Connect with us

Administratie

Chițac, despre proiectul de înlocuire a conductelor de termoficare: „Nivelul pierderilor va scădea cu peste 90%“

Publicat

la

Primarul Constanței, Vergil Chițac, se laudă pe Facebook cu proiectul de înlocuire a conductelor din sistemul de termoficare. Edilul spune că lucrările se desfășoară conform planului, iar proiectul pe care îl implementează va livra primele rezultate foarte curând. Chițac spune să se așteaptă ca nivelul pierderilor de energie pe rețeaua de transport să scadă cu peste 90 % pe tronsoanele modernizate.

„Înlocuim conductele din sistemul de termoficare a Constanței: pe lângă eliminarea pierderilor cauzate de uzură, scăpăm și de pierderile termice. După cum cunoașteți, am demarat în Constanța un amplu proces de înlocuire a conductelor din sistemul centralizat de termoficare, care sunt vechi de 40 de ani și care cauzează avarii uriașe în toiul iernii și costuri foarte mari la întreținere. Lucrările se desfășoară conform planului, iar proiectul pe care îl implementăm va livra primele rezultate foarte curând. Ca să vă faceți o idee despre eficiența acestuia, ne așteptăm ca nivelul pierderilor de energie pe rețeaua de transport să scadă cu peste 90 % pe tronsoanele modernizate.

Proiectul, pe care vi l-am prezentat pe larg în urmă cu câteva săptămâni, are ca obiectiv principal dezvoltarea sistemului centralizat de transport a energiei termice și sustenabilitatea acestuia pe termen lung. Odată cu pierderile mult mai mici, vor scădea considerabil și costurile pentru energia termică livrată și/sau vândută. Vor fi eliminate costurile cu reparațiile la conducte în următorii 20 de ani și nu vom mai interveni atât de frecvent în domeniul public cu săpături care creează un disconfort. În plus, impactul va fi unul pozitiv și asupra mediului, dat fiind că vom reduce emisia de gaze cu efect de seră.

Vă țin la curent cu evoluția acestor ample lucrări pe care le facem în tot orașul. Dincolo de disconfortul de moment, trebuie să conștientizăm faptul că acestea sunt absolut necesare și că amânarea lor nu ar fi însemnat decât colapsul total al termoficării în mijlocul iernii.“, a spus Chițac.

Sursa foto: facebook/vergil chitac

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: