Conecteaza-te cu noi

Actual

Cazinoul Constanța va fi inclus în programul Europa Nostra ”7 Most Endangered”

Published

on

Institutul Național al Patrimoniului, Primăria Constanța și Asociația ARCHÉ organizează, pe data de 9 iunie 2018, începând cu ora 10.00, la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța, conferința „Conservarea şi reactivarea patrimoniului construit”, eveniment corelat cu includerea Cazinoului din Constanţa în programul Europa Nostra „7 Most Endangered(7ME).

Reunind experți internaționali în domeniul conservării patrimoniului construit și finanțărilor europene, evenimentul va aduce în atenția publicului exemple de bune practici în care patrimoniul a redevenit o resursă identitară și economică pentru comunitate, precum Muzeul și atelierul lui Victor Horta din Bruxelles, Sinagoga din Subotica, precum și alte exemple din Olanda și România.

Conferința va aborda, în prima parte, tema Protejării patrimoniului construit Art Nouveau. Astfel, despre restaurarea casei și atelierului lui Victor Horta, punând accent pe impactul cercetărilor preliminare asupra planului general de conservare, va vorbi Barbara Van der Wee, arhitect specializat în conservarea, restaurarea și revitalizarea patrimoniului, profesor și director de programe al Centrului internațional pentru conservarea clădirilor și orașelor istorice „Raymond Lemaire” din cadrul KULeuven din Belgia.

De asemenea, reprezentantul Europa Nostra Serbia, arhitectul Viktorija Aladžić, va prezenta procesul de revitalizare a Sinagogii din Subotica din ultimii 40 de ani, culminând cu includerea clădirii în programul „7 Most Endangered”. Viktorija Aladžić este profesor asistent la Facultatea de Inginerie Civilă din Belgrad și director al Departamentului de Urbanism și Arhitectură. Peter Bond, inginer britanic și expert Europa Nostra, va dezbate problemele și dificultățile întâlnite de-a lungul timpului în programul „7 Most Endangered”. Acestea vor fi ilustrate prin două studii de caz – Mănăstirea Setubal și Bisericile de lemn din Transilvania și Oltenia. Prezentările vor fi urmate de o scurtă discuție, moderată de Irina Iamandescu, președinte ICOMOS România și director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului.

Advertisement

În partea a doua a conferinței va fi abordată tema Patrimoniului și dezvoltării durabile. Joep de Roo, fondatorul și directorul Eurodite, compania cu sedii în București și Haga activând în domeniul dezvoltării resurselor europene, va susține o prelegere despre viața siturilor urbane de patrimoniu, exemplificată cu cazuri olandeze de transformare și valorizare.

Ionuț Țața, fondator și CEO al companiei de consultanță și tehnologie Iceberg și președinte al Clusterului pentru Inovare și Tehnologie va vorbi despre bune practici și modele alternative pentru finanțarea și valorificarea patrimoniului cultural. Prezentările vor fi urmate de o scurtă discuție, moderată de Eugen Pănescu, membru al Consiliului European al Arhitecților.

Conferința se bucură de asemenea de participarea lui Mircea Diaconu, membru al Parlamentului European și unul dintre promotorii principali ai proiectului Anului European al Patrimoniului, sub egida căruia se află și prezentul eveniment.

Peter Bond și Barbara Van der Wee, alături de Ștefan Bâlici, sunt experții misiunii Europa Nostra dedicată Cazinoului din Constanța, monument inclus pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered) la nominalizarea Asociației ARCHÉ. Programul 7 Most Endangered, derulat de Europa Nostra, alături de Institutul Băncii Europene de Investiții, identifică situri istorice valoroase, dar vulnerabile, și contribuie la crearea strategiilor necesare salvării lor. Misiunea Europa Nostra, ce va avea loc în perioada 8-11 Iunie la București și Constanța are ca scop creionarea unui plan sustenabil de acțiune pentru conservarea și reactivarea Cazinoului din Constanța, în urma întâlnirilor de lucru cu autoritățile responsabile și comunitatea locală.

Conferința se va încheia cu un prânz de networking, participanții având ocazia de a participa după la tururile ghidate ale Cazinoului din Constanța și a viziona expoziția internațională „Waves of Art Nouveau”, eveniment sincron în cele 8 ţări ale proiectului european „Sustainable protection and promotion of Art Nouveau in the Danube Region”, care îşi propune să întărească protecţia, conservarea şi promovarea patrimoniului construit Art Nouveau în zonele urbane ale regiunii Dunării, proiect în care INP este partener de specialitate.

Advertisement

Conferinţa face parte din evenimentele organizate în weekend-ul 9 – 10 iunie de către Institutul Național al Patrimoniului cu prilejul Zilei Mondiale Art Nouveau în Constanţa, Târgu Mureş şi Timişoara, cu scopul de a crește gradul de cunoaștere și apreciere a patrimoniului Art Nouveau din Romania în rândul publicului larg.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions