluate și în programul armonizat cu PNL dar care nu se respectă în multe alte privințe.

La puțin timp după începerea mandatului ne-am prezentat în fața Domnului Primar Chițac să discutăm problema demarării proiectului noului stadion! Spre stupoarea noastră ni s-a comunicat că deja se semnase, în zilele premergătoare, contractul pentru studiul de fezabilitate pe proiectul administrației Făgădău argumentul principal fiind că “deja există studiu de prefezabilitate întocmit de Făgădău pe gratis cu o anumită firmă”. Neplăcut surprinși de această decizie i-am transmis Domnului Primar că noi, împreună, am promis altceva constănțenilor, iar proiectul lui Făgădău este o aberație cel puțin din două perspective principale (secundare sunt mai multe): 1. Are 15.000 de locuri precum stadioane din orașe mult sub nivelul Constanței și 2. Orașul rămâne fără atletism căci se elimină singura pistă de tartan existentă. Evident că nici prevederile programului de guvernare nu erau cunoscute și nici aceste aspecte nu fuseseră luate în considerare!

Urmare intervenției noastre, reprezentanții firmei ce elaborează studiul de fezabilitate au fost rechemați la Primărie pentru a li se pune în vedere aceste aspecte, și aceștia au revenit după 2-3 săptămâni cu soluții de compromis care să permită continuarea proiectului lui Făgădău cu îmbunătățiri. Adică, mutarea mai la nord a arenei și mărirea capacității cu aproximativ 3.000 de locuri pentru a face loc unei piste de atletism outdoor în jurul arenei de antrenament prevăzută și cu gradene pentru 1.000 de spectatori. dar și realizarea unei piste de atletism în linie dreaptă indoor, în subteranul stadionului!

Acestea au fost soluțiile de compromis pentru a permite continuarea unui proiect nedemn pentru prestigiul orașului nostru cu încălcarea promisiunilor de campanie. Și ar fi fost și mai rău de nu ar fi existat USR Constanța!“, a declarat Caragheorghe.

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: