Connect with us

Societate

Cernavodă. Micii baschetbaliști, mândria orașului!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Doi tineri din Cernavodă încurajează copiii să facă sport. Ciprian Mândru și Ionuț Luca contribuie la promovarea sportului în rândul copiilor până în 14 ani. Alături, îl au pe Bogdan Călin, viitor antrenor. În prezent, Călin este jucător profesionist de baschet venit la Cernavodă să ofere sprijin în pregătirea micuților.

Deși nu au făcut mare tam – tam pentru promovarea unei competiții de baschet, fotografiile din mediul online sunt de o frumusețe cum numai sportul o poate transmite. La sfârșitul săptămânii trecute, la Cernavodă, Mândru, Luca și Călin au organizat Cupa Axiopolis la baby și mini baschet. La start s-au înscris 9 echipe din toată țara, iar micii baschetbaliști din Cernavodă au reușit să ocupe podiumul final. Două echipe din Mangalia, trei de la Tulcea, două echipe din Constanța și două echipe din Cernavodă.

“Cupa Axiopolis la baschet este o continuare a Campionatului Județean. Din motive tehnice – dacă le putem numi așa – returul acestui campionat nu s-a mai putut ține și am decis organizarea unei competiții prin care să promovăm o viață sănătoasă prin sport, să îi încurajăm pe cei mici să facă mișcare. Așa am hotărât să îl fac la Cernavodă, cu sprijinul Asociației Axiopolis Cernavodă reprezentată de domnul Aurelian Molnoș. S-au înscris 9 echipe din toată țara, iar competiția de baby baschet a fost câștigată de echipa din Cernavodă, cu trei victorii din trei meciuri. De asemenea, echipa noastră de mini baschet a ocupat locul 3. La această categorie s-au înscrie șase echipe. Oricum, un lucru este important în aceste calcule. Copiii noștri au ocupat podiumul și asta înseamnă că lor le place tot ceea ce fac, iar noi nu facem decât să le oferim tot sprijinul”, a declarat Ciprian Mândru pentru “Ordinea.ro”.

Campionatul Național de baby baschet se desfășoară la Mangalia

Cu rezultate foarte bune, micii sportivi din Cernavodă se pregătesc pentru un alt nivel, Campionatul Național de baby baschet și mini baschet. Competiția se va desfășura, potrivit lui Ciprian Mândru, la Mangalia.

S-au înscris 100 de echipe la baby baschet baieți și 70 de echipe la baby baschet fete. La mini baschet, conform ultimei informări a Federației, la start vor fi 110 echipe.

“În perioada 25 iunie-1 iulie se va desfășura Campionatul Național de baby baschet. De asemenea, în perioada 1 – 7 iulie se va desfășura Campionatul Național de mini baschet. Noi suntem printre participanți și ne-am propus cele mai bune rezultate. Personal, vreau să continuăm tradiția, să fim cei mai buni. Știm cu toții că echipa Cernavodei de baschet seniori a fost în Divizia A în anul 2002, apoi la Divizia B. Cred că reușim să fim cei mai buni. Nu vă ascund că nu este greu, dar sunt mai mulți oameni care s-au implicat. Spre exemplu, ne-a fost reabilitat terenul din zona campus din oraș, un elev de la Liceul de Arta a venit și ne-a desenat centrul terenului; toate acestea sunt puncte de sprijin pentru noi și asta e mare lucru, copiii sunt încurajați și motivați să nu renunțe”, a mai spus Mândru pentru ziarul nostru.

Ciprian Mândru este profesor de educație fizică și sport în Cernavodă, antrenează 35 de copii cu vârste cuprinse între 6 – 7 și 11 ani. Colegul său, Ionuț Luca, se ocupă de grupa de baby baschet, respectiv de copii care au până în 7 ani.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Poveștile tărâmului dintre ape, istorisite de Ziua Dobrogei

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Marea Unire de la Marea Neagră,  singurul proiect dedicat Centenarului Marii Uniri finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și organizat de o asociație din Constanța (Asociația Eurocult) celebrează ziua de 14 noiembrie 2018, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România.

Cu această ocazie, va fi lansat volumul „MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ. Volum omagial dedicat CENTENARULUI MARII UNIRI A ROMÂNILOR și împlinirii a 140 de ani de la UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA“, ce cuprinde toate comunicările ştiinţifice susținute în cadrul simpozionului care a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 26 – 28 octombrie a.c., la care au participat aproape 150 de istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, muzeografi, profesori, din toată ţara, Ucraina şi din Republica Moldova.

Dezbaterile, conferințele și mesele rotunde au dezvoltat noi platforme de cunoaștere a identității naționale, a oamenilor ce au marcat drumul spre Marea Unire, a valorilor materiale și imateriale ale României, pentru a înţelege împreună care sunt mecanismele care ne leagă, care ne fac să funcţionăm ca naţie şi care fac, atât de frumos, legătura cu istoria noastră zbuciumată, trecută şi prezentă.

Acest volum-mărturie a celebrării la un alt nivel a două dintre cele mai importante evenimente ale neamului, coordonat de directorul M.I.N.A.C., arheolog şi cercetător renumit, dr. Sorin Colesniuc, se va tipări în 3.000 de exemplare, în condiții grafice deosebite, ce vor fi puse, cu titlu gratuit, la dispoziţia Academiei Române, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa şi tuturor universităţilor şi bibliotecilor judeţene şi municipale din România. Astfel, manifestarea de la Constanţa va ajunge în centrele culturale reale ale fiecărui judeţ, în mediile universitare şi în sfera administrativă, ca o frumoasă pledoarie culturală pentru aceste atât de importante evenimente ale prezentului.

„Dobrogea sărbătorește, prin acest eveniment, alături de întreaga țară, cel mai sacru moment din istoria României – Marea Unire de la 1918, care a consfințit constituirea statului național unitar român. Centenarul Marii Uniri este celebrat aici, între Dunăre și Mare, cu demnitate și patriotism. Dobrogea sărbătorește, în același timp, 140 de ani de la reintegrarea sa în statul român, eveniment consemnat în anul de grație 1878.

Din toate aceste motive, Marea Unire de la Marea Neagră poate fi descris ca un eveniment deosebit, inedit, ceea ce nu trebuie să ne surprindă într-o Dobroge mereu surprinzătoare.

Specialiști din întreaga țară au fost alături de noi, la Constanța, pentru a evoca momente cruciale din istoria țării noastre, la loc de cinste stând, evident, Marele Moment de Justiție Istorică petrecut acum 100 de ani. Constituirea României Mari, rămâne un triumf al nației noastre și acest succes al voinței românești, care a fost posibil grație sacrificiilor făcute de multe generații, trebuie sărbătorit, în continuare, cu mare bucurie.

Este poate și un act de justiție divină ca Marea Unire să fie celebrată la malul Mării Negre, Marea cea Mare, cum spunea marele domnitor Mircea cel Bătrân“, a declarat Anamaria Tramundana, președintele Asociației Eurocult.

După lansarea volumului, va avea loc premiera filmului LA CAZINO, ÎN VREME DE RĂZBOI – POVEȘTILE TĂRÂMULUI DINTRE APE, în regia constănțeanului Toma Enache. Documentarul este inspirat din viața etniilor dobrogene din perioada primului Război Mondial, prezentând și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri.

Ulterior, documentarul va fi pus la dispoziția Ministerului Culturii și Identității Naționale, televiziunilor locale și naționale, și a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, pentru a fi difuzat în cadrul altor evenimentele organizate cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Până pe 14 noiembrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța puteți vizita expoziția „IA – Zbor Centenar“, ce prezintă 100 de ii cu valoare patrimonială, o colecție de fotografii de la sfârșitul veacului al XIX-lea – început de secol XX, precum și albume de fotografie, cusături și alte piese țărănești din perioadă.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Nu uitați! Doctorul Adrian Bîlbă, directorul Delfinariului din Constanța, susține astăzi ora de biologie

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Vinerea, de la ora 15.00, doctorul Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța vă invită la lecția de biologie.

“Nu uitați, ziua de vineri vine la Delfinariul din Constanța cu ora de biologie. Adrian Bîlbă va avea ca temă de discuție “Marea Neagră – formare și schimbare – o clipă și un grăunte în istoria sistemelor hidrologice ale Terrei”. Vă așteptăm de la ora 14.30 în holul Delfinariului din Constanța”, este mesajul cu care doctorul Bîlbă îi așteaptă pe cei interesați de tema aleasă.

Amintim că proiectul a fost anunțat de directorul CMSN Constanța în urmă cu două săptămâni. Atunci, Bîlbă a declarat următoarele:

“În 30 de minute vom prezenta informații despre natură, povești frumoase ale naturii, în special din zona litoralului românesc al Mării Negre. Suntem și noi ființe biologice ca toate celelalte. Știința, acceasi care ne-a adus tehnologii diverse în jurul nostru și-a permis să ne exploreze interiorul genetic, ajungând la niște concluzii. Merită să le aflați. Astăzi la 14.30 vă aștept la Delfinariu pentru a vă vorbi despre originea omului, istoria evolutivă a diferitelor specii de hominide.”, spune doctorul Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

ANOFM: Aproape 34.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivel național. 600 de job-uri le găsiți la Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Aproape 34.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivel național, anunță Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Dintre acestea, cele mai multe sunt disponibile pentru muncitori necalificați, agenți de securitate și lăcătuși mecanici.

Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă vacante, în evidențele ANOFM sunt înregistrate 33.890 de locuri de muncă, scrie News.ro.

Dintre acestea, în București sunt 7.061, în Prahova – 3.228, în Dolj – 2.246, în Arad – 2.147, în Timiș – 1.354, în Sibiu – 1.215, în Cluj – 1.097 și în Iași – 1.067. De asemenea, oferte de angajare sunt în Neamț – 841, în Gorj – 839, în Argeș – 770, în Hunedoara – 734, în Harghita – 721, în Ilfov – 717, în Dâmbovița – 648, în Olt – 639, în Constanța – 600, în timp ce în Maramureș sunt vacante 574 de locuri de muncă, în Alba  – 571, în Mureș – 505, în Brașov – 501, în Brăila – 446, în Vaslui – 432, în Vrancea – 420, în Teleorman – 411, în Buzău – 401, iar în Bistrița-Năsăud – 389. Alte 359 de locuri de muncă sunt disponibile în Tulcea, 340 în Satu Mare, 316 în Bihor, 304 în Mehedinți, în timp ce în Covasna sunt 286 de locuri de muncă vacante, în Vâlcea – 254, în Galați – 250, în Botoșani – 226, în Călărași – 216, în Sălaj – 158, în Caraș-Severin – 144, în Giurgiu – 120, în Suceava – 119, în Ialomița – 118 și în Bacău – 106.

La nivel național, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (2.850), agent de securitate (2.525), lăcătuș mecanic (1.536), lucrător comercial (1.515), muncitor necalificat în industria confecțiilor (1.457), confecționer-asamblor articole din textile (1.140), manipulant mărfuri (974), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli, zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (910), montator subansamble (700), vânzător (686).

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă de domiciliu sau de reședință ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: