Connect with us

Administratie

Cât de aproape este rețeaua de gaze naturale de Poarta Albă?

Published

on

Alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor casnici reprezintă un progres uriaș pentru multe comunități rurale. Renunțarea la buteliile de aragaz, lemne, cărbuni, încălzirea parțială a locuinței, sobe înseamnă creșterea substanțială a confortului. Dar aducerea rețelei de alimentare cu gaze naturale se dovedește, de cele mai multe ori, mult prea costisitoare pentru bugetele mici ale unităților administrativ-teritoriale care trăiesc din agricultură, de cele mai multe ori.

La nivel național sunt multe cereri, marea majoritate încercând să realizeze rețeaua de alimentare cu fonduri europene.

La Poarta Albă se vorbește de mult timp de rețeaua de gaze naturale: proiectul este făcut și depus spre finanțare.

„În MySMISS (aplicația Ministerului Fondurilor Europene prin care potenţialii beneficiari din Romania pot solicita banii europeni pentru toate programele operaţionale-n.red.) se văd proiectele pentru care s-a finalizat evaluarea și acum urmează să treacă și la celelalte. Noi suntem pe poziția 511 iar proiectele care au fost evaluate și puse în ordine la finanțare sunt până la 502. Deci mai avem doar opt proiecte, noi am fi al nouălea proiect. Cu siguranță, uitându-mă la suma rămasă de alocat vom prinde finanțarea pentru rețeaua de gaze pentru Poarta Albă pentru că proiectul nostru este peste 80 de puncte iar proiectele sub 80 de puncte sunt date jos, deci nu sunt trecute la finanțare. Noi avem în jur de 86 de puncte”, ne-a spus Vasile Delicoti, primarul comunei.

Valoarea proiectului este de 9 milioane de euro iar implementarea lui va rezolva problema comunei care este în continuă creștere demografică și expansiune.

Introducerea rețelei de gaze va rezolva atât problema confortului oamenilor dar mai ales problema poluării.

Rețeaua de gaze va avea o lungime de 54 de km, stația de măsurare și reglare a presiunii urmând a fi amplasată în zona gării. Lucrarea ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2023 dacă proiectul va primi banii necesari dar și dacă va avea baftă la constructori serioși.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!