Connect with us

Administratie

Câți bani primește județul Constanța în 2020 de la bugetul de stat. Ce fonduri au fost alocate pentru infrastructura de drumuri

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, zilele trecute, Legea bugetului de stat pentru anul 2020 și Legea asigurărilor sociale de stat pentru acest an. Cele două documente au fost publicate, luni, 7 ianuarie, în Monitorul Oficial al României.

Conform documetelor care pot fi studiate în Monitorul Oficial, din sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelului judeţului Constanţa pentru 2020, fondurile de la buget au fost repartizate după cum urmează: trim.I – 129.480 mii lei, trim.II – 175.995 mii lei, trim.III – 177.310 mii lei şi trim. IV – 178.566 mii lei. De asemenea, pentru finanţarea învăţământului au fost trimise către județul Constanța următoarele sume: trim. I – 44.713 mii lei, trim.II – 44.981 mii lei, trim.III – 46.442 mii lei şi trim.IV – 47.442 mii lei.

Totodată, în ceea ce privește bugetul destinat asistenţilor personali şi persoanelor cu handicap la nivelul judeţului Constanţa va fi repartizat după cum urmează: trim.I – 77.980 mii lei, trim.II – 123.170 lei, trim. III – 123.170 mii lei şi trim.IV – 123.170 mii lei.

Finanţarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor în judeţul Constanţa pentru anul în curs este de 1.509 mii lei pentru fiecare din cele patru trimestre, iar căminele pentru persoane vârstnice vor primi în fiecare trimestru din acest an suma de 942 mii lei. Mai mult, la capitolul asigurarea stimulentelor educaţionale pentru copiii din familiile defavorizate, județului Constanța i-a fost alocată suma de 853 mii lei în fiecare trimestru, iar pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale suma de 2.513 mii lei pentru fiecare dintre cele patru trimestre ale anului în curs.

Important de reținut este și faptul că, prin adoptarea legii bugetului de stat, judeţul Constanţa primeşte 16.066 mii lei din TVA, bani direcționați la capitolul finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pentru 2020 şi 168.152 mii lei din TVA pentru echilibrarea bugetelor pe 2020.

Învăţământul particular şi cel confesional primesc finanţare tot din sumele defalcate din TVA, valoare fiind de 15.801 mii lei pentru fiecare trimestru al anului. De asemenea, a fost stabilit şi numărul de posturi finanţate pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult pentru anul în curs, la acest capitol judeţului Constanţa urmând să aibă 306 posturi bugetate.

Amintim că Legea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat au fost adoptate, pe 23 decembrie 2019, prin angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului. În acest caz, Curtea Constituţională a fost sesizată cu cererile de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională dintre Guvern şi Parlament cu privire atât la Legea bugetului de stat pe anul 2020, cât şi cu privire la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, formulate de preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

Urmare a sesizării, CCR a dat termen data de 10 ianuarie a.c. pentru transmiterea punctelor de vedere de la Guvern şi Parlament privind existenţa unui conflict juridic pe tema celor două acte normative.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!