Connect with us

Politica

Care este planul lui Stelian Ion pentru primele șase luni ca primar: eficiență, legalitate, transparență și implicarea cetățenilor

Publicat

la

Candidatul USR-PLUS la Primăria Constanța, Stelian Ion, a prezentat, astăzi, din fața sediului autorității publice locale, planul său pentru primele șase luni de mandat. Alături de o parte din echipa sa, Stelian Ion a spus că în orașul Constanța trebuie o regândire a modului în care aparatul administrativ local își desfășoară activitatea. Candidatul USR-LUS a spus că trebuie analizat în amănunt tot ceea ce a mers prost.

„Am așteptat 20 de ani să se întâmple ceva în Constanța, să se întâmple un miracol, să vină cineva și să schimbe lucrurile în acest oraș. Nu s-a întâmplat nimic, lucrurile au încremenit, iar Constanța a ajuns unul dintre cele mai subdezvoltate orașe mari din România și ne este rușine față de turiștii care vin an de an în Constanța. Pentru că am văzut că nu se întâmplă nimic, am decis acum câțiva ani ca eu și colegii mei să facem pasul spre politică. De aceea, adresez un mesaj către toți Constănțenii: „dacă vreți să schimbăm pe termen lung lucrurile, trebuie să ne implicăm într-un fel sau altul în politică“. Mai sunt 15 zile în care ne vom concentra eforturile să transmitem mesajul către constănțeni, acela că avem ocazia să schimbăm lucrurile în bine în Constanța. Nu e vorba doar de candidatura mea, ci de o întreagă generație, care își dorește să aibă un trai decent în acest oraș și să ofere un viitor copiilor. S-a tot vorbit că nu avem experiență, că nu e bine să facem tot felul de experimente și că experiența PSD-istă așa bună-rea cum a fost e în regulă. Eu am un mesaj clar: experiența PSD-istă ne-a adus în subdezvoltare. Experiența PSD-istă înseamnă sifonarea banului public, experiența combinațiilor și experiența alungării investitorilor. Asta e marea experiență cu care se laudă Făgădău.“, a punctat candidatul USR-PLUS.

Stelian Ion nu i-a neglijat nici pe cei de la PNL, despre care a spus că au fost în Consiliul Local Constanța și și-au dat măsura capacității lor.

„Cei de la PNL au fost în blat zeci de ani cu cei de la PSD și au afaceri comune. Nici PNL și nici PSD nu vor schimba lucrurile în Constanța. Noi, în schimb, ne-am luat lucrurile în serios și suntem hotărâți ca din 27 septembrie să schimbăm lucrurile.“, a afirmat Stelian Ion.

El a spus că primul lucru pe care îl va face după ce Decebal Făgădău își va strânge catrafusele din birou este să analizeze toată documentația și toate contractele în curs de negociere, fie că vorbim de achiziții publice sau despre situația litigiilor în care este implicată Primăria.

„Va fi o analiză atentă, astfel încât să ne facem o imagine. Nu voi „semna ca primarul“, așa cum se spune, ci doar după ce vor trece în revistă documentația. În al doilea rând, și cel mai important, este să vedem ce se întâmplă în Primăria Constanța, pe care o consider lipsită de transparență, în ciuda lucrurilor care s-au schimbat. Spre exemplu, poți găsi cu greu o hotărâre de Consiliu Local. În primele două de mandat, vom angaja o firmă de audit astfel încât să avem un rezultat al acestei evaluări, care va avaliza procedurile pe care le urmează departamentele Primăriei, modalitatea în care se efectuează controlul intern sau managementul intern. Trebuie să vedem care este cauza poticnelilor din Primărie. Vom mai analiza toate achizițiile publice și modalitate în care s-a respectat patrimoniul Constanței. După ce tragem linie, vom propuneri de reorganizare. Sunt demersuri de evaluare, analiză și organizare ale activității primăriei, menite să ne indice situația de ansamblu a întregului aparat administrativ și măsurile pe care trebuie să le implementăm pe termen scurt, mediu și lung astfel încât această instituție să devină pe deplin funcțională și eficientă. În calitate de primar voi institui un nou mod de lucru la primărie și îmi voi desfășura activitatea pe baza următorului set de valori: eficiență; legalitate; transparență; implicarea constănțenilor în procesul decizional.“, a spus Stelian Ion.

Candidatul USR-PLUS a mai punctat că trebuie lămurite și chestiunea terenurilor retrocedate, care va face obiectul unei anchete minuțioase și să se vadă de ce acestea nu au fost recuperate. Stelian Ion a afirmat că trebuie analizată și problema PUZ-urilor. Candidatul USR-PLUS a mai spus că trebuie realizată o strategie de dezvoltare a orașului, care va sta la baza Planului Urbanistic General. Toate astea trebuie realizate în primele șase luni de mandat, spune Stelian Ion.

Stelian Ion a fost susținut și de candidatul USR-PLUS la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, Remus Negoi, care a spus: „municipiul Constanța renaşte, sub conducerea viitorului primar, Stelian Ion! La fel, județul Constanța, pentru că vom câştiga şi preşedinția Consiliului Județean.“

  • Comandat de Uniunea Salvați România – Filiala Constanța
  • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
  • Codul Mandatarului Financiar: 21200251

Comments

comments

Politica

Senatorul Felix Stroe: PSD este total împotriva vânzării PE NIMIC a ultimelor companii de stat profitabile

Publicat

la data de

Scris de

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, senatorul social democrat Felix Stroe explică absența colegilor săi de partid de la sesiunea extraordinară a Parlamentului. Stroe susține că social democrații nu susțin “aberația Guvernului Cîțu” privind vânzarea companiilor de stat.

“Autoritățile locale trebuie spriinite, însă nu în acest mod”, transmite senatorul Stroe.

De asemenea, tot pe Facebook senatorul PSD de Constanța le amintește românilor că “PSD a lăsat 5,4 mld de euro în trezorerie, dar împrumuturile făcute de Gvernul Cîțu au depășit 50 mld de euro“.

Iată mesajul complet:

“DESPRE ABSENȚA SENATORILOR PSD LA SESIUNEA EXTRAORDINARĂ:
Nu acceptăm ca, prin votul senatorilor noștri, să validăm aberația guvernului Cîțu, privind vânzarea companiilor de stat. Autoritățile locale trebuie sprijinite, însă nu în acest mod!
Ordinea de zi, având ca unic proiect Legea ce vizează împrumuturile din Trezorerie a primăriilor, are ca sursă de finanțare tocmai privatizările companiilor de stat profitabile!?
PSD este total împotriva vânzării pe nimic a ultimelor companii de stat profitabile și susține preluarea exemplului statelor europene dezvoltate (Germania, Polonia) care au interzis această vânzare, mai mult au demarat o acțiune de redobândire a activelor aflate în proprietatea altor entități juridice.
Deși PSD a lăsat 5.4 mld Euro in trezorerie, împrumuturile făcute de guvernul Cîțu au depășit 50 mld Euro.
Este inacceptabil ca guvernul să nu găsească 120 mil Euro fără să pună în pericol companiile profitabile la care statul, deci romanii, este acționar!”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Stelian Ion îi dă replica lui Klaus Iohannis: „Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR“

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, sare la gâtul lui Klaus Iohannis, după criticile președintelui față de activitatea liderului USR-PLUS la ministerul pe care îl conduce. Stelian Ion a precizat că a propus soluţii coaliţiei pentru a debloca situaţia privind proiectul de desfiinţarea a SIIJ şi anume ca „la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluţionare la un serviciu teritorial egal în grad şi învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală”.

„Atât desființarea definitivă a SIIJ, și nu încercarea de salvare a acesteia prin mutarea sediului la Parchetul General, cât și repararea legilor justiției ar fi fost deja obiective îndeplinite dacă toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare și ar fi pus preț pe opiniile instituțiilor internaționale – Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția.

Desființarea SIIJ putea fi realizată încă din februarie, de când Ministerul Justiției a propus proiectul și a fost aprobat și susținut de Guvern. Ministerul Justiției a transmis forma corectă, avizată favorabil și de Comisia de la Veneția, pe care UDMR o ignoră cu bună-știință. Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiției.

Mai mult, am propus coaliției și în grupul de lucru și alte soluții pentru deblocarea situației privind SIIJ: la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluţionare la un serviciu teritorial egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală. Faptul că soluțiile sunt respinse sistematic, fără argumente solide, arată că nu toți partenerii din coaliție doresc desființarea reală a SIIJ și caută modalități de a menține în viață această structură.

Legile justiției puteau fi aprobate din luna aprilie, după ce Ministerul Justiției a transmis proiectele pe 26 martie 2021. Până în septembrie ar trebui finalizate negocierile, dar ar fi de ajutor ca acestea să nu se îndepărteze de programul de guvernare. Negocierile nu se vor încheia oricum: USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației fără modificări de substanță și va insista asupra promovării liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internaționale (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO).

Realitatea este evidentă pentru toată lumea și nu poate fi ignorată. Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției.

Astăzi, președintele a transmis semnalul că este nemulțumit de aceste tergiversări, așa cum sunt și eu nemulțumit de atâta vreme. Îi transmit președintelui rugămintea de a se implica în depășirea acestui blocaj, din care putem ieși doar dacă toți respectăm programul de guvernare și recomandările instituțiilor europene.

Nu trebuie să uităm că SIIJ a avut și rolul de a slăbi lupta anticorupție, ceea ce nu mai trebuie acceptat. DNA și DIICOT trebuie să funcționeze cu competențe complete și fără să fie exercitate presiuni asupra procurorilor. De asemenea, trebuie ca procurorii-șefi care le conduc să aibă atribuții și autoritate depline. De aceea, am declanșat procedura de selecție pentru posturile vacante de procurori cu funcții de conducere la DNA și DIICOT, la finalul căreia să poată fi numită o echipă de conducere stabilă, pe baza avizului Secției pentru procurori a CSM.

În privința legilor justiției, chestiunile esențiale aflate în discuție vizează procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt (în sensul diminuării factorului politic, în acord cu programul de guvernare, recomandările GRECO și ale Comisiei Europene), prerogativele procurorului general, situația poliției judiciare, modalitatea de alegere a membrilor CSM. Aceste subiecte  foarte importante sunt încă în negociere și nu am căzut deocamdată la un acord.

Referitor la procedura de numire a procurorilor de rang înalt, am propus, de asemenea, o nouă soluție: o procedură în două etape, cu implicarea Secției pentru procurori a CSM. Un lucru spun răspicat: varianta pe care o voi promova va fi în sensul diminuării factorului politic în această procedură de numire/revocare. Un rol crescut al Secției pentru procurori este esențial. De-a lungul timpului, Secția pentru procurori a adus în avizele sale la propunerile pentru numirea procurorilor cu rang înalt argumente care ar trebui să fie luate în considerare, și nu ignorate.“, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Rectificarea bugetară. Ministerul Muncii pierde cei mai mulți bani. Cine primește în plus

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul Cîțu se pregătește de marea rectificare bugetară, așteptată de toate autoritățile, locale și centrale. Cele mai multe fonduri suplimentare le va primi Ministerul Sănătăţii, peste 3,5 miliarde de lei, urmat de Ministerul Finanțelor și cel al Dezvoltării. În schimb, Ministerul Muncii va pierde 2,7 miliarde de lei, potrivit draftului proiectului de rectificare, citat Hotnews și News.ro.

Rectificarea bugetară ar putea fi una pozitivă, cu un plus de 8,99 miliarde lei pe cheltuieli.

Cele mai mari creșteri vor fi înregistrare la:

Ministerul Sănătății: +3,5 miliarde lei

Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale: +3 miliarde lei

Ministerul Dezvoltării: +1,84 miliarde lei

Ministerul Investitiilor și Proiectelor Europene: +760,1 milioane lei

Minsterul Energiei: +650,5 milioane lei

Ministerul Mediului: +533,8 milioane lei

Ministerul Transporturilor: +322,6 milioane lei

Tăieri vor avea loc de la:

Ministerul Muncii: – 2,78 miliarde lei,

Curtea de Conturi: -10 milioane lei

Senat: 3,9 milioane lei

Ministerul Apărării, Ministerul de Externe şi Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării nu primesc bani în plus la rectificarea bugetară.

„Cer responsabilitate și performanță de la toți miniștrii. Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuția, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiți. Românii trebuie să știe că, în mandatul meu, nu ne batem joc de banii lor.“, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

Sursa: libertatea.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: