Connect with us

Administratie

Caragheorghe (USR): „De dragul unor relații bune cu PSD – cioclul orașului – Chițac este dispus la compromisuri ireale“

Publicat

la

În ședința Consiliului Local Constanța de ieri au fost supuse aprobării o avalanșă Planuri Urbanistice Zonale sau de Detaliu. Multe dintre acestea prevedeau construcții monstruoase de P+15 pe malul Lacului Siutghiol, în zona Palazu Mare, sau construcții pe plajă. Unele au reușit să fie respinse la vot, altele au trecut cu ajutorul voturilor PSD. De departe, cel mai controversat proiect supus la vot, dar care a fost respins la vot, a fost cel care prevedea cedarea către Confort Urban a două suprafețe de teren din taluzul Constanței în vederea construirii unei șosele care să facă legătura între plaja Modern și strada Bucovina. În favoarea propunerii lui Chițac de a distruge taluzul orașului au votat doar 5 consilieri locali (de la PSD) din 24 prezenți la ședință, alți 9 (USR) au votat împotrivă, iar restul s-au „abținut“.

Liderul consilierilor USR Dumitru Caragheorghe a criticat dur jocurile făcute de primarul Chițac cu ajutorul PSD.

„Navigăm prin ape tulburi în ședințele Consiliului Local. Câteodată, cu ajutorul societății civile sau al presei, reușim să blocăm demersuri precum proiectul tăinuirii interesului unei societăți private din sfera PSD pentru realizarea unei căi rutiere de acces pe taluz. Cu o astfel de cerere în registrele Primăriei, să ieși în fața constănțenilor și să încerci să-i prostești că este vorba despre interesele lor cotidiene este de-a dreptul halucinant! Și totuși, de dragul unor relații bune cu PSD – cioclul orașului – primarul Chițac este dispus la astfel de compromisuri ireale!

Proiectul a picat, pentru moment, pentru că nu au făcut față presiunii societății civile nici cei de la PNL, care, pe probleme de urbanism, în general, țin să facă pe dricarul orașului alături de PSD. Spun în general, pentru că există și momente de normalitate sau de lipsă de interes, în care, colegii noștri de la PNL decid să se abțină de la vot, fără a oferi explicații ori argumente, și reușim să mai salvăm câte ceva prin oraș. Cum altfel am putea explica abținerea, de aplaudat, pentru un PUZ pe malul Siutghiol, în Palazu Mare, în paralel cu un vot pentru un alt proiect aberant, tot în Palazu Mare, pe malul aceluiași Siutghiol? Sau cum am putea explica abținerea, de apreciat, pentru un PUZ În Mamaia în paralel cu voturi pentru alte proiecte de ghetoizare și sluțire a stațiunii Mamaia?

Marcăm astfel, cu tristețe, aprobarea unor proiecte care nu țin cont de necesitățile reale și caracteristicile stațiunii Mamaia, nu țin cont de interesul constănțenilor, nu țin cont de prevederi legale obligatorii dar sunt tributare, cel mai probabil, intereselor exclusiv pecuniare ale dezvoltatorilor.

Construcție pe plajă în Mamaia, edificări aberante în stațiune, betonarea monstruoasă a malului Siutghiol în zona Palazu Mare, imobil înalt pe taluz zona 1 Mai cu pericol de alunecare de teren, și facilitarea conversiei unor spații de alimentație publică în așa zise funcțiuni de clinică, în realitate spital privat, într-o zonă foarte aglomerată care nu poate încadra legal un spital, sunt proiecte aprobate de administrația Chițac cu concursul PNL și PSD.

Și dacă pe partea de urbanism civilizat lupta este foarte grea, așteptăm curioși să înțelegem mai exact de ce s-a retras de pe ordinea de zi proiectul de repartizare a unor locuințe din spațiul locativ. Parcă un iz de interes imobiliar se simte și în această poveste. Că o fi fost în regulă, că nu o fi fost, să se facă un pic de lumină în obscuritate!“, a spus Caragheorghe.

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: