Conecteaza-te cu noi

Administratie

Ce vrea să facă Făgădău pe lacul Siutghiol. Explicații cusute cu ață albă în ședința de Consiliu

Published

on

Regulamentul lui Făgădău pentru închirierea terenurilor de stat de la Siutghiol a fost amânat la cererea consilierilor locali dintr-o comisie care a avizat nefavorabil proiectul. Un consilier local a explicat în ședința ordinară de astăzi că avizul negativ a fost dat pentru că membrii comisiei nu au înțeles ce se urmărea prin acest proiect. Abia în ședința de Consiliu, după articolele publicate de Ordinea.Ro, Decebal Făgădău a prezentat pentru prima dată un punct de vedere cu privire la această inițiativă strecurată pe agenda publică la sfârșitul anului trecut, între Crăciun și Revelion.

Primarul spune că la mijloc nu este nicio șmecherie. Că regulamentul reprezintă o viziune referitoare la administrarea cuvetei lacului Siutghiol, pentru care municipalitatea are costuri de administrare, dar nu a realizat până acum niciun venit. Edilul a subliniat că proiectul său vizează adoptarea unei proceduri standard pentru închirierea terenurilor de la lac și a precizat că, de fapt, nu vorbim de terenurile de pe mal, ci de cuveta lacului, care ar putea fi închiriată unor investitori în vederea amplasării de pontoane plutitoare și alte facilități de agrement.

Făgădău a dat asigurări că regulamentul se aplică doar pentru lacul Siutghiol, nu și pentru Tăbăcărie, dezmințind informația că Primăria ar avea drept de administrare și asupra lacului Tăbăcărie. Însă, pe de altă parte, el a admis că autoritatea locală ar putea cere și alte bunuri de stat în administrare, urmând ca procedura de închiriere adusă în discuție să se aplice și în situația în care Municipiul Constanța va primi alte bunuri ale statului în administrare. Așadar, situația de la Tăbăcărie rămâne o problemă deschisă, mai ales că Decebal Făgădău a amintit de canalul de legătură dintre cele două lacuri (Siutghiol și Tăbăcărie) care s-a transformat într-o groapă de dejecții care-ți mută nasul din loc, subliniind că municipalitatea nu poate interveni nefiind (încă) administrator.

Trecem peste aluziile grobiene ale lui Făgădău că toate criticile privind regulamentul – multe din ele lansate chiar de publicația noastră – ar proveni de la oameni care n-au muncit o oră în viața lor și ar citi legile pe sărite. Ar fi chiar culmea să pretindem că domnia sa nu ne poate critica, de vreme ce și demersul nostru a fost din capul locului unul critic față de inițiativa domniei sale. Însă trebuie să-i aducem la cunoștință și totodată să alertăm publicul că Legea 42/2010, prin care lacul Siutghiol a ajuns în administrarea consiliilor locale de la Constanța, Ovidiu și Năvodari, a fost atacată la Curtea Constituțională, chiar de Apele Române și de Ministerul Finanțelor Publice în decembrie 2018.

Advertisement

Așa cum a amintit Decebal Făgădău, legea care a dat lacul, inclus în rețeaua Natura 2000, pe mâna consiliilor care vor să-l aducă la viață cu pontoane deloc potrivite într-un sit natural a fost rezultatul unui lobby agresiv al lui Radu Mazăre. Fostul primar visa la schiuri nautice. Legea 42/2010 avea însă și o lege geamănă, tot din 2010, prin care plajele de la Marea Neagră au fost, la rândul lor, date în administrarea consiliilor locale, chipurile în vederea protejării mediului. Legea geamănă a fost atacată la Curtea Constituțională chiar la scurt timp de la adoptare. Iar Curtea a declarat-o neconstituțională, apreciind că transferul dreptului de administrare de la Apele Române la consiliile locale este o formă mascată de transmitere a dreptului de proprietate, ceea ce contravine Constituției, care spune că Marea Neagră, plajele acesteia și lacurile naturale, așa cum este și lacul Siutghiol, aparțin domeniului public al statului.

Ne place, nu ne place, asta este Constituția votată de popor. Opinăm că graba lui Făgădău de a trece regulamentul de închiriere are legătură exact cu faptul că Legea 42/2010 ar putea, în scurt timp, să fie declarată neconstituțională. Și atunci, pe repede înainte, edilul a încercat să-l treacă fără a sufla până acum o vorbă despre oportunitatea proiectului și despre intențiile care l-au generat.

Încă ceva: municipalitatea administrează nu doar cuveta lacului, ci și zona de protecție. Ca administrator are obligația să se asigure că terenurile de pe malul lacului Siutghiol rămân ale statului. Mai mult, Decebal Făgădău are obligația să recupereze terenurile de stat din zona de protecție a lacului, vândute ilegal sau retrocedate de înaintașul său Radu Mazăre. În opinia noastră, doar când va face aceste proceduri, Făgădău va avea justificarea să spună că nu se întâmplă nicio șmecherie. Va urma!

Explicațiile primarului Făgădău le puteți urmări aici:

Advertisement

Făgădău explicaâii despre regulamentul de inchiriere a terenurilor de pe Siutghiol

I-am făcut agenda. Decebal Făgădău a dat explicații cu privire la regulamentul de închiriere a terenurilor de la Siutghiol, în urma articolelor publicate de Ordinea.Ro.

Publicată de Ordinea.Ro pe Joi, 28 februarie 2019

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions