Connect with us

Politica

Caragheorghe (USR): „Rafila a venit la Constanța să bea un ceai cu pesediștii şi la o plăcintă dobrogeană“

Publicat

la

La plăcinte înainte, la spital… prin februarie, cine ştie, este mesajul liderului consilierilor locali ai USR, Dumitru Caragheorghe, după vizita ministrului Sănătății, Alexandru Rafila la Constanța. Caragheorghe spune că, așa cum anticipa vizita lui Rafila la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase nu a fost altceva decât o mișcare politică a PSD, un prilej de a puncta electoral şi de a sta la discuții cu „băieții“ din teritoriu.

„Chiar PSD Constanța a transmis oficial că, după vizita de la spital, domnul ministru s-a întâlnit cu pesediștii locali la un ceai şi o plăcintă… dobrogeană! Iată că Rafila a avut agenda plină, am putea spune. La fel cum au putut observa atât jurnaliștii, cât și constănțenii, ieri, la Spitalul de Boli Infecțioase s-au ținut discursuri cu iz politic, nimic concret, cu excepția unui nou termen de redeschidere a unității, aruncat de domnul primar Vergil Chițac, așa, doar pentru a scăpa de „indiscreția“ presei. Însă ce ne-a spus ministrul, care, de altfel, nu are nicio autoritate în administrarea acestei unități medicale? Că trebuie redeschisă urgent și că suntem în plin valul 5 al pandemiei. Asta știm cu toții! Că Chițac nu a făcut o treabă bună? Și asta știm, chiar foarte bine! În concluzie, Rafila nu a venit cu nicio soluție ce ar putea să ne facă optimiști cu privire la situația SCBI.“, spune Caragheorghe.

Liderul USR afirmă, de asemenea, că este de-a dreptul jenant şi revoltător că abia acum, după mai bine de trei luni de la incendiu, odată cu această vizită a ministrului Sănătăţii, primarul să catadicsească să transmită un comunicat în care să ofere detalii despre stadiul lucrărilor.

„Toate adresele trimise de noi, consilierii municipali, nu au contat. S-a mai scuzat domnul primar spunând că nu a comunicat până acum, pentru că a preferat să se concentreze pe treabă. În primul rând, comunicarea şi găsirea de soluţii împreună cu membrii Consiliului Local Municipal nu ar trebui să fie o opţiune. În al doilea rând, comunicarea şi transparența în procesul administrativ faţă de constănţeni reprezintă o obligaţie! În al treilea rând, la care treabă se referă? Spitalul este închis de mai bine de trei luni şi, conform noului termen, 28 februarie, ar urma să fie redeschis, parţial, abia peste cinci! Amintim că, noi, cei de la USR Constanţa, am fost acolo şi am văzut care este realitatea. Am luat pulsul evenimentelor, am vorbit cu personalul medical şi am constatat o foarte mare debusolare, o apatie generală la modul în care sunt desfăşurate lucrările. Cu excepţia secţiei ATI, spitalul are secţii ce pot fi puse în funcţiune, inclusiv laboratoarele, blocajul fiind dat de proceduri birocratice şi avize. Suntem în plin val 5 al pandemiei, sunt pacienţi cu boli grave, care au nevoie de tratament în spital, sunt medicii detaşaţi… Este o situaţie de criză şi trebuie acţionat ca atare, aspect pe care domnul primar se pare că nu l-a înţeles nici până în prezent. Parlamentarii USR, Stelian Ion şi Remus Negoi, l-au sesizat pe prim-ministrul Nicolae Ciucă cu privire la situaţia SCBI, iar premierul a promis că va urgenta lucrurile, astfel încât spitalul să fie funcţional într-un timp cât mai scurt. Vom continua să monitorizăm atent activitatea desfăşurată la SCBI şi să facem tot ce ne stă în putere pentru a îi informa corect pe constănţeni, pentru a ne asigura că lucrurile intră pe un făgaş normal şi că  spitalul va fi redeschis.“, mai afirmă Caragheorghe.

Sursa foto: facebook.com/PartidulSocialDemocratConstanta

Comments

comments

Politica

Firmele din HoReCa ar putea fi scutite de o parte din impozit. Mircea – Titus Dobre: „Măsura este incompletă“

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul ar putea institui scutirea de la impozit, pentru o perioadă de 180 de zile, a contribuabililor care desfășoară activități în domeniul HoReCa, au declarat surse guvernamentale pentru stiripesurse.ro. Potrivit sursei citate, măsura este luată în calcul pentru că starea de alertă o să fie prelungită, iar restricțiile afectează desfășurarea activității companiilor care oferă servicii în hoteluri, baruri, restaurante.

Scutirea de impozit specific, analizată la Guvern, este gândită pentru persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 – “Hoteluri și alte facilități de cazare similare”, 5520 – “Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 – “Alte servicii de cazare”, 5610 – “Restaurante”, 5621 – “Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629 – “Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Propunerea a fost comentată pentru Ordinea.ro de fostul ministru al Turismului, Mircea-Titus Dobre, actualul președinte al UGIR Constanța.

„Aceasta măsura ar fi trebuit completată prin scutirea impozitelor asupra bunurilor mobile, imobile, dar și pentru obligațiile de plată privind angajații.“, a spus fostul ministru al Turismului.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

3% din sumele colectate de stat de pe urma jocurilor de noroc, redirecționate pentru monumentele istorice

Publicat

la data de

Scris de

Parlamentarul de Constanța Remus Negoi a susținut, astăzi, în Comisia Economică a Senatului proiectul pe care l-am inițiat pentru modificarea Legii nr. 422/2001 în vederea clarificării unor situații incerte privind colectarea Timbrului Monumentelor Istorice. În Lista monumentelor istorice din România figurează peste 30.000 de obiective, însă statisticile sunt îngrijorătoare în ceea ce privește starea de conservare a multora dintre acestea, spune Negoi.

„Timbrul Monumentelor Istorice reprezintă unul dintre puținele instrumente naționale de finanțare pentru protejarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice. Sunt însă probleme importante în ceea ce privește colectarea sumelor ce urmează a fi apoi reinvestite în lucrări de prezervare a patrimoniului cultural și, din acest motiv, am propus modificarea legii astfel:

  • Alocarea a 3% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc către Ministerul Culturii, pentru Institutul Național al Patrimoniului, în vederea finanțării lucrărilor de restaurare, conservare şi consolidare a monumentelor istorice.
  • Timbrul monumentelor istorice se percepe de la operatorii economici, editori sau producători, de a proprietari, titulari ai dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice, imobilelor situate în zona de protecție a monumentelor istorice, în zonele construite protejate sau de la beneficiarii veniturilor realizate.“, a afirmat Negoi.

Senatorii din Comisia Economică au votat „pentru” în unanimitate, iar reprezentantul Ministerului Culturii a susţinut modificarea legislativă pe care a senatorul constănțean a inițiat-o.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Țeapă! Ministrul Energiei: „Ordonanța privind corectarea facturilor uriașe nu se poate aplica retroactiv, ci de la 1 februarie“

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, le dă o veste proastă românilor. El a anunțat că schema de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, și nu retroactiv de la 1 ianuarie așa cum se anunțase inițial. Noua ordonanţă de urgenţă va fi adoptată în şedinţa de Guvern din această după-amiaza, a spus el, în conferinţa “Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News. Ministrul a fost întrebat de când se vor aplica în facturi noile discounturi, întrucât existau informaţii că Guvernul are de gând să implementeze retroactiv noua schemă, de la 1 noiembrie 2021. “Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Popescu, conform Agerpres.

El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat. Întrebat de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, el a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: