Connect with us

Politica

Ce vor discuta liderii PSD în ședința Comitetului Executiv Național și pe cine a invitat Dragnea să asiste la discuții

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a convocat pe social-democraţi, joi şi vineri, la malul Mării Negre, în Neptun, într-o şedinţă a CExN premergătoare sesiunii parlamentare de toamnă, unde urmează a se stabili programul legislativ al coaliţiei de guvernare, dar şi chestiuni organizatorice.

CExN al PSD, a cărui reuniune oficială va avea loc vineri, începând cu ora 12.00, va fi precedat de o şedinţă a coaliţiei de guvernare, care a fost convocată pentru joi. Mai mult, liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a invitat pe omologul său de la ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, să ia parte la şedinţa CExN de vineri, conform Mediafax.ro.

Atât la nivelul coaliţiei, cât şi al CExN al PSD, se va discuta despre abordarea politică a unor teme „fiebinţi”, devenite astfel fie prin faptul că au un impact social ridicat, fie că nu au fost îndeplinite la timp şi, prin amânarea lor, nu s-a respectat programul de guvernare.

Astfel, principala temă de discuţie în coaliţie şi CExN va viza programul legislativ în sesiunea parlamentară care urmează să debuteze la începutul lunii septembrie.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat în repetate rânduri că aşteaptă de la Guvern ca proiectul privind crearea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) să depăşească faza de avizare şi să ajungă în Parlament, imediat după ce începe noua sesiune parlamentară.

FSDI reprezintă una dintre principalele întârzieri în materie de acte normative, în relaţia cu promisiunile cuprinse în programul de guvernare, reproşuri în această privinţă primind şi fostul premier Sorin Grindeanu, în evalurea negativă a Cabinetului său.

„În ceea ce priveşte Fondul Suveran, primul termen e ca după ce începe sesiunea parlamnetară, să ajungă în Parlament. Asta e discuţia cu Guvernul, să finalizeze circuitul de avizare şi să ajungă la Parlament imediat ce începe sesiunea”, a precizat, recent, Dragnea.

În ceea ce priveşte măsurile cu impact social, coaliţia de guvernare şi PSD trebuie să decidă între mai multe variante ale Legii pensiilor.

”Variantele Legii pensiilor sunt gata. Am vrut să dăm posibilitatea coaliţiei să aleagă dintre ele. Din punct de vedere financiar, sunt sensibil egale (…) După ce va fi aleasă varianta finală, va fi trimisă Parlamentului”, a declarat recent ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, precizând că toate variantele conţin creşterea valorii punctului de pensie la 1775 de lei până în anul 2020.

Vasilescu a estimat că proiectul de lege a pensiilor ar putea fi adoptat de către Parlament în luna decembrie a acestui an. ”Nu pot da un termen foarte exact pentru că nu mai depinde de mine”, a adăugat ministrul Muncii.

Legea pensiilor va conţine prevederi şi în ceea ce îi priveşte pe parlamentari. Astfel, premierul Mihai Tudose a precizat, recent, că parlamentarii vor încasa pensiile speciale doar după ce vor face vârsta de pensionare.

O altă promisiune politică făcută de ambii lideri ai coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, vizează modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, încă din debutul sesiunii parlamentare, astfel încât sumele forfetare majorate ca urmare a legii salarizării unitare să fie plafonate la nivelul anterior intrării în vigoare a acestui act normativ.

Un alt punct fierbinte şi care reclamă o decizie politică priveşte majorarea accizei pentru carburanţi. Premierul Tudose a dat asigurări că acciza va fi majorată, dar a menţionat că decizia privind procentul de majorare şi momentul aplicării urmează a fi luată în funcţie şi de simulările care se fac la ministerul de Finanţe. În context, Tudose a spus că Guvernul lucrează la Legea redevenţelor – acestea urmând a fi modificate începând cu 1 ianuarie 2018, iar majorarea va fi făcută în acord cu comportamentul „la pompă” al operatorilor economici.

Alte discuţii ar putea viza măsura privind trecerea obligaţiei plăţii CAS şi CASS din sarcina angajatorului în sarcina angajatului sau TVA split, dar şi rectificarea bugetară care a fost anunţată deja de premierul Mihai Tudose pentru luna septembrie.

O altă discuţie va viza evaluarea Guvernului la 2 luni de la preluarea mandatului. Date fiind declaraţile recente ale liderului PSD, Liviu Dragnea, premierul şi miniştrii nu au de ce să îşi facă probleme în acest sens.

„Nu am nemulţumiri în legătură cu miniştrii. Sunt în regulă şi cu premierul şi cu Guvernul, sunt în grafic, lucrează, au recuperat mare parte din ceea ce era de recuperat”, a declarat, recent, Dragnea.

Pe de altă parte, în CExN al PSD se va discuta despre liderii de grup care vor activa în noua sesiune parlamentară şi care ar putea fi Ioan Munteanu la Camera Deputaţilor şi Şerban Nicoale la Senat.

O altă chestiune organizatorică vizează preluarea preşedinţiei Comsiei SRI, după desemnarea senatorului Adrian Ţuţuianu ministru al Apărării. Potrivit unor surse, cele mai mari şanse pentru a fi nominalizat pentru această funcţie le are senatorul Claudiu Manda, acesta fiind susţinut de Dragnea.

De asemenea, senatorii PSD trebuie să decidă pe cine vor susţine pentru funcţia de secretar al Senatului, post care va fi vacantat de Ţuţuianu la începutul sesiunii parlamentare, ca urmare a plecării sale la Guvern.

sursa foto: EVZ.ro

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Alexandru Ioniţă, noul preşedinte PMP Cumpăna

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Alexandru Eduard Ioniţă a fost numit în funcţia de preşedinte al organizaţiei PMP Cumpăna, prin decizia Comitetului Executiv Judeţean din 28.10.2020, ca urmare a expirării mandatului interimar al fostului preşedinte, Constantin Solomon.

„Am luat decizia de a-l nominaliza pe Alexandru Ioniţă la conducerea PMP Cumpăna văzând implicarea de care a dat dovadă în timpul campaniei de la alegerile locale. Alexandru Ioniţă este un profesionist în activitatea pe care o desfăşoară zi de zi şi sunt convins că de acelaşi profesionalism va da dovadă şi în conducerea PMP Cumpăna. M-am bucurat că a primit votul de încredere al colegilor din CEJ şi îi urez mult succes în noua funcţie, fiind convins că în 2024 Alexandru Ioniţă şi organizaţia PMP Cumpăna vor reprezenta o alternativă serioasă, evidentă, profesionistă pe care să se pună ştampila VOTAT”, a declarat Claudiu Palaz, preşedintele PMP Constanţa.

PMP precizează că Alexandru Ioniţă activează în mediul privat, fiind un cunoscut inginer proiectant din judeţul Constanţa.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Sondaj. PNL pierde teren în fața PSD și USR-PLUS

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Cu o săptămână înaintea declanșării campaniei electorale, un sondaj IMAS realizat la comanda Europa FM, indică faptul că liberalii sunt în scădere, în timp ce PSD și USR-PLUS sunt pe trend crescător. Concret, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PNL ar obține 32,6% din voturi, față de 34,7 % în septembrie. În schimb, crește alianța USR-PLUS și ajunge la 20,4%, o creștere cu 3 procente față de luna precedentă. De asemenea, PSD este pe trend crescător, iar social-democrații ar obține 21,7%. PRO România rămâne aproximativ la același nivel: ar fi votat de 8,9% la sută dintre alegători. Ar mai trece pragul electoral doar UDMR – 5,1%, iar PMP, cu 4,8%, este la limită, ținând cont de marja de eroare. ALDE e, de asemenea, în acest sondaj, cu 2,5 la sută, dar între timp a fuzionat cu Pro România. Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM în perioada 7 – 28 octombrie, pe un eșantion de 1.010 persoane și are o marjă de eroare de 3,1%. Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Mircea Dobre, atac dur la ministrul Educației: „Declarația pentru părinți este abuzivă, o invenție a unui ministru incompetent“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul de Constanța al PRO România, Mircea-Titus Dobre, spune, într-o postare pe Facebook, că este revoltat de faptul că ministrul Educației, Monica Anisie, a introdus o declarație-tip obligatorie pentru părinţii care îşi vor duce copiii la şcoală. Adultul semnează că nu îşi va trimite copilul la cursuri dacă cel mic este suspect de Covid sau a intrat în contact cu o persoană infectată. Parlamentarul este indignat și de faptul că ministrul Anisie îi amenință pe părinți cu Codul Penal dacă mint în declarație.

„Dragi români,

Ca părinte al unui copil de gimnaziu și ca politician, sunt indignat de șirul interminabil de gafe, bâlbe și abuzuri care vin din partea Ministerului Educației.

Vă rog și vă îndemn să nu semnați această declarație abuzivă – cea mai recentă invenție a ministrului Anisie Monica, cea care parcă se străduiește să distrugă tot ce a mai rămas din sistemul nostru de educație. Cu o colosală incompetență, ne impune acum un document care sfidează legislația în vigoare.

Nu poți veni în fața românilor să inventezi o declarație pe proprie răspundere în care, la final, să faci trimitere la Codul Penal. În orice lege sunt prevăzute sancțiuni pentru cei ce încalcă prevederile legale, nefiind necesare alte declarații – mai ales cu trimitere la Codul Penal.

Această declarație este abuzivă și se face o suprareglementare, fără a avea la bază un temei legal. Este doar o invenție a acestui ministru care ne uimește prin incompetență.

În logica ei, ar trebui să semneze și ea același tip de declarație pe proprie răspundere, cu trimitere la Codul Penal, pentru tot ce face la minister! Dacă ar fi făcut așa ceva, ar fi avut mii de dosare penale pe numele ei, până azi.

Să stea liniștită dna Anisie, că nu va sta nimeni să înregistreze cursurile, pentru că nu acesta este scopul părinților. Sunt părinte și mă interesează ca și copilul meu și toți copiii să aibă acces la un sistem de educație cât mai performant, dar din păcate, acest guvern din care face parte și Anisie Monica nu face altceva decât să îngroape și umbra de învățământ care mai exista, provocând haosul în care se zbat profesorii, elevii și părinții. Din păcate profesorii sunt folosiți, fiind băgați la mijloc, ca intermediari între guvernul ucigaș al sistemului de învățământ și părinți… însă singurii care au DOAR de pierdut din tot ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ actual, sunt copiii.“, spune Mircea Dobre.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: