Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Ce se mai întâmplă în dosarul penal al lui Zanfir Iorguș, fostul primar al Mangaliei

Published

on

Procesul penal al fostului primar al Mangaliei, Zanfir Iorguș, este departe de a se încheia. Dosarul se rejudecă în complet de divergență, la Curtea de Apel Constanța. Următorul termen stabilit în proces este pe 12 martie 2020. Cel mai probabil, o soluție definitivă în cazul său va fi pronunțată în apropierea alegerilor locale din acest an. Condamnat pe fond să măture scările Primăriei Mangalia, fostul primar s-a prezentat în apel cu domiciliul schimbat într-o comună învecinată, fiind decis să scape de umilința de a strânge praful de pe trepte, în urma denunțătorului său.

Ancheta penală în cazul lui Iorguș și a viceprimarului său Paul Botaș a început în anul 2014, pe baza unui denunț penal semnat de actualul primar al Mangaliei, Cristian Radu. Acesta s-a plâns că municipalitatea a achitat aproximativ 150.000 de euro societății Eurocoram SRL Mangalia, pentru lucrări atribuite în decembrie 2006, pe vremea lui Iorguș, dar neexecutate. Este vorba de oborul de animale din zona Industrială-Moară, unde în afara unui pat de piatră spartă, pe care îl știe toată lumea din Mangalia, nu s-a ridicat nicio construcție administrativă, așa cum prevedea contractul. În plus, deși lucrarea a fost atribuită în decembrie 2006, documentația tehnică, pe baza căreia trebuia să se stabilească prețul contractului, a fost elaborată abia în ianuarie 2007. Colac peste pupăză, fostul primar era în relații extrem de apropiate cu Daniela Filip, proprietara din  acte a societății Eurocoram, dar și cu Constantin Horez, patronul neoficial, dar cunoscut de toată lumea. Societatea beneficiase în aceeași zi de achiziția unui teren, tot de la Primăria Mangalia, și tot în baza unei negocieri directe cu o comisie condusă de același Paul Botaș.

Cristian Radu, primarul Mangaliei, l-a denunțat pe adversarul său în anul 2014

Dosarul penal a ajuns pe rolul secției penale a Tribunalului Constanța în martie 2015. După 37 de termene, pe 12 noiembrie 2018, cei doi inculpați au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare. Instanța l-a obligat pe fostul primar să urmeze programe de reintegrare socială și să presteze muncă neplătită în folosul comunității locale, la Primăria Mangalia, la societatea Goldtherm sau în alt loc stabilit de Serviciul de Probațiune din Constanța.

La scurt timp după condamnarea pe fond, Consiliul Local Mangalia, la inițiativa primarului actual Cristian Radu a emis hotărârea nr. 4/21.01.2019, prin care a aprobat planul anual de acțiuni și lucrări de interes local pentru persoanele obligate să presteze muncă în folosul comunității. În acest fel, s-au stabilit ca persoanele condamnate la astfel de munci să facă acțiuni de întreținere pe faleză, în Piața Centrală, în curțile instituțiilor publice, în zona Barăci, în curtea cimitirelor, la spațiile verzi, la deszăpeziri și oriunde ar fi nevoie de activități comandate de Primărie.

Potrivit informațiilor noastre, fostul primar s-a temut că va fi umilit de actualul primar, fie la măturatul treptelor la Primărie, fie la adunat gunoaie de pe arterele principale ale orașului. Din acest motiv, și-ar fi făcut mutație într-o comună învecinată. 

Advertisement

În decembrie 2018, Iorguș a declarat apel, iar procesul a fost reluat în calea de atac la Curtea de Apel Constanța, în fața unui complet format din doi judecători. După 9 termene de judecată, instanța a fixat pronunțarea soluției definitive pe 12 decembrie 2019. La data menționată, cei doi magistrați au avut opinii contrare, unul considerând că se impune achitarea, iar celălalt că se impune menținerea soluției de fond. Din acest motiv, s-a decis reluarea întregului proces în complet de divergență, format din 3 magistrați. Cauza înaintează în acest format, cu magistrații Valentina Boboc, Iulia Cezara Suciu și Marius Damian Mitea.

Zanfir Iorguș a fost primar al Mangaliei în perioada 1996-2008. De numele său este legată inițiativa de introducere a Pădurii Comorova în intravilanul localității. Mai multe loturi imense din pădure au fost vândute, cu sume colosale pentru acea perioadă, unor investitori privați, cu scopul construirii de cluburi private. Deși PUZ-ul adoptat la inițiativa lui Iorguș a primit avizul Agenției de Protecție a Mediului, în anul 2004, la finalul guvernării PSD, un an mai târziu acesta a devenit inaplicabil, după ce mai multe organizații nonguvernamentale s-au opus defrișărilor pentru înființarea aleilor de acces către loturile vândute. De asemenea, în perioada în care Iorguș a condus Primăria Mangalia, autoritatea a vândut ample suprafețe de teren în stațiunile turistice, în curtea Spitalului din Mangalia, dar și în zona fostelor unități militare, unde s-au înființat cartierele Dobrogea I și Dobrogea II. Pe de altă parte, Iorguș a punctat și performanțe deosebite, cum ar fi înființarea portului turistic din localitate, delegarea serviciului de termoficare, contractul implementat de el fiind folosit ca model pentru reglementarea acestui domeniu la nivel național. De asemenea, sub conducerea lui Iorguș, Mangalia a fost primul municipiu din România care a emis obligațiuni. Localitatea a fost premiată la nivel național pentru curățenie, dar și pentru ținuta artistică deosebită a Festivalului Callatis, o manifestare care aduna nu doar public din România, ci și din diaspora.

După ce a pierdut alegerile în anul 2008, în favoarea PSD-istului Claudiu Tusac, Iorguș a fost ales deputat în Parlamentul României. În 2012, a candidat pentru un nou mandat de primar al Mangaliei, reușind să câștige alegerile locale. Cu toate acestea, rezultatele au fost anulate de Biroul Electoral Central, pe baza plângerilor depuse de Cristian Radu, de PSD și de PNL. În principal, aceștia au reclamat că procesul de votare a continuat după ora 21, deși acest lucru s-a întâmplat tocmai din dispoziția organizatorilor (PSD), iar nu din cauza lui Iorguș. În timpul zilei, s-au organizat mai multe sondaje de tip exit poll, or tocmai acest lucru generează suspiciunea că pierzătorii au creat condițiile pentru anularea scrutinului, cunoscând că alegerile vor fi câștigate de fostul primar. În acest fel, alegerile de la Mangalia au fost repetate. La reluare, Claudiu Tusac a anunțat că renunță la candidatură, iar Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu au îndemnat publicul mangaliot să acorde votul către independentul Cristian Radu. În ziua votării, echipele de activiști de campanie ale lui Iorguș au fost ridicate de organele de cercetare penală, sub pretextul audierii pentru un scandal electoral petrecut cu 3 săptămâni înainte. Fiind o zi de duminică, aceștia nu au fost audiați de procuror, însă au fost ținuți la dispoziția sa până la închiderea urnelor de vot. În cele din urmă, alegerile reluate au fost câștigate de Cristian Radu, care a beneficiat de susținerea lui Puiu Hașotti (PNL) și Radu Mazăre (PSD), dar și de servicii din partea Parchetului.

La doi ani distanță, Radu a formulat denunțul la care ne-am referit mai sus, în speranța ca adversarul său să fie eliminat din joc prin această problemă judiciară. După cum spuneam, cel mai probabil soluția finală va fi dată în preajma alegerilor locale.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions