Connect with us

Exclusiv

Ce se mai întâmplă în dosarul penal al lui Zanfir Iorguș, fostul primar al Mangaliei

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Procesul penal al fostului primar al Mangaliei, Zanfir Iorguș, este departe de a se încheia. Dosarul se rejudecă în complet de divergență, la Curtea de Apel Constanța. Următorul termen stabilit în proces este pe 12 martie 2020. Cel mai probabil, o soluție definitivă în cazul său va fi pronunțată în apropierea alegerilor locale din acest an. Condamnat pe fond să măture scările Primăriei Mangalia, fostul primar s-a prezentat în apel cu domiciliul schimbat într-o comună învecinată, fiind decis să scape de umilința de a strânge praful de pe trepte, în urma denunțătorului său.

Ancheta penală în cazul lui Iorguș și a viceprimarului său Paul Botaș a început în anul 2014, pe baza unui denunț penal semnat de actualul primar al Mangaliei, Cristian Radu. Acesta s-a plâns că municipalitatea a achitat aproximativ 150.000 de euro societății Eurocoram SRL Mangalia, pentru lucrări atribuite în decembrie 2006, pe vremea lui Iorguș, dar neexecutate. Este vorba de oborul de animale din zona Industrială-Moară, unde în afara unui pat de piatră spartă, pe care îl știe toată lumea din Mangalia, nu s-a ridicat nicio construcție administrativă, așa cum prevedea contractul. În plus, deși lucrarea a fost atribuită în decembrie 2006, documentația tehnică, pe baza căreia trebuia să se stabilească prețul contractului, a fost elaborată abia în ianuarie 2007. Colac peste pupăză, fostul primar era în relații extrem de apropiate cu Daniela Filip, proprietara din  acte a societății Eurocoram, dar și cu Constantin Horez, patronul neoficial, dar cunoscut de toată lumea. Societatea beneficiase în aceeași zi de achiziția unui teren, tot de la Primăria Mangalia, și tot în baza unei negocieri directe cu o comisie condusă de același Paul Botaș.

Cristian Radu, primarul Mangaliei, l-a denunțat pe adversarul său în anul 2014

Dosarul penal a ajuns pe rolul secției penale a Tribunalului Constanța în martie 2015. După 37 de termene, pe 12 noiembrie 2018, cei doi inculpați au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare. Instanța l-a obligat pe fostul primar să urmeze programe de reintegrare socială și să presteze muncă neplătită în folosul comunității locale, la Primăria Mangalia, la societatea Goldtherm sau în alt loc stabilit de Serviciul de Probațiune din Constanța.

La scurt timp după condamnarea pe fond, Consiliul Local Mangalia, la inițiativa primarului actual Cristian Radu a emis hotărârea nr. 4/21.01.2019, prin care a aprobat planul anual de acțiuni și lucrări de interes local pentru persoanele obligate să presteze muncă în folosul comunității. În acest fel, s-au stabilit ca persoanele condamnate la astfel de munci să facă acțiuni de întreținere pe faleză, în Piața Centrală, în curțile instituțiilor publice, în zona Barăci, în curtea cimitirelor, la spațiile verzi, la deszăpeziri și oriunde ar fi nevoie de activități comandate de Primărie.

Potrivit informațiilor noastre, fostul primar s-a temut că va fi umilit de actualul primar, fie la măturatul treptelor la Primărie, fie la adunat gunoaie de pe arterele principale ale orașului. Din acest motiv, și-ar fi făcut mutație într-o comună învecinată. 

În decembrie 2018, Iorguș a declarat apel, iar procesul a fost reluat în calea de atac la Curtea de Apel Constanța, în fața unui complet format din doi judecători. După 9 termene de judecată, instanța a fixat pronunțarea soluției definitive pe 12 decembrie 2019. La data menționată, cei doi magistrați au avut opinii contrare, unul considerând că se impune achitarea, iar celălalt că se impune menținerea soluției de fond. Din acest motiv, s-a decis reluarea întregului proces în complet de divergență, format din 3 magistrați. Cauza înaintează în acest format, cu magistrații Valentina Boboc, Iulia Cezara Suciu și Marius Damian Mitea.

Zanfir Iorguș a fost primar al Mangaliei în perioada 1996-2008. De numele său este legată inițiativa de introducere a Pădurii Comorova în intravilanul localității. Mai multe loturi imense din pădure au fost vândute, cu sume colosale pentru acea perioadă, unor investitori privați, cu scopul construirii de cluburi private. Deși PUZ-ul adoptat la inițiativa lui Iorguș a primit avizul Agenției de Protecție a Mediului, în anul 2004, la finalul guvernării PSD, un an mai târziu acesta a devenit inaplicabil, după ce mai multe organizații nonguvernamentale s-au opus defrișărilor pentru înființarea aleilor de acces către loturile vândute. De asemenea, în perioada în care Iorguș a condus Primăria Mangalia, autoritatea a vândut ample suprafețe de teren în stațiunile turistice, în curtea Spitalului din Mangalia, dar și în zona fostelor unități militare, unde s-au înființat cartierele Dobrogea I și Dobrogea II. Pe de altă parte, Iorguș a punctat și performanțe deosebite, cum ar fi înființarea portului turistic din localitate, delegarea serviciului de termoficare, contractul implementat de el fiind folosit ca model pentru reglementarea acestui domeniu la nivel național. De asemenea, sub conducerea lui Iorguș, Mangalia a fost primul municipiu din România care a emis obligațiuni. Localitatea a fost premiată la nivel național pentru curățenie, dar și pentru ținuta artistică deosebită a Festivalului Callatis, o manifestare care aduna nu doar public din România, ci și din diaspora.

După ce a pierdut alegerile în anul 2008, în favoarea PSD-istului Claudiu Tusac, Iorguș a fost ales deputat în Parlamentul României. În 2012, a candidat pentru un nou mandat de primar al Mangaliei, reușind să câștige alegerile locale. Cu toate acestea, rezultatele au fost anulate de Biroul Electoral Central, pe baza plângerilor depuse de Cristian Radu, de PSD și de PNL. În principal, aceștia au reclamat că procesul de votare a continuat după ora 21, deși acest lucru s-a întâmplat tocmai din dispoziția organizatorilor (PSD), iar nu din cauza lui Iorguș. În timpul zilei, s-au organizat mai multe sondaje de tip exit poll, or tocmai acest lucru generează suspiciunea că pierzătorii au creat condițiile pentru anularea scrutinului, cunoscând că alegerile vor fi câștigate de fostul primar. În acest fel, alegerile de la Mangalia au fost repetate. La reluare, Claudiu Tusac a anunțat că renunță la candidatură, iar Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu au îndemnat publicul mangaliot să acorde votul către independentul Cristian Radu. În ziua votării, echipele de activiști de campanie ale lui Iorguș au fost ridicate de organele de cercetare penală, sub pretextul audierii pentru un scandal electoral petrecut cu 3 săptămâni înainte. Fiind o zi de duminică, aceștia nu au fost audiați de procuror, însă au fost ținuți la dispoziția sa până la închiderea urnelor de vot. În cele din urmă, alegerile reluate au fost câștigate de Cristian Radu, care a beneficiat de susținerea lui Puiu Hașotti (PNL) și Radu Mazăre (PSD), dar și de servicii din partea Parchetului.

La doi ani distanță, Radu a formulat denunțul la care ne-am referit mai sus, în speranța ca adversarul său să fie eliminat din joc prin această problemă judiciară. După cum spuneam, cel mai probabil soluția finală va fi dată în preajma alegerilor locale.

Comments

comments

Exclusiv

Agigea. Bani puțini pentru dezinfecție. Bani mulți pentru o afacere frauduloasă

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Pandemia de COVID 19, care a băgat o planetă întreagă în casă, nu a reușit să schimbe cu mult mentalitățile din administrația publică de la Agigea. Încă de la decretarea stării de urgență la nivel național, primăria localității a anunțat că restrânge programul cu publicul. Prin acest anunț publicat pe 16 martie, primarul PSD-ist al localității, Cristian Maricel Cîrjaliu, și-a pus numărul personal de telefon la dispoziția localnicilor pentru a fi sunat în caz de nevoie. Însă în spatele acestei griji, formal exhibate, administrația localității a continuat să întreprindă acțiuni nu foarte potrivite stării de urgență. De pildă, în această perioadă, Primăria a lansat un concurs de angajare a unui administrator public. Vorbim de un concurs clasic, în care documentația de participare se depune personal la ghișeu, în care informațiile suplimentare pot fi obținute tot personal și în care, desigur, proba scrisă și interviul se fac, face to face, între concurenți și o comisie numită de angajator. Viitorul administrator al localității, care va prelua o parte din atribuțiile primarului, va fi cu siguranță o persoană curajoasă. Și apoi, între noi fie vorba, viitorul city-manager de comună chiar va avea nevoie de curaj, ca să semneze hârtiile pe care nici primarul nu mai are curajul sau, pur și simplu, nu mai vrea să le semneze.   

În aceeași ordine de idei, abia pe 6 aprilie 2020, Primăria Agigea a găsit oportun să suspende procedurile de licitație publică pentru concesionarea sau vânzarea terenurilor din patrimoniul localității. Decizia a fost publicată pe site-ul instituției tocmai în ziua în care era programată o licitație pentru concesionarea unui lot de 262 de metri pătrați din centrul satului Agigea. Așa cum rezultă din anunțul de participare, și în acest caz a fost vorba de o licitație clasică, în care confruntarea dintre participanții… curajoși a fost programată în sala de ședințe a Primăriei. 

Deși s-a arătat încă din 16 martie grijuliu față de populație, primarul PSD-ist al localității a autorizat achiziția de materiale pentru dezinfecție abia pe 27 martie 2020. Atunci, Primăria a cumpărat două loturi de hipoclorit de sodiu, în valoare totală de 9.000 de lei, de la PRB Clarum SRL, o firmă controlată de familia unui consilier local PNL-ist din Năvodari. În aceeași zi, autoritatea locală a mai cumpărat măști și ochelari de protecție de 1.920 de lei de la Neramo Distribution SRL. În sfârșit, pe 30 martie, Primăria a cumpărat spirt medicinal de 1950 de lei de la IMP Expert Business SRL. Și cu aceasta s-au închis cheltuielile oarecum modice pentru dezinfecție. Primarului i-au trebuit 11 zile ca să realizeze că ar fi nevoie de măsuri de dezinfecție, așa cum se făceau în mai toate localitățile din țară. Iar atunci când s-a hotărât să cumpere câte ceva, s-a arătat extrem de strâns la pungă, de parcă siguranța cetățenilor nu merita prea mare efort. 

Nu la fel de strâns la pungă a fost primarul din Agigea în luna februarie 2020, atunci când a cumpărat deja tradiționalele servicii de vidanjare a foselor septice din comună. Vorbim aici de o achiziție de 134.000 de lei plus TVA. Suma este achitată firmei Asus Service SRL Agigea. Presa locală constănțeană a descoperit că Asus Services SRL are același număr de telefon ca și Scan SRL, o firmă de pază deținută de Bogdan Cîrjaliu, fratele primarului Maricel. În trecut, numărul de mobil de la Asus a mai fost utilizat de Golful Pescarilor SRL, o societate omenită de Primăria Agigea cu un teren pe malul mării la preț de garsonieră, în care acum este asociat chiar ginerele primarului Maricel. De asemenea, numărul de telefon a mai fost utilizat și de două societăți comerciale în care chiar Maricel Cîrjaliu a fost asociat înainte de a ajunge primar al comunei Agigea. Potrivit documentării noastre, la acest telefon care are legătură cu istoricul de afaceri al familiei Cîrjaliu răspunde o contabilă. Mai multe detalii despre întreaga încrengătură puteți citi în articolul nostru mai vechi: ”Numărul de telefon prin care se vidanjează bani grei din Primăria Agigea”. 

Vidanjarea banilor publici se sprijină nu doar pe încrengătura de interese pomenită mai sus, ci și pe ineficiența uluitoare a primarului Maricel. Acesta s-a dovedit total incapabil să rezolve problema canalizării menajere în satul Lazu. Canalizarea a fost promisă de PSD-ist încă din anul 2008. Însă, la 12 ani distanță, mărețul obiectiv rămâne un simplu vis. În 2019, Primăria localității a făcut chiar și un sondaj de opinie în rândul locuitorilor din Lazu, care au primit în cutiile poștale chestionare prin care erau întrebați dacă vor sau nu canalizare. Totul s-a dovedit un simplu joc de imagine, pus la cale de Cîrjaliu, după ce a fost acuzat că ține acest sat în subdezvoltare pentru a avea motive formale să pompeze banii publici la firma de vidanjări.

Practic, Primăria nu a fost capabilă să-i lege pe localnici la canalizare, însă achită o sumă consistentă unei firme private, ca să golească fosele persoanelor particulare din acest sat. Cheltuiala din fondurile publice nu are nicio noimă și nicio bază legală. Pe lângă banii primiți de la Primărie, Asus încasează alți bani de la localnici. La baza acestui mecanism stă o hotărâre de Consiliu Local. Consilierii au votat ca autoritatea publică să susțină cu 50% costurile de vidanjare ale persoanelor particulare. Banii se varsă direct la Asus. Mecanismul este în mod vădit fraudulos, însă Curtea de Conturi nu l-a constatat nici măcar după ce povestea a devenit publică. 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Năvodariul în vremuri de pandemie: bani tăiați de la biserici și contre politice între Matei și oamenii lui Chelaru

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Deși pandemia de Coronavirus îngrijorează întreaga opinie publică, la Năvodari există în continuare un război politic surd și preocupări ce par total inadecvate acestei perioade. Cumva, această stare de fapt este de înțeles, deoarece competiția pre-electorală era (și, iată, încă este) mai intensă decât oriunde în județ. Înainte de decretarea stării de urgență la nivel național, în localitate apăruseră și primii fluturași pre-electorali, în speță abțibilduri cu însemnele Partidului Neamul Românesc și cu numele fostului primar Nicolae Matei, lipite la intrarea în numeroase scări de blocuri. După cum este de notorietate, fostul primar și-a anunțat intenția de a candida ca independent, susținut de Partidul Neamul Românesc. Pe lângă susținerea acestei formațiuni, în care s-au înrolat foștii consilieri locali PSD Liviu Stan, Ilie Coman și Liliana Cheizis, fostul primar Matei se mai bucură de spijinul unui aliat puternic: Arhiepiscopia Tomisului.

Abțibildurile cu Matei au fost lipite înainte de decretarea stării de urgență.

Vorbim aici de o susținere care s-a conturat în timp, devenind în ultima perioadă extrem de vizibilă. O primă dovadă a alianței lui Matei cu biserica a apărut în spațiul public la începutul acestui an, când fostul primar se afla în certurile despărțirii cu fostul său emul, Florin Chelaru, primarul în funcție al localității.  La acel moment, Matei s-a fotografiat cu arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie Petrescu, după liturghia susținută de înalta față bisericească la Mănăstirea Năvodari. A urmat apoi momentul 8 martie 2020, când Matei și-a anunțat public intenția de a candida ca independent pentru un nou mandat de primar al orașului, susținut de Partidul Neamul Românesc. Lansarea a avut loc în cadrul unei petreceri organizate la un cunoscut restaurant din localitate. Cu această ocazie, preotul Andrei Salomia, de la biserica Buna Vestire din centrul localității, i-a oferit binecuvântarea sa fostului primar. Salomia l-a numit ”prietenul meu Matei” și a vorbit despre stima și iubirea pe care i le poartă, subliniind că el însuși dorește binele orașului, motiv pentru care nu ar putea să stea deoparte. Petrecerea a avut loc în perioada postului religios, însă acest fapt nu l-a împiedicat pe ”marele preot Andrei” să participe și să-și ofere întreaga susținere fostului primar Matei. 

La câteva zile distanță, chiar Înalt Prea Sfințitul Teodosie a oficiat o slujbă de maslu la biserica popii Andrei. Cu acea ocazie, arhipeiscopul Tomisului a utilizat formularea ”stimate domnule primar onorific Nicolae Matei”, în condițiile în care fostul primar se număra printre mirenii prezenți la slujbă. O asemenea funcție de primar onorific nu există, astfel încât formula lui Teodosie pare mai degrabă o formă de lingușire și trădează sprijinul oferit de acest influencer în sutană pentru fostul primar. 

Același arhiepiscop și-a dat girul pentru o procesiune cu moaște la Năvodari, care la rândul ei putea avea însemnătate electorală pentru fostul primar Nicolae Matei.  Evenimentul nu a mai avut loc, după ce Guvernul a interzis cu totul manifestările religioase cu public. 

Desigur, cam toată viața noastră socială și politică s-a comprimat, în aceste vremuri de pandemie. Însă Nicolae Matei a continuat să activeze politic pe Facebook. Pe 24 martie a.c., acesta a publicat o fotografie cu un corcoduș urban, notând că arborele a scăpat de drujba lui Chelaru. De asemenea, fostul primar s-a implicat în controverse publice pe tema finanțării clubului de rugby din localitate, condus de un apropiat al primarului Florin Chelaru. Chiar astăzi, fostul primar a publicat un comentariu cu limbaj licențios pe contul său de Facebook, în care a dat asigurări că el nu va desființa echipa de rugby dacă va ajunge primar al orașului, dar a cerut oprirea jafului. ”Consilerii PNL, PSD si PMP sunt si ei complici! Nu voi desfiinta echipa de rugby dar trebuie oprit jaful! Aloo DNA sa vina Domnilor “dreptatea” si la ei!” – a încheiat apoteotic fostul primar. 

Cel puțin până acum, Nicolae Matei nu a fost un suporter al DNA, această unitate de parchet obținând o condamnare penală împotriva sa, pentru care a și executat mai multe luni de închisoare. Deși postarea sa pare total ruptă din contextul actual, aceasta ar putea avea legătură cu faptul că, pe 26 martie 2020, consilierii locali PSD, PNL și PMP au votat o rectificare a bugetului orașului Năvodari, prin care banii alocați cultelor religioase au fost redirecționați pentru campania de luptă împotriva Covid 19. Inițiativa i-a aparținut consilierului PNL Dan Dumitrescu, fiind votată în unanimitate de consilierii prezenți la ședința extraordinară a Consiliului Local Năvodari. Trebuie notat în mod special faptul că prin rectificare nu au fost tăiați bani de la sport, probabil acesta fiind substratul atacului lansat de Nicolae Matei. 

Mai departe, pe baza rectificării de buget, Primăria din Năvodari a lansat o amplă campanie de igienizare a scărilor de blocuri. În acest context, o publicație locală a publicat un articol cu titlul ”Mizerii electorale! Un candidat la Primăria Năvodari încercă să blocheze dezinfecția scărilor de bloc împotriva COVID 19”. În cuprinsul articolului, sunt redarte inițialele candidatului, respectiv N.M. Însă un alt candidat la Primărie cu inițialele N.M. nu mai există în afara lui Nicolae Matei. Jurnaliștii afirmă că N.M. ar fi reclamat la 112 că substanța folosită în cadrul acțiunii de dezinfecție ar afecta sănătatea oamenilor. Raportarea s-ar fi soldat cu deplasarea polițiștilor în vederea verificărilor. 

Lupta politică a continuat cu o postare a fostului primar Nicolae Matei pe Facebook, în care acesta acuză în mod direct voluntarii implicați în acțiunea de dezinfecție că utilizează în spații interioare materiale de dezinfecție destinate spațiilor exterioare. De data aceasta, Matei a făcut un apel la DIICOT, pentru a verifica situația.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

ÎPS Teodosie: ”Stimate domnule primar onorific Nicolae Matei”

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Conduita Arhiepiscopiei Tomisului în această perioadă de pandemie a stârnit mai multe controverse în spațiul public. Cea mai cunoscută dintre acestea se referă la împrejurarea reflectată într-o filmare postată pe 15 martie a.c., în care arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, apare împărtășind cu aceeași linguriță zeci de credincioși care participau la o slujbă religioasă. De asemenea, înalta față bisericească a stârnit controverse în spațiul public în urma unei filmări postate pe 19 martie a.c., filmare în care a afirmat despre Covid-19 că ”această boală contagioasă este o bătaie a lui Dumnezeu, așa cum spune rugăciunea, pentru păcatele noastre”. Deși mai puțin cunoscută, din seria gafelor lui Teodosie din perioada de pandemie face parte și o adresare pe care acesta a folosit-o față de fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei. Cu puțin timp înainte de decretarea stării de urgență la nivel național, Teodosie a oficiat o slujbă de maslu la biserica ”Buna Vestire” din centrul orașului Năvodari. Cu această ocazie, arhiepiscopul Tomisului și-a deschis cuvântul de învățătură cu formula introductivă: ”Prea cucernici părinți, stimate domnule primar onorific Nicolae Matei, iubiți credincioși”. 

Cuvântarea ierarhului a fost filmată, iar filmarea a fost postată pe contul de Facebook al Arhiepiscopiei, pe 14 martie 2020. După cum se poate observa din montajul prezentat de instituția bisericească, la slujba religioasă a participat și fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei. Formula de adresarea utilizată de Teodosie nu are nicio bază reală și legală. Astfel, în legislația națională nu există funcția de primar onorific al unei localități. Cel mai pobabil Teodosie l-a menționat pe Nicolae Matei sub titulatura imaginară de ”primar onorific” pentru a-i crea un mic avantaj electoral… chiar și în vremuri de coronavirus.  

După cum am relatat în cadrul mai multor articole, Teodosie s-a fotografiat la începutul acestui an cu Nicoale Matei și cu Nicu Moruzi – fostul președinte al PSD Năvodari și unul din colaboratorii cei mai apropiați ai fostul primar. ”Ședința foto” a avut loc după o slujbă religioasă oficiată de ÎPS Teodosie la Mănăstrirea din Năvodari. Arhiepiscopul nu a rostit numele lui Nicolae Matei în timpul acelei slujbe religioase. Mai multe detalii AICI.

Pe 8 martie 2020, Nicolae Matei a organizat o petrecere la un restaurant din localitate, de ziua femeii. La chiolhan a participat, în straie preoțești, și preotul Andrei Salomia, parohul bisericii din centrul localității. Matei l-a anunțat pe acesta cu formula ”marele preot Andrei” și l-a invitat să îl binecuvânteze, în contextul în care tocmai explicase petrecăreților că vrea să candideze independent la Primărie. Salomia l-a binecuvântat. Mai mult, preotul l-a numit pe fostul primar ”prietenul meu Matei” și a vorbit despre stima și iubirea pe care i le poartă. În aceeași cuvântare, preotul de la Buna Vestire a spus despre criticii săi personali că și-ar fi vândut sufletul. Salomia făcea referire la un scandal declanșat după ce a fost filmat butonând de zor telefonul mobil, în timp ce spovedea formal un credincios. Deși criticat în presă, Salomia a fost apărat de Arhiepiscopia Tomisului, care a lămurit că acesta nu a încălcat taina spovedaniei, întrucât ar fi răspuns unui mesaj urgent. 

Citește și:

Nicolae Matei, binecuvântat de popa Andrei la un chiohan în postul Paștelui

Ajutorul pe care îl primește Nicolae Matei din partea Arhiepiscopiei Tomisului ar putea fi explicat prin faptul că fostul primar a fost extrem de darnic față de biserică, în perioada în care a condus localitatea, inițiind hotărâri de Consiliu Local prin care au fost alocate sume importante unităților de cult. În ultimii ani, bisericile au primit finanțări foarte mici de la bugetul orașului Năvodari. 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: