Connect with us

Administratie

Cât de deteriorată este clădirea Colegiului „Mircea cel Bătrân“: „Țigla de pe acoperiș se desprinde și este un pericol pentru trecătorii din zonă“

Published

on

colegiu mircea

Clădirea care găzduiește Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, una dintre instituțiile de elită din țară, nu va mai fi reabilitată. Cel puțin deocamdată. Asta pentru că administrația Chițac a pierdut finanțarea de 20 de milioane de lei pentru creșterea eficienței energetice a imobilului Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, banii fiind din fonduri europene. Viceprimarul din partea USR, Florin Cocargeanu, prezintă ceea ce Primăria nu arată publicului atunci când motivele pentru a pierdut fondurile europene. Cocargeanu spune că acoperișul de la „Mircea“ este extrem de deteriorat, iar țigla pur și simplu se desprinde de pe acesta, devenind chiar un pericol, atât pentru elevi sau profesori, cât și pentru trecătorii din zonă.

Iată comentariul complet al viceprimarului USR:

„Așa cum ne-a obișnuit deja, primarul Vergil Chițac fuge de responsabilitate și găsește scuze și pentru pierderea fondurilor europene destinate reabilitării Colegiului „Mircea cel Bătrân“.

În 2018, fosta administrație vota și cheltuia banii necesari pentru DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție), precum și indicatorii tehnico economici. Cu toate acestea, vreme de 5 ani nu s-a făcut nimic concret, iar copiii au fost nevoiți să înghețe în sălile de clasă, într-o clădire aflată într-un stadiu avansat de deteriorare, ce necesită reparații urgente la sistemul de termoficare și acoperiș. Scuza folosită a fost că s-a aplicat pentru obținerea de fonduri europene.

Așadar, după 5 ani de cârpeli și obținere de documentații și licitații, când singura speranță era dată de accesarea acelor fonduri și mai era nevoie doar de un aviz, a venit Veril Chițac și a pierdut finanțarea! 19,3 milioane de lei – aceasta este suma ce ar fi trebuit să ajungă la Constanța pentru reabilitarea uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din județ.  

Ceea ce nu o să vedeți postat pe pagina de Facebook a Primăriei, acolo unde primarului îi place să apară arătând cu degetul pe niște bucăți de hârtie, este că acoperișul de la „Mircea“ este extrem de deteriorat, iar țigla pur și simplu se desprinde de pe acesta, devenind chiar un pericol, atât pentru elevi sau profesori, cât și pentru trecătorii din zonă.

Cu foarte puțin timp înainte ca primarul Chițac să-mi ridice atribuțiile, am fost la colegiu și am transmis conducerii să solicite urgent bani de la Primărie pentru reabilitarea sistemului de termoficare și pentru reabilitarea, măcar a unei jumătăți din acoperiș. Pur și simplu am considerat că nu putem aștepta alți 5 ani după fonduri europene, în timp ce copiii învață în frig și cu pericolul real generat de acoperiș. Trebuia acționat cât mai rapid, însă primarul a avut ca prioritate îndatorarea orașului, satisfacerea ambițiilor și tovărășiilor politice.

Pierderea finanțării s-a produs în luna februarie, iar subiectul a fost relatat atunci în presa locală. Cu toate acestea, abia acum, după pierderea finanțării pentru reabilitarea Zonei Peninsulare, Vergil Chițac a catadicsit să arunce în spațiul pulbic o explicație jenantă, în care a încercat să mascheze incompetența de care a dat dovadă în cazul „Mircea“. Mai mult, ne transmite că va fi efectuat un nou DALI. Adică primul a fost făcut degeaba, iar banii publici au fost aruncați pe fereastră.“

Citește și:

De ce a pierdut Primăria banii pentru reabilitarea Colegiului „Mircea cel Bătrân”. Vezi justificările lui Chițac

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta