Conecteaza-te cu noi

Politica

Ce meserii au la bază primarii din județul Constanța

Published

on

Doar ce a trecut campania electorală, iar primarii și consilierii locali au fost validați în funcții. Au depus jurământul și-și propun să gospodărească foarte bine localitatea ai cărei cetățeni i-au votat. De multe ori, în special când suntem nemulțumiți de vreo hotărâre pe care o iau aleșii noștri, ne gândim ce bine era dacă am fi candidat noi și am fi fost aleși. Știam ce trebuie să facem și făceam. (Așa ne imaginăm, doar!) Alteori, ne întrebăm însă ce a fost în capul aleșilor noștri de au putut să ia o hotărâre care ne dezavantajează. Sau cât anume au gândit de au putut face un lucru care ne nemulțumește pe toți. În special când se iau decizii care ni se par potrivnice bunului mers al localității, ne întrebăm ce-i mâna în luptă pe aleșii noștri, ce intrerese reprezintă ei sau cât anume îi duce capul. Probabil unii dintre voi își pun  și alte întrebări, ducând gama acestora spre plus infinit.  Din acest punct de vedere, cred că ar fi fost ideal dacă exista o meserie de primar. Terminai școala generală, un  liceu, iar apoi urmai facultatea de primari. Studiile pe care urma să le aprofundezi erau temeinice, învățai foarte bine limba română și câteva limbi de circulație internațională, făceai cursuri de drept, de legislație administrativă, de politică, de management, de public relations, era obligatoriu să studiezi finanțele, mediul și agricultura, dar și studiile juridice erau absolut necesare. Ca să nu mai zic de ceva studii medicale și culturale. Vi se pare imposibil de realizat?

Studiile primarilor aleși

Nu știu câtă lume s-a gândit înainte de alegeri: „Bine, bine, merg să votez, dar ce studii are omul care-și dorește votul meu?” Probabil puțină lume. Dar eu am fost foarte curioasă ce studii au primarii județului Constanța, așa încât i-am contactat aproape pe toți noii aleși și i-am întrebat, mai în glumă, mai în serios (dat fiind faptul că unii s-au arătat deranjați de întrebarea adresată) ce meserii au. Pentru că, așa cum se știe, pentru a fi primar trebuie doar să câștigi alegerile. Poți avea unul sau chiar mai multe  mandate, dar meseria de bază este cea pentru care ai învățat, cea în care te-ai format ca om și ca specialist. Am aflat astfel că în județul nostru s-au prezentat la alegeri și au câștigat votul majorității o mulțime de oameni cu o diversitate de meserii. Unele destul de greu de imaginat. Cum era și firesc, avem câțiva aleși care sunt de meserie ingineri. Chiar nu a contat că sunt electroniști, electromecanici sau chimiști. Unii sunt născuți în Ardeal și tot acolo au absolvit cursurile universitare. Viața i-a purtat însă aici și s-au implicat în ea cum au știut mai bine. Este cazul primarului din Albești, dar a fost și cel al fostului primar din Limanu, care nu a câștigat un nou mandat pentru a conduce localitatea. Avem primari care au absolvit Academia de Științe Economice (cum este cazul primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău), care au absolvit Dreptul (primarul din 23 August, Mugur Mitrana, cel din Aliman, Gheorghe Nicola), UMC sau Navigație în cadrul ANMB (primarii din Hârșova, Cernavodă și Corbu). Știți că avem și un primar preot? Este vorba despre Tudorel Cocoș din Cobadin. Cred că oricui i s-ar părea firesc ca ai noștri aleși să fie oameni cu carte. Dar există foarte multe localități în care chiar a primat calitatea umană a celui ce a fost ales. Am găsit primari care sunt morar-brutar (Radu Constantin, de la Amzacea), fochist (Ștefan Chelaru, ales în comuna Cerchezu), tehnician frigotehnist (Gheorghe Manta, primarul din Chirnogeni), tehnicieni agronomi, tehnicieni veterinar, topometrist, oameni de afaceri posesori de asociații agricole etc. , pădurar, inspector la Inspectoratul Școlar (primarul din Peștera, care este profesor doctor).

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions