Connect with us

Politica

Ce meserii au la bază primarii din județul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la

Doar ce a trecut campania electorală, iar primarii și consilierii locali au fost validați în funcții. Au depus jurământul și-și propun să gospodărească foarte bine localitatea ai cărei cetățeni i-au votat. De multe ori, în special când suntem nemulțumiți de vreo hotărâre pe care o iau aleșii noștri, ne gândim ce bine era dacă am fi candidat noi și am fi fost aleși. Știam ce trebuie să facem și făceam. (Așa ne imaginăm, doar!) Alteori, ne întrebăm însă ce a fost în capul aleșilor noștri de au putut să ia o hotărâre care ne dezavantajează. Sau cât anume au gândit de au putut face un lucru care ne nemulțumește pe toți. În special când se iau decizii care ni se par potrivnice bunului mers al localității, ne întrebăm ce-i mâna în luptă pe aleșii noștri, ce intrerese reprezintă ei sau cât anume îi duce capul. Probabil unii dintre voi își pun  și alte întrebări, ducând gama acestora spre plus infinit.  Din acest punct de vedere, cred că ar fi fost ideal dacă exista o meserie de primar. Terminai școala generală, un  liceu, iar apoi urmai facultatea de primari. Studiile pe care urma să le aprofundezi erau temeinice, învățai foarte bine limba română și câteva limbi de circulație internațională, făceai cursuri de drept, de legislație administrativă, de politică, de management, de public relations, era obligatoriu să studiezi finanțele, mediul și agricultura, dar și studiile juridice erau absolut necesare. Ca să nu mai zic de ceva studii medicale și culturale. Vi se pare imposibil de realizat?

Studiile primarilor aleși

Nu știu câtă lume s-a gândit înainte de alegeri: „Bine, bine, merg să votez, dar ce studii are omul care-și dorește votul meu?” Probabil puțină lume. Dar eu am fost foarte curioasă ce studii au primarii județului Constanța, așa încât i-am contactat aproape pe toți noii aleși și i-am întrebat, mai în glumă, mai în serios (dat fiind faptul că unii s-au arătat deranjați de întrebarea adresată) ce meserii au. Pentru că, așa cum se știe, pentru a fi primar trebuie doar să câștigi alegerile. Poți avea unul sau chiar mai multe  mandate, dar meseria de bază este cea pentru care ai învățat, cea în care te-ai format ca om și ca specialist. Am aflat astfel că în județul nostru s-au prezentat la alegeri și au câștigat votul majorității o mulțime de oameni cu o diversitate de meserii. Unele destul de greu de imaginat. Cum era și firesc, avem câțiva aleși care sunt de meserie ingineri. Chiar nu a contat că sunt electroniști, electromecanici sau chimiști. Unii sunt născuți în Ardeal și tot acolo au absolvit cursurile universitare. Viața i-a purtat însă aici și s-au implicat în ea cum au știut mai bine. Este cazul primarului din Albești, dar a fost și cel al fostului primar din Limanu, care nu a câștigat un nou mandat pentru a conduce localitatea. Avem primari care au absolvit Academia de Științe Economice (cum este cazul primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău), care au absolvit Dreptul (primarul din 23 August, Mugur Mitrana, cel din Aliman, Gheorghe Nicola), UMC sau Navigație în cadrul ANMB (primarii din Hârșova, Cernavodă și Corbu). Știți că avem și un primar preot? Este vorba despre Tudorel Cocoș din Cobadin. Cred că oricui i s-ar părea firesc ca ai noștri aleși să fie oameni cu carte. Dar există foarte multe localități în care chiar a primat calitatea umană a celui ce a fost ales. Am găsit primari care sunt morar-brutar (Radu Constantin, de la Amzacea), fochist (Ștefan Chelaru, ales în comuna Cerchezu), tehnician frigotehnist (Gheorghe Manta, primarul din Chirnogeni), tehnicieni agronomi, tehnicieni veterinar, topometrist, oameni de afaceri posesori de asociații agricole etc. , pădurar, inspector la Inspectoratul Școlar (primarul din Peștera, care este profesor doctor).

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Sunt sau nu eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor? Banii sunt prinși în continuare în buget

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În tot scandalul din Parlament legat de propunerea PSD privind majorarea alocațiilor copiilor, social democrații au solicitat, astăzi, introducerea unui amendament în proiectul de buget, pe tehnică legislativă, ca banii din pensiile speciale ale parlamentarilor, rămaşi cuprinşi în proiect, să fie transferaţi Ministerului Muncii pentru acordarea unor vouchere pentru copii nou-născuţi. El a cerut, în acest sens, retrimiterea la comisii a raportului, solicitare respinsă de reprezentanţii PNL.

„În buget avem trecute aproape 50 milioane de lei pe pensiile speciale ale parlamentarilor. Vă solicităm acceptarea unui amendament pe tehnică legislativă – să transferăm aceşti bani la Ministerul Muncii, să dăm la copii vouchere de 2.000 lei, pentru fiecare copil nou-născut, din banii de pensii speciale ale parlamentarilor. Dacă nu, să retrimitem raportul la comisii pentru a se face această modificare”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

În replică, majoritatea parlamentară a respins propunerea din motive procedurale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a replicat că PSD nu are dreptul să ceară retrimiterea la comisie şi a trecut la dezbaterea şi votul pe articolele proiectului de buget.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Soluția lui Florin Roman pentru creșterea alocațiilor: Confiscarea averilor PSD-iștilor condamnați

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul PNL Florin Roman a venit, astăzi, la dezbaterea legii bugetului, cu o soluție pentru creșterea alocațiilor pentru copii. El a spus că acestea alocații ar putea crește dacă s-ar confisca averile social-democraților condamnați.

„PSD-istilor, unde ati fost voi in ultimii ani? Nu cumva dvs ati guvernat Romania?  Voi ne dati noua lectii? Va spun un lucru care o sa va doara. Singurul politician roman condamnat de o instanta romaneasca pentru ca a furat bani de la copii este seful dvs, Liviu Dragnea, care acum se odihneste in puscarie pentru ca a furat bani de la copii”, a zis Florin Roman.

„Un singur amendament ar fi trebuit sa rezolve problema banilor pentru alocatii, confiscarea extinsa a averilor liderilor PSD condamnati. Am fi avut bani pentru copilasii Romaniei”, a adăugat deputatul PNL.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Circ în Parlament! Aleșii PSD au împărțit păpuși în plen

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

A fost iarăși circ în Parlament. Aleșii PSD au împărțit păpuși în urmă cu câteva momente în semn de protest față de refuzul Guvernului de a crește alocațiile copiilor. Parlamentarii PSD au scandat „alocații“ în timpul discursului premierului Florin Cîțu. În replică, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților le-a transmis PSD-iștilor că „păpușile sunt probabil păpușile pe care le-ați manipulat“.

„Probabil, păpușile pe care le-ați adus sunt păpușile pe care le-ați manipulat de 30 de ani în administrație și guvernare. Românii au capacitatea de a judeca și nu vă mai țineți de astfel de comportamente lipsite complet de civilizație și bun simț. (…) Domnule Popa, vă rog frumos să părăsiți tribuna, vorbește primul ministru! Domnilor de la PSD, vă rog să vă comportanți civilizat! Lăsați circul!“, a afirmat Cîțu.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: