Connect with us

Administratie

Chițac promite va pune capăt construcțiilor haotice și supraetajării unor blocuri. A cerut anularea unei autorizații în Tomis Plus

Tatian Iorga

Publicat

la

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a declarat că administrația condusă de el va pune capăt construcțiilor haotice și supraetajării unor blocuri, „acea practică des folosită de vechea administrație“. Chițac spune că multe PUZ-uri și PUD-uri au primit aviz negativ de la Direcția urbanism, iar consilierii au luat act și au votat împotrivă în ședințele Consiliului local. În acest sens, edilul Constanței a spus că a luat act de reclamația unor cetățeni din cartierul Tomis Plus, cu privire la o autorizație aprobată de fostul primar asupra căreia planau suspiciuni de nelegalitate. În urma unui control, Chițac a afirmat că a inițiat în calitate de primar anularea acestei autorizații în justiție chiar la începutul acestei săptămâni, înainte să expire termenul de 1 an în care putea fi atacată.

“Dragi constănțeni, vă înțeleg preocuparea pentru ce, unde și cum se construiește în orașul nostru. Vă înțeleg, pentru că și pe mine mă preocupă același lucru. Totodată eu sunt și responsabil în a respecta legea. Pentru că orice demers în folosul comunității, dacă nu e făcut cu temei legal, va fi sortit eșecului. De când am preluat administrarea Constanței și avem un nou arhitect șef, a fost respinsă eliberarea autorizațiilor de construire neconforme. Ne-am opus supraetajării unor blocuri, acea practică des folosită de vechea administrație. Multe PUZ-uri și PUD-uri au primit aviz negativ de la Direcția urbanism, iar consilierii au luat act și au votat împotrivă în ședințele Consiliului local. Lucruri pe care vechea administrație le aproba pe bandă rulantă acum sunt analizate temeinic, conform legii și interesului comunității.

Eu, personal, am luat act de reclamația unor cetățeni din cartierul Tomis Plus, cu privire la o autorizație aprobată de fostul primar asupra căreia planau suspiciuni de nelegalitate. Am dispus un control intern și am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții să facă verificări. Urmare a celor descoperite, am inițiat în calitate de primar anularea acestei autorizații în justiție chiar la începutul acestei săptămâni, înainte să expire termenul de 1 an în care putea fi atacată. Sunt primul primar al Constanței care merge în instanță să-și apere cetățenii. În ce privește subiectul imobiliar de actualitate, vă asigur că atâta vreme cât eu conduc aparatul administrativ al primăriei, scopul este unul singur: apărarea interesului public, al Constanței și al nostru, al tuturor. Toți investitorii care inițiază proiecte benefice atât lor cât și comunității, vor avea tot sprijinul meu. Restul vor trebui să și le reevalueze. Aprobarea sau respingerea acestui PUZ, pentru care fosta administrație a dat aviz de oportunitate în iulie 2020, este atributul exclusiv al Consiliului local. Însă Direcția urbanism aflată sub conducerea mea își va face datoria, îi va analiza legalitatea și oportunitatea, iar apoi va înainta consilierilor locali informațiile necesare luării unei decizii. Suntem aici pentru ca lucrurile sa intre pe făgașul normal, cel al legalității și al egalității tuturor în fața legii, în fața autorităților. Aveți încredere!”, a declarat Chițac.

Comments

comments

Administratie

Noua conducere a Prefecturii Constanța a depus jurământul

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În sala  de ședințe a Instituției Prefectului – Județul Constanța, a avut loc, astăzi, în sistem de videoconferință, ceremonia de depunere a jurământului de către Silviu-Iulian Coșa în funcția publică de prefect al județului Constanța. Astfel, Coșa este reconfirmat în funcție și poate să se înscrie în PNL, formațiune căreia i-a revenit postul de prefect în negocierile din coaliție. Tot astăzi, au depus jurământul și Secyl Suliman (UDTTMR) în funcția publică de subprefect și Mihai Vîlcu (USR-PLUS) în funcția publică de subprefect.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chițac a luat apucăturile lui Făgădău: desenează parcări între blocurile din Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În lipsa unei strategii privind construirea parcărilor etajate, actuala conducere a administrației locale continuă politica de a „desena pe asfalt“. Astfel, Primăria Constanța informează că echipele SC Confort Urban SRL au demarat lucrările de reconfigurare a amplasamentului situat pe aleea Nalbei, între blocurile L107 și L111. Terenul a fost excavat și este stabilizat prin așternerea mai multor straturi de piatră, fiind astfel pregătit pentru asfaltare. În prezent, se reamenajează porțiunea carosabilă care a fost eliberată de garaje și se construiesc noi locuri de parcare. Ceilalți proprietari au fost somați să desființeze construcțiile cu caracter provizoriu, în vederea regenerării urbane a zonei. În cazul în care deținătorii nu se vor conforma măsurilor privind demolarea, desființarea garajelor va fi făcută de către autoritatea publică locală, pe cheltuiala contravenienților.

„Pe strada Badea Cârțan, spațiul public urban este redistribuit pentru a răspunde nevoilor pietonilor, dar și a riveranilor care vor beneficia de condiții civilizate pentru a-și parca autoturismele. Suprafața carosabilă este excavată și se decopertează asfaltul deteriorat pe aleile care asigură accesul în spațiul destinat parcării autovehiculelor. Pentru a nu îngreuna accesul utilajelor, conducătorii auto să nu parcheze mașinile în zonele în care se efectuează lucrări.“, notează Primăria.

Amintim că primarul Constanței a promis în campania electorală construirea mai multor parcări etajate. Acum edilul o dă la întors și spune că acestea sunt mult prea costisitoare, iar procesul este de lungă durată.

„În ceea ce privește construcția primei parcări. Din momentul în care o gândești și ai și banii necesari, respectând toate procedurile, de la notă conceptuală, la studiu fezabilitate, proiect tehnic și licitație, durează 400 de zile până când începi construcția. Asta este legislația“, a declarat, ieri, Vergil Chițac.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Animal Society efectuează, în premieră, primul recensământ al câinilor fără stăpân din municipiul Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La nivelul municipiului Constanța urmează să aibă loc, în perioada 9 – 10 martie, recensământul câinilor fără stăpân, pentru ca Animal Society, autoritățile locale și societatea civilă să aibă o imagine reală a problemei.

„Cu ajutorul unei aplicații mobile, câinii sunt fotografiați, identificați și înregistrați într-o bază de date. Informațiile ce vor fi obținute astfel vor contribui la stabilirea și organizarea planului de acțiune pe care noi, Animal Society, împreună cu autoritățile şi locuitorii orașului urmează să îl stabilim și să îl implementăm. Mulțumim echipei de voluntari care se alătură echipei noastre pentru a facilita derularea acestui recensământ! Totodată, amintim constănțenilor că în orașul lor este în derulare proiectul Efort comun pentru un viitor mai bun. Acesta se va desfășura în trei etape, pe parcursul anului 2021. Prima etapă, campania de sterilizare gratuită a animalelor de rasă comună pe care o derulăm la sediul Biobaza, se va încheia pe 12 martie” – Anca Tomescu, Președinte, Animal Society.

„Proiectul Efort comun pentru un viitor mai bun presupune desfășurarea unor campanii de sterilizare gratuită a animalelor de rasă comună, recensământul acestora, efectuat în premieră de Animal Society, precum și derularea mai multor programe de informare adresate locuitorilor orașului. Proiectul, sprijinit de Primăria Municipiului Constanța, are ca obiectiv implicarea societății civile în stabilirea şi implementarea unui plan de măsuri uman, eficient, durabil.“, spun cei de la Animal Society.

Despre Animal Society

Asociația Animal Society, cunoscută anterior sub numele de VIER PFOTEN România, este activă în domeniul protecției animalelor de peste două decenii. Animal Society stabilește parteneriate cu autoritățile locale, sprijinindu-le în vederea elaborării unui sistem uman și sustenabil de gestionare a populației de câini și pisici, desfășurând campanii de sterilizare a câinilor și pisicilor, precum și intervenții asistate de animale. Acestea au scopul de a schimba mentalitățile cu privire la animalele fără stăpân și sunt realizate cu ajutorul unor foști câini fără stăpân, care sunt implicați și în activități de terapie în beneficiul copiilor cu nevoi speciale și al vârstnicilor instituționalizați.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: