Connect with us

Administratie

Cât de capabil e Făgădău! Fonduri europene de numai 1,5 milioane de euro în 2019

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Proiectul de buget lansat astăzi în dezbatere publică de Primăria Municipiului Constanța arată cât de capabil este primarul Decebal Făgădău, în special la atragerea fondurilor europene.  Potrivit documentului postat pe site-ul oficial, municipalitate va realiza venituri totale, în 2019, de 613.477.000 de lei, ceea ce înseamnă 130,5 milioane de euro. Din această sumă, veniturile proprii, ce se vor încasa de la cetățeni din taxe, impozite, amenzi etc, vor fi de 539.454.000 de lei ceea ce înseamnă 114 milioane de euro. Diferența de peste 16 milioane de euro provine din alte surse, respectiv diverse cote și subvenții repartizate de la bugetul de stat, dar și din fonduri europene, aferente unor finanțări de proiecte câștigate de municipalitate. Vorbim aici de 7.181.000 de lei, bani europeni care vor intra în bugetul Municipiului Constanța în anul 2019. Adică 1.527.872 de euro.

Suma este caraghios de mică în raport cu ceea ce se întâmplă în alte două municipii de mărimea Constanței. Ne referim aici la Cluj-Napoca, respectiv la Iași. Comparația cu aceste localități este parcă desprinsă exact din dictonul latin: un izvor de nefericire. Ei bine, potrivit proiectului de buget publicat, Clujul va avea în 2019 venituri totale de 1.112.443.397 de lei, ceea ce înseamnă 236,7 milioane de euro. Vorbim de venituri aproape duble. Din capul locului, trebuie să spunem că municipiul Cluj realizează venituri proprii de 150 de milioane de euro, însă ajunge la venituri totale de 236 ,7 milioane de euro datorită cotelor și subvențiilor de la bugetul de stat, dar mai ales datorită sumelor atrase de la Uniunea Europeană, în cadrul unor proiecte câștigate. De la UE, localitatea păstorită de fostul premier Emil Boc va primi 269.650.846 de lei, ceea ce înseamnă 57.372.520 de euro. Repetăm, comparația de față chiar este  izvor de nefericire: Boc aduce la Cluj 57 de milioane de euro din fonduri europene, în vreme ce Făgădău aduce doar 1,5 milioane de euro. Cam cât o comună mai răsărită!

Și Iașiul este cu mult în fața Constanței la acești indicatori pe care îi comparăm în textul de față. Orașul moldav va avea, potrivit proiectului publicat, venituri totale de 687.235.210 de lei, ceea ce înseamnă 146,2 milioane de euro. Însă, atenție, Iașiul are venituri proprii mai mici decât Constanța, fiind mai puțin dezvoltat din punct de vedere industrial și comercial. Vorbim aici de 468.325.000 de lei, ceea ce înseamnă 99,6 milioane de euro. Reamintim că municipiul Constanța are venituri proprii de 114 milioane de euro. Deși are o zestre mai săracă decât Constanța, Iașiul reușește totuși să ne dea clasă, mai ales prin fondurile atrase. Vorbim aici în principal de 134.509.820 de lei care vor intra în bugetul orașului moldav de la Uniunea Europeană, pentru finanțarea unor proiecte, ceea ce înseamnă 28,6 milioane de euro.

Deși cifrele îl dau de gol că ar fi mai potrivit să conducă o comună, Decebal Făgădău încearcă de ceva timp o manipulare ieftină, aruncând în spațiul public tot felul de proiecte pe care le are în cap, dar pentru care, iată, nu încasează de la Uniunea Europeană decât 1,5 milioane de euro.

Vedeți aici proiectul de buget de la Cluj

Vedeți aici proiectul de buget de la Iași

Vedeți aici proiectul de buget de la Constanța

Comments

comments

Administratie

Constanța. Continuă lucrările de dezafectare a stâlpilor

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

În diferite zone din municipiul Constanța continuă lucrările de dezafectare a stâlpilor care în prealabil au fost goliți de cablurile aeriene introduse în suteran ale operatorilor de comunicații.

Reprezentanţii SC Confort Urban, societatea Consiliului Local al municipiului Constanța și administrator al drumului public, au tăiat stâlpii din beton de la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazu, după ce au montat semafoarele pe stâlpi noi, moderni. Lucrările s-au derulat în timpul nopții pentru a nu îngreuna traficul rutier.

Amintim că la nivelul municipiului Constanța continuă o campanie amplă de introducere în suteran a rețelelor de comunicații pe marile bulevarde. Lucrările vor fi anunțate în timp util pentru ca locuitorii din zonele vizate să știe să nu parcheze autoturismele pe tronsoanele pe care se efectuează lucrări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Condiții îmbunătățite la locurile de joacă din oraș

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța continuă campania de îmbunătățire a aspectului spațiului public urban aferent locurilor de joacă. Echipele SC Confort Urban SRL au demarat lucrările edilitare la spațiul recreativ de pe strada Năvodului din cartierul Palazu Mare.

Este amenajat spațiul care împrejmuiește spațiul destinat celor mici prin construirea de alei pietonale și amplasarea de borduri care vor delimita zona destinată circulației pietonilor.

După finalizarea etapei de pregătire a terenului, vor fi montate pavele.

Paralel, continuă intervențiile pe aleea Dealului din cartierul Tomis Nord. Lucrări similare au avut loc pe strada Dispensarului și pe strada Adamclisi.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța face angajări. Vezi dacă te încadrezi în cerințe

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria municipiului Constanţa organizează concurs la sediul din bd. Tomis, nr. 51, pentru ocuparea unui post contractual de execuție vacant de referent gradul debutant cu normă întreagă, pe durată nedeterminată din cadrul Compartimentului pentru Societatea Civilă și Minorități, Direcția Organizare Evenimente Culturale, Sportive și Sociale, astfel:

Condiții generale: să îndeplinească condițiile generale de ocupare a unui post contractual vacant prevăzute de art.3 din anexa la Hotarârea Guvernului nr.286/2011, cu modificările și completările ulterioare;

Condiții specifice:

– studii medii liceale;

– postul nu necesită vechime în muncă.

Concursul constă în proba scrisă ce se va desfășura la data de 20.03.2020, ora 10:00, iar interviul candidaţilor admişi la data de 24.03.2020, ora 14:00.

Bibliografia şi actele necesare înscrierii la concurs sunt afişate la sediul instituţiei. Dosarele de concurs se depun în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării anunțului. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel.: 0241/ 488.137.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: