Connect with us

Societate

Caz real la ISU Constanța. Cum a fost salvat un bebeluș în vârstă de o lună

Maria Ionescu

Publicat

la

În urmă cu puțină vreme, pe pagina de Facebook a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ISU Constanța a fost postată o conversație care a avut loc în  cursul zilei de 10 februarie între părinții unui bebeluș în vârstă de o lună și operatortul de la serviciul 112.

Iată discuția integrală:

”- 112, ce urgență aveți?
– Veniți repede, nu mai respiră, are buzele vinete!!
Din detaliile din foaia de caz, văd: “copil 1 lună”
– Doamnă, ce s-a întâmplat?! Cu ce s-a înecat copilul? Ce face acum?
– Veniți, veniți, nu mai respiră!!! Veniți, cu lapte s-a înecat!

Un sentiment aiurea te cuprinde, “piele de găină”, starea în care ai vrea să te ridici de pe scaun să te duci să ajuți.
Într-o fracțiune de secundă realizezi ce se întâmplă și începi să îi explici, pe ințelesul apelantului ce are de făcut:
– Doamnă, puneți mâna sub copil, îl țineți întins pe mână, pe antebraț, cu fața în jos, paralel cu solul.
– Vă rooog, veniți repede!!!
– Doamnă, un echipaj SMURD a plecat deja spre dumneavoastră, vă rog mult să vă liniștiți să îl putem ajuta pe micuț, dacă eu vă țin la telefon nu înseamnă că ambulanța nu a plecat.
Faceți ce v-am spus!

Din fundal, o voce de bărbat, mult mai calmă:
– L-am pus!
– Perfect, bateți copilul pe spate, între omoplați, cu mișcare de-a lungul corpului, până spre ceafă. Nu foarte tare!

In fundal, (îți dai seama că telefonul a fost pus pe funcția “difuzor” deoarece îi auzi pe amândoi), se aude cum bărbatul face ce i-am spus.

După aproximativ 5-10 secunde aud un plânset de copil.

Vă amintiți de sentimentul descris mai devreme?
Eh, acum este opusul, te încearcă un nod în gât, evident, de fericire, dar te aduni și continui să îi întrebi cum se simte micuțul.
Panică pe mamă, continuă să apese, deși micuțul plângea cât îl țineau plămânii (lucru foarte bun!)
– Veniți, vă rog, veniți, plânge foarte tare!!
– Doamnă este un lucru foarte bun că plânge, pentru a putea plânge îi trebuie mult aer, lucru care ne dă de înțeles că el este ok la momentul actual. Repet: un echipaj este deja în drum spre dumneavoastră.

Te uiți pe monitorul în care vezi locația echipajului și vezi: “la caz”
– Doamnă, colegii mei au ajuns la dumneavoastră, mai departe se vor ocupa ei de cel mic. Vă mulțumesc că ați colaborat, vă doresc multă sănătate!
– Da, au ajuns acum, vă mulțumim foarte mult!
– Mulțumesc și eu, o seară bună!

Tot acest dialog a durat undeva la 2-3 minute, timp care pentru familie au însemnat ore, iar pentru noi, secunde!

Atunci când apelați 112, înțelegeți că dumneavoastră, îi puteți ajuta foarte mult pe cei pentru care cereți ajutor, atâta timp cât sunteți calmi și răspundeți la întrebările noastre, întrebări care pe dumneavoastră poate vă supără, poate vi se par absurde, dar pe noi ne ajută!

Acesta este un caz real și a avut loc pe data de 10 februarie, în dispeceratul ISU Constanța.”

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Ferma constănțeană care livrează legume la domiciliu în perioada de coronavirus

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Fermaverde.ro este un site de unde, în perioada stării de urgență, își poți cumpăra legume sănătoase și cultivate în mod responsabil.

Vânzările merg tot mai bine,  constănțenii sunt interesați să cumpere legume de pe internet și să le fie aduse acasa. Așa spune Claudiu Revei, administratorul “Fermaverde.ro”, pentru “Ordinea.ro”.

“Oamenii sunt interesați să cumpere legume de la noi. Sunt sănătoase, le livrăm direct la domiciliu și, cel mai important, noi suntem cei care le cultivăm, deci știm bine că ele contribuie la promovarea unui stil de viață sănătos. De la o zi la alta, vânzările cresc. Avem comenzi din Constanța și merg foarte bine”, a declarat Claudiu Revei pentru ziarul nostru.

Ferma este situată în comuna Agigea, în imediata apropiere a cunoscutului restaurant pescăresc “Pescăria lui Matei”.

Idei de la Cluj

O altă afacere online, promovată pe timp de pandemie, vine de la Cluj. Aici, producătorii au pus bazele unei platforme online numită “Made în Cluj” și, dacă ești mic producător și stai cu marfa pe stoc, atunci poți să te alături și s-o vinzi în mediul online. La Cluj, la doar trei zile de când platforma a fost activată, pe site se găsesc peste 800 de produse.

Ce spun producătorii, citiți într-un articol semnat de jurnaliștii de la mediafax.ro:

https://www.mediafax.ro/economic/cum-ar-putea-iesi-biruitori-din-criza-producatorii-locali-din-cluj-platforma-online-care-le-poate-salva-afacerile-19054511

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

În regim de urgenţă, Antibiotice Iaşi a reluat producţia de Paracetamol şi Novocalmin

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Astăzi, 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, Antibiotice Iași vine cu o veste bună – până la sfârșitul lunii aprilie va livra către farmaciile și spitalele din România, Paracetamol și Novocalmin® (metamizol sodic). Decizia de a relua producția pentru aceste medicamente a fost luată, pe lângă alte măsuri asumate de companie, pentru a  susține sistemul de sănătate românesc, greu încercat în această perioadă.

Antibiotice Iași a reluat fabricarea acestor produse în regim de urgență, în contextul în care atât Paracetamolul, cât și Metamizolul sodic (medicament care se eliberează pe bază de prescripție medicală, alternativă terapeutică pentru Paracetamol), au fost incluse în cele mai multe din ghidurile naționale de tratament în UE, ca primă opțiune la inițierea tratamentului febrei sau durerii provocate de infecția cu COVID 19.

”Suntem permanent vigilenți la nevoile pacienților și medicilor români și ne adaptăm planurile de producție pentru a răspunde prompt cererii de medicamente din piață. Antibiotice Iași dispune de resurse importante precum APP-uri (autorizații de punere pe piață), materii prime, know-how-ul de fabricație, pentru a fi capabilă în orice moment să producă și să livreze o întreagă gamă de medicamente pentru milioane de pacienți, inclusiv pentru tratamentul simptomatic COVID19. Astfel, decizia de a reintroduce Paracetamolul și Novocalminul® în fabricație a fost luată pentru că suntem și vom rămâne solidari față de sistemul medical românesc, față de toți pacienții români”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice Iași.

Paracetamolul fiind considerat o alegere eficientă pentru afecțiunile virale și bacteriene,  a dus la reducerea stocurilor din depozitele farmaceutice și din farmacii pentru produse ce conțin această substanță activă.

Atât Paracetamolul cât și Metamizolul sodic, fac parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de analgezice și antipiretice. Ele ameliorează durerea şi reduc temperatura corpului în caz de febră. Metamizolul sodic este recomandat pe bază de prescripție medicală atât în durere cât și încombaterea febrei, atunci când aceasta este refractară la alt tratament.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

România: 4.417 cazuri confirmate cu noul coronavirus, 460 de pacienți vindecați și 182 de morți

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.700 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 57 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Până astăzi, 7 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 4.417 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 460 au fost declarate vindecate și externate.

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate
1. Alba 50
2. Arad 161
3. Argeș 31
4. Bacău 47
5. Bihor 55
6. Bistrița-Năsăud 70
7. Botoșani 86
8. Brașov 156
9. Brăila 12
10. Buzău 13
11. Caraș-Severin 23
12. Călărași 33
13. Cluj 119
14. Constanța 119
15. Covasna 55
16. Dâmbovița 25
17. Dolj 29
18. Galați 133
19. Giurgiu 34
20. Gorj 7
21. Harghita 3
22. Hunedoara 158
23. Ialomița 72
24. Iași 92
25. Ilfov 99
26. Maramureș 43
27. Mehedinți 13
28. Mureș 92
29. Neamț 182
30. Olt 11
31. Prahova 36
32. Satu Mare 27
33. Sălaj 11
34. Sibiu 69
35. Suceava 1.322
36. Teleorman 31
37. Timiș 191
38. Tulcea 6
39. Vaslui 15
40. Vâlcea 9
41. Vrancea 79
42. Mun. București 598
                                       TOTAL 4.417

 

Totodată, până acum, 182 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj și Mehedinți, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 360 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 274 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 25.379 de persoane. Alte 91.369 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 43.578 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate  663 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 3.042 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 326 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Polițiștii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 6.757 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 16.497.175 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 631 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 400 în Italia, 193 în Spania, 15 în Franța, 8 în Germania, 6 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 29 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 7 în Franța, 6 în Marea Britanie, 6 în Spania și unul în Germania, au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 6 aprilie 2020, au fost raportate 582.554 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

 

ŢARA

 

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI

 

VINDECAŢI*

 

Italia 128948  (+4316)   15889  (+527)    22837     (+1022)
Spania 130759  (+6023)   12418  (+674)    40437     (+2357)
Franţa  70478   (+1873)    8078   (+518)    17429     (+1075)
Germania  95391   (+3677)    1434   (+92)    36081     (+7381)
Regatul Unit  47806   (+5903)    4934   (+621)       287        (+58)

 

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en)

 

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 6 APRILIE 2020

 

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI

 

VINDECAȚI*

 

 1 244 421 (+69769)  68 976 (+4576) 285064 (+21016)

*conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 5-6 aprilie 2020

Grupul de Comunicare Strategică

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: