Connect with us

Administratie

Ce vrea să facă Făgădău pe lacul Siutghiol. Explicații cusute cu ață albă în ședința de Consiliu

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Regulamentul lui Făgădău pentru închirierea terenurilor de stat de la Siutghiol a fost amânat la cererea consilierilor locali dintr-o comisie care a avizat nefavorabil proiectul. Un consilier local a explicat în ședința ordinară de astăzi că avizul negativ a fost dat pentru că membrii comisiei nu au înțeles ce se urmărea prin acest proiect. Abia în ședința de Consiliu, după articolele publicate de Ordinea.Ro, Decebal Făgădău a prezentat pentru prima dată un punct de vedere cu privire la această inițiativă strecurată pe agenda publică la sfârșitul anului trecut, între Crăciun și Revelion.

Primarul spune că la mijloc nu este nicio șmecherie. Că regulamentul reprezintă o viziune referitoare la administrarea cuvetei lacului Siutghiol, pentru care municipalitatea are costuri de administrare, dar nu a realizat până acum niciun venit. Edilul a subliniat că proiectul său vizează adoptarea unei proceduri standard pentru închirierea terenurilor de la lac și a precizat că, de fapt, nu vorbim de terenurile de pe mal, ci de cuveta lacului, care ar putea fi închiriată unor investitori în vederea amplasării de pontoane plutitoare și alte facilități de agrement.

Făgădău a dat asigurări că regulamentul se aplică doar pentru lacul Siutghiol, nu și pentru Tăbăcărie, dezmințind informația că Primăria ar avea drept de administrare și asupra lacului Tăbăcărie. Însă, pe de altă parte, el a admis că autoritatea locală ar putea cere și alte bunuri de stat în administrare, urmând ca procedura de închiriere adusă în discuție să se aplice și în situația în care Municipiul Constanța va primi alte bunuri ale statului în administrare. Așadar, situația de la Tăbăcărie rămâne o problemă deschisă, mai ales că Decebal Făgădău a amintit de canalul de legătură dintre cele două lacuri (Siutghiol și Tăbăcărie) care s-a transformat într-o groapă de dejecții care-ți mută nasul din loc, subliniind că municipalitatea nu poate interveni nefiind (încă) administrator.

Trecem peste aluziile grobiene ale lui Făgădău că toate criticile privind regulamentul – multe din ele lansate chiar de publicația noastră – ar proveni de la oameni care n-au muncit o oră în viața lor și ar citi legile pe sărite. Ar fi chiar culmea să pretindem că domnia sa nu ne poate critica, de vreme ce și demersul nostru a fost din capul locului unul critic față de inițiativa domniei sale. Însă trebuie să-i aducem la cunoștință și totodată să alertăm publicul că Legea 42/2010, prin care lacul Siutghiol a ajuns în administrarea consiliilor locale de la Constanța, Ovidiu și Năvodari, a fost atacată la Curtea Constituțională, chiar de Apele Române și de Ministerul Finanțelor Publice în decembrie 2018.

Așa cum a amintit Decebal Făgădău, legea care a dat lacul, inclus în rețeaua Natura 2000, pe mâna consiliilor care vor să-l aducă la viață cu pontoane deloc potrivite într-un sit natural a fost rezultatul unui lobby agresiv al lui Radu Mazăre. Fostul primar visa la schiuri nautice. Legea 42/2010 avea însă și o lege geamănă, tot din 2010, prin care plajele de la Marea Neagră au fost, la rândul lor, date în administrarea consiliilor locale, chipurile în vederea protejării mediului. Legea geamănă a fost atacată la Curtea Constituțională chiar la scurt timp de la adoptare. Iar Curtea a declarat-o neconstituțională, apreciind că transferul dreptului de administrare de la Apele Române la consiliile locale este o formă mascată de transmitere a dreptului de proprietate, ceea ce contravine Constituției, care spune că Marea Neagră, plajele acesteia și lacurile naturale, așa cum este și lacul Siutghiol, aparțin domeniului public al statului.

Ne place, nu ne place, asta este Constituția votată de popor. Opinăm că graba lui Făgădău de a trece regulamentul de închiriere are legătură exact cu faptul că Legea 42/2010 ar putea, în scurt timp, să fie declarată neconstituțională. Și atunci, pe repede înainte, edilul a încercat să-l treacă fără a sufla până acum o vorbă despre oportunitatea proiectului și despre intențiile care l-au generat.

Încă ceva: municipalitatea administrează nu doar cuveta lacului, ci și zona de protecție. Ca administrator are obligația să se asigure că terenurile de pe malul lacului Siutghiol rămân ale statului. Mai mult, Decebal Făgădău are obligația să recupereze terenurile de stat din zona de protecție a lacului, vândute ilegal sau retrocedate de înaintașul său Radu Mazăre. În opinia noastră, doar când va face aceste proceduri, Făgădău va avea justificarea să spună că nu se întâmplă nicio șmecherie. Va urma!

Explicațiile primarului Făgădău le puteți urmări aici:

Făgădău explicaâii despre regulamentul de inchiriere a terenurilor de pe Siutghiol

I-am făcut agenda. Decebal Făgădău a dat explicații cu privire la regulamentul de închiriere a terenurilor de la Siutghiol, în urma articolelor publicate de Ordinea.Ro.

Publicată de Ordinea.Ro pe Joi, 28 februarie 2019

Comments

comments

Administratie

CJ Constanța scoate la concurs postul de director al Centrului Cultural „Teodor Burada“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

După ce consilierii județeni au votat, ieri, un proiect de hotărâre ce viza eliberarea din funcție a directorului general interimar al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor Burada”, Nicoleta Bercaru, președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, scoate postul la concurs. Astfel, șeful Consiliului Județean Constanța a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea Caietului de obiective elaborat în vederea organizării concursului de proiecte de management pentru Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”. Inițiativa a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CJC care va avea loc luni, 6 iulie. De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe mai este propus un proiect privind aprobarea Comisiei pentru concursul de proiecte de management la Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”.

Nicoleta Bercaru a condus Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor Burada” doar o lună, între 29 mai și 30 iunie, fiind demisă cu votul majorității consilierilor județeni. Proiectul care a stat la baza demiterii Nicoletei Bercaru a fost inițiat de consilierii județeni ai PNL și a fost introdus pe ordinea suplimentară a ședinței de ieri. Inițiativa a trecut cu voturile PNL, PMP și ALDE. Nicoleta Bercaru a fost consilier județean până în luna mai.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Emil Banias va fi reinstalat în funcția de consilier județean. A câștigat procesul cu Prefectura

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Fostul consilier județean Emil Banias va fi repus în funcția publică pe care a pierdut-o atunci când a fost dat afară din ALDE. După ce a câștigat procesul cu Prefectura Constanța, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a inițiat un proiect de hotărâre privind redobândirea calității de consilier județean a lui Emil Banias. Pentru ca Banias să-și recapete calitatea de consilier județean, aleșii trebuie să voteze încetarea calităţii de consilier judeţean a Steluței Lebidov (ALDE). Amintim că, Emil Banias și-a pierdut calitatea de consilier județean în urmă cu trei ani când ALDE l-a dat afară și a cerut Prefecturii să îi înceteze și mandatul de consilier județean. Emil Banias este fratele deputatului Mircea Banias, fost membru ALDE, actualmente membru PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Consilierii județeni, chemați în ședință extraordinară. Alocările de fonduri către primării, supuse aprobării

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consiliul Județean Constanța este convocat luni, 6 iunie, într-o ședință extraordinară în care cadrul căreia vor fi supuse mai multe proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără și proiectul prin care Emil Banias este repus în funcția de consilier județean, dar și două proiecte prin care sunt alocați bani către primării. Totodată, președintele CJC propune organizarea concursului de proiecte de management pentru Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”.

„Art.1. Se convoacă Consiliul Județean Constanța în ședință extraordinară pentru data de 06.07.2020, ora 13,00 în sala “Remus Opreanu” din cadrul Palatului Administrativ – Consiliul Județean Constanța, cu următorul proiect al Ordinii de zi:

  1. Proiect de hotărâre privind încetarea calităţii de consilier judeţean a doamnei Lebidov Steluţa şi redobândirea calităţii de consilier judeţean a domnului Banias Emil Sorin.

Inițiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

  1. Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2020 pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit repartizat şi din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Inițiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

  1. Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din T.V.A. pe anul 2020, pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.

Inițiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului de venituri şi cheltuieli şi a Listei obiectivelor de investiţii ale Judeţului Constanţa, pe anul 2020.

Inițiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Caietului de obiective elaborat în vederea organizării concursului de proiecte de management pentru Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”.

Inițiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Comisiei pentru concursul de proiecte de management la Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”.

Inițiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia“, se arată în covocatorul ședinței extraordinare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: