Connect with us

Administratie

Câți bani primește județul Constanța în 2020 de la bugetul de stat. Ce fonduri au fost alocate pentru infrastructura de drumuri

Publicat

la

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, zilele trecute, Legea bugetului de stat pentru anul 2020 și Legea asigurărilor sociale de stat pentru acest an. Cele două documente au fost publicate, luni, 7 ianuarie, în Monitorul Oficial al României.

Conform documetelor care pot fi studiate în Monitorul Oficial, din sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelului judeţului Constanţa pentru 2020, fondurile de la buget au fost repartizate după cum urmează: trim.I – 129.480 mii lei, trim.II – 175.995 mii lei, trim.III – 177.310 mii lei şi trim. IV – 178.566 mii lei. De asemenea, pentru finanţarea învăţământului au fost trimise către județul Constanța următoarele sume: trim. I – 44.713 mii lei, trim.II – 44.981 mii lei, trim.III – 46.442 mii lei şi trim.IV – 47.442 mii lei.

Totodată, în ceea ce privește bugetul destinat asistenţilor personali şi persoanelor cu handicap la nivelul judeţului Constanţa va fi repartizat după cum urmează: trim.I – 77.980 mii lei, trim.II – 123.170 lei, trim. III – 123.170 mii lei şi trim.IV – 123.170 mii lei.

Finanţarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor în judeţul Constanţa pentru anul în curs este de 1.509 mii lei pentru fiecare din cele patru trimestre, iar căminele pentru persoane vârstnice vor primi în fiecare trimestru din acest an suma de 942 mii lei. Mai mult, la capitolul asigurarea stimulentelor educaţionale pentru copiii din familiile defavorizate, județului Constanța i-a fost alocată suma de 853 mii lei în fiecare trimestru, iar pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale suma de 2.513 mii lei pentru fiecare dintre cele patru trimestre ale anului în curs.

Important de reținut este și faptul că, prin adoptarea legii bugetului de stat, judeţul Constanţa primeşte 16.066 mii lei din TVA, bani direcționați la capitolul finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pentru 2020 şi 168.152 mii lei din TVA pentru echilibrarea bugetelor pe 2020.

Învăţământul particular şi cel confesional primesc finanţare tot din sumele defalcate din TVA, valoare fiind de 15.801 mii lei pentru fiecare trimestru al anului. De asemenea, a fost stabilit şi numărul de posturi finanţate pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult pentru anul în curs, la acest capitol judeţului Constanţa urmând să aibă 306 posturi bugetate.

Amintim că Legea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat au fost adoptate, pe 23 decembrie 2019, prin angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului. În acest caz, Curtea Constituţională a fost sesizată cu cererile de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională dintre Guvern şi Parlament cu privire atât la Legea bugetului de stat pe anul 2020, cât şi cu privire la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, formulate de preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

Urmare a sesizării, CCR a dat termen data de 10 ianuarie a.c. pentru transmiterea punctelor de vedere de la Guvern şi Parlament privind existenţa unui conflict juridic pe tema celor două acte normative.

 

Comments

comments

Administratie

Costin Răsăuțeanu: „Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat“

Publicat

la data de

Scris de

Cu toate că au fost retrase de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Constanța, aprobarea proiectelor ce vizează majorarea gigacaloriei pare să fie inevitabilă. În fața unui sezon rece care se anunță a fi greu din cauza majorărilor la energie, liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu, spune că șocul financiar pentru populație va fi uriaș. De aceea, spune social-democratul, stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

„Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat atunci când vine vorba de interesul constănțenilor. Prețurile la energie trebuie să fie plafonate, nu majorate. Aceasta este prioritatea PSD. Este inadmisibil ca în această perioadă în care prețurile la energie au luat-o razna, să propui majorări de prețuri la Gigacalorie. Constănțenii nu trebuie sa plătească efectele proastei guvernări de dreapta!

E important să gândim împreună soluții de sprijin real în astfel de momente critice. Într-adevăr, Constanța  are nevoie de un sistem modernizat de termoficare. Am început acest proces din 2019.  Însă, nu trebuie să acceptam ideea că incompetența sau lipsa de soluții trebuie să fie pusă pe umerii constănțenilor. Exclus așa ceva! Din păcate, această majorare nu cred că se va opri aici. Stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

Asta arată că actuala administrație ne pregătește surpriza ca în lunile ianuarie, februarie, martie 2022 constănțenii să plătească o Gigacalorie mai mare decât cea de 325 de lei propusă astăzi. Vor condamna peste 50.000 de familii la o iarnă cruntă. Grupul PSD va vota împotriva majorării prețului gigacaloriei și se va opune oricărei propuneri de majorare nejustificate temeinic.“, a declarat Răsăuțeanu pentru Ordinea.ro.

În ședința CLM era  prevăzut un proiect de hotărâre prin care prețul local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL a fost dublat. Prețul gigacaloriei a fost majorat de la 598 de lei la 1.034,78 de lei. Primăria spune că „prețul creste influențat de costul materiei prime și al pierderilor.“. Noul tarif este în vigoare începând cu data de 01.09.2021. Tot în ședința de azi, a fost majorat și prețul gigacaloriei pe care îl suportă populația. Este vorba de o crește de la 250 la 325 de lei. Diferența de la 350 de lei la 1.034 va fi subvenționată de Primărie, adică tot din banii cetățenilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Noua societate de termoficare a Constanței, împrumutată de Consiliul Local cu peste 14 milioane de lei

Publicat

la data de

Scris de

Aleșii locali au votat, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local, acordarea unui împrumut în valoare de 14.380.000 de lei pentru societatea Termoficare SRL. Banii sunt acordați fără dobândă, iar rambursarea lor se va face în tranșe în termen de un an de la data acordării. În situația nerambursării în termenul stabilit se vor aplica majorări de întârziere, se arată în hotărârea Consiliului Local. În raportul de specialitate se arată că societatea Termoficare Constanța SRL este nou înființată și nu are încă încasări. Suma va fi utilizată pentru efectuarea unor cheltuieli de funcționare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Viceprimarul Costel Dumitrașcu, îndemn pentru locuitorii din Năvodari: ”Susțineți producătorii români”

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, viceprimarul Costel Dumitrașcu a adresat un îndemn locuitorilor din Năvodari. El le-a spus oamenilor să fie alături de producătorii români, dat fiind faptul că aceștia nu sunt sprijiniți de stat și duc o luptă dificilă cu lanțurile agro-alimentare.

Iată ce a postat viceprimarul Costel Dumitrașcu pe pagina sa de facebook:

”Susțineți producătorii români!

În perioada 17-19 septembrie, la inițiativa Asociației Oamenilor de Afaceri Constănțeni are loc la Năvodari Târgul de Toamnă al Producătorilor.

Producătorii români sunt într-o situație dificilă, nu sunt sprijiniți de stat și duc o luptă foarte grea cu lanțurile agro-alimentare. Vă invităm să cumpărați alimente proaspete, fără aditivi, conservanți și coloranți. Cumpărați de la producâtorii români, nu de la importatori.

Mâncați mai sănătos, susțineți producătorii români!”

Reamintim faptul că târgul de toamnă a fost deschis azi, la ora 10.00, și se desfășoară până duminică, 19 septembrie, pe platoul de lângă stadionul Flacăra.

Foto: Facebook Costel Dumitrașcu

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: