Conecteaza-te cu noi

Politica

Ce spune noul ministru de Externe despre românii din Diaspora

Published

on

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, spune că cetăţenii români din afara graniţelor ţării au acelaşi drept de vot ca şi rezidenţii din România, iar obligaţia autorităţilor este să garanteze cetăţenilor dreptul de vot. ”Aici nimic nu este negociabil”, spune noul ministru de Externe, potrivit news.ro.

Într-o emisiune la Antena 3, Ramona Mănescu, ministrul de Externe, a declarat, joi seară, că cetăţenii români din afara ţarii au aceleaşi drepturi constituţionale ca şi cetăţenii români din România.

”Cetăţenii români din afara ţării au aceleaşi drepturi constituţionale ca şi cetăţenii români din România, rezidenţi în România, drept pentru care, sigur că de aici rezidă obligaţia autorităţilor, toate autorităţile care sunt implicate, să garanteze acestor cetăţeni că îşi pot exercita dreptul de vot. Şi aici nimic nu este negociabil. Aici nu există loc de interpretare. Oamenii aceea au drept să voteze, trebuie să voteze şi, printr-o lege corectă, prin organizări eficiente, trebuie să li se asigure”, a declarat Ramona Mănescu.

Aceasta spune că Parlamentul României a făcut modificări la lege pentru ca românii din străinătate să îşi poată exercita dreptul la vot.

”Parlamentul României a făcut nişte modificări la lege, nişte modificări importante, sigur că este frustrant pentru mine ca român, dacă sunt în afara ţării, să nu pot vota. Şi pot să înţeleg”, a mai declarat ministrul.

Mănescu a mai spus că în lege se arată că cetăţenii din diaspora trebuie să se înscrie pentru a vota.

Advertisement

”Cetăţeanului, din punct de vedere al statului, i s-au asigurat toate condiţiile de a vota. În lege spune că cetăţeanul trebuie să se ducă să se înscrie. Aşteptarea mea este ca ei să meargă să se înscrie pe lista de vot pentru că sunt convinsă că vor să voteze şi sunt convinsă că se vor duce să se înscrie”, a mai spus ministrul de Externe. ALDE şi domnul Tăriceanu au avut o propunere tocmai pentru că am înţeles, toată lumea înţelege că suntem toţi cetăţeni cu drepturi egale şi atunci sigur că trebuie să le dai ocazia să voteze. De ce trei zile? Nu este discriminare, sunt unii care poate vin de la zeci, de la sute de kilometri ca să voteze. Nu este acelaşi lucru ca şi când secţia de votare este la capătul blocului sau în capătul străzii mele. Este alt tip de vot şi atunci trebuie să le creezi ocazia să poată vota, să poată vota şi prin corespondenţă. Atenţie, una dintre modificări este şi votul prin corespondenţă. Mie mi se pare că este un pas înainte foarte bun şi foarte util democraţiei”, a mai spus Mănescu la Antena 3, conform stiripesurse.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi promulgarea legii privind votul în diaspora.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions