Conecteaza-te cu noi

Politica

Ce spune fostul ministru al Turismului Mircea Dobre despre intenția Guvernului de a tăia tichetele de vacanță pentru unii funcționari publici

Published

on

Fostul premier Nicolae Ciucă a anunțat ieri că la nivelul coaliției s-a decis o serie de măsuri pentru a reduce cheltuielile de la buget și a acoperi deficitul bugetar. Printre acestea se numără și tăierea voucherelor de vacanță pentru unii bugetari. Concret, potrivit lui Ciucă, vouchere de vacanță vor primi doar funcționarii care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei. Atenție, măsura se aplică la nivelul salariului brut.

„Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut.“, se arată în postarea lui Ciucă.

Deși această măsură este aplicată pentru a face economii la bugetul de stat, guvernul PSD și PNL va lovi direct în industria HORECA. Asta pentru că, cei mai mulți dintre beneficiarii acestor tichete de vacanță nu le vor mai primi de la anul. Mulți dintre bugetarii cu salarii de peste 10.000 de lei brut câștigă în realitate undeva între 4.000 și 5.000 de lei, restul fiind taxe și impozite la stat.

Propunere coaliției de guvernare este aspru criticată și de fostul ministru al Turismului Mircea-Titus Dobre, cel care a introdus aceste tichete. El spune că decizia referitoare la aceste vouchere este una discriminatorie, iar statul ar trebui, în schimb, să facă ceva bun pentru economia privată, în sensul de a scădea costul pe muncă, deoarece taxele pe salarii în România sunt cele mai mari din Europa.

„Acum doi ani ASE-ul a făcut un studiu de piață prin care a arătat ca orice tichet, inclusiv tichetele de vacanță, au fost și sunt beneficiu pentru economia națională. Totodată, în acest moment, tichetele de vacanță sunt autofinanțabile, deoarece deja banii cheltuiți în plus de către cei ce beneficiază de vouchere ajută la finanțarea voucherelor ce urmează a fi acordate în următorul an. Totodată, taxele și impozitele plătite de către companiile care primesc aceste vouchere finanțează alte sume necesare ce ajuta la finanțarea voucherelor pentru următorul an.“, a spus Mircea Dobre.

El a adăugat că actuala guvernare este una falimentară, care nu stă să discute cu specialiști în economie și ia decizii greșite mai ales în privința reducerii cu 200.000 a posturilor bugetare, care este „praf în ochi.“

„Sunt convins de acest fapt deoarece partidele au un instinct de conservare mai ales că peste aproximativ un an urmează alegeri generale și nu vor să scadă așa de mult. Dar decizia referitoare la aceste vouchere este una discriminatorie. Ca să facă ceva bun pentru economia privată ar trebui ca să scadă costul pe muncă deoarece taxele pe salarii în România sunt cele mai mari din Europa. În Uniunea Europeană, taxarea muncii este la 26 – 27%, pe când la noi, numai CAS-ul este de 25%.“, a conchis fostul ministru al Turismului.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions