Connect with us

Administratie

Ce măsuri a adoptat Primăria Ovidiu pentru a încuraja colectarea selectivă a deșeurilor

Published

on

Consilierii locali din orașul Ovidiu au aprobat o serie de taxe privind gunoiul menajer, vegetal, dar și alte categorii de deșeuri inerte.

Pentru a respecta normele europene, dar și Ordonanța de urgență nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, România și implicit orașul Ovidiu trebuie să reducă cantitatea de gunoi menajer cu 50%.

Acest lucru poate fi realizat doar prin colectarea selectivă a gunoiului menajer.

Pentru acest an, taxa de colectare a gunoiului menajer de la populație este 130 lei/pers/an, însă taxa pe care primăria Ovidiu o achită către operatorii terțiari este 473,54 lei/pers/an (pentru colectare, transport, neutralizare și taxa la Fondul de Mediu).

Diferența foarte mare dintre cele două sume poate fi considerată subvenționare a prețului final, locuitorii plătind efectiv un tarif cu mult sub prețul real, preț pe care primăria îl achită însă mai departe.

În acest an, pentru locuitorii care din diverse motive NU doresc să colecteze selectiv gunoiul menajer, există posibilitatea de a plăti un tarif majorat, respectiv 190 lei/pers/an. Această opțiune însă este valabilă doar pentru acest an.

Iată ce spune primarul George Scupra:

”În încercarea noastră de a colecta selectiv (de la persoane fizice cât și de la societăți comerciale), estimăm ca în primul an să reducem cantitatea de gunoi menajer cu aproximativ 25%.

Campania pe care am demarat-o se realizează în 2 etape, pentru locuitorii de la case și pentru cei de la blocuri, astfel:

  • Etapa I – începând cu data de 01.02.2022, vom distribui la fiecare gospodărie saci de culoare galbenă, pentru colectarea selectivă a următoarelor categorii de deșeuri: sticlă, pet, folie, hartie-carton și doze de aluminiu. Toate acestea se pun în același sac galben, urmând a fi sortate pe o linie automatizată.
  • Etapa II – din primăvară, vom amenaja puncte de colectare selectivă la toate blocurile din oraș. Ulterior, toți locuitorii de la blocuri vor primi saci galbeni pentru a începe colectarea selectivă.

Atât ridicarea gunoiului menajer cât și a sacilor galbeni se va realiza conform aceluiași grafic, în aceeași zi, la aceeași oră, dar cu mașini diferite.

Prin reducerea cantității de gunoi menajer, pe viitor vom dispune de sume mai mari pentru investiții. Pentru a arăta efortul financiar al localității noastre, vă prezint calculul pentru anul trecut (colectare, transport, neutralizare și taxa la Fondul de Mediu):

  • 113 lei/an/pers (taxa achitată de persoană fizică) x 6291, 68 tone (cantitatea strânsă și neutralizată în anul 2021 la nivelul UAT Ovidiu) = 710.959,84 lei
  • 473,54 lei /an/tona (taxa achitată de primărie) x 6291,68 tone (cantitatea strânsă și neutralizată în 2021 la nivelul UAT Ovidiu) = 2.975.964,65 lei

Rezultă o diferență de 2.265.004,80 lei (aproximativ 453.000 de euro) ce poate fi considerată subvenție acordată locuitorilor de către primăria Ovidiu, pentru că această sumă a fost achitată de către primărie operatorilor.

Considerând că o mare parte din sumă poate fi folosită în investiții de care să se bucure întreaga comunitate, vă rog să dați curs acestei campanii și împreună să încercăm reducerea cantității de gunoi menajer prin colectare selectivă.

Veți contribui astfel la realizarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru viitoarele generații ovidiene. ”, a precizat George Scupra, primarul orașului Ovidiu.

Comments

comments