Connect with us

Politica

Careu de ași, la Hârșova. Printre candidați se află și o femeie

Maria Ionescu

Publicat

la

Hârșova este un oraș relativ sărac al județului, dar cu o istorie străveche. Specialiștii susțin că localitatea are o vechime de șapte milenii. Cercetările efectuate de-a lungul timpului au scos la iveală o comunitate umană care s-a ocupat cu vânătoarea, pescuitul, cultivarea pământului și creșterea animalelor. Au fost identificate, prin cercetări, schimburi comerciale cu comunități de pe spații mult mai îndepărtate. Pe vatra localității se găsesc mai multe așezări de epoca bronzului și fierului. În antichitate, comunitățile de aici au cunoscut cea mai mare dezvoltare. De-a lungul timpului însă lucrurile s-au schimbat. În anul 2001, orașul a fost declarat zonă defavorizată pentru o perioadă de trei ani și au fost acordate o serie de facilități pentru cumpărarea de utilaje, precum și scutiri de la plata anumitor taxe datorate statului. În decembrie 1989, orașul reprezenta o zonă agroindustrială în care lucrau peste 25% dintre locuitori, dar în timp – odată cu desființarea CAP-urilor și IAS-urilor – situația a scăpat de sub control. Suntem în anul 2016, iar localnicii se pregătesc de alegerile locale. Speră cu toții că lucrurile vor fi din ce în ce mai bune, numai că încă nu știu pe cine să aleagă pentru ca orașul să-și recapete strălucirea de altă data. Vă propunem, așadar, o trecere în revistă a celor patru candidați care se luptă pentru câștigarea alegerilor locale. Iată, în ordine alfabetică, cine va candida: Ionel Dia – PNL, Viorel Ionescu – ALDE, Tudor Nădrag – PSD și Camelia Șerban – PMP. Pentru a avea informații cât mai corecte, am stat de vorbă despre aceste alegeri cu fostul primar al orașului, Ionel Chiriță. El ne-a spus că “din punct de vedere politic, eu mi-am încheiat misiunea. Am ieșit definitiv din politică, dar voi continua să rămân mult mai vocal în viața publică”. Reamintim că Ionel Chiriță a avut două mandate de primar la Hârșova, primul obținut în anul 2000, iar cel de-a doilea câștigat în 2004. Din 2008, fotoliul de primar este deținut de Tudor Nădrag, care și-a propus să candideze și în acest an.


Ionel Dia, consilier de două mandate

ionel diaIonel Dia are 36 de ani și este politician de peste 12 ani. Nu a făcut parte din alt partid politic decât din PNL, formațiune din partea căreia și-a depus mandatul. Este consilier local de opt ani, iar de profesie este jurist. De-a lungul timpului a lucrat ca jurist la OCPI Medgidia, în intervalul 2006-2010. Ulterior a fost project manager la o firmă, apoi a deținut poziția de director administrativ la Telegondola din Mamaia (în intervalul 2013-2014). De doi ani este director administrativ la Silozul din Crucea. Potrivit unor sondaje de opinie realizate în decursul lunii trecute, avea un procent de circa 10% din preferințele alegătorilor. Cum însă nu toată lumea este foarte bazată pe rezultatele acestor sondaje, eu îmi rezerv dreptul de a aștepta alegerile locale pentru a vedea un rezultat concret.

Viorel Ionescu, un PNL-ist ajuns candidatul ALDE

viorel ionescuViorel Ionescu este un candidat tânăr, căsătorit și tată a doi copii. Este din Constanța, a terminat studii de inginerie dar viața l-a purtat la Hârșova, unde este căpitan de port la Căpitănie. El a candidat și în urmă cu patru ani, pe listele Partidului Conservator. Din informațiile oferite de Ionel Chiriță, am aflat că Ionescu a fost și membru PNL, dar a preferat să candideze la primărie din partea ALDE. La ora actuală, îl găsim ca și consilier local la primăria Hârșova. Potrivit sondajelor de opinie, el s-ar situa pe poziția a doua, întrunind sufragiile a circa 15% dintre alegători, Din câte se pare, după ce au fost făcute aceste sondaje, cota lui de popularitate a crescut. Așa că, sorții (și alegătorii) vor decide!

Tudor Nădrag speră să obțină un al treilea mandat

tudor nadragAșa cum precizam mai la începutul materialului, Nădrag este primar în exercițiu. El ocupă deja al doilea mandat de ales al orașului. Potrivit propriei declarații, are o bogată experiență profesională. Omul recunoaște cu relaxare faptul că, în intervalul 1973-1982 a fost strungar la Comet SA, apoi a avansat ca tehnician, până în anul 1993, după care a ajuns director la Gospodăria Comunală din localitate, unde a rămas până în anul 1997. După aceea a hotărât să se privatizeze și a devenit administrator la SC Tudor Construct SRL până în anul 2008, când a ajuns primar al localității. După cum știți, el este membru PSD, dar de-a lungul carierei sale politice a trecut și pe la PRM, și pe la PD. De această dată, Nădrag nu se lasă și își mai dorește să câștige un nou mandat. Potrivit aceluiași sondaj de opinie, șansele lui sunt cam de 32%, dar se află în scădere în ultima perioadă.

Iar femeia este …

calmelia serban…Camelia Șerban. Este o persoană foarte cunoscută în localitate, dar fiind faptul că are 47 de ani și este profesor. A fost chiar director al școlii generale nr.1, iar acum continuă să predea elevilor. Este o persoană foarte energică, dat fiind faptul că își crește singură cei doi copii (unul student, iar cel mic elev la școala gimnazială), după ce și-a pierdut soțul. Potrivit lui Ionel Chiriță, care se declară un susținător al lui Șerban, deoarece este un candidat pe care l-a așteptat multă vreme, ca și profil uman, ea gestionează și o librărie. “A condus timp de cinci ani o instituție foarte importantă și gestionează și o librărie. Cred că ar putea aduce un profil Hârșovei deoarece este un om corect și cinstit. Și cred că are șanse mari, pentru că în doar șase zile a adunat mai multe semnături decât reprezentantul PNL și cel al PSD”.

Reamintim că Șerban nu a participat la sondajele de opinie ca și candidat, deoarece și-a depus candidatura după ce începuse deja perioada de depunere a documentelor. În Hârșova sunt 10.400 de locuitori și 9.000 de persoane au drept de vot. Dacă facem un calcul al numărului de copii, ni se pare cam mare numărul de alegători dar…. Asta este!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

PSD contraatacă pe tema pensiilor speciale. Ciolacu propune o monedă de schimb: Banii să meargă la dublarea alocațiilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Principalele partide se întrec în renunțarea la pensii speciale. După ce parlamentarii USR și-au dat demisiile pentru a nu primi pensii speciale, cei de la PSD vin și contraatacă. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, i-a făcut populiști pe cei de la USR pentru că demisiile lor ar urma să intre în vigoare începând cu data de 18 decembrie, adică cu două zile înainte de expirarea mandatelor. Mai mult de cât atât, Simons a afirmat că ar fi mai bine ca Guvernul Orban să vină astăzi cu o Ordonanță de Urgență prin care pensiile speciale să fie eliminate. Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că va convoca de îndată birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului penru eliminarea pensiilor speciale, cu condiţia ca banii să fie utilizaţi pentru dublarea alocaţiilor. Liderul PSD adaugă că asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze activitatea Senatului.

„Voi convoca de îndată Birourile Permanente Reunite pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, cu condiţia ca aceşti bani să fie folosiţi pentru DUBLAREA ALOCAŢIILOR! Asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze urgent activitatea Senatului. Până atunci, tot ce fac se numeşte minciună şi populism ieftin!”, a scris Marce Ciolacu marţi pe Facebook.

Nici liberalii nu se lasă mai prejos. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că a solicitat dezbaterea în regim de urgență a inițiativei legislative care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liberalii exclud scenariul care prevede tăierea salariilor bugetarilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, reacționează după ce economistului-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că un scenariu pentru economii la buget poate fi tăierea salariilor bugetarilor.

„Eu nu cred în declaraţia, aşa, nevinovată a domnului Lazea. Din ce ştiu eu, domnul Lazea este un discipol al lui Florin Georgescu (prim viceguvernator al BNR n.r). Să te trezeşti în mijlocul campaniei electorale să spui, chiar dacă şi-a asumat-o dânsul aşa, pe persoană fizică, nu punctul de vedere al Băncii Naţionale, că vrei să tai salariile mie mi se pare că este un sprijin personal al domnului Lazea pentru o posibilă discuţie, pentru o temă care după mine este o temă falsă. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric scenariul creşterii taxelor. Am spus foarte clar în programul de guvernare: taxele nu vor creşte, nu vom tăia salariile bugetarilor”, a explicat Virgil Popescu, luni seara, la Realitatea Plus.

El a subliniat că, potrivit datelor statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% faţă de cel din septembrie 2019 şi a reiterat că se poate vorbi despre o îngheţare a salariilor demnitarilor, care oricum sunt prea mari.

“Dar să vorbim despre îngheţarea salariilor bugetarilor, a oamenilor este exclus…sau tăierea”, a spus ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat joi că se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu în sectorul bugetar să fie mai mare decât în mediul privat. El a venit cu un exemplu de soluție, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

USR-iștii au făcut coadă în Parlament pentru a-și da demisiile. Au renunțat la pensiile speciale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Parlamentarii USR au făcut coadă azi la Parlament pentru a-și depune demisiile din funcții, pentru a nu beneficia de pensiile speciale. Printre cei care și-au depus demisia se numără și deputatul de Constanța al USR Stelian Ion, care a declarat că deputații și senatorii nu au nevoie de pensii speciale și nu de aceea sunt ei în Parlament.

„Suntem în Parlament pentru a reprezenta oamenii, nu pentru beneficii“, a declarat Stelian Ion.

Deși demisia va intra în vigoare în 18 decembrie, așa cum a anunțat Cosette Chichirău, astăzi, la Parlament, prin gestul lor, parlamentarii USR vor pierde dreptul de a mai primi pensia specială aferentă tuturor parlamentarilor. Parlamentarii trebuie să execute un mandat integral pentru a se califica pe viață la pensia specială, iar senatorii și deputații USR vor avea un mandat fără câteva zile.

„Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar”, conform Statutului deputaţilor şi senatorilor, art. 48 indice 1 alin 4.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: