Connect with us

Administratie

Chițac lasă fără finanțare proiectul de restaurare a basilicii de la Colegiul „Mihai Eminescu“

Publicat

la

Basilica paleocreștină din curtea Colegiului „Mihai Eminescu“, veche de sub de 1.700 de ani, de ar fi intra într-un amplu proces de restaurare. Numai că, la ordinul primarului Chițac, în ședința Consiliului Local Municipal Constanța se va supune aprobării rectificarea bugetului Primăriei, prin care se vor lua o parte din fondurile destinate reabilitării basilicii de la Colegiul Mihai Eminescu și să le redirecționeze pentru alt proiect. Concret, este vorba de tăierea a 49.000 de lei din fondurile destinate elaborării documentației care stă la baza restaurării basilicii paleocreștine din curtea Colegiului „Mihai Eminescu și redirecționarea pentru documentația privind creșterea eficienței energetice a imobilului „Casa Ion Bănescu“.

Decizia primarului Chițac este criticată de consilierul local al USR-PLUS Cătălin Iacob, reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administrație al Colegiului Național „Mihai Eminescu“.

„Reabilitarea criptei din curtea “Colegiului Mihai Eminescu” este proiectul meu de suflet. Acum văd că se propune o rectificare bugetară prin care banii necesari reabilitării să se ducă către un alt proiect. Dacă nu se fac urgent lucrări de conservare/reabilitare putem să ne luăm adio de la acest monument istoric. Starea acestuia este jalnică, iar picturile de pe pereți vor dispărea din cauza umezelii.

Știu că reabilitarea unui monument istoric presupune o muncă titanică(avize, autorizați, proiecte samd), dar nu ne putem bate joc de istoria orașului.

Fondurile pentru reabilitarea criptei trebuie să rămână neatinse.“, a declarat Cătălin Iacob.

În aceste condiții, dacă acest proiect al lui Chițac va trece, bugetul Primăriei pentru restaurării basilicii paleocreștine din curtea Colegiului „Mihai Eminescu va fi de numai 1.000 de lei.

De altfel, Chițac a luat fonduri de și de la alte proiecte și le-a redirecționat către creșterea eficienței energetice a imobilului „Casa Ion Bănescu“. În acest sens, rectificarea bugetară propusă de Chițac prevede reducerea cu 199.000 de lei a fondurilor destinate reabilitării și punerea în valoare a „Termelor Romane“.

Comments

comments

Administratie

Costin Răsăuțeanu: „Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat“

Publicat

la data de

Scris de

Cu toate că au fost retrase de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Constanța, aprobarea proiectelor ce vizează majorarea gigacaloriei pare să fie inevitabilă. În fața unui sezon rece care se anunță a fi greu din cauza majorărilor la energie, liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu, spune că șocul financiar pentru populație va fi uriaș. De aceea, spune social-democratul, stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

„Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat atunci când vine vorba de interesul constănțenilor. Prețurile la energie trebuie să fie plafonate, nu majorate. Aceasta este prioritatea PSD. Este inadmisibil ca în această perioadă în care prețurile la energie au luat-o razna, să propui majorări de prețuri la Gigacalorie. Constănțenii nu trebuie sa plătească efectele proastei guvernări de dreapta!

E important să gândim împreună soluții de sprijin real în astfel de momente critice. Într-adevăr, Constanța  are nevoie de un sistem modernizat de termoficare. Am început acest proces din 2019.  Însă, nu trebuie să acceptam ideea că incompetența sau lipsa de soluții trebuie să fie pusă pe umerii constănțenilor. Exclus așa ceva! Din păcate, această majorare nu cred că se va opri aici. Stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

Asta arată că actuala administrație ne pregătește surpriza ca în lunile ianuarie, februarie, martie 2022 constănțenii să plătească o Gigacalorie mai mare decât cea de 325 de lei propusă astăzi. Vor condamna peste 50.000 de familii la o iarnă cruntă. Grupul PSD va vota împotriva majorării prețului gigacaloriei și se va opune oricărei propuneri de majorare nejustificate temeinic.“, a declarat Răsăuțeanu pentru Ordinea.ro.

În ședința CLM era  prevăzut un proiect de hotărâre prin care prețul local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL a fost dublat. Prețul gigacaloriei a fost majorat de la 598 de lei la 1.034,78 de lei. Primăria spune că „prețul creste influențat de costul materiei prime și al pierderilor.“. Noul tarif este în vigoare începând cu data de 01.09.2021. Tot în ședința de azi, a fost majorat și prețul gigacaloriei pe care îl suportă populația. Este vorba de o crește de la 250 la 325 de lei. Diferența de la 350 de lei la 1.034 va fi subvenționată de Primărie, adică tot din banii cetățenilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Noua societate de termoficare a Constanței, împrumutată de Consiliul Local cu peste 14 milioane de lei

Publicat

la data de

Scris de

Aleșii locali au votat, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local, acordarea unui împrumut în valoare de 14.380.000 de lei pentru societatea Termoficare SRL. Banii sunt acordați fără dobândă, iar rambursarea lor se va face în tranșe în termen de un an de la data acordării. În situația nerambursării în termenul stabilit se vor aplica majorări de întârziere, se arată în hotărârea Consiliului Local. În raportul de specialitate se arată că societatea Termoficare Constanța SRL este nou înființată și nu are încă încasări. Suma va fi utilizată pentru efectuarea unor cheltuieli de funcționare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Viceprimarul Costel Dumitrașcu, îndemn pentru locuitorii din Năvodari: ”Susțineți producătorii români”

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, viceprimarul Costel Dumitrașcu a adresat un îndemn locuitorilor din Năvodari. El le-a spus oamenilor să fie alături de producătorii români, dat fiind faptul că aceștia nu sunt sprijiniți de stat și duc o luptă dificilă cu lanțurile agro-alimentare.

Iată ce a postat viceprimarul Costel Dumitrașcu pe pagina sa de facebook:

”Susțineți producătorii români!

În perioada 17-19 septembrie, la inițiativa Asociației Oamenilor de Afaceri Constănțeni are loc la Năvodari Târgul de Toamnă al Producătorilor.

Producătorii români sunt într-o situație dificilă, nu sunt sprijiniți de stat și duc o luptă foarte grea cu lanțurile agro-alimentare. Vă invităm să cumpărați alimente proaspete, fără aditivi, conservanți și coloranți. Cumpărați de la producâtorii români, nu de la importatori.

Mâncați mai sănătos, susțineți producătorii români!”

Reamintim faptul că târgul de toamnă a fost deschis azi, la ora 10.00, și se desfășoară până duminică, 19 septembrie, pe platoul de lângă stadionul Flacăra.

Foto: Facebook Costel Dumitrașcu

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: