Connect with us

Exclusiv

Cernavodă. Ce decizie au luat judecătorii în procesul de corupție al primarului Negoiță

Published

on

Liviu Cristian Negoita primar Cernavoda

Tribunalul Constanța a finalizat, săptămâna trecută, verificarea regularității rechizitoriului DNA prin care a fost trimis în judecată primarul orașului Cernavodă, Liviu-Cristian Negoiță, în dosarul plăților nelegale efectuate către o asociație sportivă din localitate. Pe 9 martie 2023, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor în faza de urmărire penală și a efectuării actelor de urmărire penală. Ca urmare, magistratul a dispus trimiterea dosarului penal către completul F8 al secției penale a Tribunalului Constanța, în vederea începerii judecății pe fond.

Liviu-Cristian Negoiță are drept de contestație împotriva soluției, în trei zile de la comunicarea acesteia. Până în prezent, în fișa dosarului de judecată de pe portalul instanței nu au fost înscrise date cu privire la exercitarea acestui drept. Cel mai probabil, după comunicarea încheierii, primarul din Cernavodă va formula contestație, pentru a întârzia stabilirea unui prim termen de judecată pe fond procesului penal.

La un termen anterior, mai exact în 27 ianuarie 2023, judecătorul de cameră preliminară constatase existența unor neregularități în rechizitoriul DNA. Inculpatul reclamase existența unor neconcordanțe, în sensul neclarității acuzației că ”acesta a angajat, lichidat și ordonanțat în 33 de rânduri, a sumei totale de 9.307.790 de lei” sau ”a efectuat în mai multe rânduri 33 de plăți pretins a fi efectuate de inculpat, cu încălcarea dispozițiilor legale ce au fost menționate –  (cerând) să se identifice cele 33 de plăți pretins a fi efectuate de inculpat, cu încălcarea dispozițiilor legale, către Clubul Sportiv – Asociația Axiopolis Sport Cernavodă”.

Tot la înfățișarea din luna ianuarie, procurorul DNA a primit un termen de 5 zile pentru a remedia situația. Între timp, DNA a formulat precizările necesare, iar instanța le-a găsit conforme.

Advertisement

Context: Primarul din Cernavodă, Liviu-Cristian Negoiță, a fost trimis în judecată, în noiembrie 2022, sub acuzația că, în perioada 2017 – 2019, a ordonat plăți nelegale de peste 9 milioane de lei către o asociație sportivă din localitate, fără licitație de proiecte, cu încălcarea Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile. Aici puteți citi comunicatul DNA din 9 noiembrie 2022.

Nelegalitatea plăților a fost constatată în prealabil de către auditorii Curții de Conturi, printr-un raport din 2 octombrie 2019. Administrația locală din Cernavodă a contestat raportul Curții de Conturi, însă a pierdut procesul în contencios administrativ, atât pe fond, cât și în recurs. În aceste condiții, cercetările în dosarul penal deschis de DNA au fost accelerate și finalizate în 2022.

Consiliul Local Cernavodă nu s-a constituit parte civilă în dosarul penal. Din acest motiv, dacă primarul localității va fi găsit vinovat pentru plăți nelegale, prejudiciul nu va mai putea fi recuperat la bugetul local. Mai multe detalii AICI.

Trebuie să mai spunem că averea personală a lui Liviu-Cristian Negoiță a fost pusă sub sechestru. Primarul din Cernavodă a cerut ridicarea acestei măsuri asiguratorii, însă cererea sa a fost respinsă, pe 27 ianuarie 2023.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement