Connect with us

Politica

Ce îi răspunde deputatul UDMR lui Claudiu Palaz

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin președintele Claudiu-Iorga Palaz, având în vedere gestul provocator și agresiv prin care un grup de extremiști unguri din ,,Mișcarea celor 64 de Comitate” din Ungaria, au acoperit Stema României de la Ambasada din Budapesta cu însemnul secuiesc, i-a transmis deputatului UDMR de Constan’a, Antaj Istvan Janos, o scrisoare deschisă prin care i-a cerut să se delimiteze public de “această acțiune ce exprimă dispreț față de însemnele României și să condamne fapta promovată de către aceștia”.

Claudiu Palaz (PMP) îi scrie deputatului Antal Istvan-Janos (UDMR): “Mandatul l-ați obținut în Dobrogea, nicidecum în așa-zisul Ținut Secuiesc”

În replică, parlamentarul UDMR a transmis, prin intermediul Ordinea.ro un drept la replică pentru președintele PMP Constanța, Claudiu Iorga Palaz. Redăm textul integral al dreptului la replică semnat de parlamentarul constănțean Antal Istvan Janos:

“Domnule Claudiu-Iorga PALAZ, președinte al Partidului Mișcarea Populară Constanța.
Mi-ar fi făcut plăcere să încep răspunsul la scrisoarea pe care mi-ați adresat-o cu sintagma “Stimate”, așa cum încep cu alte ocazii, dar tonul cu care mi-ați adresat acea scrisoare deschisă și unele afirmații din textul primit, m-au făcut să mă răzgândesc.
Precizez că sunt gata să condamn orice gest extremist indiferent din partea oricărei organizații extremiste, poate să fie atât “Mișcarea celor 64 de comitate”, “Noua dreaptă” sau alte astfel de organizații și sunt foarte sigur că și organizația politică din care fac parte gândește la fel.
Acțiunea pomenită a dăunat mult relațiilor interetnice, indiferent dacă a fost provocată sau nu de o altă afirmație iresponsabilă a premierului României referitor la cine și unde să fluture alături de drapelul secuiesc. Atât eu, cât și orice cetățean român, respectăm stema și însemnele țării.
Precizez public că îmi asum poziția comunității maghiare din România privind autonomia Ținutului Secuiesc. Consider că este o solicitare justificată și este o parte importantă din platforma – program a UDMR. Dacă acest obiectiv ar fi realizat, nimeni nu ar avea nimic de pierdut, țara ar avea numai de câștigat. O astfel de solicitare din partea unei însemnate părți din populația țării ar trebui măcar discutată și nu refuzată categoric. Politica este “arta dialogului” iar cine nu stăpânește această artă ar trebui să caute alta îndeletnicire și să plece din politică. Secuii sunt o comunitate care trăiește pe acele meleaguri de peste 1000 ani, și poate că acest fapt nu este pe placul multora, dar acolo s-au născut ei, la fel și multe generații de ascendenți ai lor. Secuii acolo au creat valori, și poate că nu le place multora, dar acolo vor mai trăi multe generațiii în viitor și totodată vor crea valori. Cred că este îndreptățită o așteptare minimă din partea lor ca această doleanță să fie măcar discutată. Noi nu ne considerăm cetățeni de rang
inferior. Din păcate, în toata țara, în media sunt articole ce provoacă artificial o atmosferă tensionată, în așa fel încât marea majoritate a celor revoltați, adică populația de rând, nu este suficient informată, și uneori nici măcar nu înțeleg ce înseamnă autonomia cerută în ținutul secuiesc și ce ar presupune aceasta.
Susțin în continuare tot ce am declarat la început de mandat. Nu trebuie sa precizez public “partea“ în care mă aflu în cea ce privește maghiarii și dobrogenii, deoarece nu reprezint și nu voi reprezenta niciun interes contradictoriu între cele două comunități. Da, am venit acum 8 ani în Dobrogea, iar dobrogenii, într-adevar m-au primit cu brațele deschise. Mă simt bine în Dobrogea și împreună cu soția mea ne-am făcut foarte mulți prieteni, dar acești prieteni care ne cunosc bine, nu ne scriu astfel de scrisori deschise. Eu, ANTAL Istvan Janos, condamn orice acțiune care ar face să sufere orice dobrogean, dar nu înțeleg pentru ce anume și cu ce drept mi se cere să fac această declarație. În plus, eu nu pot să semnez nimic în calitate de președinte UDMR Constanța, pentru simplul fapt că nu am această calitate. Domnule PALAZ, iată încă odată că nu v-ați informat suficient înainte de a face anumite afirmații.
Atât adresa biroului cât și numărul de telefon sunt publice, și se pot găsi pe site-ul Camerei Deputaților. În cazul în care nu ați reușit să le identificați, Cabinetul Parlamentar se află în Municipiul Mangalia, str. Brătianu nr. 2, cam.202, telefon: 0341 117 324. Vreau să precizez că nu îmi este teamă de nimeni și de nimic, biroul este deschis tuturor. Mulțumesc și apreciez gestul de a îmi oferi drapelul național al României, și anume tricolorul, dar ați face acest gest degeaba. Steagul României și al Uniunii Europene se află în cabinetul meu pe un soclu, având dimensiuni mari. Chiar dacă sunteți sigur, domnule PALAZ, că ele nu există, acele drapele sunt acolo încă de la deschiderea cabinetului. Dacă tot ați aflat de la mine adresa biroului, eu vă invit acolo cu mare drag, să discutăm împreună în mod constructiv problemele județului și problemele Dobrogei. Poate că era mai bine un astfel de contact cu mine în locul scrisorilor deschise tendențioase.
Referitor la ceea ce insinuați, respectiv că interesele UDMR ar fi altele decât interesele țării, vă pot asigura că nu este așa. UDMR are și obiective ce privesc doar comunitatea maghiară, iar prin simplul fapt că maghiarii din Romania sunt parte componentă a acestei țări, interesele acestora devin automat interesele țării, sau așa ar trebui să fie. Aceste lucruri ar trebui bine înțelese! Această comunitate are dreptul de a fi reprezentată! Consider că această scrisoare deschisă adresată mie, nu este altceva decât o altă încercare de a învrăjbi ura dintre români și maghiari. Dacă merit sau nu statutul de “Parlamentar al Romaniei”, domnul PALAZ nu are nici calitatea și nici dreptul să hotărască acest lucru. Am răspuns public la scrisoarea deschisă adresată mie, nu pentru că aș acorda mare importanță acestor provocări, am făcut asta din respect pentru acei constănțeni care mă cunosc, m-au votat, și vor să afle răspunsul meu. Menționez faptul că nu îmi doresc să continui aceste polemici, și în activitatea mea, voi da curs întotdeauna propunerilor constructive pe care le primesc”.

Comments

comments

Politica

Valentin Olivian Trofin (PRO România): „Guvernul ia măsuri haotice și dă vina pe populație“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Avocatul Valentin Olivian Trofin, candidat din partea PRO România Constanța pentru Camera Deputaților, explică de ce este aberantă, discriminatorie și falimentară decizia de carantinare a localităților și a închiderii piețelor, în condițiile în care locurile cele mai aglomerate – deci și cele mai periculoase, din punct de vedere al contaminării – sunt în continuare scăpate de sub control.

„Vedem că așa-zisele măsuri pentru combaterea răspândirii virusului SARS-COV2 sunt ineficiente, tocmai pentru că s-au înmulțit și s-au înăsprit restricțiile, dar cifrele sunt în continuare în creștere. În timp ce Constanța și alte localități din județ sunt în carantină, în alte părți ale țării se circulă în continuare cu mijloacele de transport în comun, în aglomerație, iar acolo este cel mai mare risc de contaminare”, explică Valentin Trofin.

Candidatul PRO România mai spune că actualul guvern nu poate mai mult decât să preia haotic niște idei din alte țări, fără să le adapteze situației reale din România.

„Probabil pentru că nici membrii guvernului, nici consilierii lor n-au circulat vreodată cu trenul, autocarul, microbuzul sau metroul, au impresia că pot implementa strategiile din alte țări. Ce nu știu ei este faptul că în România reală, cei mai mulți angajați sunt navetiști, iar pentru a preîntâmpina situația dramatică a transportului în comun, ar fi trebuit să se gândească de la început la o schemă de ajutor pentru transportatori, astfel încât să existe mai multe mijloace de transport, în toată țara. Ei eu făcut exact pe dos. Iar la metroul din București s-au limitat la a da recomandări pentru diminuarea aglomerației și au plătit publicitate pentru a li se explica oamenilor să nu circule la ore de vârf și să evite aglomerația, deși toți cei care circulă cu metroul se plâng de dublarea sau chiar triplarea timpului de așteptare, față de situația anterioară pandemiei. Guvernul ne arată în continuare că nu poate decât să ia măsuri haotice sau pe jumătate, pentru a da apoi vina pe populație. Dacă ar fi vrut diminuarea numărului de cazuri, ar fi întărit transportul în comun, în toată țara, încă din luna martie”, mai spune Valentin Trofin.

Candidatul PRO România afirmă că pentru aplicarea tuturor acestor măsuri de ajutor, condiția minima este menținerea firmei în activitate și menținerea a cel puțin 90% din angajați de la finalul anului 2020 pe toată durata anului 2021.

„Votează PRO România, scoatem din nou țara din criză!“, mai spune Trofin.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Eugen Tomac (PMP), la Constanța: Reducerea numărului de parlamentari și eliminarea pensiilor speciale, condiții pentru a susține un Guvern

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PMP, Eugen Tomac, împreună cu Elena Băsescu, candidat pentru Camera Deputaților, și Claudiu Palaz, candidat al PMP pentru un post de senator, au susținut, astăzi, la Constanța, o conferință de presă. În cadrul acesteia, Elena Băsescu a declarat că ea duce o „campanie la firul ierbii“, pe care a învățat-o de la tată ei, Traian Băsescu, și de la vechii PDL-iști și PD-iști.

„Campania la firul ierbii mi se pare cea mai eficientă, pentru că, mergând la pas prin localități și vorbind cu sute sau chiar mii de oameni, am constatat cu amărăciune că județul Constanța este dezvoltat cu trei viteze. Prima este municipiul Constanța, care are resurse care nu sunt exploatate la maxim, adică la platforma continentală a Mării Negre, ori la poziția geostrategică a Portului. A doua viteză este reprezentată de stațiunile de la Marea Neagră și aș vrea să includ și Mihail Kogălniceanu, care găzduiește baza Nato. A treia viteză este reprezentată de restul localităților care par uitate de autoritățile locale și centrale. Sunt multe localități care nu au apă și canalizare, gaze, iar locuitorii se încălzesc la sobe cu lemne. Angajamentul PMP Constanța este să nu mai existe acești cetățeni de mâna a doua și a treia. Ne dorim să sprijinim autoritățile locale ca până în 2024 80% dintre localități să aibă gaze, să sprijinim micii agricultori și să aducem internet în toate școlile, unde nu ar mai trebui să existe toalete în afara unităților de învățământ. Ne mai dorim să îi ajutăm pe cei care doresc să facă agroturism și să refacem sistemul de irigații, iar apa pentru fermieri să fie mai ieftină.“, a declarat Elena Băsescu, care a mai spus că mulțumește organizației PMP de la Constanța, unde s-a simțit ca pe vremuri în vechiul PDL.

„PMP, singuul partid care vrea cu adevărat eliminarea pensiilor speciale“

Eugen Tomac a declarat, la rândul său, că Elena Băsescu este un candidat model în ceea ce privește implicarea în campania electorală.

„Veți vedea puțini politicieni care tratează cu atâta responsabilitate acest exercițiu democratic cum sunt alegerile. Un candidat trebuie să aibă curajul de a merge să discute cu cetățenii, indiferent dacă este sau nu susținut. Din acest punct de vedere o felicit pe Elena Băsescu, pentru că știe ce are de făcut și pun mare speranță în tandemul Băsescu – Palaz la Constanța.“, a spus Tomac.

El a afirmat că, având în vedere că peste criza sanitară se va suprapune o criză economică fără precedent, PMP are obligația să vină cu soluții. El a spus că a observat cum în această campanie mulți politicieni, vechi sau noi, vin și promit lucruri care sunt deja promovate de ani buni de Mișcarea Populară. Spre exemplu, spune Tomac, este vorba de povestea eliminării pensiilor speciale.

„Este o gogoașă. Nici PSD, dar nici USR nu au făcut mare lucru și inclusiv inițiativa PNL a fost construită în așa fel încât să nu reușească. Singurul partid care a propus în parlament inițiative legislative prin care așa cum au fost instituite să fie abrogate aceste legi este PMP. Noi nu am propus o lege pachet, ci inițiative prin care eliminăm pentru anumite categorii, dar să rămână, spre exemplu, pentru militari care au fost în teatrele de operațiuni, unde și-au riscat viața pentru demnitatea României. De asemenea, trebuie să menținem pensii speciale pentru foștii deținuți politici. În rest, toate pensiile trebuie eliminate (pentru funcționari parlamentari, pentru parlamentari, aleși locali), iar pentru militari și magistrați trebuie plafonate. Inițiativa noastră pentru eliminarea pensiilor speciale este în Camera Deputaților și mai are nevoie de un vot.“, a spus Tomac.

Condiții pentru intrarea la guvernare

El a criticat și faptul că unele partide au promis că vor reintroduce alegeri în două tururi pentru primar, ceea ce este o minciună, pentru că legea este în Parlament și a fost propusă de PMP. La fel este și în cazul reducerii numărului de parlamentari, propunere care nu au fost acceptată de niciun alt partid. Tomac a afirmat că PMP este singurul partid care a propus un pachet de legi pentru a reforma sistemul de sănătate. Liderul Mișcării Populare a punctat că dacă legea sănătății propusă de formațiunea sa ar fi fost acceptată, nu s-ar mai fi întâmplat tragedia de la Piatra Neamț, asta pentru că PMP propunea depolitizarea sistemului de sănătate. Eugen Tomac a mai afirmat că dacă viitorul Guvern își va asuma propunerile PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300 și eliminarea pensiilor speciale, formațiunea sa este dispusă să discute pentru a da țării un Executiv.

Președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, a criticat, la rândul său, modul haotic în care statul a organizat desfășurarea campanie electorale, în condițiile în care mesajele nu ajung așa cum trebuie la cetățeni.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară-Organizația Județeană Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro

– CUI mandatar financiar coordonator: 11200012

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Planurile pentru Justiție și reforma statului ale USR-PLUS: „Fără pensii speciale, Fără imunitate parlamentară, Fără Penali“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul USR Stelian Ion și avocatul Andrei Lupu, candidați ai Alianței USR PLUS pentru Parlamentul României, au prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, principalele măsuri pentru justiție și reforma statului din cadrul programului de guvernare USR PLUS.

„Vrem o Românie fără penali în funcții publice, fără pensii speciale și fără imunitate parlamentară. Începând cu 6 decembrie vom depune efort pentru a elimina pensiile speciale, le vom elimina și pe cele pentru aleșii locali și pentru celelalte categorii. Iar acolo unde sunt impedimente vom construi proiecte pentru a trece de filtrul Curții Constituționale. Iar Fără Penali în funcții publice va fi literă în Constituție, pentru ca pe viitor să fie regulă de bun-simț să nu mai poți fi ales dacă ai săvârșit fapte de corupție cu intenție. Rămâne doar ca proiectul să fie deblocat în Parlament, iar în viitoarea legislatură vom organiza referendumul. În prezent Parlamentul a devenit paravan pentru tot felul de personaje care s-au ascuns pentru a scăpa de justiție. Într-un stat normal democratic, parlamentarii nu se ascund în spatele imunității parlamentare. Nu există niciun motiv pentru care un parlamentar bănuit de fapte de corupție să se ascundă în spatele imunității. Un obiectiv asumat de USR PLUS este eliminarea imunității parlamentare. Parlamentul trebuie să fie unul curat”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru în cadrul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților și candidat al Alianței USR-PLUS în Constanța pentru Camera Deputaților.

Avocatul Andrei Lupu, membru în Biroul Național PLUS și candidat al Alianței USR PLUS în Prahova pentru Camera Deputaților, a subliniat, la rândul său, faptul că depolitizarea în toate sectoarele de activitate ale statului român va fi „e o condiție esențială pentru coaliția de guvernare” din care USR PLUS va face parte.

„Depolitizarea nu înseamnă doar eliminarea presiunilor politicului, ci mai mult: cerem clar tuturor partidelor și ne asumăm că vom intra într-o coaliție de guvernare doar dacă cei care vor fi parte a acelei coaliții de guvernare sunt de acord ca numirile politice să fie făcute doar pentru funcțiile de miniștri și de secretari de stat. Mai jos de atât totul va fi impus doar prin concurs și concurs în mod serios, nu pe pile. Dincolo de administrația centrală, ne dorim depolitizare și în administrația locală și asta înseamnă pe de o parte analiza tuturor autorităților locale, direcțiilor, deconcentratelor și analizarea dacă ele își justifică existența. Dacă nu își justifică existența, pot fi desființate oricând. Dacă nu sunt suficient de eficiente, pot fi comasate. Avem propuneri foarte clare pentru depolitizarea Curții Constituționale. În primul rând propunem ca cei care sunt numiți judecători la Curtea Constituțională să nu fi putut face parte dintr-un partid politic în ultimii nouă ani. Trebuie să limităm posibilitatea politicului de a numi oameni la CCR și, de aceea, cea de-a treia putere în stat, justiția, trebuie să poată numi prin Consiliul Superior al Magistraturii o treime dintre judecătorii de la CCR. Pe viitor, ceea ce vrem este să fie respectate recomandările Comisiei Europene din cadrul Mecanismului pentru Cooperare și Verificare și asta înseamnă ca procurorii-șefi, procurorul general să fie numiți în baza unui concurs organizat de către CSM și, ulterior, președintele să joace doar un rol formal prin emiterea unui decret de numire”, a afirmat Andrei Lupu.

Mai multe detalii despre angajamentele USR PLUS pentru justiție și reforma statului:

https://www.usrplus.ro/un_stat_reformat

https://www.usrplus.ro/o_romanie_fara_hotie

Comandat de Uniunea Salvați România – filiala Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 11200021

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: