Connect with us

Politica

Cristea a abuzat de încrederea Arhiepiscopiei Tomisului, ca să facă un aranjament imobiliar cu Stancă

Maria Ionescu

Publicat

la

În anul 1921, Regina Mamă Elena, mama Regelui Mihai a donat bisericii, Sfântului Sinod mai exact, un teren la Costineşti pentru a se construi o mănăstire.

manastirea costinestiÎn anul 1929 au început lucrările, iar punerea pietrei de temelie a constituit un eveniment deosebit, la care au participat Regina Mamă Elena (soţia lui Carol al II-lea şi mama regelui Mihai), prim-ministrul Nicolae Iorga şi Preasfinţitul Gherontie al Constanţei. Tocmai prezenţa Reginei Mamă şi faptul că din iniţiativa Casei Regale pe această suprafaţă de teren urma să fie ridicată o mănăstire, au determinat oficialităţile să o denumească “Sfânta Elena de la Mare”. Nu era o construcţie prea mare şi nu a avut o viaţă îndelungată. În anul 1950 a fost desfiinţată, iar clădirile existente (o casă din chirpici şi una din piatră) au fost demolate. Doar paraclisul a fost recuperat şi dus la un schit din Techirghiol. Mănăstirea a fost teoretic reînfiinţată în anul 1990, dar locul a fost sfinţit de-abia în 1996 de către Arhiepiscopul Tomisului, Lucian Florea. În anul 1998, a fost târnosită biserica mănăstirii, care avea să fie dată în folosinţă câţiva ani mai târziu. Totodată, au fost ridicate chiliile monahale. La ora actuală, mănăstirea o are ca stareţă pe Cipriana Negoescu, care conduce şase măicuţe. Locul este de-a dreptul minunat şi reprezintă un punct de atracţie pentru turiştii care vin an de an, în număr mare, la Costineşti. Aşezământul se întinde pe o suprafaţă de 5 ha de teren, aproape de malul mării.

 Staţia de epurare s-a transformat în … venituri ale Primăriei

traian cristeaÎn anul 2008, Mănăstirea prinsese contur, însă avea o mare problemă: nu era branşată la reţeaua de canalizare. Mimând preocuparea pentru această problemă vitală, primarul din Costineşti, Traian Cristea, a propus Arhiepiscopiei Tomisului, ca for tutelar al mănăstirii, o soluţie juridică în aparenţă de bun simţ. Acesta a cerut Arhiepiscopiei să cedeze o suprafaţă (liberă de construcţii) de 8.000 de metri pătraţi din terenul complexului monahal, undeva în apropierea mării, în vederea construirii unei staţii de epurare. La schimb, Primăria Costineştiului oferea o suprafaţă similară, undeva în „pântecul” câmpului. Propunerea în cauză s-a materializat printr-un act notarial, în care se menţiona angajamentul ferm al Primăriei de a utiliza suprafaţa primită de la Arhiepiscopia Tomisului exclusiv în interesul comunităţii.

ips teodosieDupă un timp, Primăria a branşat Mănăstirea la reţeaua de canalizare, însă ideea construirii staţiei de epurare a fost abandonată. Nici nu se putea altfel, de vreme ce Uniunea Europeană finanţa un proiect gigantic de acest tip la Eforie Sud, pentru epurarea apelor uzate, de la Agigea, până la Costineşti. Proiectul se afla în derulare încă din anul 2007, astfel încât propunerea lui Cristea de a construi o nouă staţie ne apare acum mai degrabă ca un abuz de încredere, al cărui singur scop a fost acela de a prelua în patrimoniul localităţii, pe care-l gestiona ca primar, suprafaţa de 8.000 mp din apropierea mării.

După abandonarea planului referitor la staţia de epurare, ar fi fost onest ca Traian Cristea să returneze terenul către mănăstire. Însă primarul localităţii s-a socotit că ar fi mai util să-l vândă unui bun prieten.

Pe repede, înainte

petre stancaCu siguranţă, totul fusese pus la cale de ceva vreme. Adică, primăria Costineşti ştia ce are de făcut pentru ca lucrurile să iasă bine. Concret, în data de 07.07.2008 a fost autentificat contractul de schimb încheiat între Arhiepiscopia Tomisului şi Primăria Costineşti. Potrivit acestuia, cei 8.000 mp de lângă mănăstire erau transferaţi Primăriei. O lună mai târziu, pe data de 20.08.2008, între Primăria Costineşti, pe de o parte, şi persoanele fizice Petre Stancă şi Mihaela Stancă, pe de altă parte, se încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru acest teren. Tranzacţia a stârnit indignarea Arhiepiscopiei Tomisului, care a iniţiat un proces la Tribunalul Constanţa, cerând anularea actului de vânzare, a actului de schimb anterior, precum şi repunerea părţilor în situaţia anterioară. Cererea legitimă a Arhiepiscopiei a fost încuviinţată de instanţele de judecată. Ulterior, cele două peroane fizice, mizând pe calitatea lor de cumpărători de bună-credinţă, au chemat în judecată Primăria Costineştiului, cerând daune consistente. Procesul se judecă şi în momentul de faţă la Tribunalul Constanţa.

Trecut măreț, viitor …. greu de anticipat

Traian Cristea şi cumpărătorul Petre Stancă, cel care va fi, cel mai probabil, despăgubit din banii Primăriei Costineşti, se cunoşteau încă din perioada comunistă. Cristea era director al Asociaţiei Economice Intercooperatiste Costineşti, o formă de asociere a fostelor CAP-uri din zonă, constituită prin contribuţiile financiare şi în natură ale acestora, în anul 1974. Despre Petre Stancă ce putem spune? El conducea Tabăra de la Costineşti înainte de 1989. Ulterior evenimentelor din 1989, Stancă a devenit un prosper om de afaceri. Prin anii 90 a cumpărat o parte din fosta gospodărie de partid de la Sibioara şi şi-a extins afacerile în domeniul hotelier.  Din punct de vedere politic, a urcat pe scara PSD Constanţa până la nivelul de preşedinte al organizaţiei, funcţie pe care i-a cedat-o lui Radu Mazăre, în anul 2004, când s-a retras în postul secundar, de preşedinte executiv. Tot în 2004, Traian Cristea a fost candidatul PSD pentru Primăria Costineşti. Cum cota lui de popularitate era foarte scăzută, acesta a pierdut alegerile locale. Însă partidul i-a sărit în sprijin, obţinând, evident în folosul lui, repetarea alegerilor locale.

Aşadar, trecutul celor doi a fost comun din multe puncte de vedere, iar prezentul ne arată că merg fără ezitare în faţa instenţelor de judecată. Să vedem cine va avea câştig de cauză.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Sunt sau nu eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor? Banii sunt prinși în continuare în buget

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În tot scandalul din Parlament legat de propunerea PSD privind majorarea alocațiilor copiilor, social democrații au solicitat, astăzi, introducerea unui amendament în proiectul de buget, pe tehnică legislativă, ca banii din pensiile speciale ale parlamentarilor, rămaşi cuprinşi în proiect, să fie transferaţi Ministerului Muncii pentru acordarea unor vouchere pentru copii nou-născuţi. El a cerut, în acest sens, retrimiterea la comisii a raportului, solicitare respinsă de reprezentanţii PNL.

„În buget avem trecute aproape 50 milioane de lei pe pensiile speciale ale parlamentarilor. Vă solicităm acceptarea unui amendament pe tehnică legislativă – să transferăm aceşti bani la Ministerul Muncii, să dăm la copii vouchere de 2.000 lei, pentru fiecare copil nou-născut, din banii de pensii speciale ale parlamentarilor. Dacă nu, să retrimitem raportul la comisii pentru a se face această modificare”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

În replică, majoritatea parlamentară a respins propunerea din motive procedurale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a replicat că PSD nu are dreptul să ceară retrimiterea la comisie şi a trecut la dezbaterea şi votul pe articolele proiectului de buget.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Soluția lui Florin Roman pentru creșterea alocațiilor: Confiscarea averilor PSD-iștilor condamnați

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul PNL Florin Roman a venit, astăzi, la dezbaterea legii bugetului, cu o soluție pentru creșterea alocațiilor pentru copii. El a spus că acestea alocații ar putea crește dacă s-ar confisca averile social-democraților condamnați.

„PSD-istilor, unde ati fost voi in ultimii ani? Nu cumva dvs ati guvernat Romania?  Voi ne dati noua lectii? Va spun un lucru care o sa va doara. Singurul politician roman condamnat de o instanta romaneasca pentru ca a furat bani de la copii este seful dvs, Liviu Dragnea, care acum se odihneste in puscarie pentru ca a furat bani de la copii”, a zis Florin Roman.

„Un singur amendament ar fi trebuit sa rezolve problema banilor pentru alocatii, confiscarea extinsa a averilor liderilor PSD condamnati. Am fi avut bani pentru copilasii Romaniei”, a adăugat deputatul PNL.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Circ în Parlament! Aleșii PSD au împărțit păpuși în plen

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

A fost iarăși circ în Parlament. Aleșii PSD au împărțit păpuși în urmă cu câteva momente în semn de protest față de refuzul Guvernului de a crește alocațiile copiilor. Parlamentarii PSD au scandat „alocații“ în timpul discursului premierului Florin Cîțu. În replică, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților le-a transmis PSD-iștilor că „păpușile sunt probabil păpușile pe care le-ați manipulat“.

„Probabil, păpușile pe care le-ați adus sunt păpușile pe care le-ați manipulat de 30 de ani în administrație și guvernare. Românii au capacitatea de a judeca și nu vă mai țineți de astfel de comportamente lipsite complet de civilizație și bun simț. (…) Domnule Popa, vă rog frumos să părăsiți tribuna, vorbește primul ministru! Domnilor de la PSD, vă rog să vă comportanți civilizat! Lăsați circul!“, a afirmat Cîțu.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: